Pancevac Online

Broj 4473 · 27.09.2012.

Naslovna

ÄŒaroban lek za srce

Kliknite za veci prikaz

Svetski dan srca (29. septembar) obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da su kardiovaskularna oboljenja danas svetski „ubica” broj jedan. Čuvajte se!

Srca pedeset četiri učenika „Zmajeve škole” udaraju pred vama u istom ritmu. Čujete li čarobnu mantru? „Vo-lim te, vo-lim te, vo-lim te!”

Ponavljajte je danas i svakog narednog dana pred ogledalom, pred mamom, tatom, detetom, bratom, sestrom... Zamolite ih da je proslede dalje. Za ljubav nam ne treba recept, ona ne košta ništa, a deluje besprekorno. I eto preventive za zdravo srce!


Novo poglavlje u radu Gradske uprave

Formirano Odeljenje za razvoj sela

Prva lokalna samouprava sa ovakvim servisom * Akcenat i na ruralnom razvoju * Šefica novog tela Dragana Popović

Kliknite za veci prikaz

Radi prevazilaženja različitih problema stanovnika naseljenih mesta i olakšanja komunikacije nadležnih seoskih i gradskih institucija, sredinom avgusta je najavljeno formiranje odeljenja za razvoj sela i ruralni razvoj.

Ovih dana se ta najava obistinila.

Najpre zvanično, kada je Gradsko veće na sednici održanoj 17. septembra usvojilo sistematizaciju radnih mesta budućeg organa, a potom i praktično, četiri dana kasnije, dodelom rešenja zaposlenima.

Novo odeljenje će, pored rukovodioca, imati još tri radnika i prvenstveno će biti na usluzi skupštinama mesnih zajednica, sa čijim će predstavnicima intenzivno biti u kontaktu. Kao njegovi najvažniji zadaci izdvajaju se: izgradnja primarne infrastrukture, strateško planiranje, izrada raznih projekata za konkurisanje za sredstva domaćih i stranih fondova, podrška privredno-turističkim manifestacijama, brendiranje novih proizvoda i edukacija širokog spektra tema.

Ažuriranje projekata

U novoosnovanom odeljenju zaposlene su četiri osobe. Šefica Dragana Popović, diplomirani matematičar i informatičar, ima skoro 18 godina iskustva u radu u Gradskoj upravi, tačnije u Sekretarijatu za privredu i u odeljenjima za lokalni ekonomski razvoj odnosno za podršku projektima. Ona treba da organizuje posao, ali tvrdi da se neće libiti da čini sve što je neophodno.

O prvim koracima u radu kaže: – Trenutno obilazimo seoske mesne zajednice kako bismo stekli uvid u validnost pripremljenih projekata. Na osnovu ovoga, sa čelnim ljudima naseljenih mesta skiciraćemo prioritete za 2013, i to pre svega u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture. Veoma je važno i obučiti ih za nov način raspodele budžetskog novca, jer će dogodine postojati dve budžetske linije: na osnovu prve novac će, kao do sada, selima biti uplaćivan putem tekućih transfera, a prema drugoj, finansijska sredstva će biti dodeljivana na osnovu kvaliteta projekata. Očekujemo i pokrajinske i republičke konkurse, pa zbog svega ovoga planiramo da sredinom novembra u selima organizujemo obuku u režiji Odeljenja za podršku projektima i Kancelarije za podršku evrointegracijama.

Kada je reč o predviđanju budućih rezultata, šefica Odeljenja je veoma optimistična, jer prvi utisci ukazuju na to da su ljudi u naseljenim mestima i te kako voljni da rade, ali zaista im nedostaje ovakav vid potpore.

U turizmu je potencijal

Dok će se jedna radnica baviti administrativnim, a druga finansijskim poslovima, treća će pokrivati oblast ruralnog razvoja. Na to mesto je postavljena Anđela Vila, diplomirani geograf – turizmolog, koja je, pored ostalog, pet godina radila u Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj, a ima i iskustva u izradi projekata. Ona će biti zadužena za unapređivanje seoskih manifestacija.

– Posebno ćemo pomoći u pojedinim mestima, jer nije u redu da neka od njih imaju po tri i više finansijski dobrostojeće manifestacije, a neka jednu ili nijednu. U okviru našeg delovanja je i marketinška podrška, a spremaćemo se i za zajedničko učešće na nekoliko najavljenih domaćih i međunarodnih konkursa za projekte, baš u oblasti razvoja turizma na selu. Tako smo nedavno dobili zeleno svetlo od Pokrajinske vlade za projekat razvoja seoskog turizma. U okviru njega napravićemo nešto promotivnog materijala za sve bitnije seoske manifestacije, kao i jedan sajt na kom ćemo ih predstaviti u objedinjenoj formi, a na njemu će biti mesta i za informacije o ponudi kategorisanog smeštaja. Želimo da što više unapredimo turističku ponudu na selima, jer je ona gotovo nepostojeća, ali ima opipljiv potencijal – navodi Anđela Vila.

Zaposleni na Odeljenju biće, što je i logično, povezani sa inicijatorom njegovog formiranja – Dejanom Živanovićem, većnikom zaduženim za selo i ruralni razvoj. Oni su, radi izrade „lične karte” naseljenih mesta, već zajedno posetili Jabuku i Glogonj. U četvrtak će obići Dolovo, dok u petak na red dolaze Omoljica i Ivanovo, a u ponedeljak Starčevo i Brestovac.

Ovim su pančevačka sela dobila servis o kakvom mnoga druga naseljena mesta u zemlji mogu samo da maštaju. Ipak, za ostvarenje krajnjeg cilja, a to je poboljšanje životnih uslova, poželjno je da i sami građani daju što veći doprinos svojim predlozima, idejama i spremnošću na saradnju.

J. Filipović