Pancevac Online

Broj 4462 · 12.07.2012.

Naslovna

Pančevo na noćnoj sednici Skupštine dobilo vlast

Nova politička realnost

Socijalisti promenili stav i okrenuli se SNS-u da bi napravili vladu sličnu republičkoj * Gavrilović (SPS) gradonačelnik, Pavlov (URS) njegov zamenik, a Živković (SNS) predsednik parlamenta * Demokrate posle 15 godina vladavine otišle u opoziciju

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Odlazeća vladajuća garnitura: Andrejić, Vesna Martinović, Damnjanović...

Nakon gotovo dvomesečnih pregovora, čije trajanje i tok su, sada je već evidentno, bili direktno povezani s formiranjem vlasti u Pokrajini i Republici, u petak, 6. jula, održan je nastavak konstitutivne sednice Skupštine Pančeva, na kojoj je ozvaničena nova vladajuća koalicija u gradu. Nju čine partije okupljene oko Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Demokratska stranka Srbije. Time je stavljena tačka na neizvesnost oko toga da li će okosnicu buduće skupštinske većine činiti Demokratska stranka ili naprednjaci, odnosno kojoj od tih stranaka će se privoleti socijalisti i njihovi partneri.

Ovome je prethodila konferencija za novinare održana u petak oko 16 sati, na kojoj je je objavljeno kako su socijalisti, koji su tri dana ranije potpisali koalicioni sporazum sa DS-om, sada to isto učinili sa SNS-om, URS-om i DSS-om. Tada je najavljena mogućnost da četiri sata kasnije, u 20 časova, počne nastavak konstitutivne sednice. Pregovarači iz redova novoformirane koalicije nezvanično kažu da je tokom čitavog tog dana postojao problem s obezbeđivanjem većine u skupštinskoj sali jer se ispostavilo da su lokalni odbori PUPS-a i SDPS-a ostali uz demokrate.

Slamka spasa

Naši sagovornici dodaju kako je tokom dana obezbeđena podrška LDP-a, a onda je preko stranačkih centrala PUPS-a i SDPS-a obezbeđeno da se pančevački odbori tih stranaka vrate predizbornoj koaliciji sa SPS-om i tako priđu naprednjacima. Sve je to bilo vidljivo tokom večeri i noći, kada se glasalo za nove organe lokalne vlasti.

Najpre su u nastavku konstitutivne sednice tajnim glasanjem za predsednika Skupštine i njegovog zamenika izabrani Predrag Živković, član SNS-a, i Tigran Kiš, funkcioner DSS-a. Za sekretara pančevačkog parlamenta izabrana je Slađana Feratović, a njena zamenica biće Mirjana Jocić, koja je taj posao obavljala i u prethodne četiri godine.

Predsednik Živković je odmah zakazao prvu sednicu novog saziva Skupštine za 23.30 radi izbora gradonačelnika i članova Gradskog veća. Takođe tajnim glasanjem, odbornici su za prvog čoveka Pančeva izabrali dr Svetozara Gavrilovića iz SPS-a, dok je njegov zamenik postao Saša Pavlov, čelnik ovdašnjeg URS-a. Računajući i njih dvojicu, u Gradskom veću je najviše predstavnika koalicije okupljene oko SPS-a (petoro), jednog manje ima grupacija stranaka koju predvodi SNS, dok su URS i DSS zastupljeni sa po dva člana.

Većnici

Resor ekologije vodiće, kao i dosad, Vladimir Delja iz DSS-a, dok je njegov stranački kolega Dejan Živanović zadužen za sela i ruralni razvoj. Funkcija gradskog većnika za rad i zapošljavanje pripala je Radomiru Radosavljeviću iz „Jedinstvene Srbije”, za privredu, preduzetništvo i investicije Milanu Stanojkoviću iz PUPS-a, o finansijama će brinuti socijalista Željko Lazić, a o kulturi Milosav Urošević, takođe član SPS-a. Aleksandar Farkaš iz URS-a zadužen je za sport i omladinu, naprednjak Stojan Tegeltija dobio je resor saobraćaja, a dr Dušanu Maliću iz SNS-a povereno je zdravstvo. Miodragu Radojkoviću iz „Nove Srbije” pripalo je obrazovanje, a većnik za poljoprivredu je Goran Pandurov, član SNS-a.

Tako je Demokratska stranka, nakon 15 godina kontinuiranog učešća u pančevačkoj vlasti, otišla u opoziciju, a socijalisti su se posle deceniju i po sedenja u opoziciji vratili na vlast. Nastojanja lokalnih demokrata, predvođenih Vesnom Martinović, da obezbede većinu uprkos tome što se u Beogradu formira republička vlada potpuno drugačijeg sastava nisu urodila plodom, pa je DSS ostao jedina stranka s neprekidnim učešćem u lokalnoj vlasti još od 1997. godine.

Svi organi gradske vlasti izabrani su tajnim glasanjem, ali je bilo evidentno da je troje od četvoro odbornika LDP-a (Ljubiša Kesić nije prisustvovao sednici) glasalo za predložena kadrovska rešenja. Naime, DS, LSV i SPO su tokom glasanja odbili da preuzmu listiće, te su tako učinili očiglednim postupak liberalnih demokrata, pošto je bilo jasno da među 40 glasova podrške novim gradskim funkcionerima, pored 37 odbornika vladajuće većine, ima i tri glasa LDP-a.

Čelnik LDP-a u Pančevu Predrag Patić rekao je da uvažava novu političku realnost koja je nastala u Pančevu, a uskoro će i u Srbiji. On je dodao kako DS i stranke koje joj gravitiraju nisu posle dužeg niza godina uspele da sastave većinu, te da će koalicija oko SNS-a narednih godina biti nosilac politike u Republici.

– Mi nismo deo toga, već želimo da svojim gestom stabilizujemo prilike u gradu, kako se ne bi stvarale tenzije koje bi štetile pre svega Pančevu. Ali to ne znači da ćemo prihvatiti sve što se od vlasti bude nudilo ukoliko se ne budemo slagali s tim – rekao je Patić.

Međutim, od nekih novoizabranih gradskih čelnika mogla se čuti nezvanična najava da će LDP uskoro i zvanično postati deo vladajuće većine, te da su te stranke spremne da određene funkcije ustupe stranci koju predvodi Patić.

Gradonačelnik Svetozar Gavrilović zahvalio je odbornicima za poverenje koje su dobili on i njegove kolege iz Gradskog veća, uz izražavanje nade će tu podršku opravdati. On na samoj sednici nije izneo bilo kakav program rada ili bar ciljeve oko kojih je postignuta saglasnost da ova kolicija bude formirana, već je svoje obraćanje vrlo brzo završio rečima: – Očekujem od svih nas dobru saradnju, a svima nama želim uspešan rad na dobrobit svih građana Pančeva i naših naseljenih mesta.

Vertikalne veze

Odbornik i šef ovdašnjeg SPS-a Mirko Nikolić promenu strane koja se odigrala u dva dana objasnio je željom socijalista da Pančevo dobije većinu po ugledu na Republiku, kako bi iz Beograda stigla podrška za projekte koje socijalisti nameravaju da realizuju u našem gradu. On je dodao kako je SPS zadovoljan pozicijom koju ima u pančevačkoj skupštinskoj većini.

Nikolić je napomenuo kako se može dogoditi da u Gradskom veću stranke zamene neke pozicije nakon formiranja vlade Srbije, kako bi se resori na republičkom i gradskom nivou povezali po stranačkim linijama. Naš sagovornik smatra da bi to donelo korist Pančevu.

– Naša obaveza je da održimo gradske funkcije, ali je naša želja da učinimo sve kako bi se grad razvijao i industrijalizovao, što je prvi uslov za zapošljavanje Pančevaca. Očekujemo da ćemo u Agenciji za privatizaciju ubrzati neke postupke koji se odnose na propale privatizacije, a pre svih mislim na one što se odnose na poljoprivredna dobra – rekao je Nikolić.

Uskoro rebalans

Predsednik Skupštine Predrag Živković u prvoj izjavi nakon izbora na tu funkciju rekao je da dobro poznaje ljude iz SNS-a, te da misli kako će oni opravdati izbor na pozicije u vlasti. On je dodao da ostale članove koalicije tek treba da upozna narednih dana, ali i da nova vlast ubrzo treba da donese važne odluke.

– Drugu sednicu Skupštine treba očekivati već početkom naredne nedelje. Jedina sigurna tačka dnevnog reda biće rebalans budžeta, a od članova Veća sam obavešten da će oni do petka, 13. jula, doneti predlog te tačke. Zasad nemam informaciju o tome kada bi na red mogla doći kadrovska pitanja – rekao je Živković.

Odbornike koji su na sednici lokalnog parlamenta u noći između petka i subote postali gradski funkcioneri zamenile su njihove stranačke kolege prema redosledu koji je bio utvrđen na izbornim listama. U skupštinske klupe su ušli Rade Vukojević, Jovan Samuilov, Mišo Marković, Božidar Baroš, Bogoljub Đurica, Nemanja Rotar i Gora Gvozdenović.

D. Vukašinović