Pancevac Online

Broj 4468 · 23.08.2012.

Završna

I to je Pančevo

Simbol vere

Kliknite za veci prikaz

Od kraja 18. pa sve do kraja 19. veka u Pančevu su obnavljani stari i građeni novi verski objekti. U jesen 1804. godine na Velikoj pijaci je postavljen pravoslavni krst, posvećen Svetoj Trojici. Izrađen od ružičastog mermera, kao simbol vere, krasio je park 137 godina, sve do početka Drugog svetskog rata, kada ga je okupaciona vlast uklonila.Vreme obnove

Kliknite za veci prikaz

Posle ratnog perioda vlada duh „bratstva i jedinstva”. Pioniri, izgradnja, obnova te socijalistički i samoupravni napredak postaju glavna obeležja tog doba. Pošto je vera „dremala” negde u senci, jasno je zašto krst u to vreme nije vraćen. Na njegovom mestu, kao što se vidi, stajao je cvetni aranžman, a oko kruga su postavljene klupe za sedenje.Vraćanje tradiciji

Kliknite za veci prikaz

Posle dužeg vremena, 2004. godine, krst je ponovo postavljen na svoje staro mesto. Veliki, novourađen spomenik od istog materijala, ružičastog mermera, opet stoji u centru Pančeva. Poseban sjaj dobija u večernjim satima, kada se u krugu oko njega upale podne lampe, dajući mu veličanstven izgled. Pored toga što predstavlja simbol hrišćanstva i vere, ova statua ima i veliku istorijsku vrednost. Krst sada daje drugačiji izgled centralnom delu Gradskog parka.

Tekst: A. Baba * Foto: arhiva i B. Petrov


Nagradna igra

Uveliko traje vreme godišnjih odmora. Neko je na opuštanju već bio, a neko se tek sprema za odlazak iz grada.

Sugrađani, ako ste raspoloženi za to da šest meseci dobijate besplatan primerak „Pančevca”, šansa je tu! Dovoljno je da na adresu Trg kralja Petra I br. 11, s ličnim podacima pošaljete lepu razglednicu ili na imejl pancevac@pancevac-online.rs fotografiju s letovanja s naznakom gde je snimljena.

Ako se vaša impresija pojavi na poslednjoj strani lista zaključno s brojem koji izlazi 15. septembra – nagrada je vaša.

P. S. Dopišite nam rečenicu-dve kako vam je bilo...
Kliknite za veci prikaz

Iako nisam birao gde ću putovati, dopao mi se boravak s bakama i dekama u Sloveniji. Pozdrav iz Izole.

Andrej Hakaj, Vojvode Petra Bojovića 18/14


Kliknite za veci prikaz
Kliknite za veci prikaz

Dragi naši, primite veliki pozdrav od porodice Trailov s predivnog Zlatibora, iz vazdušne banje. Šaljemo vam slike s Gostiljskog vodopada.

Srdačan pozdrav Marija, Andrej i Nenad Trailov, Subotička 12

Andrej, Snežana, porodico Trailov, čestitamo!

Od trećeg septembarskog broja „Pančevac” će stizati na vašu adresu.

Redakcija