Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Feljton

Veterinarska stanica Pančevo (9)

Male velike životinje

Pišu: Milan Đukić i Zoran Rotar

Kliknite za veci prikaz
Ispred ambulante (u izgradnji) za male životinje: Vladimir Carić, Đurica Ratković, Srđan Marilović, Gordana Blitva, Janez Veber i Aleksandar Kandić

U drugoj polovini 1977. godine besnilo lisica zahvatilo je Vojvodinu takvom jačinom da su bili ugroženi životi domaćih i divljih životinja, pa i ljudi. Besnilo je otkriveno u 99 slučajeva, a u 1978. godini registrovano je 76 oboljenja.

U prvom redu, od ove opake bolesti stradale su lisice, a pronađene su i uginule srne, mačke, psi. Od 18. februara 1978. godine počelo je organizovano ubijanje lisica, pasa-lutalica i mačaka. U nekoliko akcija ubijeno je 740 pasa i 31 mačka. Od toga 405 pasa u Pančevu i Vojlovici, a ostatak životinja u naseljenim mestima. U akciju su, osim veterinarske inspekcije i operativne veterinarske službe, uključeni i Sekretarijat za unutrašnje poslove, „Komunalac”, lovačke i zdravstvene organizacije i građani. Na teritoriji opštine Pančevo ubijeno je 12 lisica.

Diplomirani veterinar Gordana Blitva se priseća: „Došla sam u Veterinarsku stanicu 1984, s fakulteta.

Bila sam početnik, puna teoretskog znanja i želje da odmah pomognem svim životinjama na svetu koje pate. Kolektiv me je lepo prihvatio.

Bili su tu odlični veterinari i veterinarski tehničari.

Bilo je i šala u vezi s mojim prezimenom, ali mi je bilo lakše jer sam bila član trija: Sveta Svirac, Toma Pasulj i Goca Blitva.

Starije kolege veterinari – prava gospoda i džentlmeni.

Sećam se čika Branka Davidovića, imao je najbolje instrumente, stručnjak s ogromnim iskustvom; Vladimira Bartolome – uvek sa šeširom, Vladimira Deanovića – tih godina se vratio iz Nemačke i Švajcarske, gde je radio, i mnogo mi je pomogao oko ambulante za male životinje; Jovana Vrebalova – stručnjaka i rukovodioca – imao je mnogo razumevanja za moj rad i borbu za zaštitu životinja.

Sećam se prve ambulante za male životinje – bukvalno je bila malecka, kada uđe neki krupniji pacijent manevarski prostor se svede na nulu.

Jednom prilikom radim celo popodne i veče, intervencije, operacije... zaista sam bila premorena. Konačno, poslednji pacijent je zbrinut, spakujem se i izlazim, kad ispred vrata stoji čovek s ogromnim psom i čeka, ne ulazi; pitam ga zašto već nije ušao nego i dalje čeka u dvorištu, a on odgovara: ‘Pa, ovde piše ambulanta za male životinje!’ Evo, čuvam jednu fotografiju moje ekipe.” Diplomirani veterinar Jovan Vrebalov zapisao je: „U ovoj stanici postoje četiri vrste delatnosti: klasična veterina u kojoj rade veterinari i veterinarski tehničari, zatim DDD služba, treći segment je velepromet veterinarskih lekova i četvrti – deset veterinarsko-poljoprivrednih apoteka (promet na malo). Poseban ponos ove stanice je Ambulanta za male životinje, koja je tako uređena da bi mogle da joj pozavide i ambulante za humanu medicinu.” Jovan Vrebalov, direktor Veterinarske stanice Pančevo, za svoj rad i doprinos razvoju Srpskog veterinarskog društva dobio je Plaketu SVD, visoko priznanje ove organizacije. Isto priznanje pripalo je i Veterinarskoj stanici Pančevo.

Vrebalov je diplomirao 1963. godine na Veterinarskom fakultetu u Beogradu.

Kako sam kaže, on je zaljubljenik u veterinu koju je zavoleo još od malih nogu, ponajviše zahvaljujući svom dedi, koji je srcem i dušom bio vezan za zemlju i domaće životinje.

Međutim, u sedmom razredu gimnazije rađa se i nova ljubav – rukomet, pa je u Vršcu za kratko vreme postao jedan od najboljih rukometaša.

Ubrzo ga je rukovodstvo „Dinama” dovelo u Pančevo, i tada je upisao veterinu.

Uz aktivno igranje rukometa, za šest godina je završio fakultet na kome su studije trajale pet godina. Prvo zaposlenje dobio je u Veterinarskoj stanici Pančevo, gde je 1978. postao direktor. U trenutku odlaska u penziju (2002.) Vrebalov ostavlja kolektiv s odličnom kvalifikacionom strukturom (VS 54, VSS 1, SSS 30, NKV 10) i stanicu koja, po mišljenju struke, spada među najbolje u zemlji.

Za direktora Veterinarske stanice 25. marta 2003. godine postavljen je diplomirani veterinar Zoran Saveski. Državni kapital Javnog preduzeća Veterinarska stanica „Pančevo” privatizovan je 4. aprila 2008. godine u procesu prodaje državnog kapitala metodom javne aukcije. Preduzeće je prodato po početnoj ceni od 11.855.000 dinara. Inače, procenjena vrednost ukupnog kapitala iznosila je 75.444.239 dinara.

Kupac državnog kapitala subjekta je Konzorcijum fizičkih lica, sastavljen od pet članova: Zoran Saveski, Stevan Jankov, Zlatko Milosavljević, Đorđe Uzelac i Božidar Komatina.

Predmet prodaje u postupku javne aukcije predstavljalo je 70 odsto vrednosti državnog kapitala. Zaposlenima u Stanici je besplatno podeljeno 30 odsto državnog kapitala preduzeća.

Na osnovu člana 55. Zakona o privatizaciji, a u skladu sa klauzulom 3.2. Ugovora o prodaji državnog kapitala metodom javne aukcije, Skupština akcionara Veterinarske stanice „Pančevo” na svojoj sednici održanoj 20. maja 2008. donela je Odluku o promeni oblika organizovanja. Tada je javno preduzeće Veterinarska stanica „Pančevo” postalo akcionarsko društvo.

(kraj feljtona)