Pancevac Online

Broj 4474 · 04.10.2012.

Naslovna

Poskupljenja, ali do koske

Kliknite za veci prikaz

Kupovna moć građana Srbije opala je za 30 odsto od 1. oktobra.

Prosečna plata iznosi oko 35.000 dinara, a realna potrošačka korpa 110.000 dinara.

Životni standard je još prošle godine bio triput niži nego u zemljama Evropske unije.

Preko deset odsto građana Srbije živi ispod linije siromaštva.

Poskupeli su hleb, mlečni proizvodi, meso, jaja...

Kada se sve ovo ima u vidu, jedino smisleno pitanje glasi: hoće li ostati išta i za pse?


Predlozi Direkcije za ublažavanje krize

Partnerstvo umesto „dranja kože”

Smanjiti namete, podstaći izgradnju i zapošljavanje, privući Beograđane * Poziv privatnicima na saradnju i zajedničko delovanje

Kliknite za veci prikaz

Javna rasprava o predlogu nove odluke o naknadama za komunalno opremanje zemljišta, koja predviđa znatne popuste za investitore, održana je u petak, 28. septembra. Na sastanak su pozvani poslovni ljudi, ali i predstavnici svih odborničkih grupa, jer je ideja Andreja Dimitrijevića, direktora Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva (koja je predlagač ove odluke), da ona u Skupštini dobije opštu podršku. Dimitrijević je objasnio kako je reč o prvoj radnoj verziji ovakvog dokumenta, čiji je cilj da sledeće godine omogući siguran priliv novca u gradski budžet.

Dimitrijević je rekao kako je predlog Direkcije motivisan potrebom da se ublaže očekivani loši ekonomski efekti dolazeće 2013. godine, za koju je predvideo da će biti katastrofalna.

Prema njegovom mišljenju, najbolji način da se ovo uradi jeste primena podsticajnih mera za privlačenje investitora koji bi u Pančevu gradili stanove i poslovne objekte.

– Jasno se može videti da će naredne godine biti drastično manje prihoda u gradskoj kasi. Ali ostavimo li ovakve cene komunalnog opremanja, postavlja se pitanje hoćemo li imati koga da „oderemo” da bismo napunili budžet ili ćemo se odlučiti za umanjenje cena kako bismo povećali promet – rekao je direktor Direkcije.

On je dodao kako bi trebalo menjati određene gradske odluke, naročito one kojima je moguće rasteretiti privatnike, od kojih se očekuje da prime nekog od 17.000 nezaposlenih u Pančevu. Zbog ovoga je Dimitrijević sa svojim saradnicima sačinio predlog nove odluke o naplati komunalnog opremanja građevinskog zemljišta. Prema toj odluci, drugačije bi se određivale građevinske zone u gradu, kao i popusti za pojedine kategorije investitora, dok bi cena opremanja zemljišta za gradnju stambenih zgrada bila manja od onih koje je država dozvolila, a bile bi primenjivane i olakšice za zapošljavanje novih radnika.

Pola milijarde manje

Andrej Dimitrijević je izneo i neke ocene koje do sada niko nije želeo da izgovori. On je rekao da je zbog očekivanih finansijskih problema u narednoj godini vreme da se počne s realnim planiranjem gradskog budžeta. Prvi čovek Direkcije podsetio je na to da su se do sada skupljali politički poeni tako što je u budžet ugrađivan veliki broj nerealnih želja da bi se kasnije kroz nebrojene rebalanse došlo do onoga što je moguće realizovati. Nije imao lepe reči ni za Dinkićeve fiskalne reforme.

– Ovim reformama budžet Pančeva biće umanjen za 500 miliona dinara. Ne znam kako će grad funkcionisati, jer samo Direkcija ima fiksne troškove održavanja puteva, rasvete i drugog u vrednosti od nekoliko stotina miliona dinara. Možda iduće godine ništa nećemo moći da radimo, možda ćemo samo moći da održavamo puteve tako da nam ljudi ne ginu – ocenio je Dimitrijević.

Umesto dosadašnjih sedam građevinskih zona, bilo bi ih pet: prva i druga bi obuhvatale deo grada unutar pruge, treću bi činila naselja Strelište, Kudeljarski nasip i Misa, u četvrtoj bi bile Vojlovica i deo Topole, a u petoj zoni bi se nalazila sva pančevačka sela. Predlagači tvrde da bi time konfuzija bila manja i postiglo bi se pravednije naplaćivanje naknada, jer bi one bile u skladu s tržišnom vrednošću lokacija u pojedinim delovima grada.

Obrazlažući ovaj predlog, Duška Mrvoš iz Direkcije rekla je kako su se predlagači rukovodili cenama koje važe za delove beogradske opštine Palilula u kojima je tržišna vrednost zemljišta i objekata slična pančevačkoj. Komunalno opremanje koje će biti su skuplje za 150 odsto predviđeno je samo za one koji grade benzinske pumpe.

Investitori koji se bave izgradnjom stambenih zgrada plaćali bi dvostruko skuplju naknadu od dosadašnje, a to je obrazloženo time što oni grade za tržište i zaradu. Istovremeno, građani koji prave porodične kuće površine do 100 kvadratnih metara dobili bi popust od 50 odsto.

Izgradnja ekonomskih objekata za potrebe poljoprivrednih gazdinstava koštala bi čak 75 odsto manje od osnovne cene izgradnje u određenoj zoni. Popust za izgradnju proizvodnih pogona kretao bi se od 20 do 30 odsto, s tim što bi investitor mogao da računa na dodatno umanjenje cene od 10 odsto na svakih 20 stalno zaposlenih radnika.

Duška Mrvoš je naglasila da bi se investitorima priznavala sopstvena ulaganja u izgradnju komunalne infrastrukture, što do sada nije bio slučaj, te da se više ne bi naplaćivale saobraćajne površine unutar parcele, pošto je ovaj iznos već sada znatan. Ona je skrenula pažnju na to da se predloženim merama podstiče izgradnja objekata namenjenih obrazovanju s ciljem da Pančevo postane univerzitetski centar.

Predstavnici privatnih građevinskih firmi iz našega grada pozdravili su činjenicu da ih je prvi put u poslednjih desetak godina neko iz Direkcije pozvao kako bi čuo njihovo mišljenje, ali su izneli i niz primedbi na prezentovane mere. Ljupko Kutanjac, predsednik Udruženja pančevačkih građevinara, usprotivio se povećanju visine naknade za 100 odsto, rekavši kako nije u redu da Grad na taj način kažnjava one koji kupuju svoj prvi stan. On je dodao kako bi umanjenje naknada svakako rezultiralo nižom cenom kvadrata i doprinelo da ove građevinarske firme prežive krizu.

Dimitrijević je najavio da će u radnu grupu za izradu konačne verzije odluke o komunalnim naknadama već ove nedelje ući i predstavnici privatnih preduzeća kako bi ona bila proizvod konsenzusa Pančevaca. Direktor Direkcije je izneo i prilično smeo plan koji predviđa da lokalna samouprava i privrednici nakon postignutog dogovora zajednički zakupe bilborde u Beogradu i počnu da reklamiraju Pančevo kao mnogo jeftinije mesto za život i poslovanje.

D. Vukašinović