Pancevac Online

Broj 4468 · 23.08.2012.

Aktuelno

U mesnim zajednicama

Nastavlja se sa snimanjem pluća

Institut za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice od 1. avgusta do 2. oktobra sprovodi preventivnu akciju snimanja pluća, koja treba da obuhvati sve građane Pančeva rođene 1982. godine i starije. Akcija će se odvijati u naseljenim mestima, odnosno mesnim zajednicama, po planu koji je pripremio Institut.

Jabuka – plato ispred Doma kulture „Kočo Racin”, Ive Lole Ribara 2 – 23. avgusta, od 10 do 16 sati.

Glogonj – plato ispred Mesne zajednice, Beogradska 7 – 24. avgusta, od 10 do 16 sati.

Mesne zajednice u Pančevu:

MZ Gornji grad – plato ispred Mesne zajednice, Dimitrija Tucovića 74 – 27, 28. i 29. avgusta, od 10 do 16 sati.

MZ Kotež – plato ispred Mesne zajednice, Braće Jovanović b. b. – 30. avgusta, od 10 do 16 sati.

Građani neće dobijati pozive na kućne adrese, već će o rasporedu fluorografisanja moći da se informišu putem medija, u mesnim zajednicama i preko plakata. Prilikom dolaska na pregled obavezno treba poneti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu ili neki drugi lični dokument.

J. J.


Å ampionat starog kontinenta na brdskim stazama

Evropska titula nadohvat ruke

Novi rekord * Još dve trke do kraja sezone

Kliknite za veci prikaz
Borković srećan što je sve bezbedno završeno

Najbolji srpski automobilista – Dušan Borković, član Nisotek rejsing tima, prošlog vikenda je ostvario i sedmu pobedu u ovogodišnjem Evropskom šampionatu u brdskim trkama. Popularni Duca je trijumfovao u Švajcarskoj, pa je došao na samo korak do titule šampiona Starog kontinenta. Do kraja sezone ostale su još dve trke – u Sloveniji i Hrvatskoj.

Dušan Borković je u Švajcarskoj postavio nov rekord jedne od najbržih i najopasnijih staza, koji je za čak dve sekunde bolji od prethodnog.

Duca je sada vlasnik rekorda na osam evropskih staza. Bilo je to još jedno sjajno izdanje Dušana Borkovića i Nisotek rejsing tima. Iako je trka u Švajcarskoj održana po tropskoj vrućini, srpski šampion je bio najbolji u dve vožnje.

Pošto je već tada imao osiguranu pobedu, odustao je od trećeg pojavljivanja na stazi. Posle nastajanja velikih tehničkih problema na automobilu prethodnih nedelja, čije je otklanjanje mnogo koštalo, odustajanje od treće vožnje pokazalo se kao mudar potez.

– Radujem se što mi je titula šampiona Evrope sve bliža. Ovo je jedna od najopasnijih staza i srećan sam što je sve bezbedno završeno, a kada se tome doda i činjenica da sam pobedio uz novi rekord, onda je svima jasno zbog čega sam izuzetno zadovoljan. Ovu pobedu posvećujem kolegi Milošu Spasojeviću Spaletu, koji je imao tešku nesreću u subotu, tokom treninga za trku na Tari. Želim mu da se što pre oporavi – izjavio je Dušan Borković.

Sledeća, pretposlednja trka Evropskog šampionata na brdskim stazama biće vožena sledećeg vikenda u Ilirskoj Bistrici u Sloveniji.

A. Ž.


Važno obaveštenje

Oglas za pomoć izbeglicama

Povereništvo za izbeglice Grada Pančeva obaveštava izbeglice, bivše izbeglice i interno raseljena lica da je u toku oglas za izbor korisnika za dodelu pomoći koja obuhvata tri seoske kuće sa okućnicom na teritoriji grada. Prijave se mogu se preuzeti u Povereništvu za izbeglice, Trg kralja Petra I 2–4, svakog radnog dana od 8 do 14 sati. Rok za njihovo podnošenje je 4. septembar.

Dodatne informacije se mogu dobiti na telefon Povereništva 013/308818.

J. J.


U dramskom studiju KCP-a

Audicija!

Dramski studio Kulturnog centra Pančevo organizuje prijem novih članova starijih od 16 godina. Audicija će biti održana u subotu, 1. septembra, u 10 sati, u Izabinskom prostoru.

U studiju su sazrevali i svoj talenat razvijali mnogi danas poznati mladi glumci. Osnovan je pre 13 godina i do danas je kroz njega prošlo više od 220 mladih ljudi, koji su do sada igrali u nekoliko pozorišnih predstava i filmova. Potvrda kvalitetnog rada je i uspeh koji su članovi Dramskog studija postigli na prijemnim ispitima državnih akademija, kao i njihova dalja afirmacija kroz profesionalne angažmane.

I ove godine na prijemnim ispitima državnih umetničkih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu uspeh je ostvarilo troje polaznika Dramskog studija Kulturnog centra Pančevo, i to: Aleksa Ilić (gluma, Akademija umetnosti u Novom Sadu), Tamara Milovanović (menadžment i produkcija u pozorištu, radiju i kulturi, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu) i Strahinja Lukić (filmska i televizijska kamera, FDU u Beogradu).

Studio vodi diplomirana dramska umetnica Jasmina Večanski.


Uskoro Bijenale umetnosti

Nove premijere i traganje za inicijativama

Kliknite za veci prikaz

U okviru segmenta vizuelnih umetnosti 15. Bijenala, koje će se pod nazivom „De/re/konstrukcija: prostor, vreme, sećanje” održati u Pančevu od 7. septembra do 7.

oktobra, u organizaciji Kulturnog centra Pančevo, selektori Aneta Stojnić i Nikola Dedić odabrali su 13 premijernih projekata.

Među produkcijama koje će biti premijerno prikazane na 15. Bijenalu umetnosti posetioci će imati priliku da vide „Oktobar XXX” kustoskinje Jelene Vesić, najnoviji film poznatih slovenačkih autora Marine Gržinić, Aine Šmid i Zvonka T Simčiča – „Relations. 25 years of the Lesbian Group Ljkuc – LL Ljubljana” i mnoge druge projekte.

Lokalnim kontekstom Pančeva baviće se grupa „Medijska arheologija” kroz multimedijalni događaj posvećen medijskoj istoriji „Pančevca”, dok će Dubravka Sekulić sa grupom mladih arhitekata iz Pančeva realizovati projekat „Režimi prostora”, u kom će sagledati tragove koje je transformacija iz socijalističkog društva Jugoslavije u kapitalističko društvo Srbije ostavila na prostor grada i istražiti šta ove promene znače za Pančevo.

Bijenale nije zamišljeno kao prostor za revijalno predstavljanje autorskih radova na zadatu temu, odnosno kao izložba u konvencionalnom smislu reči, već predstavlja želju selektora vizuelnog segmenta Anete Stojnić i Nikole Dedića da tragaju za inicijativama u kojima se umetnost koristi kao neka vrsta paralelnog, alternativnog prostora za debatu o nasleđu jugoslovenskog poznog socijalizma i postsocijalizma. Odluka selektora jeste da Bijenale iskoriste kao vrstu alternativnog, kritičkog javnog prostora unutar koga će biti moguće pokrenuti polemike i javne debate, imajući u vidu da na sceni savremene umetnosti i kulture u Srbiji i u regionu deluje značajan broj kolektiva, inicijativa i pojedinaca, koji se u svojim praksama na različite načine bave ovim pitanjima.

Selektori su sagledali mogućnost da od Bijenala načine pokretnu platformu za artikulisanje određenih oblika javnog govora. Ova manifestacija, prema njihovom mišljenju, predstavlja prostor za saradnju, dijalog, jukstapoziciju ili pak kontrapoziciju grupa/aktera na lokalnoj i regionalnoj sceni, koji se bave različitim problemskim temama, ali koje objedinjuje bavljenje pitanjem politike i političnosti u sferama prožimanja umetničkog, društvenog i kulturnog. Na ovaj način mogu se otvoriti nove mogućnosti za zajedničko preispitivanje uloge i učinkovitosti ovih praksi u savremenoj društvenoj realnosti, kako pojedinačno tako i kao aktera scene u širem smislu.

R. T.


U Brestovcu, 26. avgusta

Jubilarna „Paprikijada”

Kliknite za veci prikaz

Udruženje povrtara „Banatski Brestovac” prirediće jubilarnu, desetu „Paprikijadu” u nedelju, 26. avgusta. Organizatori ove, sada već prepoznatljive manifestacije obećavaju da će izložena roba biti visokog kvaliteta i prihvatljivih cena, a prateći kulturno-umetnički program biće neuporedivo bogatiji nego do sada.

Izlagači će morati da urede svoje štandove u parku, u centru, do 8 sati, kada će stručni žiri početi da procenjuje eksponate. Jedan sat kasnije uslediće takmičenje u spravljanju bećar paprikaša, a od 10 sati biće održan karneval, u kome će učestvovati deca iz Brestovca, Omoljice i Pločice.

Petnaest minuta nakon toga gradonačelnik dr Svetozar Gavrilović svečano će otvoriti manifestaciju. Odmah zatim na platou ispred ambulante počeće kulturno-umetnički program, u kom će nastupiti popularni pančevački glumac Žule, folklorna sekcija lokalnog Doma omladine, KUD „Žisel” i KUD „Stanko Paunović NIS–RNP”. Potom će se KUD „Tanasko Rajić” iz Čačka predstaviti celodnevnim programom, a u pauzama goste će uveseljavati bend „Halkidiki”. U 11 sati biće izložena gotova jela čiji će osnovni sastojak biti, naravno, slasna duguljasta povrćka. U ponudi će se naći i bik na ražnju, kao i jagnjetina, prasetina i jaretina.

U 14.30 žiri će saopštiti imena proizvođača najbolje od četiri kategorije paprike (crvena, duga bela, babura i ljuta), kao i ime sveukupnog pobednika. Tada će im biti dodeljene nagrade, što će zvanično označiti završetak desete „Paprikijade”.

I tu nije kraj, jer će od 19 sati ponovo nastupiti članovi KUD-a „Tanasko Rajić”, kao i zvezde narodne muzike Merima Njegomir i Marinko Rokvić.

Program će voditi poznati mađioničar Big Lale.

J. F.