Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Komentari

Organizovano rasulo

Zoran T. Popović

• Nismo ostvarili cilj. Izgubili smo, ali se nismo obrukali.

• Kad verujem da je nešto ispravno, radim tako pa makar to bilo i naopako.

• Uvek navijam za sebe jer sam na strani slabijeg.

• Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra, jer je to trebalo da uradiš juče.

• Verujem u zagrobni život. Mi već živimo u paklu.

Misao za ovu nedelju

• Ja sam rođeni vođa. Prava je šteta što narod nije primetio moju harizmu.


Građanska promatračnica

Veoma ozbiljna pitanja

Kliknite za veci prikaz
Ilustracija: Dušan Ludvig

Ekologija, tema od životnog značaja za Pančevce, već dugo privlači razne vrste mislilaca. U toj velikoj grupi su „zeleni” borci, novinari, političari, privrednici, radnici...

U nastojanjima da se izvrši operacija „velikog spremanja” vazduha, katkad naleti i poneki verbalni biser. Jedan od najblistavijih čuo se ove srede na radnom sastanku predstavnika lokalne samouprave i fabrika iz južne zone povodom nedavnog enormnog aerozagađenja.

U skladu s protokolom, predlagane su mere koje bi trebalo da unaprede kvalitet vazduha u gradu, pa je tako prva dama „Petrohemijine” službe za zaštitu životne sredine obnarodovala svoju neobičnu želju: kada su nepovoljni klimatski uslovi Gradsko veće mora da naloži zatvaranje centralnih gradskih ulica za saobraćaj!? Šizenje. Dakle, uvek kada je tiho, bez vetra, bilo to i u saobraćajnom špicu, gradonačelnik ima da naredi da se pod hitno isprazne najprometnije ulice, što između ostalog podrazumeva da se putnici izbace iz autobusa s preporukom da prošetaju do svog cilja, kao i da svi oni koji su hteli da zaustave taksi to učine na obodima grada, makar se tamo originalno i zaputili.

Šetnja je zdrava, u zdravom telu je zdrav duh. Samo, nezdravo je šetati kada u bonaci na Pančevce nagrnu otrovi. Iz južne zone naravno, ne s asfalta. Upravo tim aspektom zaštite životne sredine trebalo bi da se bave oni koji su u fabrikama-trovačima zaduženi za čišćenje vazduha.

S obzirom na to da se među zaključcima sastanka nije našao ovaj urnebesni predlog, to znači da nije usvojen, pa samim tim ni prosleđen republičkim organima. Srećom po nas, a na žalost zaposlenih u resornom ministarstvu – da je takav nonsens stigao do beogradskih kancelarija zaposleni bi imali kome i čemu da se smeju.

Do suza.

* * *

Već neko vreme kruži sledeći vic: koja je ključna razlika između Tita i Borisa Tadića? Pa, Tito se svog Đilasa otarasio na vreme.

Politički vicevi dolaze s krupnim medijskim temama, a „najteža” takva ovih dana je predstojeća sednica Glavnog odbora DS-a, na kojoj bi prvi čovek najveće opozicione partije i doskorašnjeg temelja vlasti Tadić trebalo da podnese izveštaj o radu stranke u poslednja tri meseca. Ukoliko akt bude bio usvojen sve će ostati po starom, u suprotnom Demokratska stranka će birati novog predsednika.

U javnosti se pojavljuju oprečne najave ovog događaja. Beogradske koleginice i kolege, svi odreda se pozivajući na neimenovane izvore iz vrha DS-a, tvrde da znaju scenario raspleta. Jedni kažu da će „pučisti” (čiji su važan deo i opštinski i gradski odbori stranke) na čelu s Đilasom „izboksovati” izbornu skupštinu na kojoj će gradonačelnik Beograda biti jedini kandidat za šefa, a da će u slučaju neuspeha on osnovati svoju partiju. Drugi „predviđaju” da Tadić neće podneti ostavku, treći, u liku Inđijca Ješića i, kao, Pokrajinskog odbora DS-a, da će predsednik preuzeti odgovornost za silazak s vlasti, četvrti...

Ne znamo sa sigurnošću šta će se dogoditi, ali jasne su posledice nekih ishoda. Ako Đilas napravi novu stranku, korpus snaga koje sada okuplja DS biće znatno oslabljen na nekim sledećim izborima, a lokalni odbori te nove partije mogli bi da počnu da lutaju između generalnih opredeljenja vođstva i „snalaženja na terenu”, poput pančevačkog LDP-a.

Ono što je još čvršće vezano za lokal jeste to da će ako bude bilo otvorenog izjašnjavanja gradskih odbora o tome „čiji su”, kao u nekim prethodnim situacijama, Vesna Martinović i njena ekipa morati da odaberu pobedničku stranu. U suprotnom, biće izbora u DS-u na lokalnom nivou.

* * *

Dačić je počeo ozbiljno da se bavi pitanjem Kosova. Veoma ozbiljno...

Siniša Trajković


Usput zabeleženo


Hleba i cirkusa

Još su stari Rimljani izmislili lek koji treba ponuditi nezadovoljnom plebsu da na kratko zaboravi siromaštvo koje ga pritiska. Reč je o čarobnoj formuli „Hleba i igara”, kako se kod nas prevodi latinska izreka „Panem et circenses”, odnosno u originalu „Hleba i cirkusa”.

Nje su se setili i naši novi vlastodršci koji nisu ništa uredili sem što su postavili Jorgovanku za guvernera Narodne banke i pokušali da raščivijaju aferu „Agrobanka”, za koju se ne zna na šta će da izađe.

Treba, međutim, biti pošten i priznati da mnogo više i nisu mogli da urade jer su non-stop bili zauzeti putovanjima na relaciji Moskva–Brisel–Vašington–London, sa usputnim svraćanjem u neke sitnije prestonice. Pa i to je dalo neke rezultate – ona famozna fusnota zbog koje je Borko Stefanović pre samo nekoliko meseci proglašen za narodnog izdajnika sad je prihvaćena, jer se neko dosetio da dalje inaćenje i odsustvovanje s međunarodnih skupova može skupo da nas košta.

Elem, što se tiče hleba i cirkuskih priredbi ne manjka nam ni jedno ni drugo. Žito je dobro rodilo i nije ga zakačila ova nezapamćena suša tako da će biti dovoljno hleba za široke narodne mase, pa tip „Sava” neće čak ni poskupeti.

Kad je reč o igrama, imali smo upravo veliki aeromiting u Batajnici, koji je puno koštao, ali je ipak bio jeftiniji nego neki domaći igrani TV program koji takođe traje punih pet sati. Glavna cirkuska predstava je, ipak, prekomponovanje lokalnih vlasti u nizu gradova u Srbiji, a njeni glavni režiseri su Vučić i Dačić, koji sebi odane duše uteruju u jedan stroj.

Razni vlasnici mandata beže iz stranaka na čijim su listama izabrani i pribijaju se uz stranke koje su na vlasti u Republici. Ove se drže pravila da se poklonjenom konju u zube ne gleda, pa zato pozivaju u zagrljaj i one koji su primili pare na ruke u vreme izbora, pa su sad predmet pažnje krivičnih sudova.

M. M.


Kao u prošla vremena

Na nedavnom sastanku posvećenom rešavanju pančevačkog zagađujućeg ekološkog problema (videti tekst na str. 7) predstavnici „Azotare” optužili su pančevačke lokalne medije da su objavili netačne informacije. Naime, zagađivačima je zapala za oko neprijatna vest da je 25. avgusta mobilna merna stanica Zavoda za javno zdravlje izmerila jednočasovnu koncentraciju amonijaka od 502 mikrograma po kubnom metru. Podsećamo da je ova ustanova jedina u Pančevu akreditovana da obavlja zvanična merenja kvaliteta vazduha.

Ovlašćena predstavnica „Azotare” pročitala je deo teksta objavljenog u prošlom broju „Pančevca” u kom je nekadašnji gigant proizvodnje veštačkog đubriva označen kao krivac, tj. da je u fabrici došlo do poremećaja u proizvodnji „usled čega je pančevački vazduh bio prepunjen amonijakom”. Sablaznilo je to što se neko usudio da za enormni pik amonijaka optuži njenu fabriku i svoju tvrdnju da je to neistina obrazložila informacijom da je stručni tim „Azotare” obavio merenja unutar fabrika i da analize pokazuju da u radnoj sredini nije bilo povećanja nivoa ove opasne materije.

Naravno, ove podatke novinari nisu videli, niti je rečeno kog datuma je utvrđivan kvalitet vazduha.

Spomenula je da je, ukoliko je izveštaj Zavoda tačan, krivac možda na drugoj strani jer se nedeljama u gradu osećao nesnosan smrad animalnog porekla – (valjda je mislila na smrad koji podseća na stajnjak). Bilo kako bilo, pravdanja izaslanika „Azotare” su smešna jer su Pančevci svedoci da je u tom periodu žuti dim parao pančevačko nebo nedeljama, koji uzgred nema veze s amonijakom, ali je dokaz da su određena postrojenja radila u fulu. Ujedno naši sugrađani, za razliku od nekih koji žive u ovom gradu, svedoci su da se u različitim intervalima osećao specifičan smrad amonijaka.

U prilog tome, po okončanju sastanka, u neformalnom razgovoru s jednim od predstavnika zagađivača, dotični se požalio novinaru „Pančevca” da je u spornom periodu i sam osetio miris amonijaka, ali je kroz osmeh rekao da bi bilo krajnje neozbiljno da jedan zagađivač stane na stranu medija i da brani novinare od napada kolega.

Već više od pola veka Pančevci znaju da amonijačni otrovni smrad dolazi iz „Azotare”, ali izgleda da još uvek ima onih koji veruju u prošla vremena kada su zagađivači mogli da obmanjuju javnost, građane prave ludim i da novinare nazivaju lažljivcima i smutljivcima.

Z. St.