Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Aktuelno

Promene u ATP-U

Četrnaestica vozi samo do Starčeva

Od 1. septembra ove godine ATP je izmenio trase na linijama 6, 14, i 27 i termine polazaka autobusa.

Linija 14 više ne ide do Omoljice već samo do Starčeva. Autobusi radnim danima polaze na svakih 20 minuta, subotom pre podne na 30, a nedeljom i praznikom na 60 minuta.

Na liniji 6 (Centar-Strelište-Vojlovica-Rafinerija) autobusi radnim danima, u vreme jutarnjeg i popodnevnog špica, do Rafinerije idu na 15 minuta, a u ostatku dana, kao i subotom, do Vojlovice idu na svakih pola sata.

Trasa linije 27 (PančevoIvanovo) je promenjena, pa će pri prolasku kroz Omoljicu autobusi ići kroz ulice Patrijarha Arsenija Čarnojevića, Maksima Gorkog, Cara Dušana, Kralja Petra Prvog, i dalje starom trasom. Red vožnje u toku špiceva na liniji 27 ostaće isti, a u drugim periodima će biti promenjen.


15. Bijenale umetnosti u Pančevu

Bogat program i preko stotinu učesnika

Narativ o bivšoj SFRJ u funkciji promišljanja aktuelnog političkog, ideološkog, medijskog prostora

Kliknite za veci prikaz
Direktor i selektori na konferenciji za medije

Petnaesto Bijenale umetnosti „De/re/konstrukcija: prostor, vreme, sećanje” u organizaciji Kulturnog centra biće otvoreno u petak, 7. septembra, i trajaće mesec dana. Reč je o kulturnoj manifestaciji s 30 godina dugom tradicijom održavanja i, možemo slobodno reći, jednoj od najznačajnijih i najkompleksnijih u čitavoj zemlji. Program je sastavljen od tri segmenta (programa vizuelnih umetnosti, filmskog segmenta i programa izvođačkih umetnosti) s preko stotinu učesnika iz bivših jugoslovenskih republika (pored domaćih, učestvuju i umetnici iz Slovenije, Hrvatske i BiH). Selektori vizuelnog segmenta su Nikola Dedić i Aneta Stojnić, filmski program Bijenala uredili su Radiša Stanišić i Nevena Daković, a pozorišni segment uredila je Jasmina Večanski.

Re(de)konstruisanje društvene klime

Tim povodom u beogradskom „Medija centru” 3. septembra održana je konferencija za medije na kojoj su učestvovali direktor Kulturnog centra Nemanja Rotar, selektori pojedinačnih segmenata manifestacije: Nikola Dedić, Aneta Stojnić, Nevena Daković, Radiša Stanišić i Snežana Ćuruvija, kao i predsednik umetničkog saveta Galerije savremene umetnosti Miško Šuvaković.

Osobenost ovogodišnjeg Bijenala odlikuje se time što će predstaviti sasvim drugačije polje „društvene ekologije” putem rekonstruisanja i dekonstruisanja društvene klime bivših jugoslovenskih društava i njihovih procesa preobražavanja tokom poslednjih decenija.

Direktor Kulturnog centra Nemanja Rotar osvrnuo se u svom izlaganju na dugu tradiciju održavanja Bijenala u Pančevu i sve probleme s kojima je tokom svoje istorije morala da se suočava, od političkih pritisaka i nerazumevanja do fenomena koji bi se mogao nazvati filozofijom palanke.

– Isplatio se trud ljudi koji su tri decenije radili na ovoj manifestaciji i nadam se da će Bijenale uspeti da i ubuduće nađe načina da se razvija. Možda je ova manifestacija začetak jedne kulturne decentralizacije, u kojoj se važni događaji neće održavati samo u Beogradu. Pančevo će narednih mesec dana biti centar umetnosti i centar onoga što je trenutno najkvalitetnije u kulturi Srbije. Imamo jedan spektar vrhunskih dela, od skulptura, do vizuelnih postavki, filma i pozorišta.

Meni je Bijenale zanimljivo i zbog svoje političke konotacije, s obzirom na to da se ispituje prostor bivše Jugoslavije, u periodu od Drugog svetskog rata pa do danas, i istražuje šta je ostalo od stare jugoslovenske ideje nastale još u prvoj polovini 19. veka – rekao je Nemanja Rotar.

On je tom prilikom zahvalio Gradu Pančevu na razumevanju za Bijenale tokom svih proteklih godina i finansijskoj pomoći. Pored toga, zahvalio je i sponzorima ovogodišnje manifestacije: generalnom sponzoru NIS-u, pokrajinskom Sekretarijatu za kulturu Vojvodine i ostalim sponzorima i prijateljima manifestacije.

Izbegavanje egzotizacije bivše Jugoslavije

Selektor vizuelnog segmenta Nikola Dedić takođe je istakao političku konotaciju u funkciji promišljanja i analize stvarnosti.

– Ovogodišnje Bijenale ima jasnu političku konotaciju.

Nama kao kustosima veoma je važno da stavimo bivši jugoslovenski prostor ili kulturno političko nasleđe nekadašnje SFRJ unutar aktuelnog političkog konteksta, a da ne uđemo u neku vrstu egzotizacije jugoslovenske socijalističke ikonografije (što je u savremenom kulturnom prostoru čest pristup). Želeli smo da umesto toga, taj narativ o SFRJ iskoristimo za promišljanje aktuelnog političkog, ideološkog, medijskog i javnog prostora – istakao je Dedić.

Urednik filmskog segmenta Radiša Stanišić istakao je da će na prvoj projekciji biti prikazan film „Kičma” našeg istaknutog reditelja Vlatka Gilića. Selektorka pratećeg programa Snežana Ćuruvija rekla je da se u okviru pozorišnog segmenta Bijenala selektorka Jasmina Večanski odlučila za predstavljanje dokumentarnog pozorišta, koje je poslednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta. Tako će 18. septembra u dvorani Kulturnog centra biti izvedena predstava „Kukavičluk” hrvatskog reditelja Olivera Frljića. Glavni program Bijenala pratiće i veoma zanimljivi sadržaji.

S. Ćirković


U nedelju, 9. septembra

Brestovački spust

Već petu godinu zaredom ljubitelji prirode u mestu nadomak našega grada organizuju manifestaciju pod nazivom „Brestovački spust”.

U nedelju, 9. septembra, od 9 sati, počeće nadmetanje u pecanju smuđa muvanjem, a sat vremena kasnije biće dat start da počne i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Brestovčani pozivaju sve zaljubljenike u prirodu da im se pridruže, a mesto takmičenja je leva obala Dunava, ispod kampa „Jabukov cvet”.

A. Ž.


Novosti iz „Vulkana”

Omiljeni pisci petkom u Pančevu

Kliknite za veci prikaz

Svakog petka, počevši od 14. septembra, gosti knjižare „Vulkan” koja se nalazi u Njegoševoj ulici biće popularni domaći autori, čija se dela nalaze u samom vrhu lista čitanosti. Knjižara „Vulkan” će svakog petka dati i dodatni popust od 10 odsto na kupovinu svih knjiga domaćih autora.

Ovim će Pančevci dobiti privilegiju da pre najveće smotre knjige – Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, u svom gradu ugoste pisce i kupuju odabrane naslove po cenama sajamskog popusta. Čast da otvori ovo druženje u petak, 14. septembra, pripašće književniku i novinaru Vanji Buliću, a 21. septembra gost će biti glumica i književnica Ivana Mihić. Poslednjeg petka u mesecu, 28. septembra, gost druženja biće Žana Poliakov, a prvog petka u oktobru gost knjižare „Vulkan” u Pančevu biće televizijska novinarka i književnica Vesna Dedić. Posetioci će imati priliku da se druže s ovim autorima, da dobiju posvetu na svom primerku knjige, kao i da porazgovaraju o temama koje ih zanimaju.

R. T.


Zanimljiva izložba u Narodnom muzeju

Maske i rituali u Srbiji

Kliknite za veci prikaz

Gostujuća izložba beogradskog Etnografskog muzeja pod nazivom „Maske i rituali u Srbiji” biće otvorena u četvrtak, 6. septembra, u 20 sati, u Narodnom muzeju.

Prema rečima Aleksandre Jakovljević, kustosa etnologa pančevačkog Muzeja, ova izuzetno zanimljiva postavka sadrži maske koje su korišćene u tradicionalnoj narodnoj kulturi, u okviru obrednih povorki i rituala godišnjeg ciklusa običaja na području naše zemlje, i to kod seoskog stanovništva pravoslavne i katoličke veroispovesti.

Izložba je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada dr Vesne Marjanović, etnologa i naučnog saradnika Etnografskog muzeja u Beogradu. Eksponati koje će naši sugrađani moći da pogledaju do 5. oktobra predstavljaju značajan dokumentarni materijal o tome kako su tradicionalni rituali i obredi izgledali nekad i koju su transformaciju pretrpeli do danas.

D. K.


U nedelju U MZ-u „Gornji grad”

Za ljubitelje vina

Članovi Udruženja vinara i vinogradara „Orfelin” organizovaće predavanje o proizvodnji vina u nedelju, 9. septembra, u 19 sati, u prostorijama Mesne zajednice Gornji grad. Na ovu temu će govoriti Slavko Resman, konsultant za proizvodnju vina iz firme „Revin”, koja se bavi prodajom opreme za voćarstvo i vinogradarstvo.

Udruženje „Orfelin” je našim sugrađanima već poznato po zanimljivoj promociji „Poezija i vino”, održanoj u julu u Narodnom muzeju, ali i posle učešća na ovogodišnjem pančevačkom Karnevalu. „Orfelin” postoji od maja ove godine i okuplja više malih proizvođača i ljubitelja vina s teritorije našega grada.

Iz uprave Udruženja pozivaju sve vinare, vinogradare i ljubitelje vina da u nedelju dođu na predavanje i da uživaju, ponešto nauče, ali i da uz to degustiraju izvrsna vina.

D. K.


Besplatan kurs rumunskog jezika

Naučite jezik komšija

Nevladina organizacija Centar „In medias res” i ove godine organizuje kurseve rumunskog jezika za sve uzraste. Radionice su besplatne, a predavanja počinju nakon prijavljivanja učesnika, odnosno kada bude oformljena grupa.

„In medias res” uz podršku Grada Pančeva i Vlade Rumunije realizuje projekat pod nazivom „Besplatne jezičke radionice rumunskog jezika”, koje je do sada pohađalo više od 200 Pančevaca. Svi zainteresovani za ovaj kurs mogu se prijaviti putem telefona 064/118-99-86.


Otvaranje 15. Bijenala umetnosti

Pančevo kao centar umetničkih zbivanja

Svečano otvaranje 15. Bijenala umetnosti održaće se u Galeriji savremene umetnosti u petak, 7. septembra, od 19 sati. Tom prilikom prisutnima će se obratiti v. d. direktora Kulturnog centra Nemanja Rotar, predsednik umetničkog saveta Galerije savremene umetnosti Miško Šuvaković i zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Pavlov, a Bijenale će svečano otvoriti potpredsednik Vlade AP Vojvodine i sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić. U muzičkom delu programa nastupiće Ivan Aleksijević i „Jazz Kvartet”.

Program ovogodišnjeg Bijenala izuzetno je bogat i raznovrstan i obuhvata segment vizuelnih umetnosti, filmski i pozorišni segment i prateći program. Na stranama „Pančevca” u narednom periodu svake nedelje ćete moći da se obavestite o planiranim događajima.


Program Bijenala (od 7. do 13. septembra)

Petak, 7. septembar:

– Galerija savremene umetnosti, 19 sati: svečano otvaranjeSubota, 8. septembar:

– Galerija savremene umetnosti, 16 sati: Abart „Urbani Imaginarij”

– izložba arhiva/ (Re)collecting Mostar. Razgovor s kustoskinjama.

– Sala u izabinskom prostoru, 18 sati, Bacači sjenki

– „Osvajanje politika prostora” predavanje/performans.Nedelja, 9. septembar:

– Dvorana Kulturnog centra, 20 sati: projekcija filma „Kičma” Vlatka Gilića. Nakon toga uslediće razgovor s režiserom.Utorak, 11. septembar:

– Galerija Narodnog muzeja u Pančevu, 17 sati: Kontekst kolektiv

– „Omladinski kulturni centri Beograda, II deo: Samoupravljanje, ekonomske promene i kultura”, razgovor/radionica.ÄŒetvrtak, 13. septembar:

– Foaje Kulturnog centra, 19 sati: promocija publikacije „Put” Miladina Čolakovića.