Pancevac Online

Broj 4484 · 13.12.2012.

Naslovna

Prvo poglavlje u dnevniku duge zime

Pada li pada decembarski sneg...

U kvaru obe utovarne mašine JKP „Higijene” * Na Ortopediji više pacijenata nego što je to uobičajeno

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Mašina priterana uza zid

Dva autobusa zaglavljena u snegu kod Kanjiže, šleperi koji su zakrčili auto-put, rođenje bebe na zavejanom drumu, otežano kretanje vozila – neke su od vesti iz našeg neposrednog okruženja koje su stizale poslednjih nekoliko dana. Za razliku od situacije u srednjem Banatu, može se reći da je Južnobanatski okrug spremnije dočekao decembarsku vejavicu.

Konkretno, u Pančevu je dvaput zasedao Štab za vanredne situacije, a zahvaljujući delovanju zimskih službi, život u gradu se do zaključenja ovog broja „Pančevca” odvijao prilično normalno. Treća tura snega počela je da pada u sredu po podne.

Reprizno čišćenje

U utorak, 11. decembra, vejalo je od ranog prepodneva pa sve do narednog dana u 6 sati. Za službe koje se staraju o funkcionisanju grada u zimskim uslovima to je značilo reprizno čišćenje saobraćajnica, trotoa ra i svih onih javnih površina što su samo dan ranije bile raščišćene od vikend-nanosa.

„Vojvodinaput” je tada proglasio četvrti stepen pripravnosti, te su do 12. decembra ujutro bili prohodni svi putni pravci na teritoriji grada Pančeva. Prema rečima Katoa Karčija iz Zimske službe „Vojvodinaputa”, najviše problema bilo je na deonicama između južnih sela (Starčevo, Ivanovo, Omoljica, Brestovac), te na kolovozima između Starog Tamiša i Dolova, te Dolova i Mramorka.

Nema celodnevnog grejanja

Na pitanje da li se razmišlja o uvođenju grejanja tokom 24 sata, šef Gradskog štaba za vanredne situacije Saša Pavlov odgovorio je da je ideja da u stanovima bude prosečno oko 20 stepeni. Ukoliko spoljašnja temperatura nastavi da pada ispod nule, ta mera će biti uvedena. Zasad sve ostaje po starom.

Na terenu su bili i radnici „Higijene”, a četvrti snežni dan obeležio je kvar utovarne mašine.

– Jedna utovarna mašina pokvarila se pre ovih snežnih padavina, a druga juče. Znamo da je za popravku prve potrebno oko 600.000 dinara, ali još ne znamo koliko će novca biti neophodno za ovu drugu. To je veliki problem zato što smo ostali bez dve velike utovarne mašine, a tri manje koje imamo rade po 24 sata. Pitanje je koliko dugo mogu izdržati ovakav tempo – objasnio je Jovan Veličković iz „Higijene”.

Povrede ručnih zglobova

Zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Higijena” kažu da u pojedinim naseljima teško uspevaju da dođu do kontejnera. Najgore je bilo na Tesli, gde su građani, otrpavajući svoja vozila, napravili brda snega oko kontejnera. Jovan Veličković je rekao da „Higijena” radi punom parom i u tri smene, ali da se još nije razgovaralo o tome ko će obezbediti novac za gorivo, noćni rad i prekovremene sate radnika i popravku utovarne mašine.

Saobraćaj se tokom svih snežnih dana odvijao usporeno. Kako smo saznali od Voje Savičića iz „Autotransporta Pančevo”, u sredu po podne su vozila u gradskom saobraćaju kasnila samo pet do deset minuta, dok je prevoz na relaciji Pančevo–Beograd počeo da funkcioniše po redu vožnje. Najviše problema bilo je na putu ka Samošu, Padini, Crepaji i Kovačici. Na tom pravcu autobusi kasne i po sat vremena.

Padavine su donele i više posla ortopedima u Opštoj bolnici. Dr Miodrag Grujić sa Ortopedije kaže da ima mnogo pacijenata koji su se ovih dana požalili na povrede ručnog zgloba. Ilustracije radi, lekarima s tog odeljenja u jednoj smeni prosečno se za pomoć obrate dva pacijenta. U utorak, 11. decembra, bilo ih je osam! Lopatanje za primer I nedelja, 9. decembar, i cela noć 10. decembra bile su udarne za sve zimske službe. Ideja je bila da grad bude očišćen tako da u ponedeljak ujutru građani zakorače u normalnu radnu nedelju.

Zima u letnjoj ulici

Građani Pančeva su izgleda poslušali savet Saše Pavlova, šefa Gradskog štaba za vanredne situacije, da komunalne probleme izazvane snežnim nanosima prijave nadležnim službama posredstvom „Sistema 48”. U nedelju i ponedeljak, 9. i 10. decembra, Pančevci su poslali oko deset zahteva. Oni su se žalili na neprohodnost Ličke i Letnje ulice, te ulica Marka Kulića, Jove Maksina i Bratstva–jedinstva u Vojlovici. Stigao je i zahtev za čišćenja dela javne površine kod garaža na Strelištu i oko škola „Sveti Sava” i „Goce Delčev” u Jabuci.

Na sastanku Štaba za vanredne situacije koji je održan u ponedeljak, 10. decembra, bilo je reči o definisanju mesta za deponovanje snega pošto je zakonom zabranjeno da se to čini na deponiji. Dva dana kasnije Saša Pavlov je za „Pančevac” izjavio da je nađeno rešenje, te da se sneg sada „lageruje” na tri lokacije u gradu.

Gradska uprava je u više mahova apelovala na građane da očiste sneg ispred svojih kuća i zgrada, ali i na pravna i fizička lica, bez obzira na to da li je reč o vlasnicima ili korisnicima prostora, da to učine ispred svojih lokala, montažnih i ugostiteljskih objekata, prodavnica, škola, zdravstvenih ustanova i sl. Inspektor Milovan Ćirović je 11. decembra rekao da su građani ozbiljno shvatili taj apel. On je predložio da trotoare ispred napuštenih kuća i objekata u izgradnji kod kojih je teško doći do investitora ubuduće čiste zaposleni u „Higijeni”, a to bi se radilo po nalogu inspekcije.

Zanimljiv je bio predlog većnika za zdravstvo Dušana Malića da i sami članovi Gradskog štaba za vanredne situacije uzmu lopate u šake i krenu u čišćenje bolničkog kruga, ne bi li se na taj način pružio dobar primer građanima. On je izjavio da se dešavalo da u dvorištu Opšte bolnice zbog leda padaju pacijenti i doktori, a jednom prilikom je ispao i leš dok je bio prenošen iz jednog u drugi objekat.

Štab za vanredne situacije saopštio je da se stara i bolesna lica koja su pod nadzorom Centra za socijalni rad, kao i osobe što žive same i nisu u mogućnosti da očiste sneg ispred svojih kuća, mogu obratiti Centru za obaveštavanje na broj 985 ili na broj „Sistema 48” 308-948, kako bi nadležne službe to učinile umesto njih. Svi ostali sugrađani dužni su da to učine sami ili će to o njihovom trošku uraditi JKP „Higijena”.

D. Mladenović