Pancevac Online

Broj 4482 · 29.11.2012.

Naslovna

Slučaj „Azotara” ponovo pred istražnim organima

Sumnjama u mahinacije nema kraja

Uhapšeno devet osoba, a za sedam određen jednomesečni pritvor * Osumnjičeni da su oštetili budžet Srbije za preko 4,5 miliona evra

Kliknite za veci prikaz

U Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u ponedeljak, 26. novembra, nakon završenog saslušanja, predložen je jednomesečni pritvor za bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultantske kuće „Ces Mekon” Zvonka Nikezića, predsednika Nadzornog odbora „HIP–Azotare” Radoslava Vujačića, koga je na tu funkciju postavio „Srbijagas”, zamenika direktora pančevačke fabrike Mihajla Grujića, vlasnika privatne firme „Terra Bo” iz Vrbasa Borislava Stojkovića, bivšeg direktora Instituta za krmno bilje iz Kragujevca Dragog Lazarevića i nekadašnjeg prvog čoveka poljoprivrednog preduzeća „Aleksa Šantić” Arsenija Katanića.

Oni su uhapšeni, zajedno s još dve osobe, 24. novembra zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Dragin, Nikezić, Vujačić, Grujić, Veljović, Katanić i Lazarević terete se da su od 9. jula 2009. do kraja marta 2011. godine omogućili preduzećima „Sunce” iz Sombora, „Mlinostep” iz Novog Sada, „Terra Bo” iz Vrbasa i „Invej” iz Zemuna da nabave veštačko đubrivo po povlašćenim cenama od „HIP–Azotare”, čime su, kako stoji u krivičnim prijavama, pribavili protivzakonitu imovinsku korist u iznosu većem od 470 miliona dinara, ili preko 4,5 miliona evra. Procenjuje se da su oni za toliku sumu oštetili republički budžet.

Stupar skrenuo pažnju na Dragina?

Ovo nije prvo hapšenje zbog sumnji da je u „Azotari” bilo mahinacija koje su dosezale milionske sume novca. Krajem aprila ove godine, nekoliko dana pre održavanja predsedničkih i republičkih izbora, lišeni su slobode Dušan Stupar, vlasnik kompanije „Univerzal”, koja je s još dve litvanske kompanije kupila „Azotaru” 2006. godine, kao i bivši generalni direktor te fabrike Vujadin Janković i još šest lica.

Nakon saslušanja pomenuti su, takođe, osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i nanošenje štete budžetu Srbije u iznosu od 8,3 miliona evra. Dušan Stupar je pušten 13. jula iz pritvora da se brani sa slobode. Istraga protiv ostalih još uvek traje.

Bez komentara

Direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović u utorak, 27. novembra, nije želeo da komentariše aferu s prodajom đubriva iz „Azotare”, već je rekao da će sačekati obznanjivanje svih detalja iz istrage. On je na konferenciji za novinare u Pančevu povodom pedeset godina rada pančevačke fabrike rekao kako ti događaji neće uticati na njeno poslovanje.

– Ne mislim da treba da se branimo po medijima, niti mislim da ljude treba osuđivati u medijima. Ko god se ogrešio o zakon, treba da bude kažnjen, ali to ne znači da treba da uništimo „Azotaru” i da je vratimo špekulantima – rekao je Bajatović.

On je dodao da je „neprimereno ponašanje lobija” koji deluju kroz medije povodom afere s prodajom đubriva i najavio da će naknadno detaljnije govoriti o svemu.

Zanimljivo je da je Stupar posle oslobađanja dao intervju za nedeljnik „Pečat”, u kome je izneo niz teških optužbi na račun Saše Dragina. Rekao je da je bivši ministar poljoprivrede 2007. godine bespotrebno doneo rešenje o obustavi rada kompletne „Azotare” da bi time favorizovao kompaniju „Viktorija grup” i omogućio da se samo njeni proizvodi prodaju na tržištu.

Stupar je tom prilikom izjavio i da je Dragin tada redovno slao u „Azotaru” inspekcijske kontrole, kao i da su posle toga u medijima objavljivani naslovi poput „Litvanci truju Pančevce”. Te kontrole i tekstovi su, prema Stuparovim rečima, prestali kada je „Viktorija grup” potpuno izbacila „Azotaru” s tržišta.

O prodaji Karbamida 2

Istražni organi još uvek nisu rasvetlili ni da li je prekršen zakon povodom prodaje Karbamida 2, pogona koji je razmontiran i transportovan u Rusiju, gde je prodat posle privatizacije „Azotare”.

Naš list je početkom septembra objavio intervju s Milanom Ivovićem, predsednikom Samostalnog sindikata u „Azotari”, u kome je on upozorio da kupci te fabrike nakon njene privatizacije nisu imali pravno pokriće za prodaju Karbamida 2. On je tada osporio Stuparove izjave da je prodaja tog pogona obavljena transparentno, u skladu sa zakonom.

U prilog tome govori i saopštenje koje je, nakon hapšenja Stupara, Jankovića i drugih lica, objavila Agencija za privatizaciju. U njemu piše da ta agencija, prilikom kontrolisanja toga da li novi vlasnici „Azotare” izvršavaju obaveze iz ugovora o kupovini, nije dala saglasnost za prodaju Karbamida 2.

M. Gligorić