Pancevac Online

Broj 4476 · 18.10.2012.

Naslovna

Taragona u poseti Pančevu

Ponovo o bratimljenju i saradnji

Katalonci smatraju da ovde postoje uslovi za investiranje * Hoće li u novom pokušaju Pančevo uspeti nešto da realizuje?

Kliknite za veci prikaz

Osmočlana privredno-politička delegacija iz španskog grada Taragone predvođena Franciskom Estebanom Sapaterom, zamenikom gradonačelnika, boravila je u utorak i sredu, 16. i 17. oktobra, u našem gradu, i imala niz sastanaka s predstavnicima lokalne samouprave i ovdašnjim privrednicima.

Gradonačelnik Svetozar Gavrilović je prilikom prijema u Gradskom veću rekao da je ova poseta prilika da se gosti upoznaju s mogućnostima Pančeva, što je preduslov za uspostavljanje privredne saradnje, pri čemu je apostrofirao oblasti poljoprivrede i turizma. Šef katalonske delegacije Sapatero rekao je kako se nada da će s novom vlašću u Pančevu moći da potpiše akt o bratimljenju dvaju gradova koji imaju dosta sličnosti.

On je objasnio da je Taragona drugi grad po privrednoj snazi u Kataloniji i najvažniji centar hemijske industrije u južnoj Evropi. Sapatero je rekao kako se nada da će iz razgovora privrednika Pančeva i Taragone proisteći neki poslovni dogovori.

Nastavak posete nije obećavao takav ishod. Predstavljanju španskih kompanija koje su došle u naš grad, prisustvovali su čelnici gotovo svih komunalnih preduzeća i neki privrednici. Međutim, na razgovorima koji su zakazani nakon toga u Agenciji za privredni razvoj Pančeva, pojavili su se samo Milan Babić, direktor filijale „AIK banke”, i Miodrag Lazić, prvi čovek pančevačkog „Grejanja”. Prvi je imao konkretnu ponudu za prodaju Hotela „Sloboda”, a drugi se zanimao za proizvodnju električne energije pomoću solarnih kolektora.

„Teška” i „laka” kategorija

Među Kataloncima je bilo predstavnika kompanija koje se bave proizvodnjom opreme za procesnu industriju, proizvodnjom gotove hrane, vina i maslinovog ulja, hotelske opreme, kao i reciklažom, pomorskim transportom, upravljanjem sistemima vodovoda i kanalizacije.

Takođe su prisutni bili i vlasnici vrhunskih hotela i odmarališta i oni koji se bave treninzima zaposlenih i konsaltingom. Reč je o predstavnicima velikih preduzeća i sistema, koji su svoje poslove raširili daleko van granica Španije.

Utisak o organizaciji posete popravljen je programom u Privrednoj komori, gde su bilateralne razgovore vodili pančevački privrednici i gosti iz Taragone, ali je i tada bilo očigledno da sagovornici uglavnom nisu bili iz istih „kategorija”.

To je lepo „nacrtao” Slaviša Stanković, vlasnik firme „Mareks centar” iz Jabuke. On je napomenuo da se u svom mestu bavi turizmom i fizikalnom rehabilitacijom, ali je za sagovornika imao Karlosa Segara Ciljerosa, čija kompanija neguje vrhunsko hotelijerstvo, pa umesto razgovora o potencijalnoj saradnji, njihova priča svela se na nekoliko praktičnih saveta iskusnog privrednika mlađem kolegi.

Bilo je i nekoliko susreta koji obećavaju. Danilo Dangubić, direktor „Pro Banat izgradnje”, izjavio je da je direktor „Navak grupe”, velike kompanije u domenu građevinarstva i proizvodnje industrijske opreme, došao na ideju da svoje usluge pančevačkoj petrohemijskoj industriji nudi preko Dangubićevog preduzeća.

On je rekao da bi takva saradnja odgovarala preduzeću koje vodi, jer bi zaposleni stekli neophodna nova znanja, a kompanija veću „težinu” u poslovnim pregovorima.

ÄŒeka se pomak

Lokalna samouprava je Hoseu Antoniju Belmonteu, predsedniku udruženja privrednika Taragone i prvom čoveku poslovnog sistema koji se bavi i preradom otpada, ponudila da učestvuje u opremanju reciklažnog centra na novoj deponiji. Ovaj Katalonac je zaključio da u Pančevu postoje dobre mogućnosti za poslovanje, ali je dodao i kako sve zavisi od toga da li postoji novac da se taj posao plati.

Inicijator posete bio je naš sugrađanin Đorđe Savić, predsednik Društva hispanista. On je prvu delegaciju iz Taragone doveo u Pančevo na leto 2007, kada je predsednik opštine bio Srđan Miković. Ni ta, a ni lokalna vlast koju je potom vodila Vesna Martinović, nije realizovala ništa više od nekoliko uzajamnih poseta zvaničnih delegacija. Neshvatljiva nezainteresovanost za prijateljstvo s jednim moćnim evropskim gradom išla je dotle da do danas čak ni povelja o bratimljenju nije potpisana. Na aktuelnoj vlasti je da pokaže da li ostaje na tragu svojih prethodnika ili će napraviti neki pomak.

D. Vukašinović