Pancevac Online

Broj 4469 · 30.08.2012.

Naslovna

Ministarka dr Zorana Mihajlović posetila Rafineriju nafte Pančevo

U novembru startuje novo postrojenje

Prva poseta zvaničnika republičke Vlade nakon poslednjih izbora * Završena izgradnja rezervoara za tečni naftni gas * NIS ostaje bez monopola?

Kliknite za veci prikaz
Foto: Aleksandar Stojković
Kliknite za veci prikaz

Ministarka za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine dr Zorana Mihajlović posetila je 24. avgusta rafinerijski kompleks Naftne industrije Srbije u Pančevu. Povod posete bio je završetak izgradnje rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa (TNG) u okviru projekta modernizacije prerađivačkih kapaciteta pančevačke Rafinerije, čije će puštanje u rad omogućiti čuvanje najmanje 6.000 kubnih metara TNG-a. Vrednost projekta izgradnje rezervoara premašila je devet miliona evra.

Tom prilikom, menadžment rusko-srpskog naftnog giganta s generalnim direktorom Kirilom Kravčenkom na čelu upoznao je ministarku dr Zoranu Mihajlović novim tehnološkim rešenjima koja će uskoro biti primenjena u procesu prerade nafte. Ujedno, ona je imala priliku da vidi ključne novoizgrađene objekte najveće NISove prerađivačke jedinice, koji bi prema najavi generalnog direktora NIS-a, trebalo da počnu da rade u novembru.

Pored visokih zvanica iz ministarstva i lokalne samouprave (delegaciju Pančeva predvodio je gradonačelnik prim. dr Svetozar Gavrilović), ovom skupu prisustvovao je i veliki broj novinara elektronskih i štampanih medija. Za sve njih organizovan je obilazak čitavog kompleksa kako bi se šira javnost što detaljnije upoznala s razvojnim planovima i ciljevima te kompanije.

Radovi pri kraju

Kiril Kravčenko je nakon zajedničkog obilaska fabrike, na konferenciji za novinare održanoj u krugu Rafinerije, iskoristio priliku da upozna prisutne goste s detaljima modernizacije. Kako je rekao, privode se kraju mašinsko-montažni radovi na novom postrojenju i sistem savremene infrastrukture rafinerije, kao jedan od neophodnih uslova za uspešan završetak primene mera na modernizaciji proizvodnih kapaciteta NIS-a, dobija svoj konačan oblik.

– Efikasna prerada nafte ne može da se sastoji samo od proizvodnih kapaciteta. Potrebne su i savremene mreže za distribuciju električne energije, uređaji za regeneraciju sirovina koje se koriste u različitim procesima, stabilan sistem transporta i logistike i drugo – rekao je Kravčenko.

On je podsetio da je u okviru realizacije projekta modernizacije od 2009. godine na teritoriji Rafinerije Pančevo pored osnovnih prerađivačkih kapaciteta ukupno izgrađeno i modernizovano 28 objekata.

Među njima su savremena transformatorska stanica kapaciteta 220 kilovata, uređaj za regeneraciju vodonika, komandna soba, postrojenje za regeneraciju sumporne kiseline i dr. Ukupan iznos investicija u rekonstrukciju je oko 90 miliona evra.

Interes države

Ministarka dr Zorana Mihajlović istakla je da će temeljno obnavljanje Rafinerije Pančevo omogućiti značajno povećanje efikasnosti tehnološkog procesa i energetske stabilnosti proizvodnje i da će se smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu primenom savremenih tehnologija za neutralisanje nusproizvoda prerade nafte.

– Za nas u Vladi Srbije i Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine jeste značajno da se ovo postrojenje pušta u rad jer je Srbija dugo čekala da na svojoj teritoriji ima Rafineriju koja će proizvoditi derivate kvaliteta EURO 5, odnosno derivate koji će odgovarati direktivama Evropske unije – rekla je ona na kraju i napomenula da će Vlada Republike Srbije mnogo više, u odnosu na svoje prethodnike, braniti državne interese kada je reč o udelu u vlasništvu i pravima koja proističu od toga.

Posebno je bila interesantna njena najava da će uskoro biti izmenjeni zakonski akti koji su NIS-u omogućili da suvereno vlada srpskim naftnim tržištem – npr. najveći naftni gigant na Balkanu u narednom periodu mogao bi da ostane bez monopola na polju skladištenja goriva. Pored toga, prva dama energetike očekuje da već od novembra, kada bude startovalo novo postrojenje NIS-a, smanji cenu goriva, jer će, prema njenom mišljenju, trošak prerade biti daleko niži od postojećeg.

Na primer, puštanje u rad postrojenja omogućiće NIS-u da poveća dubinu prerade nafte na 84 odsto, što je daleko više nego dosad. S druge strane, ne treba smetnuti s uma da će startovanje nove transformatorske podstanice omogućiti NIS-u značajnu uštedu električne energije.

Z. Stanižan


Potraga za inicijativom

Kliknite za veci prikaz

Dr Zorana Mihajlović, ministarka za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine, napominje: – Kada je reč o neodgovornom ponašanju zagađivača, mi ćemo pomoći Pančevcima. Zdravlje ljudi je na prvom mestu, a činjenica je da je ovo industrijski grad i da Pančevo ima problem sa zagađenjem, ali ću sesti i razgovarati o tome kada lokalna samouprava pokaže inicijativu.