Pancevac Online

Broj 4470 · 06.09.2012.

Naslovna

Održan 11. Rok festival Doma omladine

Dve žestoke rokenrol večeri

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Noćni život


Pančevci i groznica zapadnog Nila

Nije komarac tigar, ali nije ni bezopasan

Jedna sugrađanka preminula, dvoje na posmatranju * Virus uglavnom uzrokuje sasvim blage simptome

Kliknite za veci prikaz

Prva žrtva groznice zapadnog Nila jeste naša šezdesetogodišnja sugrađanka. Ona je preminula 13. avgusta, a početkom septembra je potvrđeno da je bila zaražena virusom. Broj obolelih od groznice zapadnog Nila u Srbiji sredinom nedelje porastao je na dvadeset tri.

Među njima ima i Pančevaca, a u Zavodu za javno zdravlje Pančevo kažu da se za dvoje naših sugrađana i jednog građanina Kovina sumnja da su zaraženi ovim virusom, te su oni na posmatranju. Da li je kod njih reč o ovom oboljenju biće poznato krajem nedelje, a svi oni su iz pančevačke Opšte bolnice upućeni na Kliniku za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Stručnjaci nisu iznenađeni

„Odgovornima” za širenje groznice zapadnog Nila smatraju se tigrasti komarci, mada prof. dr Marija Zgomba, profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, naglašava da prenosioci virusa mogu biti i obični, kućni komarci.

– Virus groznice zapadnog Nila mogu da prenesu i kućni komarci, tačnije sve vrste komaraca koji se hrane krvlju ptica i ljudi. Ta bolest nije nova u Evropi. Naime, 1996. godine u Bukureštu bila je zabeležena epidemija groznice, s preko 900 obolelih. I na severu Grčke je 2010. godine takođe zabeležena epidemija. Bilo je pitanje vremena kada će se ovaj virus pojaviti ovde – objasnila je dr Marija Zgomba.

Nema mesta za paniku

Pre no što je bila upućena na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, pacijentkinja koja je 13. avgusta podlegla groznici zapadnog Nila bila je lečena u Pančevu. Prema rečima dr Biljane Jakovljević sa Odeljenja za infektivne bolesti Opšte bolnice Pančevo, pacijentkinja je na to odeljenje primljena 3. avgusta u teškom stanju. Međutim, kako je doktorka objasnila, simptomi koji su se pojavili kod nje ni po čemu se nisu razlikovali od ostalih slučajeva virusnog encefalitisa.

– Zbog opasnosti da bi mogla da prestane da diše pacijentkinju smo prebacili u respiratorni centar. Ona je na našem odeljenju bila dva dana i bila je bez svesti, te smo je 6. avgusta uputili na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu – objasnila je ova doktorka.

Kako je rekla, tokom jula i avgusta na Odeljenju za infektivne bolesti u Pančevu jedna osoba je izlečena od encefalitisa uzrokovanog groznicom zapadnog Nila. Takođe, naglasila je da nema mesta panici, jer, ako i dođe do zaraze tim virusom, klinička slika je uglavnom blaga i ta bolest prolazi za desetak dana. Samo jedna od 150 osoba zbog tog virusa može dobiti encefalitis.

Groznicu zapadnog Nila komarci prenose s migratornih zaraženih ptica na ljude. Uz to, moguće je da oni bolest prenesu i na konje. Ne postoji mogućnost širenja zaraze sa čoveka na čoveka, osim u slučajevima transfuzije krvi.

Iako, prema rečima prof. dr Marije Zgombe, zarazu mogu da izazovu i lokalni komarci, zanimljivo je i to što na tlu Evrope ima sve više tigrastih komaraca. Oni su se pojavili u zemljama u okruženju, pa ne iznenađuje to što se sada mogu naći i kod nas. Kako je rekla, tigrasti komarci su registrovani u 14 evropskih zemalja. Na njihovo širenje svakako utiču klimatske promene, ali i promet robe iz Azije. To se posebno odnosi na promet starih guma za reciklažu i biljnog materijala, pogotovo ukrasnog bambusa.

Različiti simptomi

Groznica zapadnog Nila sada je prvi put registrovana u našoj zemlji.

Simptomi se javljaju od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Klinička slika koja se javlja nakon infekcije tim virusom može biti trojaka. Kod najvećeg broja, čak 80 do 90 odsto njih, jedva da se pojave ikakvi simptomi, a ako ih bude, obično su to umor, neraspoloženje i blaga temperatura. Oko petnaest odsto ljudi oseti simptome kao što su groznica, visoka temperatura, glavobolja i mučnina. Teška klinička slika podrazumeva encefalitis, odnosno upalu moždanih ovojnica ili upalu mozga.

Ekološka inspektorka pri Gradskoj upravi Zdenka Miljković najavila je da će ovih dana, čim vremenske prilike (vetar) to dozvole, biti rađen monitoring komaraca i tada će se sasvim jasno znati broj komaraca, kao i koje sve vrste trenutno egzistiraju u Pančevu.

Međutim, ukoliko, kao što tvrdi prof. dr Marija Zgomba, taj virus ne prenose samo tigrasti već i kućni komarci, valjalo bi svakako, preventive radi, izbeći previše uboda tih insekata.

D. Mladenović