Pancevac Online

Broj 4463 · 12.07.2012.

Naslovna

Završen 13. bajk-skup u Pančevu

Motori projurili gradom

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Noćni život


Održana druga sednica Skupštine Pančeva

Zajednički rebalans stare i nove vlasti

Civilizovana tranzicija vlasti uz obezbeđivanje funkcionisanja grada * Rebalansom ponovo najviše dobio ATP kako javni prevoz ne bi stao * Umesto početka izgradnje bazena, završetak Ulice Ive Kurjačkog

Kliknite za veci prikaz
Vlast i opozicija, kažu, jednoglasni prvi i poslednji put

Skupština grada je na prvoj sednici nakon izbora novih organa lokalne vlasti u ponedeljak, 16. jula, donela rebalans budžeta u visini od blizu 146 miliona dinara. Prema ustaljenoj praksi, i ovaj rebalans je pravljen da bi se, uz plaćanje nekih infrastrukturnih projekata, dala finansijska infuzija ATP-u radi održavanja planiranog novoa javnog prevoza u gradu. Za tu odluku je glasala i opoziciona Demokratska stranka, jer su njeni predstavnici u prethodnoj postavci Gradskog veća i sačinili predlog rebalansa.

Sednica je počela usvajanjem ostavke Nade Berkuljan (DS) na mesto odbornice, pošto se ona vratila na posao prosvetnog inspektora, kojim se bavila pre nego što je izabrana za člana Gradskog veća u prethodnom sazivu. Njeno mesto u odborničkoj grupi demokrata zauzela je Silvana Ivazović Jeđini.

Predlog rebalansa prihoda i rashoda gradske kase obrazložio je Željko Lazić, novi većnik za finansije, zahvalivši svom prethodniku Zoranu Jovanoviću iz DS-a, koji je sačinio ovaj dokument. Lazić je izneo da će od gotovo 176 miliona dinara, za koliko se koriguje ovogodišnji budžet, 100 miliona dobiti ATP. Šest miliona je namenjeno za plate odbornika, a nešto više od devet miliona dinara biće utrošeno na učešće lokalne samouprave u NIS-ovom projektu zapošljavanja pripravnika „Prva šansa”.

„Brisanje” bazena

Tačno 30 miliona dinara koštaće usaglašavanje zarada zaposlenih u Gradskoj upravi, Pravobranilaštvu i Kancelariji zaštitnika građana s uredbom Vlade Srbije koja reguliše to pitanje. JKP „Grejanje” je dobilo 27 miliona za remont kotlarnice na Kotežu 2, dok će tri miliona dinara biti ostavljeno u stalnoj budžetskoj rezervi. Po pola miliona dobiće MZ Dolovo za nabavku vozila za komunalne potrebe i oblast fizičke kulture.

Lazić je dodao da je Veće predložilo i izmene odluke o korišćenju novca od emitovanja municipalnih obveznica. Po tom planu, 30 miliona dinara koje je prethodna gradska vlast namenila za početak radova na olimpijskom bazenu i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za Grinfild 2 i Severnu industrijsku zonu, biće preusmereno na rekonstrukciju dela Ulice Ive Kurjačkog.

Odborničke grupe

Predsednik Skupštine grada Predrag Živković obavestio je odbornike da su formirane četiri odborničke grupe. Najveću od njih, koju čini 19 predstavnika DS-a, predvodiće Vesna Martinović. Šef petočlanog kluba odbornika opozicionog LSV-a je Miloš Veselinov. Odbornike LDP-a zastupaće Predrag Patić. Njih je sada četvoro pošto Časlav Jaraković (SPO), izabran kao peti na listi „Preokreta”, nastupa kao samostalni odbornik. Ista je situacija i u odborničkom klubu vladajućeg URS-a, na čijem je čelu Miloš Đorđević. Borka Žunić iz Narodne partije Maje Gojković, izabrana na listi Ujedinjenih regiona Srbije, takođe u lokalnom parlamentu zastupa politiku svoje stranke.

On je u izjavi za „Pančevac” ovu odluku obrazložio time što još nije raspisan tender za izradu dokumentacije za industrijske zone, kao i da je primerenije da tim novcem budu plaćeni infrastrukturni radovi u Gornjem gradu.

Zoran Jovanović je za skupštinskom govornicom čestitao novoj vlasti na izboru i dodao kako će Demokratska stranka podržati rebalans, jer ga je ona i sačinila.

– Ovaj budžet predstavlja civilizovani transfer vlasti sa stare na novu i mi ćemo ga podržati. Ubuduće nećemo podržavati ništa, moraćete sve sami da radite – rekao je on.

Sto dana poštede

Odbornik demokrata je u razgovoru za naš list objasnio kako je deo primopredaje vlasti, završene u četvrtak, 12. jula, bio i ovaj rebalans. Jovanović je napomenuo kako je on predložio da se novac sa bazena i grinfild zona preusmeri na završetak kapitalnih investicija, smatrajući da je prikladno da kapitalni prihodi budu trošeni na isti takav način, a ne iz tekućih gradskih prihoda. On je rekao da je želja odlazeće vlasti bila da svojim naslednicima obezbedi mogućnost finansiranja svih radova i obaveza do kraja ove godine.

– Naš čin korektnosti bio je da im ostavimo rebalans kako bi mogli da krenu od nečega i da se obezbedi funcionisanje ATP-a i „Grejanja”, uz finansiranje drugih obaveza. Njihov čin korektnosti je bio da su to sve prihvatili i zbog toga je primopredaja bila civilizovana – ocenio je naš sagovornik.

Jovanović je naglasio da će DS nakon podrške rebalansu postati prava opozicija. „Ne korektna, konstruktivna ili kooperativna, jer su to sve eufemizmi za političku prostituciju kojom se mi nećemo baviti”, bio je izričit ovaj funkcioner lokalnih demokrata. On je dodao kako će vlast u narednih sto dana biti pošteđena kritike DS-a, a nakon toga demokrate će ukazivati na sve što budu smatrale lošim odlukama i potezima koalicije predvođene naprednjacima i socijalistima. Jovanović je objasnio kako to isključuje kritiku po svaku cenu.

Na sednici Skupštine podržan je i predlog Gradskog veća po kome Željko Lazić, član tog tela zadužen za finansije, neće primati platu u Gradskoj upravi dok bude na toj funkciji. Lazić je na sednici parlamenta održanoj 6. jula izabran kao većnik na stalnom radu u lokalnoj izvršnoj vlasti, ali je na sopstveni zahtev prešao na volonterski angažman.

Razlog takve njegove odluke nije naveden.

Naredno okupljanje odbornika moglo bi uslediti krajem ovog ili početkom narednog meseca. Tada oni treba da se izjasne o predlozima za imenovanje vršilaca dužnosti direktora u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad.

Prema nezvaničnim podacima kojima „Pančevac” raspolaže, unutar vladajuće kolicije se još uvek vode pregovori o tim kadrovskim rešenjima.

D. Vukašinović i M. Gligorić