Pancevac Online

Broj 4479 · 08.11.2012.

Naslovna

Otvoren novi deo Rafinerije u Pančevu

Postrojenja za 21. vek

Pumpe očekuju prve količine derivata po standardu evro 5 * Nikolić: „Ovo je nova faza odnosa s Ruskom Federacijom” * „Gasprom njeft” će uložiti još 1,5 milijardi evra u NIS

Kliknite za veci prikaz

Novi deo NIS-ove Rafinerije nafte Pančevo građen je dve i po godine i u njega je uloženo oko 550 miliona evra, a pušten je u rad 1. novembra. Očekuje se da će to postrojenje godišnje proizvoditi 640.000 tona benzina i više od 1,5 miliona tona evrodizela po standardu evro 5. Puštanju u rad pogona koji predstavlja najveću stranu investiciju u Srbiji prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, ministri Mlađan Dinkić, Velimir Ilić, Zorana Mihajlović i Milan Bačević, Aleksandar Djukov, generalni direktor „Gasprom njefta”, Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a...

Na početku svečanosti, na kojoj je bio veliki broj zvanica iz političkog i privrednog života, premijer Dačić je čestitao svima koji su završili ovu investiciju, jer je ona realizovana u vreme najveće svetske ekonomske krize. On je ocenio kako je modernizacija pančevačke rafinerije potvrda ispravnosti odluke o potpisivanju energetskog sporazuma s Rusijom, a da je „Gasprom njeft” pouzdan partner koji ispunjava svoja obećanja.

– Važno je da se na ovome ne stane, već da se nastave ulaganja u pančevačku i novosadsku rafineriju i sve ostale segmente rada NIS-a. To je ključno za razvoj Srbije i predstavlja podsticaj razvoju industrije u našoj zemlji. Vlada Srbije želi da ova kompanija postane najveća i najvažnija na Balkanu i mi ćemo vam u tome pružiti punu podršku – rekao je srpski premijer.

(Dez)organizacija

Čitav događaj izgledao je gotovo kao spektakl. Lepo uređena scena i prostor za publiku, video-bimovi, direktan prenos startovanja novih postrojenja iz komandne sale… Svečani deo otvaranja bio je dobro režiran i praćen zvučnim i svetlosnim efektima.

Ali pripadnici republičke policije u civilu onemogućavali su jedan broj novinara da rade svoj posao jer su ih oterali s mesta odakle su mogli da snimaju govornike na bini, a nisu mogli ni da čuju prevod s ruskog pošto slušalice za prenos prevoda nisu radile na delu prostora na kom se odvijala svečanost.

Vrhunac je bio kada je na konferenciji za novinare nakon svečanosti reč data Nikoliću, Djukovu i Kravčenku, ali ne i Dačiću, iako je stajao s njima. Premijer je posle toga izgledao prilično iznenađeno i ljutito.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je kako je od početka bavljenja politikom sanjao o tome da Srbija i Rusija jednog dana sprovode grandiozne zajedničke projekte. On je dodao kako je kao opozicioni političar pre nekoliko godina u Skupštini Srbije glasao za energetski sporazum s Rusijom, jer je bio ubeđen da će nam on, dugoročno gledano, doneti samo dobro.

– Mislim da smo ušli u potpuno novu fazu odnosa s Ruskom Federacijom, koji su nastali zbog ljubavi između dva naroda, ali će imati dugi kontinuitet zato što su od obostranog interesa. Čestitam svima koji su radili na ovom projektu, ali im poručujem da se spreme, jer će ovakvih projekata, posebno u energetici, biti još mnogo u Srbiji – naveo je Nikolić.

Zatim je pročitano pismo ruskog predsednika Vladimira Putina u kome on najavljuje još 1,5 milijardi evra ulaganja u dalji razvoj NIS-a.

Zvani i nezvani

U prvom redu, uz predsednika i premijera Srbije, sedeli su Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga”, Nenad Popović, potpredsednik DSS-a, reditelj Emir Kusturica i drugi. Iza njih su bili Svetozar Gavrilović, gradonačelnik Pančeva, Predrag Živković, predsednik Skupštine grada, Andrej Dimitrijević, direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, i Saša Vlahović, šef kabineta gradonačelnika.

Interesantno je da iz aktuelne pančevačke vlasti na svečanosti nisu bili Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika, i Tigran Kiš, zamenik predsednika Skupštine, pa ispada da su bili pozvani samo predstavnici SPS-a i SNS-a, a da nije bilo mesta za predstavnike URS-a i DSS-a.

Nije viđena ni bivša gradonačelnica Vesna Martinović, na čiju je inicijativu Skupština grada ranije proglasila Kravčenka za počasnog građanina Pančeva. Tu odluku je potpisao Kiš, koji je tada bio predsednik lokalnog parlamenta.

Prvi čovek „Gasprom njefta” Aleksandar Djukov izjavio je da je puštanje u rad modernizovane rafinerije u Pančevu važan korak u ostvarenju cilja, a to je da NIS postane energetski lider u regionu. On je najavio još milijardu i po evra ulaganja u Srbiji i okolnim zemljama narednih godina.

– NIS će nastaviti svoje prisustvo na Balkanu u oblastima geoloških istraživanja, proizvodnje nafte i gasa, njihove prerade i distribucije, ali i proizvodnje toplotne i električne energije. Konkretni koraci u tom pravcu već su napravljeni. Započeli smo istraživanja nalazišta i izgradnju maloprodajne mreže u susednim zemljama – rekao je Djukov.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, bio je konkretniji kada je reč o našoj zemlji. On je precizirao da će između 300 i 500 miliona evra biti uloženo u duboku preradu u pančevačkoj rafineriji, a izvesna sredstva biće usmerena i u rekonstrukciju rafinerije u Novom Sadu.

D. Vukašinović