Pancevac Online

Broj 4472 · 20.09.2012.

Naslovna

Pančevci pozdravili sugrađanina

Duca Borković šampion Evrope

Emocije nadjačale velikog asa * Na redu je svetska titula

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Naša zemlja je prvi put dobila šampiona Evrope u automobilizmu, a Pančevo ima tu privilegiju da titula najboljeg vozača na brdskim stazama na Starom kontinentu „stanuje” baš u njemu. Strepnje mame Slavice, tate Jovana i brata Strahinje pred svaku trku, ali i nada da će njihov Duca uspeti u svoj želji, pretočile su se u suze radosnice – Dušan Borković ostvario je svoj dečački san.

Postao je najbolji automobilista kojeg je Srbija ikad imala.

Naš sugrađanin je prošlog vikenda u hrvatskom gradu Buzetu, samo „potvrdio” osvajanje šampionskog lovora. Sjajnu sezonu, u kojoj je u deset trka trijumfovao osam puta i uz svaku pobedu postavio rekord staze, krunisao je velikom proslavom na kraju nadmetanja zajedno s nekoliko hiljada hrvatskih navijača.

Uspeh nad uspesima došao je 16.

septembra, baš na Ducin rođendan, koji je bio zaliven šampanjcem i ukrašen navijačkim bakljama. Bila je to sezona za pamćenje, dan za ulazak u istoriju. Automobilizam je takvog asa, rođenog šampiona, čekao 28 godina. Svaka čast, majstore! Utorak, 18. septembar, bio je dan kad je Pančevo dočekalo najbržeg Evropljanina. Preko 1.000 naših sugrađana okupilo se tog dana na platou ispred Gradske uprave, a as nad asovima je pred njih došao u svojoj „Mici”, automobilu „Micubiši EVO 9”, kojim je i stigao do najvećeg uspeha.

– Ovim dočekom želimo da pokažemo koliko nam je važan Dušanov uspeh i da mu zahvalimo što svojom pojavom i ličnošću, kao sportista i čovek, predstavlja Pančevo u najboljem svetlu. Želimo mu još mnogo pobeda, sve do titule svetskog šampiona – rekao je gradonačelnik Pančeva Svetozar Gavrilović.

Sevali su blicevi fotoaparata, aplauzi nisu prestajali, a vrisci oduševljenja parali su nebo nad Pančevom.

– Hvala vam što ste pomogli da našeg šampiona dočekamo ovako.

Učinićemo sve što možemo da u narednom periodu Duca Borković ostane Pančevac i da i sledeća titula bude pančevačka titula. Naredne godine želimo da mu pomognemo još više – istakao je Aleksandar Farkaš, član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport.

Tim za uspeh

Velikog uspeha ne bi ni bilo da zajedno s Ducom kroz sva iskušenja nije prošao i tim ljudi koji su sebe uložili u osvajanje evropskog lovora.

Zato su Pančevci gromoglasnim aplauzom pozdravili i: Jovana i Strahinju Borkovića, Bojana Štrbca, Duška Medića, Stevana Vukadinovića, Baneta Trailovića, Slobodana Jovanovića, Andrijanu Kerkez, Natašu Davidov, Roberta Uzona i Aleksandra Simića.

A onda je usledila erupcija oduševljenja. Pred mikrofon je stao šampion Evrope.

– Ljudi, meni će sada biti malo teže nego političarima. Posle 18 godina bavljenja ovim sportom ostvario mi se san. Nadao sam se ovome još kao devetogodišnjak, kad sam u kartingu polomio obe ruke i kad sam mislio da ću umreti – obratio se Duca Pančevcima, a onda su emocije počele da naviru.

Suze više nije mogao da zadrži.

Nije ni želeo. Bile su to suze ponosa, sreće i olakšanja, baš kao one koje su se mogle videti i na licima ponosnih roditelja.

– Veliku zahvalnost dugujem svojoj porodici, na čijem čelu je moj otac.

On je bukvalno potrošio svoje bogatstvo na mene. Moj rođeni brat Strahinja nije imao ni delić onoga što sam ja dobijao, a zaslužio je. Mnogo dugujem i Dragoljubu Lekiću, koga cenim kao svog oca. Davao mi je sve kao i svom sinu Voji Lekiću, mom budućem kumu. Ovaj „micubiši” je njegov poklon. Hvala i Gradu Pančevu, Republičkom ministarstvu, a najviše kompaniji NIS i „Nisoteku”, koji su u ključnom momentu stali uz mene.

Bez njih ne bi bilo ove titule. Ovo su samo počeci, jer mi je cilj da „osvojim” svet. Biće teško, ali siguran sam da uz moju porodicu i prijatelje to nije nedostižno – rekao je najmlađi osvajač dijamantske kacige u istoriji srpskog automobilizma, koji je ovim sportom počeo da se bavi 1994. godine, s nepunih deset leta.

U noći posvećenoj Duci Borkoviću nisu zaboravljeni ni njegovi sponzori, koji su uz njega bili prethodnih godina.

– Pozdravljam vas ispred kompanije NIS koja je prošle godine u Dušanu prepoznala vrhunski talenat i vrhunskog čoveka. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti, na obostrano zadovoljstvo – izjavila je Mirjana Kolb, direktorka marketinga direkcije maziva NIS-a.

Oficijelni deo dočeka je završen uz pesmu „Borkoviću brate” koju je izvela grupa „SK92”, a Duca je dugo posle toga delio autograme i fotografisao se sa svojim obožavaocima.

A. Živković