Pancevac Online

Broj 4468 · 23.08.2012.

Društvo

Pančevci osvojili Monblan

Na najvišem vrhu Evrope

Kliknite za veci prikaz

Planinarski klub „Železničar” iz Beograda organizovao je ekspediciju, od 3. do 10. avgusta, radi osvajanja najvišeg vrha Evrope – Monblana (4.810 metara). Uspešnoj misiji svoj doprinos su dala i dva naša sugrađanina – Milan Končar i Slavomir Borka, članovi Planinarsko-ekološkog kluba „Soko” iz Pančeva.

Uspon je trajao tri dana.

Planinari su boravili u dva planinarska doma i u jednom skloništu. Ćudljivost planine osetili su već prvog dana, kada se na njih, u trenutku, spustilo nevreme praćeno obilnom kišom i gradom. Kako su, i pored sve opreme koju su imali, bili mokri do gole kože, konačan uspon morali su da odgode za jedan dan. Na sreću, i pored vremenskih neprilika, 9. avgusta su osvojili Monblan.

R. T.


Dejan Živanović, gradski većnik za oblast sela i ruralnog razvoja

Otvoren za sve građane naseljenih mesta

Uskoro počinje da radi novo odeljenje * Drugačija raspodela budžetskog novca

Kliknite za veci prikaz
Poboljšati uslove života na selu

Jedan od malobrojnijih članova novog Gradskog veća koji se mogu podičiti iskustvom na tom poslu jeste Dejan Živanović. Ovaj Glogonjac, diplomirani menadžer, rođen je 1967. i već se oprobao kao većnik zadužen za sela i ruralni razvoj, u periodu od 2006. do 2008. Pored toga, u dva mandata bio je odbornik Skupštine opštine, kao i predsednik Saveta i Izvršnog odbora MZ-a Glogonj.

Trenutno je potpredsednik Gradskog odbora DSS-a i član Skupštine MZ-a Glogonj.

Strategija pripremana četiri godine

U prethodne četiri godine nije bio suviše politički eksponiran, ali se na svojevrstan način pripremao za ovo mesto, o čemu kaže: – Poslednjih godina pravio sam strategiju šta i kako bi trebalo raditi na poboljšanju uslova života u selima, što sada, kada mi se za to ukazala prilika, želim da primenim. Nameravam da imam pregled celokupnog života na selu, jer samo na taj način mogu raditi na približavanju prevashodnom cilju – izjednačavanju kvaliteta uslova na selu i u gradu, kao i prevazilaženju razlika između samih naseljenih mesta. Pod tim nikako ne podrazumevam zavist prema, recimo, Starčevu, koje je rešilo gotovo sve infrastrukturalne probleme, već ono treba da nam posluži kao model kako se treba razvijati.

Kao jedan od preduslova za realizaciju tih strateških zamisli Živanović vidi najavljeno osnivanje prateće službe.

– Moja ideja je da oformimo odeljenje za selo i ruralni razvoj, koje bi mi davalo logističku podršku tako što bi, pored ostalog, ažuriralo raznorazne materijale neophodne za sagledavanje stanja infrastrukture i prispelih finansijskih sredstava. Već na prvi pogled uočljive su razlike kada je reč o broju asfaltiranih ulica, kvalitetu vodovodne mreže, kao i o dinamici realizacije projekata izgradnje fekalne kanalizacije. Sve ovo tražio sam kako bih koncipirao i predložio promenu raspodele budžetskog novca naseljenim mestima – najavljuje većnik zadužen za oblast sela i ruralnog razvoja.

Taj predlog podrazumeva da se od naredne godine polovina sredstava odvoji za tekuće transfere, dok bi od druge polovine manji deo bio namenjen izradi projektnedokumentacije, a ostatak deljen preko javnog poziva i konkursa, nakon čega bi stručna komisija vrednovala projekte za izgradnju komunalne infrastrukture.

– Prednost na konkursima imala bi naseljena mesta bez zaokružene komunalne infrastrukture, za šta već sada postoji dovoljno pripremljenih projekata. Favorizovaćemo one koji su vezani za osnovne životne potrebe, a pritom nećemo bacati novac, već ćemo poštovati redosled radova. U delu tekućih transfera ostaće dosadašnji kriterijumi raspodele: broj stanovnika i broj zaposlenih – kaže Živanović.

Plaćeno radno mesto u skupštinama MZ-a?

Gradski većnik će dati sebi slobodu da utiče i na sistem finansiranja u oblasti sporta i kulture, jer je i tu primećena razlika u tretmanu seoskih i gradskih subjekata.

– Na selima je daleko manje kulturnih i sportskih manifestacija, domovi kulture i klubovi su nedovoljno funkcionalni i zato mislim da je potrebno uravnotežiti ulaganja. Ne smemo dozvoliti da, primera radi, takmičarski sport u gradu „usisa” 20 miliona dinara, a celokupan seoski sport dobije deset puta manje. Potrebno je da se i mladi u ruralnim sredinama bave fudbalom, rukometom, folklorom, baletom i svim drugim aktivnostima neophodnim za normalno formiranje ličnosti – nastavlja većnik.

U svemu ovome trebalo bi znatno da pomogne osnivanje pomenutog odeljenja, koje će se baviti i izradom akcionih planova, pribavljanjem dokumentacije, edukacijom...

Najavljena je i redovnija komunikacija većnika, gradskih institucija i predstavnika skupština mesnih zajednica.

– To je legitiman organ, čiji su članovi izabrani na ime i prezime, a nevolja je što su svi oni volonteri, pa ću u narednom periodu nastojati da skupštine mesnih zajednica dobiju po jedno plaćeno mesto. Izvesno je da ću se najmanje jednom mesečno sastajati s predstavnicima naseljenih mesta, kada će oni direktno iznositi svoje probleme. Trudiću se da im obezbedim neposredan kontakt s rukovodiocima meritornih gradskih institucija, kao i s republičkim i pokrajinskim poslanicima. Mogu obećati da će odeljenje za selo i ruralni razvoj, zajedno sa mnom, biti u pravom smislu reči servis za rešavanje problema građana naseljenih mesta – zaključuje Živanović.

Prvi sastanak, kom je prisustvovao i direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, održan je nedavno. Očekuju se i drugi, a tema i problema je bezbroj.

J. Filipović


Radionica za crtanje grafita

Ulični umetnici protiv zagađenja

Neformalna grupa pod nazivom C6H6 KIDS, u saradnji s fondom BCIF, a kroz program „Centrifuga” koji finansira „Erste banka”, organizovaće grafiti-radionicu u našem gradu. Njeni polaznici imaće priliku da nauče sve o grafitima, a od iskusnih predavača će dobiti i praktične savete.

Radionica će početi 24. septembra i trajaće do 5. oktobra, a biće formirane dve grupe od po petnaestoro ljudi. Sve aktivnosti će se odvijati u prostorijama galerije „Elektrika”. Nakon završetka radionice učesnici će, zajedno s predavačima iz Švedske, naslikati nekoliko murala s ekološkim motivima kako bi skrenuli pažnju na problem zagađenja u Pančevu.

Svi zainteresovani uzrasta od 12 do 25 godina treba da pošalju fotografije svojih dvaju grafita ili dve skice, ukoliko su početnici, kao i kontakt telefon i lične podatke, na imejl adresu c6h6kids@gmail.com.

N. K.


Upoznavanje sa zemljama Evropske unije

Lakše kroz Evropu

Kliknite za veci prikaz

Na platou ispred Narodnog muzeja u subotu, 18. avgusta, održan je sajam pod nazivom „U susret Evropi – Interkulti”, u organizaciji udruženja građana „Cepta” i Kancelarije za mlade. Cilj sajma bio je da se mladi ljudi upoznaju s kulturom i običajima naroda iz zemalja Evropske unije, kao i s načinom na koji mogu da otputuju u ove države.

Član ove organizacije Dragan Lončarević rekao je da je stupio u kontakt s ambasadama evropskih zemalja, kao i s delegacijom EU u Srbiji, od čijih predstavnika je dobio flajere i propagandni materijal.

– Ono što je još bitnije, dali su nam smernice kako i gde možemo da konkurišemo za projekte i putovanja, a te informacije mi smo pretočili u jedan informator. Aktivisti udruženja „Cepta” su za 27 zemalja Evropske Unije napravili kratak „podsetnik” koji sadrži „ličnu kartu” svake zemlje članice, gde su predstavili njihove kulture, sportske aktivnosti i turističke atrakcije – rekao je Lončarević.

U okviru drugog dela ovog projekta pod nazivom „Multikulti”, čija je realizacija zakazana za septembar, predstaviće se nacionalne manjine koje žive u Pančevu. Takođe u septembru biće održano kulturno veče posvećeno zemlji koja dobije najviše glasova na sajmu „U susret Evropi”, kada će biti predstavljena nacionalna kuhinja, ples i muzika te zemlje.

N. K.


Navodi u medijima već demantovani

„Azotara” ne duguje „Agrobanci”

Napise beogradskih medija da je „HIP–Azotara” na spisku dužnika „Agrobanke” demantovalo je rukovodstvo tog preduzeća. U tekstu koji je našoj redakciji dostavila piar služba „Azotare” stoji da ta fabrika nema kreditne obaveze prema pomenutoj finansijskoj instituciji.

Da podsetimo, nekoliko beogradskih novina svrstalo je pančevačku fabriku u grupu preduzeća koja „Agrobanci” duguju između sedam i deset miliona evra.

N. K.


Kamp KK-a „Tamiš” opravdao očekivanja učesnika

Čardak – idealna baza za pripreme

Kliknite za veci prikaz

Pomalo zaboravljeno izletničko naselje Čardak, u blizini Kovina, proteklih dana bilo je baza mlađim kategorijama KK-a „Tamiš” iz našega grada. Svega 42 kilometra dele Pančevo od prave vazdušne banje, za koju stručnjaci tvrde da je okružuje vazduh sličan onome na Zlatiboru. Mesto je uokvireno gustom šumom četinara, a razvijena infrastruktura izdvaja Čardak od svih odmarališta u našem okruženju.

Kamp je organizovan na veoma visokom nivou, a deca su na raspolaganju imala čak pet veoma kvalitetnih terena, opremljenih i reflektorima.

Tokom 14 dana dve grupe dečaka i devojčica boravile su na Čardaku, družeći se i trenirajući košarku. Brigu o 150 mališana vodili su treneri: Nebojša Biro, Nenad Rakovac, Vladimir Anđelković, Alen Nađ, Miodrag Tasić, Nemanja Živić i Darinka Jovanović. Uz decu je bila i Olgica Đuričin, a lekar Josif Gunci, na sreću, nije imao previše posla. Koordinator kampa bio je Dejan Nađ.

Naselje Čardak je izgrađeno početkom osamdesetih godina i zamišljeno je kao odmaralište i prostor za školu u prirodi. Prelep ambijent, sa više zgrada koje služe za prijem građana, velika sala za obedovanje s kuhinjom, manje prostorije za održavanje seminara, sala za stoni tenis, ambulanta i mala prodavnica čine celinu koja se prostire iznad sportskih terena. Smeštaj je prilagođen sportistima i mlađem naraštaju, a hrana koju su košarkaši „Tamiša” konzumirali tokom boravka na Čardaku bila je ukusna, odličnog kvaliteta i u dovoljnim količinama i za najzahtevnije učesnike kampa. Uz, to, sve spavaonice imaju kupatila. Borova šuma, hladovina tokom celog dana i obeležene pešačke staze privlačne su rekreativcima, koji sve više tu borave.

Kako smo saznali, uskoro na Čardaku treba da bude izgrađen i bazen, a geotermalne vode koje se nalaze pod Deliblatskom peščarom mogle bi dodatno da motivišu sve one koji žele brži razvoj ovog izletišta. Za sportiste iz Pančeva, u to smo se uverili, ovo treba da bude prava baza i polazište ka novim uspesima.

S. D.