Pancevac Online

Broj 4471 · 13.09.2012.

Naslovna

Dozvola za „odlikaše”

Kliknite za veci prikaz

Draga deco, vredno učite i radite domaće zadatke, pa ćete jednog dana, kad postanete „odlikaši”, i vi dobiti posebnu dozvolu za vožnju automobilom usred „đačkog špica” u Zmaj Jovinoj.

Do tada bi bilo dobro da sa sobom uvek nosite jedan limun kako biste njime nagradili čike koje grdna muka natera da baš u to vreme teraju svoje limene mezimce kroz pešačku zonu.

Nevolja je to što je u planu da postanemo malo civilizovanija zemlja, koja će vam uskraćivati ovu vrstu zabave. Nateraće nas na to Evropa kojoj, kao, hrlimo.


Otvoren 15. Bijenale umetnosti

Veliki lavirint prostora i bivša Jugoslavija

Trideset godina postojanja jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji * Traganje za rekonstrukcijom i stvaranje novih temelja

Kliknite za veci prikaz

Petnaesti pančevački Bijenale umetnosti otvoren je 7. septembra u Galeriji savremene umetnosti. Kulturni centar, kao glavni organizator, potrudio se da u jubilarnoj, tridesetoj godini, ponudi posebno bogat program. Tokom mesec dana trajanja manifestacije u različitim programima će učestvovati preko sto pedeset učesnika s prostora bivše Jugoslavije. Tema Bijenala „De/re/konstrukcija: prostor/vreme/sećanje” izuzetno je zanimljiva i pružila je odličnu priliku umetnicima (i selektorima) da izraze kreativnost. Bijenale je podeljen u tri segmenta. Selektori vizuelnog segmenta su Nikola Dedić i Aneta Stojnić, filmski program Bijenala uredili su Radiša Stanišić i Nevena Daković, a pozorišni segment je osmislila Jasmina Večanski. Programi će se održavati gotovo svakog dana, a manifestaciju prati i odlično urađena publikacija u izdanju Kulturnog centra.

Otvaranje Bijenala proteklo je u izuzetno lepoj i svečanoj atmosferi. Mnogobrojne posetioce koji su se okupili ispred Galerije savremene umetnosti najpre je pozdravio direktor Kulturnog centra Nemanja Rotar. On je podsetio na početke ove manifestacije, od prvorazrednog značaja za kulturu čitave Srbije.

– Tada, u prošlosti, troje ljudi je došlo na ideju da napravi izložbu jugoslovenske skulpture. To su bili Svetlana Mladenov, Milenko Prvački i Zoran Rotar. Ni tada nije bilo lako krenuti jednim malim kamionom po celoj bivšoj Jugoslaviji, kupiti skulpture i okupiti preko sto vajara na jednom mestu – rekao je Nemanja Rotar.

On je naglasio da se od tog početka mnogo toga promenilo. Bijenale se dalje razvio, umetnost je doživela svoje preobražaje, a manifestacija je dobila i međunarodni karakter. On je istakao i koliko je važna činjenica što Bijenale predstavlja i svojevrsnu decentralizaciju kulture, jer se važni događaji ne odvijaju samo u Beogradu.

U ime selektora Bijenala govorio je Miško Šuvaković, predsednik Umetničkog saveta Galerije savremene umetnosti. On je takođe podsetio na istorijski razvoj Bijenala, njegovu postepenu usmerenost ka ekologiji i sadašnji koncept, koji je vezan za interdisciplinarno spajanje triju velikih umetničkih područja: filma, pozorišta i vizuelne umetnosti. U ime Grada, pokrovitelja manifestacije, prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Pavlov. On je istakao da Pančevo spada u gradove koji ne prate prolazne trendove, već neguju prave vrednosti.

– Nadam se da ćemo i mi, kao i društvo u kome živimo, ići putem usvajanja samo pravih vrednosti i prihvatanja onoga što je korisno za dušu i da ćemo stvoriti društvo na novim temeljima, za neke nove generacije – rekao je Saša Pavlov.

Čast da, u ime pokrovitelja, svečano otvori petnaesti Bijenale umetnosti pripala je Slaviši Grujiću, potpredsedniku Vlade Vojvodine i sekretaru za kulturu i javno informisanje. Prema njegovom mišljenju, pokrajinska Vlada je svesna značaja i uticaja pančevačkog Bijenala i nada se da će putem decentralizacije kulture krenuti i druga mesta u Vojvodini.

– Ovu manifestaciju zamišljam kao jedan veliki lavirint prostora, sećanja i vremena. Dozvolite mi da Bijenale otvorim tako što ću vas pozvati u taj lavirint, da zajedno uđemo u njega i pretražimo sve uglove, sva sećanja i vreme za koje smo mislili da smo ih zaboravili. Ne otvaram ovu izložbu, nego vas pozivam da uđemo u te prostore – rekao je Slaviša Grujić.

Bijenale će se tokom mesec dana odvijati na više mesta u gradu. Pored svih izložbenih prostora Kulturnog centra, uključeni su i Istorijski arhiv, Narodni muzej, Gradska biblioteka i budući legat Milorada Bate Mihailovića.

S. Ćirković