Pancevac Online

Broj 4466 · 09.08.2012.

Naslovna

Ne damo svežinu svog okruženja!

Kliknite za veci prikaz

U hladu je ovih dana bilo 40 stepeni, na asfaltu deset više. Mnogi su poželeli da se nađu u džungli ili bar u šumarku odsečenom od civilizacije.

Retka stabla, jezerca ukrašena nežnozelenom travom i gusta šuma u pozadini ne čine elemente umetničke fotografije zabeležene u divljim predelima Azije ili Južne Amerike. Ne, ta prostrana oaza, poznata pod nazivom „kubici”, nalazi se na samo nekoliko kilometara od centra grada.

Lepota prirode! Ali, drvoseče dobro poznaju ovu obalu. Kada završe sa započetim poslom, grad će dobiti novu „atrakciju” – prostranu tundru gde joj mesto nije.


Održana „kadrovska” sednica Skupštine grada

Moralisanje, pretnje i obećanja

Samo budući direktor Direkcije formalno nije član stranke * Mediji i pokrajinske ustanove ostavljeni za jesen

Kliknite za veci prikaz
Glasanje u toku – ruke uvis!
Kliknite za veci prikaz
Gradonačelnik i njegovi saradnici bili su pod „baražnom vatrom”

Sednica Skupštine grada održana u petak, 3. avgusta, bila je gotovo u celini posvećena promeni direktora u 11 gradskih preduzeća i ustanova, kao i sastava upravnih i nadzornih odbora u njima. Obiman dnevni red od čak 97 tačaka okončan je za svega pet sati rada, jer je Predrag Živković, predsednik Skupštine, odlučio da, uprkos protivljenju opozicije, objedini raspravu o kadrovskim tačkama. Poslednje zasedanje karakterisale su oštre polemike opozicije i vlasti u kojima su se učesnici rasprave, povodom personalnih promena na čelnim mestima u firmama kojima je Grad osnivač, međusobno prozivali za nemoral. Odbornici LDP-a ponovo su glasali za kadrovska rešenja vladajuće koalicije, a ovog puta im se pridružio i predstavnik SPO-a Časlav Jaraković.

Pitanja

Vesna Martinović, šefica odborničke grupe DS-a, usprotivila se objedinjavanju rasprave i ovu sednicu je nazvala čistkom, mada nije sporila pravo vlasti da postavi svoje ljude na rukovodeća mesta, a Miloš Veselinov (LSV) bio je protiv smenjivanja direktora bez rasprave o njihovom radu. Na predlog ovo dvoje odbornika svi kandidati za rukovodioce u preduzećima i ustanovama kratko su se predstavili i najavili svoje prve poteze na mestima koja će zauzeti. Predlagači su ocenili da je osnovni red da se to učini kako bi se odbornici i građani upoznali s kandidatima za direktore, pošto u materijalu za sednicu nije bilo ni reči o tome.

Pavle Đukić iz Lige postavio je pitanje zbog čega se u gradu s 11.500 nezaposlenih na direktorska mesta dovode ljudi iz Beograda, a Filipa Mitrovića (DS) zanimalo je da li se za direktora ATP-a imenuje inženjer elektrotehnike da bi se namirio zaslužan partijski član ili on ima neke posebne kvalitete. Na ovo pitanje nije dat odgovor.

Obećanja

Odbornicima se najpre obratio Dragan Katuca (SNS), budući direktor „Zelenila”, koji je diplomirani ekonomista, zaposlen u „Higijeni”. On je kao prioritete rada naveo natkrivanje Zelene pijace, uređenje Barutane i izgradnju dečjih igrališta u svim mesnim zajednicama. Dodao je kako je ubeđen da će novu funkciju obavljati „kako treba”, te da će preduzeće nastaviti dosadašnji dobar rad.

Andrej Dimitrijević (SNS), diplomirani menadžer i kandidat za direktora Direkcije, u prvi plan svojih aktivnosti istakao je dovršetak legalizacije i kompletiranje planske dokumentacije za čitavo područje grada. On je još dodao kako privatni investitori treba da se osećaju dobrodošlima u Pančevu, a ne da im se „steže omča oko vrata”, i najavio da će svakog petka od 8 do 18 sati primati građane koji žele da reše neke probleme iz nadležnosti Direkcije.

Grupa(Å¡enja)

Koalicija oko SPS-a neće delovati jedinstveno, što se videlo već i prilikom dvomesečnih pregovora o formiranju vlasti. Socijalisti su ostali sami pošto su SDPS, PUPS i JS osnovali sopstvenu odborničku grupu. A da unutar SPS-a postoji „dinamičan politički život”, pokazalo je glasanje tokom koga je odbornik te stranke Benoni Grujesku u nekoliko navrata bio uzdržan, čak i kada se radilo o izboru nekih njegovih stranačkih kolega. On je to obrazložio time što nije bio obavešten o tome ko će biti predložen, ali je negirao da u partiji postoje različite struje.

Kandidat za prvog čoveka ATP-a inženjer elektrotehnike Miloš Mijić (SNS) bavi se privatnim biznisom, a cilj mu je da gradskog prevoznika organizaciono i poslovno približi efikasnosti koju imaju privatna preduzeća. On je najavio povećanje zarada „iz resursa koji su trenutno nedovoljno iskorišćeni” i poteze koji će povećati broj putnika na trenutno neprofitabilnim linijama. Mijić je dodao da je glavni cilj da se ATP ubuduće što manje oslanja na gradski budžet.

Jovan Biočanin (SPS), diplomirani ekonomista zaposlen u „Higijeni”, rekao je da odlično poznaje to preduzeće i njegove probleme, jer radi u njemu već 25 godina. Kao svoje najvažnije zaduženje na funkciji direktora on je naveo osposobljavanje nove deponije za početak rada. Za razliku od Biočanina, budući direktor „Vodovoda i kanalizacije” Obrad Šijaković (SDPS) ima privatno preduzeće, ali je rekao da mu ova komunalna firma nije nepoznata, jer je sarađivao s njom na nekim projektima. On je ocenio da je reč o dobrom kolektivu čiji bi rad trebalo unapređivati, ali nije naveo šta će biti njegovi prioriteti.

Ostavka

Za prvog čoveka GSA predložen je građevinski inženjer Milan Zarubica (JS), koji se već bavio ovim poslovima kao direktor „Komunalnog” u Beogradu. On je stoga ocenio da može odgovoriti svim obavezama koje će imati kao direktor pančevačke stambene agencije. Ekonomista Milan Stanišić (URS) predložen je da zameni Predraga Stojadinova na čelnom mestu u „Mladosti”. On je rekao da poštuje to što je neko svetski šampion (Stojadinov – prim. aut.), ali da to nema nikakve veze s vođenjem firme. Time je odgovorio na primedbe opozicije upućene vlasti zato što menja jednog uspešnog rukovodioca. Budući direktor ovog JKP-a bio je profesor, računovođa i savetnik za zapošljavanje u NSZ-u. On je rekao da će mu prvi zadatak biti unapređivanje rada preduzeća kako bi bilo što manje zavisno od budžeta.

Kandidatkinja za direktorku Apoteke Pančevo Branka Milojević (JS) iz Beograda je magistar farmacije, a specijalizovala je farmakoekonomiju i menadžment u zdravstvu.

Rezervne pozicije

Nenad Stanojević je podneo ostavku na funkciju direktora ATP-a jer je izgubio političku podršku i zato što je za većnika za saobraćaj izabran bivši radnik ATP-a Stojan Tegeltija, koga je Stanojević otpustio zbog upotrebe alkohola na radnom mestu. Nezvanično saznajemo da će bivši direktor napustiti preduzeće. Ostavku je podneo i Danilo Bjelica u „Zelenilu”, ali je prihvatio da bude pomoćnik svom nasledniku Draganu Katuci. Isto je i u Direkciji, gde će Gordana Denčić Kušljić biti najbliži saradnik Andreja Dimitrijevića.

Ona je izjavila da je upoznata s tim da ta ustanova finansijski loše stoji i obećala da će kompletirati mrežu apoteka na teritoriji grada i zaposliti nove radnike. Branka Milojević je najavila mesečne izveštaje o radu i oročila svoju ostavku.

– Ako za šest meseci ne budemo na nuli, ne morate me vi smenjivati, ja ću sama dati ostavku – bila je izričita Milojevićeva.

Nemanja Rotar (URS), kandidat za direktora Kulturnog centra, završio je Filološki fakultet u Beogradu, obavljao je dužnost direktora Gradske biblioteke i objavio osam knjiga. On je naglasio da je „u Kulturnom centru odrastao,jer je njegova porodica ostavila dubok trag u pančevačkoj kulturi”. On je obećao da će ta ustanova sledeće godine dostojno proslaviti pola veka rada, dodavši kako je njegov cilj da Pančevo ponovo dobije svoje pozorište. Budući direktor Doma zdravlja Pančevo ginekolog dr Slobodan Ovuka (SNS) izjavio je da je takve funkcije već obavljao u Hrvatskoj, odnosno nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini, te da zbog toga, kao i zbog svih svojih profesionalnih referenci, ima puno stručno i moralno pravo da pretenduje na direktorsko mesto u ovoj zdravstvenoj ustanovi u Pančevu. Danamarija Serdar (URS), diplomirani filolog i kandidatkinja za direktorku Doma omladine Pančevo, nije se obratila odbornicima i javnosti.

Moral

Upravo je moral političara bio dominantna tema u skupštinskoj raspravi, koja je počela protestima opozicionih odbornika zbog smene dr Sofije Vjetrov s čelnog mesta Doma zdravlja. Prvo je Silvana Ivazović Jeđini (DS) upozorila da je smena direktorke protivzakonita i upitala „ko ima hrabrosti i moralne veličine” da digne ruku za smenu žene koja je najviše učinila za pančevačko zdravstvo. Potom se dr Novica Đorđević (DS), u vrlo emotivnom izlaganju, obratio svojim kolegama lekarima gradonačelniku Svetozaru Gavriloviću, Slobodanu Ovuki, koji će zauzeti mesto Sofije Vjetrov, i Zoranu Nediću, koji će biti predsednik UO Doma zdravlja, kao i zameniku gradonačelnika Saši Pavlovu, Tigranu Kišu, zameniku predsednika Skupštine, i većniku Aleksandru Farkašu, prebacujući im zbog te smene.

– Vi dižite ruku, mene će biti sramota zbog toga. Zbog svih vas koji ste zvali danju i noću i tražili pomoć od mene i doktorke Vjetrov. Mi ćemo nastaviti da pomažemo – rekao je Đorđević.

Odbornik DS-a i dojučerašnji većnik za sport i omladinu Nikola Damnjanović primetio je da je Pančevo postalo sportski brend, te da su se o radu prethodne vlasti pohvalno izrazile sportske veličine kao što su Divac i Bodiroga. On je zatražio objašnjenje za smenu svetskog šampiona Predraga Stojadinova s funkcije direktora „Mladosti” i upitao svog naslednika Aleksandra Farkaša i URS, kome on pripada, šta je s proklamovanim principom departizacije u preduzećima.

Pretnje

Farkaš je od predstavnika DS-a zatražio da, kada već spominju moral, odgovore kako su smenili Ivanku Barašević i Slavu Jovanov Timarac.

– Hvalite se dostignućima u sportu, a delili ste novac po političkoj podobnosti, zbog čega treba da se zavučete u rupu i ćutite. Zbog onoga što ste radili i što će tek isplivati, želim vam svu sreću – odbrusio je ovaj gradski većnik.

Vidno iznervirana, reagovala je Vesna Martinović, rekavši da je URS obmanjivao građane pričama o departizaciji i „stručnosti ispred politike”, a Farkašu je uzvratila istom merom.

Patić: „LDP nije u vlasti”

Predrag Patić je skrenuo pažnju na to da na spiskovima nema kandidata liberalnih demokrata, što znači da oni nisu deo vladajuće koalicije, iako su glasali za sve njene predloge.

– Tako da se nisu ostvarila proročanstva objavljena u najstarijem stranačkom glasilu na ovim prostorima („Pančevac” – prim. aut.). Previše je kada neko deli moralne packe, naročito kada one stižu iz DS-a. Bilo bi bolje da svi prihvatimo novu političku realnost, jer je to dobro za grad – rekao je on i najavio da će LDP kontrolisati rad novih direktora.

I odbornik SPO-a Časlav Jaraković glasao je za sve kadrovske izmene, osim smene dr Sofije Vjetrov. On je rekao da nije video nijedan razlog da ne podrži predloge, jer je ocenio da je sve već dogovoreno pošto bivša direktorka Direkcije ima „sređen angažman”, direktorka „Higijene” se vraća na svoje staro radno mesto, a direktori ATP-a i „Zelenila” su podneli ostavke. Jaraković je dodao kako je DS imao dovoljno vremena da izmeni statute preduzeća i propiše drugačiji izbor direktora.

Odbornik DS-a Petar Andrejić je najveći deo sednice presedeo daleko od svojih partijskih kolega, mada nije glasao drugačije od njih. Za ovaj potez on nije dao objašnjenje.

– Ako neko ne treba da drži moralne pridike, onda ste to vi, jer me čudi da uopšte znate koje partije ste član. Naročito vama ne preporučujem da neargumentovano pretite, jer ćete morati da iznesete dokaze ili da snosite odgovornost za pretnje – oštro je odgovorila bivša gradonačelnica.

Miloš Đorđević (URS) na to je pitao Vesnu Martinović koliko je saglasnosti o zaposlenjima potpisala na kraju svog gradonačelničkog mandata, ali odgovor nije dobio. Svoj doprinos ovakvoj „baražnoj razmeni vatre” između DS-a i URS-a dao je i Rotar, podsetivši na način na koji je smenjen s mesta većnika za kulturu i informisanje dok je bio funkcioner lokalnog DS-a.

– Pre dve godine su me moje bivše kolege smenile s mesta većnika uz obrazloženje da je to učinjeno zbog boljeg rada Veća i prosperiteta kulture. Meni na tom sastanku nije data prilika da kažem bilo šta u svoju odbranu. Čovek mora da bude potpuno čist da bi govorio o pravima i demokratiji – naveo je on obraćajući se šefici DS-a.

Neki odbornici opozicije ocenili su da su prilikom zamene direktora i članova upravih i nadzornih odbora prekršeni zakoni i statuti preduzeća. Milica Todorović je upozorila vlast da ne poštuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti, jer su među 11 novih direktora samo dve žene, a u upravnim odborima ih je manje od 20 procenata. Pavle Đukić (LSV) i Ivica Jovčić (DS) izneli su mišljenje da neki od kandidata predloženih za upravne odbore ne ispunjavaju propisane kriterijume.

Izvesno priznanje ovih ocena moglo bi se ogledati u tome što je skupštinska većina skinula s dnevnog reda izbor dveju komisija čiji je posao da pripreme i sprovedu licitacije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Zvanično objašnjenje razloga za to nije dato, ali se nezvanično saznaje da sami predlagači nisu zadovoljni stručnošću sopstvenih predloga za članove tih tela.

D. Vukašinović