Pancevac Online

Broj 4477 · 25.10.2012.

Naslovna

Idila pred cvokotanje

Kliknite za veci prikaz

Ovako bogat kolorit može se naći samo po sunčanom oktobarskom danu i na platnima majstora kičice. Lišće će uskoro otploviti nizvodno, a u vodi će se ogledati teške i hladne magle.

Sunce je sve zubatije, kao i računi za centralno grejanje. Takođe, ugalj se na stovarištima već dve-tri godine prodaje na džakčiće kao krompir, a krompir bi mogao da se krčmi na komad.

Strategija s navodnom velikom izbornom krađom je propala, pa neće biti zagrevanja pomoću beskrajnih šetnji kao nekad. Preostaje nam da se vratimo zaboravljenom običaju – grljenju s najbližima.


Održana sednica gradskog parlamenta

Grejanje na ledu?

Odobreno poskupljenje grejanja veće nego što je Vlada Srbije dozvolila * Jednoglasno osuđen napad na prostorije LSV-a

Kliknite za veci prikaz

Sednicu Skupštine grada održanu u petak, 19. oktobra, obeležile su rasprave o novoj ceni grejanja, ukidanju nekih lokalnih administrativnih taksa i o partijskom zapošljavanju. Pored polemike, bilo je i saglasnosti odbornika u vezi s nekim od osamdeset tačaka dnevnog reda, poput osude novog napada na prostorije Lige socijaldemokrata Vojvodine u našem gradu i inicijative Unije studenata Grada Pančeva da i samofinansirajući akademci dobiju regresiran prevoz.

Najviše pažnje privuklo je povećanje cena usluga JKP-a „Grejanje” sa 85 na 95 dinara po kvadratnom metru stana. Srđan Josimov, odbornik DS-a, zatražio je skidanje ove tačke s dnevnog reda da bi se sačekala Uredba Vlade Srbije o cenama grejanja, ali to nije prihvaćeno. Odmah nakon okončanja sednice ispostavilo se da je bio u pravu jer je najviša dozvoljena cena četiri dinara niža od one koju su odbornici usvojili.

Namirivanje dugova

Predrag Patić (LDP) kritikovao je prethodnu vlast i „Grejanje” zbog toga što su prošle godine popustili pod pritiscima dela potrošača i nisu podigli cenu do neophodnog nivoa, pa preduzeće sada radi s gubicima. On je dodao da energent nije poskupeo, što znači da to komunalno preduzeće pokušava da višim računima pokrije gubitke, i upitao je da li će posle toga cena biti snižena.

Odgovorio mu je Mišo Marković (DSS), rekavši da neće, već će taj novac biti iskorišćen za zamenu dotrajalih toplovoda.

Povodom ukidanja firmarine za mala preduzeća i preduzetnike, Zoran Jovanović (DS) optužio je ministra finansija Mlađana Dinkića da je doneo niz loših fiskalnih mera kojima je pogazio izborna obećanja o rasterećenju privrede. On je ocenio kako ukidanje ove administrativne takse, koja je bila niža od 20.000 dinara godišnje, nema naročit efekat na poslovanje preduzetnika i upozorio da je ministar finansija istovremeno dozvolio da se velikim obveznicima, poput banaka i kockarnica, firmarina utrostruči. Jovanović je zaključio kako to znači da u pančevačkom budžetu može biti mnogo više para nego do sada, mada je tim potezom Dinkić srušio sopstveni izborni program o rasterećenju privrede.

Partijsko zapošljavanje

Ovaj odbornik DS-a rekao je kako bi mnogo bolje bilo da je smanjen porez na plate, što bi za posledicu imalo podsticanje zapošljavanja. Vesna Martinović, šefica odborničke grupe demokrata i bivša gradonačelnica, reagovala je na zahtev Miloša Đorđevića (URS) s prošle skupštinske sednice – da se obelodani koliko je ljudi zaposleno u poslednja tri meseca njene vlasti.

Ona je rekla kako su direktori gradskih preduzeća iz ove vladajuće garniture naveli da takvih slučajeva nije bilo, a Đorđeviću je odgovorila kontrazahtevom – da se dostave podaci o tome koliko je novozaposlenih od konstituisanja ove vlasti do danas. Vesna Martinović je uz to dodala kako je URS od četvorice svojih odbornika dvojicu već zaposlio.

Prilikom zamene nekih članova komisija za mandatna i kadrovska pitanja lokalne skupštine Patić je zatražio da se taj posao odloži kako bi se pripremio nov predlog, koji bi podrazumevao paritetnu zastupljenost odborničkih grupa u tim telima. On je upozorio da u suprotnom ove komisije neće biti skupštinske već stranačke, što nije demokratski, ali ti njegovi argumenti nisu uvaženi. Nije bolje prošlo ni upozorenje Časlava Jarakovića (SPO) da je usvajanje izmene plana detaljne regulacije pristupnog puta do nove deponije samo izgovor da ona ne bude otvorena, iako delovi tog objekta koji su izgrađeni imaju upotrebnu dozvolu. On je rekao kako je postojeći put u odličnom stanju te da nema nikakvog razloga da deponija ne proradi u najkraćem roku.

Potpuno jednoglasno odbornici su usvojili predlog LSV-a da Skupština osudi novi napad na prostorije te stranke u Pančevu. Na istu takvu podršku naišao je i zahtev šestoro odbornika iz četiri političke partije koji predstavljaju meštane Banatskog Novog Sela i Dolova – da se novcem od zakupa poljoprivrednog zemljišta dovrši atarski put između ta dva sela. Ovu odluku je inicirao Predrag Škaljak, predsednik Skupštine MZ-a Novo Selo, uz obrazloženje da to naselje nije dobilo ni metar atarskog puta iako u njemu živi najviše pančevačkih poljoprivrednika i ima drugi po veličini atar na teritoriji grada.

Odbornici su prihvatili predlog Unije studenata Pančeva da gradska vlast razmotri način na koji bi i samofinansirajući studenti čiji roditelji imaju primanja niža od 15.000 dinara mogli dobiti regresiran prevoz. Miodrag Radojković, većnik za obrazovanje, rekao je kako će takav zahtev biti upućen pokrajinskoj Vladi, koja plaća regresiran prevoz, a ukoliko iz Novog Sada ne stigne pozitivan odgovor, biće razmotrena mogućnost da se to platiiz gradskog budžeta za narednu godinu. U roku od mesec dana nadležni pančevački sekretarijati odgovoriće da li je moguće usvojiti i drugi zahtev Unije – da svi studenti dobiju jedinstvenu markicu koja bi važila na čitavoj teritoriji grada i na liniji ka Beogradu.

Očekuje se da će sledeća sednica Skupštine grada biti održana u novembru, kada na dnevnom redu treba da se nađe rebalans ovogodišnjeg budžeta.

D. Vukašinović