Pancevac Online

Broj 4464 · 26.07.2012.

Naslovna

Prvi ovosezonski trkački dan na pančevačkom Hipodromu

I bi praznik sporta

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Sport


Prošlog petka drama na Strelištu

Izgoreo stan u potkrovlju

Vatra izbila u dimnjaku pečenjare, a potom se proširila do potkrovlja * Stan potpuno izgoreo * Nije bilo žrtava, ali je materijalna šteta velika

Kliknite za veci prikaz
Vatrena stihija guta tržni centar

Prošlog petka, 20. jula oko 23 časa, na Strelištu se dešavala prava drama, koja je počela kad je izbio veliki požar iznad Tržnog centra u Ulici Veljka Vlahovića. Plamen se video i iz drugih delova grada, a vatra se brzo širila, zbog čega su stanari koji žive iznad lokala u prizemlju u panici istrčali na ulicu.

U požaru je pričinjena ogromna materijalna šteta, ali nije bilo nastradalih ili povređenih.

U ovom požaru najgore je prošla porodica koja je živela u potkrovlju objekta koji se zapalio, jer je njihov stan potpuno izgoreo. Mladom bračnom paru koji je tu živeo bilo je najvažnije da spase troje male dece i da ih iznesu napolje jer se, posle dima, stan brzo ispunio vatrom. Međutim, kada su posle toga pokušali da se ponovo vrate nazad i spasu još nešto od imovine, bilo je kasno jer im je čitav stan bio u plamenu! Boro Majkić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u našem gradu izjavio je da je prva tačna dojava o požaru primljena u 23 časa i 16 minuta, ali da su joj prethodile dve-tri dojave koje su bile neprecizne.

– U prvom trenutku na gašenju su bila angažovana tri naša vozila i osam vatrogasaca, a kasnije, s obzirom na to da je u pitanju bio veliki požar, gasilo ga je ukupno osam vozila i dvadeset vatrogasaca. Požar je lokalizovan u jedan sat posle ponoći, a potpuno likvidiran sat i po kasnije. Nakon toga, na zgarištu je ostalo još jedno vozilo sa ljudstvom radi dežurstva – kaže Majkić.

Gužva i stara oprema

Veliki broj stanovnika ovog grada okupio se u centru Strelišta kako bi uživo posmatrao kako se zgrada pretvara u oganj. Očevici kažu da se retko kad u ovo doba noći na tom mestu istovremeno našlo toliko ljudi. Mnogi od njih su pohvalili požrtvovanje vatrogasaca, ali su negodovali zbog njihove zastarele opreme.

Momir Georgijevski, načelnik Odeljenja za vanredne situacije kaže da je odmah nakon gašenja požara počeo, a sutradan ujutru i nastavljen uviđaj, kojim je utvrđeno da je vatra izbila u odvodnom kanalu roštilja pečenjare, koja se nalazi u prizemlju, i da se potom kroz krov brzo proširila do mansarde zbog strujanja vazduha.

– Objekat u kom je izbio požar sastoji se od prizemlja, sprata i jednog dupleksa. U prizemlju i na spratu nijedan objekat nije goreo, ali požar je išao kroz krov i zahvatio mansardu. Zbog toga je izgoreo dobar deo krovne konstrukcije objekta. U stanu koji je najviše oštećen bili su klavir, antikviteti i umetnička dela, pa je zbog toga materijalna šteta ogromna – dodaje Georgijevski.

Po njegovim rečima, vatra se brzo raširila po krovu i zbog toga što je bio napravljen od lako zapaljivih materijala kao što su drvena lamperija, daske, izolacija od mineralne vune, ter-papir i crep. Pored toga, u jednoj od prostorija bilo je dosta starih novina, pa je i to razlog bržeg širenja vatre.

On naglašava da je problem tokom gašenja požara bila panika stanara iz okolnih zgrada, jer je vatra bila velika. Dodaje da je otežavajuću okolnost u borbi sa stihijom predstavljalo i to što je akciju vatrogasaca pratilo mnogo radoznalaca, među kojima je čak bilo i onih koji su hteli da samoinicijativno gase požar, pa je morala da interveniše policija.

Georgijevski ističe da je najvažnije to što je, uprkos svim otežavajućim okolnostima, vatrogasnospasilačka intervencija bila brza, dobro koordinisana i izvedena po svim pravilima, te da su, osim što su gasili vatru, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona evakuisali i neke stare osobe.

M. Gligorić