Pancevac Online

Broj 4468 · 23.08.2012.

Hronika

Iz izveštaja saobraćajne policije

Kažnjeni svi zaustavljeni vozači

Kliknite za veci prikaz
Užas posle saobraćajne nesreće

U pojačanoj kontroli saobraćaja sprovedenoj 16. avgusta između 7 i 15 sati zaustavljena su dvadeset tri vozača i svi su kažnjeni. Pančevačka saobraćajna policija saopštila je da su oni prebrzo vozili. Cilj ove akcije bio je da se utvrdi u kojoj meri se vozači pridržavaju propisa o dozvoljenoj brzini kretanja. Jedan od kažnjenih vozača odmah je isključen iz saobraćaja jer je bio za volanom iako mu je istekla dozvola.

Dan kasnije, 17. avgusta, od 12 do 19 sati, saobraćajna policija je sprovela još jednu kontrolu saobraćaja.

Na meti su ponovo bili vozači koji prebrzo voze, kao i oni što nepropisno pretiču i ne vezuju sigurnosne pojaseve. Utvrđeno je da su se dvadeset tri vozača kretala brže nego što je dozvoljeno, tri su zadržana u policijskim prostorijama do otrežnjenja, tri su kažnjena zbog nepropisnog preticanja, a dva vozača zato što nisu vezali sigurnosne pojaseve.

Tokom prošle nedelje na teritoriji Pančeva dogodilo se pet saobraćajnih nesreća u kojima je pričinjena samo materijalna šteta, a u četiri saobraćajke bilo je i povređenih osoba. Lakše su povređena dva vozača automobila i po jedan biciklista i pešak, a jedan putnik je zadobio teške povrede.

Ukupna materijalna šteta izazvana prošlonedeljnim udesima procenjena je na oko 720.000 dinara, a njihovi najčešći uzroci bili su prebrza vožnja i nepoštovanje prava prvenstva prolaza.

Mihajlo Gligorić


Korak po korak našim gradom

Ulica kneza Miloša

Kliknite za veci prikaz

Ulica koja od centra grada vodi ka starom buvljaku nosi ime kneza Miloša. Nekad je bila poznata pod imenom Paje Marganovića. U njoj se nalazi ulaz u upravu jednog od značajnijih javnih i vojnih objekata iz 19. veka – Regimentsku bolnicu, tj. današnju Opštu bolnicu, koja se prostire i u Ulici Miloša Trebinjca.

Iako je fond za podizanje bolnice osnovan 1830, njena izgradnja je počela tek sledeće godine, o čemu svedoči i natpis ispisan rimskim brojevima na zabatu pročelja glavne fasade. Izgrađena u duhu klasicističke arhitekture, ova impozantna građevina harmoničkog, funkcionalnog graditeljskog sklopa jedna je od najstarijih zdravstvenih ustanova u južnom Banatu. U kompleksu bolnice bilo je i Sirotinjsko zdanje.

Između dva rata nazivali su je Varoška bolnica.

U nastavku bolnice su Dom zdravlja Pančevo, apoteka „Higija” i Kožno-venerični dispanzer. Nedaleko odatle su direkcija „Elektrovojvodine” i Plinara. U ovoj ulici su i jedinstveni tržni centar „Aviv park” i zgrada nekada veoma produktivne Fabrike sijalica „Tesla”.

Nekada su se u ovom kraju nalazili i „Novitet”, „Banaćanka”, „Trudbenik”... Ali došla su nova vremena.

Za malobrojne neupućene, Miloš Obrenović bio je knez Srbije od 1815. do 1839. godine i od 1858. do 1860.

Učesnik je Prvog i Drugog srpskog ustanka. Za vreme njegove vladavine Srbija je postala autonomna kneževina u okviru Osmanskog carstva, a knez Miloš je bio najbogatiji čovek u Srbiji i jedan od najbogatijih na Balkanu. Njegovu vladavinu istoričari su okarakterisali kao autokratsku.

Ugao koji zauzima bolnička zgrada spaja Ulicu kneza Miloša i Ulicu Miloša Trebinjca, koja usmerava građane ka obnovljenoj Narodnoj bašti. Pored toga što je najlepše šetalište u gradu, ona je i najstarija parkovna površina, i to iz 1819, iz vremena Vojne granice. Izgrađena je zahvaljujući Mihajlu Mihaljeviću, graničarskom brigadnom generalu.

Najveći sjaj dobija 1905. godine u vreme poljoprivredne i industrijske izložbe, a 1924. godine ovde je bila postavljena Meteorološka stanica. Danas se u njenom krugu nalaze staze za šetanje i trčanje, nekoliko dečjih igrališta, kafić i paviljon u kome se leti održavaju književne večeri i muzički program. Rečju, pančevački raj na zemlji.

A. B.


Čitaoci fotografišu

Ćošak na kraju sveta

Kliknite za veci prikaz

Sugrađanka Ljiljana Maksimović poslala nam je seriju fotografija sa Strelišta.

Na njima se vidi sam kraj Ulice Veljka Vlahovića.

„Strelište je jedno od najurbanijih naselja u našem gradu. Ipak, mi koji živimo na samom kraju, na uglu Veljka Vlahovića i Joakima Vujića, zaista imamo problem.

Osećamo se pre kao da živimo u nekom udaljenom selu, a ne na pola sata od centra grada. Ovde puta uopšte nema; kada pada kiša, nemoguće je proći a ne zagaziti u blato. Pored toga, neosvetljeno je i noću nije bezbedno jer se tu okupljaju narkomani. Kada se deca vraćaju iz grada, postoji realna opasnost da ih neko napadne. Ni starijima nije svejedno da prolaze tuda noću”, objasnila je Ljiljana Maksimović.

Ona je prokomentarisala da to pokazuje nemar gradskih službi, jer u drugim delovima Strelišta nije takva situacija. Da bi se ovaj problem rešio, potrebno je mnogo dobre volje i nešto novca. Za početak bi bilo dobro potkresati drveće i pokositi travu.

Fotografije komunalnog nereda s informacijom o tome gde su i kada snimljene i dalje nam možete slati na pancevac@pancevac-online.rs.

J. J.


Hitna pomoć

Kolapsi usled visokih temperatura

Kliknite za veci prikaz
Piše dr Miroslav Tepšić

Iz nedelje u nedelju smenjuju se veoma visoke i nešto niže temperature. Čini se da je ovaj poslednji vreli talas doneo mnogo tegoba našim sugrađanima. Prošlog vikenda smo imali brojne kućne posete, a pacijenti su se žalili na varirajući krvni pritisak, bolove u grudima i vrtoglavicu. Veći broj astmatičara tražio je našu pomoć. Razlozi za otežano disanje verovatno leže u visokim koncentracijama polena ambrozije i drugih trava u ovom periodu godine.

Drugog dana radne nedelje, kada se temperatura vazduha približila četrdesetom podeljku, iz sata u sat smo intervenisali na javnim mestima. Gotovo svaki put u pitanju je bio kolaps. Ovo nam govori da su mnogi zanemarili opasnosti koje nose ekstremne temperature. U razgovoru s pacijentima primetili smo da je većina preskočila jutarnji obrok. Tako je stres od vrućine sam po sebi pojačan manjkom kalorija. U savetima namenjenim sugrađanima uglavnom ističemo važnost nadoknade tečnosti i izbegavanje direktne izloženosti sunčevim zracima.

Hrana koju koristimo gotovo je isto toliko važna jer je metabolizam značajan generator toplote. Nije dobro da u letnjim obrocima, umesto laganije hrane, bazirane na svežem voću i povrću, unosimo mnogo masti, ugljenih hidrata i proteina, koji oslobađaju velike količine energije. Voće i salate okrepljuju nas visokim sadržajem vitamina, minerala i vode, a šećeri iz tih namirnica polako se oslobađaju u organizmu, omogućavajući mu višečasovnu aktivnost.

Istraživanja pokazuju da čovek može da se izbori s temperaturama mnogo višim od ovih. Problem nastaje onog trenutka kad normalna fiziologija i odavanje toplote bivaju narušeni osnovnom bolešću, visokim koncentracijama vlage u vazduhu, pojačanim naporima i malim unosom tečnosti. Zato je potrebno stvoriti povoljnije uslove za svakodnevne aktivnosti.

Osobe iznad 75 godina i kardiovaskularni pacijenti treba da izbegavaju izlazak u periodu od 9 do 18 sati. Mlađi i oni bez zdravstvenih problema ne smeju se izlagati velikim naporima, a za sve je veoma važno unošenje dovoljnih količina tečnosti.

Neki Pančevci ne znaju da je naš telefonski broj promenjen u 194. Proverili smo i još uveknas možete dobiti na 94, ali pretpostavljamo da će s vremenom ostati samo 194.


Jovica Antonić, portparol PU Pančevo

Maksimalno smo otvoreni za javnost

Nije odbijen nijedan od 75 zahteva novinara za razgovore s predstavnicima policije * Stavljanje inicijala u saopštenjima o hapšenjima obavezno po zakonu

Kliknite za veci prikaz
Jovica Antonić kaže da su retki slučajevi kada policija ne obaveštava javnost

Vreme kada je pančevačka policija bila zatvorena i kada je škrto, suzdržano i samo povremeno obaveštavala javnost o ubistvima, pljačkama i drugim vrstama kriminala – daleka je prošlost. Poslednjih godina u lokalnim medijima sve češće se mogu čuti, videti ili pročitati prilozi o događajima koji spadaju u crnu hroniku ili govore o policijskim aktivnostima u borbi protiv društveno neprihvatljivih i protivzakonitih pojava.

Najveće zasluge za maksimalnu otvorenost pančevačke policije prema javnosti ima samostalni policijski inspektor Jovica Antonić, zadužen za saradnju s medijima u Policijskoj upravi Pančevo. Da bi što bolje obavljao tu dužnost, on je pohađao pet seminara za policijske portparole koje je u našoj zemlji organizovao OEBS i jedan u Hrvatskoj, s kolegama iz policija te zemlje i Slovenije. Tako je stekao znanja koja mu pomažu u medijskim nastupima i odnosima s novinarima u uobičajenim, ali i u kriznim situacijama. Takođe, zahvaljujući tome još bolje sarađuje i kontaktira ne samo s novinarima iz Pančeva i južnog Banata već i s onima iz beogradskih medija kada izveštavaju o nekom događaju u našem gradu i na teritoriji koju pokriva pančevačka policija.

Kao primer otvorenosti policije prema novinarima i javnosti Antonić navodi podatak da je od početka ove godine iz pančevačkih i ostalih južnobanatskih medija upućeno 75 zahteva novinara za razgovore s pripadnicima policije o raznim intrigantnim temama koje se tiču kriminala, te da su svi oni prihvaćeni. Sve zahteve je, posle razmatranja, odobrio načelnik PU Pančevo i pomoćnik direktora policije Zvezdan Radojković, u čijoj je nadležnosti i to.

– Nijedan zahtev nije odbijen. Bilo je samo nekoliko slučajeva da su iz medija tražene informacije koje nisu u nadležnosti policije, već Tužilaštva i suda, pa smo preusmerili novinare da se obrate tim institucijama za informacije. Policijska uprava Pančevo je povodom svih važnijih događaja koji su se desili na teritoriji Pančeva i i južnog Banata davala informacije i saopštenja blagovremeno i tačno, u okviru zakonskih ovlašćenja. Izuzetak od te prakse je kada se povodom nekih slučajeva sprovode opsežnije istrage. Onda se ne obaveštava javnost da se ne bi ugrozio njihov tok – kaže Antonić.

Na novinarsko pitanje zašto se u medijima objavljuju samo inicijali onih koji počine neko krivično delo, a ne njihova puna imena i prezimena, kao i šta znači kada se objavi da „postoji osnovana sumnja” da je neko počinio krivično delo, Antonić je rekao da je takva praksa u skladu sa zakonom. On je naglasio da to znači da se u istražnom postupku koji policija sprovodi samo sumnja u izvršenje nekog krivičnog dela, a da se u daljem postupku pravosudnih organa utvrđuje da li je lice na koje se sumnjalo zaista prekršilo zakon.

Mihajlo Gligorić


Direktor ATP-a Miloš Mijić već uvodi novine

Oseća se preduzetnički duh

Postoji spremnost za ulazak u tržišnu utakmicu, a Grad treba da reši problem „nelegalnih” prevoznika * U planu jedinstvena nabavka goriva za sva vozila javnih preduzeća * Otvoriti turist-biro, auto-školu...

Kliknite za veci prikaz

Nedavno je obelodanjeno da će od septembra mesečna karta ATP-a do Beograda koštati svega 2.680 dinara i biti dostupna svim zainteresovanim putnicima. Ovu, veoma primamljivu ponudu je kao prvu vidljiviju meru isposlovao novi direktor pančevačkog gradskog prevoznika.

Poboljšati organizaciju i marketing

Miloš Mijić, koji je na ovu dužnost stupio 3. avgusta, rođen je 1977. godine. Završio je beogradski Elektrotehnički fakultet, nakon čega se bavio privatnim biznisom.

Stupanjem na čelo najvećeg pančevačkog javnog preduzeća preuzeo je veoma odgovornu ulogu, jer je poznato s koliko je muka ono poslovalo u ranijem periodu.

Od septembra s ATP-om najjeftinije do Beograda

Uočeno je da ljudi vrlo retko kupuju mesečne karte direktno na šalteru zato što plaćaju gotovo punu cenu. Jedino zaposleni u firmama s kojima ATP ima sklopljen ugovor dobijaju 40 odsto popusta.

– Shvatili smo da mnogo ljudi radi na crno, obavlja razne povremene poslove ili firme prosto nisu zainteresovane da s nama sklope pomenuti ugovor. Zbog toga smo odlučili da od 25. avgusta svim putnicima na relaciji ka Beogradu omogućimo kupovinu mesečne karte za septembar na našim šalterima u iznosu od svega 2.680 dinara. Za tu liniju smo se odlučili zbog najveće frekvencije putnika, kao i zato što ka prestonici šaljemo najkvalitetnije autobuse i imamo najučestalije polaske – na svakih 15 minuta. Ako ekonomski pokazatelji budu pozitivni, to ćemo sasvim sigurno nastaviti i čak ćemo proširiti na druge linije. Jednostavno, uvešćemo olakšice za svakog ko želi da svoje poverenje dugoročno pokloni ATP-u – poručio je Mijić.

O početnim utiscima Mijić je rekao: – Prvo što sam uočio jeste da ATP, uprkos tome što je to svojstveno velikim sistemima, posluje presporo, kao i da organizacija nije najsrećnije postavljena. Ogroman teret obaveza pada na prvog čoveka, jer preduzeće od 450 zaposlenih bez zamenika, pomoćnika ili savetnika direktora teško može biti funkcionalno. Stoga bi obaveze trebalo ravnomernije rasporediti na rukovodioce sedam postojećih službi, kao i na one na nižim instancama, kako bi svi radili s optimalnih 50–60 odsto opterećenja.

Direktor ATP-a ukazao je i na neažurnost službe marketinga jer mnoge inovacije nisu adekvatno prikazane u javnosti. Ubuduće će, koliko je u domenu materijalnih mogućnosti, veći akcenat biti stavljen na medijsku prezentaciju, kao i na oglašavanje putem flajera, bilborda...

– Treba oživeti i uslugu registracije automobila, pre svega zbog naših povoljnijih cena. Zamisao da se na nivou grada obavlja velika javna nabavka goriva za sva vozila svih javnih preduzeća dovela bi do uštede višemilionskih iznosa novca. Za početak bi bilo prirodno da mi radimo tehničke preglede, kao i da ta vozila budu parkirana na našem nedovoljno iskorišćenom prostranom parkingu. Tu bi mesto mogli da nađu i kamioni trećih lica, koje vlasnici, zbog neažurnosti inspekcija, nepropisno parkiraju na neadekvatnim mestima. Takođe, neshvatljivo je da deo za pranje velikih vozila trenutno koriste samo naši autobusi. Imamo i četiri poligona za obuku vozača, pa uz malo ulaganja i nekoliko automobila, možemo da otvorimo auto-školu, jer za to već imamo obučene instruktore. Svim tim merama bismo ozbiljnije uposlili auto-bazu, a isto to možemo učiniti i u drugim segmentima. Tako je u planu reaktiviranje turist-biroa i menze u kojoj bi se radnici za male pare mogli okrepiti uz kuvanu hranu – navodi Mijić.

ATP i gradski budžet na gubitku zbog „ilegalaca”

Kada je reč o (ne)uređenju javnog prevoza, Mijić smatra da je s tim u vezi svima sve jasno, ali kao rukovodilac preduzeća koje direktno trpi posledice ne želi da u tom pogledu bude pasivan.

– Naprotiv, neću propuštati priliku da od nadležnih inspekcijskih službi zahtevam da rade svoj posao.

I gradonačelnika i gradske većnike redovno ću „bombardovati” izveštajima u pisanoj formi o tome koliko ATP, a samim tim i gradski budžet, gube zbog nesankcionisanja „divljeg” prevoza. Biću užasno dosadan sve dok se ne napravi i najmanji pomak, naročito zato što sam ubeđen da je taj problem lako rešiv, jer bukvalno sve zavisi od volje gradske vlasti. Dok se to ne desi, mi, ipak, nećemo sedeti skrštenih ruku, već ćemo hrabro zaigrati tržišnu utakmicu s ilegalnim prevoznicima. Nejasno je i zašto pojedini putnici, zbog tričavih nekoliko minuta, veoma rizikuju ulazeći u svakojaka „nelegalna” vozila, jer, za razliku od nas, niko od njih ne ispunjava osnovne uslove za obavljanje linijskog prevoza – osiguranje putnika, profesionalnost vozača, redovan tehnički pregled vozila... – poručuje prvi čovek ATP-a.

Bez krađe i alkohola na radnom mestu

Odnos prema radnim obavezama poslednjih godina bio je jedna od „vrelijih” tema u ovom preduzeću. Stav direktora prema tome je kategoričan i glasi: – Krađa, konzumiranje alkohola na radnom mestu ili ozbiljan prekršaj obaveza po ugovoru o radu neće biti tolerisani ni po kakvoj, pa ni po političkoj ili prijateljskoj liniji. Nema nedodirljivih, a ko god bude radio pošteno, neće imati problema. Neki su se uplašili mog dolaska s obzirom na to da pripadam SNS-u, a drugi su suviše poleteli i pokušali da to iskoriste za neku vrstu revanšizma. Mislim da sam već na delu pokazao da je u oba slučaja napravljena pogrešna procena. Trudiću se i da uvek budem otvoren za razgovor o problemima svakog radnika. Rečju, nemam nameru da, kad jednog dana izađem iz ovog preduzeća, zbog bilo čega ili koga „saginjem” glavu.

Odvažnost i preduzetnički duh novom direktoru očigledno ne manjkaju, pa pored svega navedenog, on već razmišlja i o nabavci ekonomičnih minibuseva, kao i o uvođenju vozila na metan-gas.

Samo još da za sve to bude imao dovoljno razumevanja osnivača...

J. Filipović


Objavljena rang-lista kandidata za popisivače

Sveobuhvatna analiza stanja poljoprivrede

Posla ima za sto ljudi * Ovakav popis nije urađen još od šezdesetih godina

Kliknite za veci prikaz
Utvrditi tačan broj mehanizacije, stoke i obradivih površina

Rang-lista kandidata za poljoprivredne popisivače po naseljima objavljena je na sajtu Grada i istaknuta u prostorijama svih mesnih zajednica na teritoriji Pančeva. Kandidati koji su iznad crte treba da predaju dokumenta Popisnoj komisiji do 24. avgusta, od 10 do 18 sati, u prostorijama MZ-a Centar, u Maksima Gorkog 25.

Član Popisne komisije Đorđe Ignjić kaže da se za ovaj posao odazvalo ukupno 526 osoba, od kojih se njih 100 našlo iznad crte. Za teritoriju Pančeva potrebno je 97 popisivača, a njima će se priključiti i rezerva od dvadesetak ljudi. Oni čije su prijave za popisivače bodovane identično pozvani su u Republički zavod za statistiku na razgovor. Kandidatima koji su prošli prvi krug izbora predstoji testiranje 27. avgusta, a nakon toga, u septembru, i instruktaža. Petodnevna obuka biće sprovedena od 17. do 26. septembra na punktovima koje će odrediti gradska Popisna komisija, a nakon toga će biti obavljen konačan izbor popisivača.

Neophodna dokumenta

Kandidati su dužni da Popisnoj komisiji dostave kopiju lične karte ili pasoša, overenu kopiju diplome, kopiju radne knjižice (za zaposlene), kopiju overenog indeksa (za studente) i uverenje da protiv njih nije pokrenuta istraga ili podignuta optužnica. Treba priložiti i uverenje da je kandidat na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili kopiju overenog kartona s evidencije te službe (za nezaposlene kandidate), ne stariju od mesec dana. Penzioneri moraju predati i potvrdu o poslednjoj uplati penzije. Dokumenta Popisnoj komisiji mogu dostaviti i članovi porodice popisivača. Svaki kandidat mora imati otvoren nenamenski tekući račun na svoje ime.

Pojedini kandidati su diskvalifikovani jer su u prijavama lažno naveli da su učestvovali u ranijim popisima, te je 30 njih ispalo s liste. Popisivači će dobiti 500 dinara za popunjeni upitnik, a hiljadu za kontrolni listić. Konačna zarada biće izračunata na osnovu prikupljenih upitnika i kontrolnih listića.

Đorđe Ignjić objašnjava da popis poljoprivrede podrazumeva sveobuhvatno prikupljanje podataka o gazdinstvima, obradivim površinama, mehanizaciji i stoci. Tome će biti pridodati i detalji o stanju mašina i životinja, kao i o sistemima za navodnjavanje i vodotokovima. Naš sagovornik navodi da ovakav popis nije urađen još od šezdesetih godina. Prošle godine, prilikom popisa stanovništva, prikupljeno je i nešto podataka o poljoprivredi, ali oni nisu dovoljni kako bi se napravili dugoročni planovi razvoja. Ignjić napominje da je poljoprivredni popis važan kako bi se konačno napravila ozbiljna analiza stanja domaće poljoprivrede. On ovaj popis vidi kao preduslov za donošenje strateških odluka, koje će ujedno olakšati davanje subvencija jer će se znati ko šta proizvodi i koliko čega ima. Ignjić navodi da su ovi podaci bitni i za prijavljivanje za dodelu sredstava iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede. On naglašava da je davanja tačnih podataka obavezno i da građani koji to ne učine mogu prekršajno odgovarati. Informacije o zemljištu biće korišćene isključivo za analizu stanja poljoprivrede i neće se odnositi na naplatu poreza na imovinu. Podaci poljoprivrednika biće zaštićeni i korišćeni isključivo kao statistički.

Zasad sve pripreme za popis teku po planu. Prikupljanje podataka na terenu počinje 1. oktobra, a završava se 15. decembra.

N. Kranjc


Sećanje na stradale pančevačke Jevreje

Dan za komemoraciju

Kliknite za veci prikaz

Članovi Jevrejske opštine Pančevo položili su 15. avgusta venac na spomen-ploču na Svilari, na mestu gde se početkom Drugog svetskog rata nalazio logor iz koga su Jevreji transportovani u zloglasne „Topovske šupe” i kasnije likvidirani na raznim stratištima. U noći između 14. i 15. avgusta 1941. pohapšeni su gotovo svi banatski Jevreji, a posle nekoliko dana počelo je njihovo prebacivanje u druge logore i njihovo stradanje. Do maja 1942. godine ogromnu većinu Jevreja (uključujući i žene i decu) ubili su nacisti, a za mnoge od njih ni danas nije poznato tačno mesto i način pogibije.

Na sastanku Upravnog odbora Jevrejske opštine održanom aprila prošle godine odlučeno je da dan za komemoraciju stradalim Jevrejima iz Pančeva i okoline ubuduće bude 15. avgust. Tako je taj dan uvršten u spisak važnih datuma u kalendaru Saveza jevrejskih opština Srbije. Prilikom polaganja venca pročitan je prigodan tekst i izgovoren kadiš, molitva za žrtve fašističkog ludila i terora.

– Dužnost nas i budućih generacija jeste da nastavimo otkrivanje istorijskih dokumenta o krvavim događajima koji su se tih meseci i godina dešavali. Najmanje što možemo da učinimo je da svake godine posećujemo mesta gde su stradale nevine jevrejske žrtve. To su: Svilara, kao prva odrednica njihovog puta bez povratka, zatim Stratište, jevrejsko groblje u Pančevu, spomenik u Deliblatu, most na Tamišu, Staro pravoslavno groblje i mesto u centru grada gde je postavljena nova spomenploča – rekao je David Montijas, predsednik Jevrejske opštine Pančevo.

Prema dokumentaciji memorijalnog i istraživačkog centra „Jad Vašem”, u Holokaustu su stradala 554 Jevreja iz Pančeva i okoline. Taj broj nije konačan, jer se ni danas ne zna sudbina mnogih porodica. Neke od njih su zauvek ugašene i nije ostao niko da ispriča šta im se dogodilo u tim jezivim vremenima. Zbog toga je važno da ih se, makar povremeno, setimo i pomislimo da su svi oni nekada hodali ulicama ovog grada, kao i mi danas, a da su izbrisani samo zbog ludila nacističkih izopačenih umova kojima nije imao ko da se suprotstavi.

S. Ć.


Specijalna brigada Vojske Srbije

Uskoro verske službe za vojnike

Kliknite za veci prikaz
Posle 66 godina sveštenici se vraćaju u kasarne

U bazi Specijalne brigade, u kasarni „Rastko Nemanjić”, u Pančevu obezbeđena je posebna prostorija u kojoj će svi vojnici koji veruju u Boga moći da, uz prisustvo sveštenika, zadovoljavaju svoje religijske potrebe, objavila je Radio Televizija Srbije.

Pukovnik Stevica Karapandžin izjavio je da će uskoro početi i vršenje verske službe i dodao kako očekuje da će to pozitivno uticati na vojnike.

Vlada Srbije donela je Odluku o vršenju verske službe u vojsci prošle godine. Vraćanje sveštenika u vojne jedinice nakon 66 godina obrazloženo je potrebom da se ojačaju moralne i duhovne vrednosti kod pripadnika Vojske Srbije, kao i potrebom da se neguju njihove vojničke vrline i patriotizam.

Inače, prisustvo sveštenika u vojsci i vršenje verskih službi odavno je običaj u armijama SAD, Grčke, Kanade, Rumunije, Nemačke, Italije, Austrije, Holandije, Belgije, Mađarske i u armijama drugih zemalja, a u toku je vraćanje izvršenja verske službe i među vojnicima ruske armije.

Važno je istaći i to da će, kada uvođenje verske službe zaživi u svim jedinicama vojske širom naše zemlje, svoje religijske potrebe, osim vernika pravoslavne ispovesti, moći da zadovoljavaju i katolici, muslimani, jevreji, kao i pripadnici evangelističkih i reformatskih crkvenih zajednica koje su zvanično priznate u Srbiji.

Budući vojni sveštenici radno vreme će provoditi u kasarnama i nosiće uniforme, na kojima će biti jasno istaknuta obeležja verske zajednice koju predstavljaju. Primera radi, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, nosiće krst sa trolistom, njihove kolege iz Rimokatoličke crkve latinski krst, a vojni imami polumesec.

Osim visokog obrazovanja, koje predstavlja prvi uslov da bi mogli da rade sa vojnicima, moraće da prođu i vojnu obuku, nakon čega će dobijati činove kapetana. Za svoj rad primaće platu od Vojske Srbije, ali i druge naknade koje se isplaćuju ostalim vojnicima i oficirima, kao i regulisano zdravstveno osiguranje. Predviđeno je da se vojni sveštenici zapošljavaju u svakoj jedinici u kojoj ima najmanje 100 vernika jedne crkve.

Mihajlo Gligorić


Abeceda nege, azbuka lepote

Sunce i koža

Kliknite za veci prikaz
Piše Bojana Ćorluka, kozmetičarka

Iako je letnja sezona na izmaku, pokazalo se da je ipak potrebno skrenuti pažnju na posledice sunčanja. Sunce je neophodno da bi koža bila zdrava, ali telo pamti oštećenja čitavog života.

Infracrvene i ultraljubičaste zrake, koji su najštetniji za kožu, ne možemo videti. Infracrveni zraci su vreli i daju telu toplotu, dok ultraljubičasti podstiču stvaranje vitamina D, koji je neophodan za funkcionisanje organizma. Ipak, koža izgori kada je predugo izložena ultraljubičastom zračenju. Melanini, koji se nalaze ispod kože, sprečavaju njeno gorenje, ali kada se predugo boravi na suncu, ultraljubičasti zraci uništavaju melanine i ona počinje da tamni. Potom koža puca, isuši se, otekne i pojavi se osip. Loši efekti sunčanja najviše se primećuju kod dece između šeste i osme godine i kod odraslih od dvadeset pete do trideset pete godine.

Opustite se i uživajte u suncu, ali ga mudro dozirajte. Od 11 do 16 sati se ne sunčajte i koristite kvalitetne (što ne znači i preskupe) preparate za sunčanje. Šeširi su ponovo u modi, kao i pamučne prozračne tunike.


Zakažite prijem kod direktora Direkcije

Kako urediti grad

Svi građani koji žele da ih direktor Direkcija za izgradnju i uređenja Pančeva Andrej Dimitrijević primi ubuduće će najavljivati svoje posete. Od petka, 24. avgusta, potrebno je da građani zakažu prijem na telefon 344-355 ili 348-722.

Na ovaj način Dimitrijević želi da sazna potrebe Pančevaca i njihove probleme koje bi preduzeće na čijem je čelu moglo da reši. To znači da građani mogu da se obrate kada su u pitanju uvođenje kanalizacije, asfaltiranje ulica ili neko drugo uređenje kraja u kom žive. Dimitrijević je već uveo praksu redovnih sastanaka s predstavnicima mesnih zajednica, a uz informacije koje dobije od građana, imaće jasniju sliku o tome šta treba uraditi na uređenju Pančeva.

N. K.


U bolnici tri aparata u kvaru

Novi uređaji, stara muka

Počela popravka skenera * Kolonoskop uskoro u funkciji, za gastroskop nema novca

Kliknite za veci prikaz
Popravka skenera košta 1,3 miliona dinara

Već je poznato da pančevačka Opšta bolnica, kao i ostale bolnice u Srbiji, ima problem s aparatima za dijagnostiku, koji su veoma stari, pa se često neki od njih pokvari.

Međutim, retko se dešava da maltene u isto vreme zakažu tri aparata – skener, gastroskop i kolonoskop. Još je neobičnije to što su, od pomenuta tri aparata, dva potpuno nova – skener je nabavljen lani, a gastroskop je kupljen ove godine. Postavlja se pitanje kako je moguće da se dva nova aparata tako brzo pokvare.

Direktor pančevačke Opšte bolnice dr Milan Milić navodi nekoliko razloga.

– Poznato je da je skener preforsiran i da se koristi mnogo više nego što bi trebalo. Mesečno se na njemu snimi 600 do 700 pacijenata, a prema standardima, taj broj treba da bude za 40 odsto manji. Kada je gastroskop u pitanju, moram da priznam da ne znam kako je došlo do oštećenja sonde. Osoblje i lekari koji rade na njemu vodili su računa kako ga koriste, ali to se ipak, nekom nepažnjom, desilo – objašnjava direktor i navodi da za popravku spomenutog aparata treba izdvojiti 360.000 dinara, ali da Bolnica još nije obezbedila taj novac, te je neizvesno kada će gastroskop opet biti u funkciji.

Mnogo više, čak 1.300.000 dinara, košta popravka skenera i iako Bolnica još nema taj novac, ovlašćeni serviser će uskoro nabaviti sporni deo.

Neizvesno je, međutim, da li je to jedini kvar, tako da popravka može biti i skuplja. Doktor Milić se nada da će Bolnica uskoro obezbediti neophodnu sumu novca za popravku, i to iz različitih kasa.

– U toku su konsultacije s Pokrajinskom vladom o mogućnostima obezbeđivanja sredstava za popravku skenera. Nešto novca izdvojićemo i mi iz sopstvene kase, a nije isključeno ni plaćanje na rate – zaključio je Milić.

Jedino je izvesna popravka kolonoskopa, za čiju je „reanimaciju” lokalna samouprava obezbedila 600.000 dinara, pa će aparat biti u funkciji za desetak dana. Dok se situacija ne reši, naši pacijenti se šalju u Beograd i Vršac na snimanja. Konkretno, za snimanje glave skenerom ležeći pacijenti se šalju u bolnicu „Sveti Sava” u Beogradu, a za ostale delove tela – na Vojnomedicinsku akademiju. Treba napomenuti da skeneri u Kliničko-bolničkom centru i na Bežanijskoj kosi takođe ne rade, pa je pritisak i na beogradske zdravstvene ustanove veliki.

Pacijenti kojima to nije hitno od izabranog lekara dobijaju uput, a zatim zakazuju snimanje skenerom u nekoj od beogradskih bolnica. Građani koji moraju da se podvrgnu snimanju gastroskopom, dok aparat ne bude popravljen, s uputom se mogu lečiti u Kliničkom centru u Beogradu ili u Vršcu.

I. Predić


Akcija Policijskog sindikata Pančevo

Pomažu kolegama u Opovu

Kliknite za veci prikaz

Sindikat srpske policije – Sindikalna grupa Pančevo započeo je renoviranje prostorija Policijske stanice Opovo jer su one bile neuslovne za rad. Akcija se odvija uz veliko i nesebično zalaganje članova SSP-a, a finansira se delom od novca koji su oni sami prikupili, kao i zahvaljujući pomoći donatora.

Do sada je kompletno renovirana i opremljena unutrašnjost zgrade. Postavljene su podne pločice, urađena je energetska instalacija s nosačima neonskih lampi, ofarbana stolarija, pripremljeni su zidovi i okrečene kancelarije. Potpuno su renovirana dva toaleta i kupljeni su nov nameštaj i četiri klima-uređaja. Vrednost dosad obavljenih radova na adaptaciji i opremanju prostorija iznosi oko milion dinara. Vredi istaći i to da su policajci renovirali zgradu u Opovu u slobodno vreme.

Završetak svih radova planiran je za 26. avgust.

Zahvaljujući upornosti i trudu članova Sindikata srpske policije iz našeg grada, kao i njihovih kolega iz Opova, u policijskoj stanici u tom mestu ponovo će biti obezbeđeni normalni uslovi za rad.

Mihajlo Gligorić


Holanđani u Pančevu

Briga o napuštenim životinjama

Dobri rezultati saradnje * Planirana sterilizacija 200 životinja

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci”, uz pomoć holandske organizacije „Udomitelji životinja”, na čijem je čelu Marija Polman, i Gradske uprave Pančeva, realizovalo je projekat sterilizacije gradskih pasa i mačaka. Planirano je da se steriliše dvesta životinja.

– Od aprila do avgusta sterilisano je, čipovano, vakcinisano i vraćeno na ulicu oko sto gradskih pasa i mačaka, što je veliki uspeh za našu zajednicu. Polovina posla je urađena, približavamo se kraju i veoma smo zadovoljni saradnjom s „Higijenom” i Gradskom upravom – objasnio je Ivan Kurajov, predsednik društva „Ljubimci”.

Marija Polman je boravila u Pančevu u aprilu, kada je saradnja započeta, a sada je došla da vidi rezultate.

– Mnogo toga se promenilo u Pančevu za ovih nekoliko meseci. Smeštaj za pse lutalice je mnogo bolji, psi su zdraviji, imaju više hrane, nisu agresivni kao ranije i deluju srećnije. Ipak, moguće je obezbediti još bolje uslove za život. Kod nas je običaj da građani i gradske vlasti zajedno organizuju lokalne zabave na kojima se udomljavaju životinje. Za razliku od trenda rasprostranjenog kod vas da se kupuju rasni psi, u evropskim zemljama ljudi mnogo više usvajaju lutalice – prokomentarisala je ona i istakla da u njenoj zemlji nema napuštenih pasa.

Ivan Kurajov kaže da Holandija ima tradiciju zaštite životinja još od 1850. godine. Samim tim, svest ljudi je tamo drugačija. To je ono na čemu mi moramo još mnogo da radimo.

Gosti su želeli da sa sobom povedu i neke životinje kojima bi pronašli vlasnike, ali procedura usvajanja životinja iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji vrlo je komplikovana. Nadaju se da u budućnosti administracija neće biti prepreka za ovakve humane gestove.

J. J.


U kasarni „Stevica Jovanović”

Završen kurs za podoficire

U Centru za obuku podoficira u kasarni „Stevica Jovanović” prošlog petka, 17. avgusta, završen je četvrti osnovni kurs, koji je počeo krajem februara. Pratilo ga je 60 profesionalnih vojnika, među kojima je bila i jedna žena, i svi su ga uspešno okončali.

Tim povodom u kasarni je upriličena svečanost, kojoj su prisustvovali načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Mlađen Nišević, načelnik Uprave za ljudske resurse pukovnik Petar Bošković, zamenik komandanta Centra za obuku podoficira major Saša Petković, komandanti drugih centara koji postoje u okviru Komande za obuku, polaznici kursa za podoficire, njihova rodbina i prijatelji.

Na kraju su sve jedinice izvele svečani defile.

General Nišević poželeo je polaznicima kursa da što pre dobiju nove činove, da uspešno obavljaju zadatke i da u daljem radu završe i ostale kurseve koji su uslov za napredovanje.

Major Petković je naglasio da polaznici kursa spadaju među najbolje profesionalne vojnike u Vojsci Srbije.

– Neka vam saznanje da ste se sami izborili i uspeli da od profesionalnog vojnika dođete do starešine bude motiv više da i dalje stalno napredujete – dodao je on.

Za najbolje polaznike četvrtog kursa za podoficire proglašeni su razvodnik Mikica Mijalković i desetari Vanja Pauljević i Saško Stevanović.

Mihajlo Gligorić


Održana osma sednica Gradskog veća

Bratimljenje i grejanje

Većnik Farkaš u poseti berlinskoj opštini

Kliknite za veci prikaz

Na sednici održanoj u četvrtak, 16. avgusta, Gradsko veće je usvojilo odluku da se iz budžeta obezbede sredstva za uvođenje toplovoda i nove podstanice u vrtiću „Leptirić”.

Većnik zadužen za obrazovanje Miodrag Radojković rekao je da je s JKP „Grejanjem” dogovoreno da radovi počnu što pre, tako da će to zabavište biti povezano na gradski toplovod pre početka grejne sezone. Troškovi ovih radova iznosiće oko 3.800.000 dinara.

Većniku zaduženom za omladinu i sport Aleksandru Farkašu na ovoj sednici odobrena je službena poseta berlinskoj opštini Marcan-Helersdorf, od 19. do 26. avgusta. Farkaša je u posetu pozvala njegova koleginica Julijana Vit, a tokom svog boravka on će s njom razgovarati o mogućnostima bratimljenja Pančeva i navedene opštine. Farkaš će se tom prilikom sastati i s gradonačelnikom Berlina.

Većnici su odlučili i da se u Banatskom Novom Selu promeni naziv dela Ulice maršala Tita, koji će se od sada zvati Pančevački put. Do preimenovanja je došlo zbog nedostatka kućnih brojeva. Kućama su uz adresu dodata i slova, ali to nije rešilo problem stanovnika koji su imali poteškoće prilikom izdavanja ličnih dokumenta.

Na sednici je prihvaćen predlog da lokalna samouprava učestvuje na javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za sufinansiranje izrade projektnotehničke dokumentacije za rekonstrukciju Crvenog magacina. Ukupna vrednost izrade glavnog projekta je 7.840.000, a Ministarstvo će obezbediti skoro dva miliona dinara.

Većnici su usvojili i predlog da se korišćenje javnih površina bez naknade omogući za promociju dolovačke „Štrudlijade” i Četvrte manifestacije meda i pčelinjih proizvoda, kao i dečjeg kanala „Minimaks”.

N. K.


Punjenje budžeta teče po planu

Gradske finansije stabilne

U pančevački budžet do 9. avgusta slilo se blizu tri milijarde i dvesta miliona, a planirani prihod iznosi više od pet milijardi i dvesta deset miliona dinara. To znači da je naplaćeno oko 61 odsto planiranih prihoda, a pritom je realizovano nešto više od polovine predviđenih rashoda.

Naplata manja zbog odmora

Građani Pančeva duguju nešto više od 142 miliona dinara za porez na imovinu, ali naplata teče po planu. Predviđeno je da u gradsku kasu, po ovom osnovu, uđe više od 102 miliona dinara, a naplaćeno je 65 odsto planiranih prihoda.

Pančevci su već dobili uplatnice za treći kvartal. Pomoćnica sekretara za poresku administraciju Ljubica Valaško očekuje da će se dobar trend naplate nastaviti i u narednom periodu. Ona navodi da je ubrano nešto manje novca za porez i da su godišnji odmori glavni razlog za to. Ljubica Valaško kaže da će u septembru sigurno biti naplaćeno planiranih 75 odsto prihoda.

Većnik zadužen za finansije Željko Lazić kaže da je na taj način ostvaren pozitivan bilans, kao i da su svi budžetski korisnici namireni. Na osnovu toga ovaj većnik ocenjuje da su gradske finansije stabilne.

– Očekujem da ćemo u četvrtom, poslednjem kvartalu imati dobar nivo punjenja budžeta s obzirom na to da smo u drugom kvartalu imali izbore pa je kompletna privreda stajala. Mislim da ćemo ostvariti plan, odnosno da ćemo imati između 92 i 94 odsto ostvarenih planiranih prihoda – izjavio je Lazić.

On je dodao da je naplata poljoprivrednog zemljišta u zakupu prebacila plan, pa je tako u gradsku kasu ušlo oko osamdeset osam miliona dinara, što je šest više od planiranog. Lazić očekuje i da će se ovi prihodi povećati kada se tačno utvrdi koliko je zemljišta dato u zakup. Kada je reč o novcu koji se lokalnim samoupravama vraća od poreza na zarade, naplaćeno je više od polovine planiranih sredstava, tačnije milijardu i sto devedeset dva miliona dinara. Pančevo je emitovanjem municipalnih obveznica do sada dobilo sto sedam miliona dinara.

N. K.