Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Ekonomija

Sindikat prati situaciju u „Petrohemiji”

Brzoplete odluke

Kliknite za veci prikaz

Jedan od tri sindikata u „Petrohemiji” nije potpisao Sporazum koji predviđa protest ukoliko se zaposleni ne vrate na posao nakon 45 dana prinudnog odmora. Članovi sindikata smenskih radnika „Pravda”, koji ima najviše članova, izjavili su to da je došlo do razilaženja u stavovima, ali i to da saradnja sa Samostalnim sindikatom i Sindikatom inženjera i tehničara „Nezavisnost” i dalje postoji.

Prvi čovek „Pravde” Zlatko Bekić smatra da bi bilo ishitreno donositi unapred odluku o protestu.

On dodaje da kao predstavnik najbrojnijeg sindikata snosi i najveću odgovornost, pa nije želeo da podrži ovakve populističke mere, koje se mogu protumačiti kao lična promocija.

– Mislim da na ovu situaciju ne treba gledati kao na neslogu među sindikatima.

Sindikalno jedinstvo postoji i, u slučaju da se pokaže potreba za protestima, uvek možemo da ih organizujemo, ali kao poslednju meru sindikalne borbe. Sindikat ima najveću snagu kada fabrika radi ili kada treba da startuje – objašnjava Bekić.

Kao još jedan razlog za neprihvatanje poslednje tačke pomenutog sporazuma on navodi to da prinudni odmori ne ističu svim radnicima u isto vreme. Pored toga, Bekić nije siguran u to da li će nadležni ministar rada odobriti najavljena produženja prinudnih odmora, iako je verovatnoća za to velika. On naglašava to da je sindikat „Pravda” insistirao na tome da se teret obustave proizvodnje ravnomerno rasporedi na sve radnike, odnosno na tome da i direktori dobijaju 65 odsto od zarade kao i svi ostali radnici.

Ovaj sindikalac istakao je to da je najvažnije da se modernizacija postrojenja završi na vreme i da se ponovo pokrene proizvodnja. Bekić je rekao i to da će novca za plate do kraja radova na postrojenjima biti, kao i to da je start obezbeđen jer je NIS isporučio neophodne sirovine, ali napominje da ne može u potpunosti biti siguran. Naš sagovornik poručuje to da će sindikat u narednom periodu pratiti realizaciju investicija, kao i to da li će data obećanja biti ispunjena.

N. K.


Na vidiku saradnja Pančeva i Berlina

Reciklaža i „čista” energija

Najava razvoja odnosa s glavnim gradom najjače evropske ekonomije

Kliknite za veci prikaz

Pančevo bi početkom naredne godine moglo da potpiše još jednu povelju o bratimljenju, ovog puta s Berlinskom gradskom opštinom MarcanHelersdorf.

Julijana Vit, članica Opštinskog veća ovog dela Berlina, uputila je zvaničnu inicijativu, a dogovor o realizaciji te ideje postignut je krajem avgusta tokom posete Aleksandra Farkaša, člana Gradskog veća Pančeva, toj nemačkoj opštini.

Među dvema lokalnim samoupravama postoje dugogodišnji odnosi koji su se ogledali u saradnji njihovih gimnazija, razmeni iskustava socijalnih radnika Pančeva i Berlina, te učešću berlinske karnevalske trupe na Pančevačkom karnevalu i obratno. Sve to realizovano je u saradnji s nevladinom organizacijom „Roter baum” koju vodi Martin Klajfelder.

Preko njih je i stigao poziv za zvaničnu posetu Berlinu, u kojoj je Farkaš bio od 19. avgusta do 2. septembra. On kaže da su sve troškove platili domaćini, koji su i insistirali na ovako dugoj poseti kako bi se naš većnik zadužen za omladinu i sport upoznao s mnogobrojnim mogućnostima buduće saradnje.

– Imao sam priliku da se dobro upoznam s njihovom omladinskom politikom koja je vrlo razvijena. U MarcanHelersdorfu na 250.000 stanovnika imaju čak 15 omladinskih centara. Šest ih je u nadležnosti grada, a devet vode nevladine organizacije.

Omladinska i socijalna politika su im spojene u jednu oblast – objašnjava Farkaš.

On je dodao da je sa zvaničnicima ove berlinske opštine bilo reči o saradnji u oblastima kulture, privrede i preduzetništva, urbanizma, komunalnog razvoja i zdravstva. Pančevački većnik naglašava kako bi posebno zanimljivi zajednički projekti mogli biti realizovani na ekološkom planu, tačnije proizvodnji „čiste” energije i oblasti reciklaže, što bi EU iz svojih fondova rado podržala.

– Posetio sam park u kome se električna energija proizvodi uz pomoć sunca i vetra. Poznato je da i kod nas postoji ideja o izgradnji vetrenjača, pa bi nam razmena iskustava dobrodošla. Pored toga, u Berlinu se nalazi i regionalna deponija s reciklažnim centrom kojim upravlja Grad. Od toga zarađuju prilične sume novca, pa bismo mogli da vidimo da li postoji mogućnost da uđemo u neki zajednički posao u toj oblasti – najavio je Farkaš.

Tokom njegove posete Opštinsko veće Marcan-Helersdorfa donelo je odluku o bratimljenju s Pančevom i taj predlog je već stigao u našu Gradsku upravu. Farkaš je sa zvaničnicima u Berlinu dogovorio da pre ozvaničenja ove odluke u oba lokalna parlamenta, početkom naredne godine bude realizovan projekat razmene primera dobre prakse u radu dveju administracija.

Pančevački zvaničnik naglašava da Nemci na bratimljenja ili partnerstva, kako to oni zovu, gledaju vrlo ozbiljno, a ne kao na formalnost. Zbog toga će narednih meseci raskinuti tri takva ugovora zbog neaktivnosti partnera, pa će umesto njih početi saradnju s Pančevom i s po jednim američkim i kineskim gradom. On dodaje kako su i neka naša bratimljenja ostala samo slovo na papiru, pa će i iz narednog budžeta biti izdvojeno nešto novca za oživljavanje saradnje, od čega bismo mogli imati velike koristi.

D. Vukašinović


U četvrtak završni „Info dan”

Sumiranje rezultata

Završni „Info dan” namenjen vlasnicima lokacija i objekata pogodnih za investiranje biće održan u četvrtak, 6. septembra, u Maloj sali Skupštine Pančeva, u 19 sati. Milan Stanojković, gradski većnik zadužen za privredu, preduzetništvo i investicije, naglasio je da je sastanak namenjen samo onima koji su zadovoljili kriterijume za učešće u programu povećanja ponude slobodnih investicionih zona na teritoriji Pančeva.

On je izjavio kako je do sada prikupljeno više od 70 prijava vlasnika građevinskog zemljišta i objekata spremnih da ih prodaju ili iznajme potencijalnim investitorima. Sastanak je zamišljen kao susret ovih građana i ulagača poznatih Gradskoj upravi, kako bi oni mogli da međusobno razmene informacije i eventualno sklope poslove.

– Reč je o privrednicima iz Pančeva, ali o onim iz drugih mesta, koji su nam se javili tražeći lokacije.

Jedan biznismen iz Crne Gore namerava da ovde izgradi fabriku za proizvodnju briketa, pa će doći da vidi koje mu ponude odgovaraju – rekao je Stanojković.

Na isti skup pozvani su i predstavnici Opšteg udruženja zanatlija i preduzetnika Pančeva kako bi se upoznali s najavljenom izmenom propisa, čiji je cilj da im različitim državnim subvencijama olakšaju poslovanje.

D. V.


Počelo ubiranje kukuruza

U korist krupnih proizvođača

Berba kukuruza počela je na malom broju obradivih površina od ukupno 90 hiljada hektara, a podaci o prosečnim prinosima još uvek nisu precizni. Direktor Instituta „Tamiš” Mileta Stanković izjavio je da je kukuruz skinut s oko 4.000 hektara, a prinosi su šareni – od 1.500 kilograma do šest tona po hektaru. On je istakao da je suviše rano za konačne procene, ali da očekuje da ovogodišnji rod u proseku bude umanjen za oko 50 odsto, dok na nekim parcelama prinos može biti manji i od 80 procenta.

Većnik zadužen za poljoprivredu Goran Pandurov rekao je kako je lokalna samouprava od Vlade dobila preporuke da se odrekne dela sredstava od zakupa zemljišta, kako bi se umanjile posledice suše. On je izjavio da su većnici razmatrali taj predlog, ali da smatraju kako on nije korektan jer ide u prilog samo velikim proizvođačima. Pandurov kaže i da je u pripremi novi paket mera, ali nije precizirao kada će on biti gotov.

N. K.


Novosti iz kompanije „Makel elektro”

Å irenje posla u vreme krize

Uskoro robna kuća u centru Pančeva sa 8.000 proizvoda

Kliknite za veci prikaz

Potvrda da u Pančevu i u postojećim ekonomskim uslovima posluju uspešna preduzeća stigla je nedavno u vidu priznanja firmi „Makel elektro” d. o. o. za najboljeg prodavca poljskih brendova „Brilum” i „Elgo” u čitavoj jugoistočnoj Evropi. Pančevačka veletrgovina rasvetnim uređajima i elektromaterijalom koja posluje na teritorijama Srbije i Crne Gore uspešno radi već 11 godina, a poslednjih osam je zastupnik dveju robnih marki iz Poljske, čiji su proizvodi dobro poznati našim kupcima.

Vlasnik preduzeća „Makel elektro” Goran Divljak odlučio je da se oproba i u maloprodaji, pa će Pančevo sredinom septembra na početku Kočine ulice preko puta Zelene pijace dobiti novu robnu kuću s bogatim asortimanom od oko osam hiljada najrazličitijih proizvoda iz oblasti elektroopreme i rasvete.

– Ovim proizvodina snabdevamo oko 450 trgovina u čitavoj Srbiji ovim proizvodima, pa smo smatrali da Pančevu treba da priuštimo jedan lep i moderan maloprodajni objekat. U našoj robnoj kući cene će biti za pet do deset procenata više od buvljačkih, ali će kupci za svoj novac dobiti mnogo bolji kvalitet, garanciju i mogućnost da zamene robu ukoliko nisu zadovoljni njom – priča Divljak.

Njegovi planovi su da, nakon ove ekonomske krize, izgradi još tri ili četiri robne kuće u Zrenjaninu, Novom Sadu i drugim mestima u kojima nema proizvoda „Briluma” i „Elga”.

„Makel elektro” trenutno zapošljava 15 radnika, od kojih su neki višak jer je zbog loših privrednih prilika promet donekle opao, ali Divljak kaže kako neće otpuštati nikoga, jer očekuje da će se tržište oporaviti, pa će mu za planove o proširenju trebati i novi radnici.

Preduzeće koje on vodi učestvuje na mnogim domaćim i međunarodnim sajmovima na kojima je predstavljena ova vrsta tehnike, pa je s jednog od njih održanog u Kini došao s ugovorima o zastupanju kineske kompanije „Briluks”, koja proizvodi dekorativna rasvetna creva sa led tehnologijom i stone lampe, a sve će to Pančevci moći uskoro da kupe kada robna kuća u Kočinoj ulici bude otvorena.

D. V.


Održan jesenji Dan polja

Saveti za narednu setvu

Kliknite za veci prikaz

U organizaciji Instituta „Tamiš” u sredu, 5. septembra, održan je jesenji Dan polja kukuruza i šećerne repe. U okviru ove manifestacije predstavljeni su sortni ogledi i nove agrotehničke mere.

Poljoprivrednici su bili u prilici da od stručnjaka Instituta dobiju informacije o različitim sortama domaćih i stranih proizvođača, kao i uputstva o tome kakve bi mere trebalo primenjivati da bi predupredili štetu od suše.

Mileta Stanković, direktor Instituta, na otvaranju manifestacije izjavio je da je iza nas teška godina i da je važno poljoprivrednicima prikazati kako se pojedini hibridi kukuruza i sorte šećerne repe ponašaju u ekstremno nepovoljnim vremenskim uslovima.

– Ratari su imali priliku da pogledaju preko 100 različitih hibrida kukuruza, a na budućim predavanjima dobiće informacije o prinosima i vlažnosti, koje mogu da iskorite kao vodič prilikom izbora semena za narednu godinu – ističe Stanković.

Na Danu polja bilo je reči i o obradi zemljišta, odnosno o formiranju takozvanog „plužnog đona” i o problemima koje on može da izazove, a predstavljena je i mašina za razrivanje zemljišta.

N. K.