Pancevac Online

Broj 4461 · 05.07.2012.

Naslovna

Iznenađeni i uvređeni

Kliknite za veci prikaz

Pančevački obdornici zakleli su se svojim građanima, ali je, izgleda, trebalo da vernost iskažu i nekim novosadskim političarima.

Bajatović je, iznenađen i uvređen Pajtićevim odbijanjem da ga primi u pokrajinsku vlast, rešio da ponovo malo zateže u Pančevu. Kaže, biće SPS konstruktivna opozicija u Vojvodini. Ako socijalisti to postanu i u našem gradu, eto nama „velike koalicije”.

Hoće li DS i SNS tu varijantu da uvežbavaju ovde pre nego što je primene u Beogradu, kao što bi, izgleda, Ameri to voleli da vide?


Nastavak konstitutivne sednice Skupštine zakazan, pa pomeren

Zasad bez pristojnog objašnjenja

U samo nedelju dana SPS se okrenuo SNS-u, pa potpisao koalicioni sporazum s DS-om i onda zakočio * Rokovi ističu, vlast ćemo dobiti u „foto-finišu” pregovora

Kliknite za veci prikaz

Višenedeljna nastojanja dveju grupacija pančevačkih stranaka da u Skupštini grada obezbede većinu za formiranje lokalne vlasti, koja su najpre ličila na beskrajnu Šeherezadinu priču i gotovo besciljne dogovore o podeli „plena”, u poslednjoj nedelji, pred istek zakonskog roka za konstituisanje pančevačkog parlamenta, prešla su u žanr trilera s brzim i radikalnim obrtima.

Najbitniji podatak koji se jasno razaznaje kroz sve dosadašnje malobrojne zvanične i znatno brojnije, nezvanične istupe učesnika pregovora, kao i kroz nebrojene čaršijske političke priče, mitove i legende, jeste da se sve vrtelo oko nekih kalkulacija SPS-a o tome s kim će u vlast na republičkom nivou i da li će moći da uđe i u pokrajinsku vladu. Iz toga proizilazi da su pančevački socijalisti, a pre svega njihov lider Mirko Nikolić, u neku ruku žrtve taktike svojih funkcionera u Beogradu i Novom Sadu. Ali, na takvu poziciju su sami pristali.

Presudan momenat za promenu brzine kojom su se stvari odigravale u Pančevu bila je odluka Ivice Dačića da, umesto s Borisom Tadićem i Čedom Jovanovićem, vlast formira u saradnji s Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem. Nakon toga, krajem prošle nedelje, i pančevački SPS okreće ćurak i počinje pregovore o formiranju većine s ovdašnjim odborima naprednjaka, URS-a i DSS-a. Ti pregovori trajali su do utorka, 3. jula. Poslednji sastanak navedenih stranaka održan je tog dana pre podne, a onda je Mirko Nikolić otišao da se sretne s nekim funkcionerima Pokrajinskog podbora svog SPS-a.

Uzimala-davala

Nakon tog sastanka, na kom je Jovana Trivan, bliska saradnica Dušana Bajatovića, prenela neke poruke više partijske instance iz Novog Sada, ponovo je upriličen susret socijalista s pregovaračima DS-a, LSVa, LDP-a i SPO-a. Rezultat je zajedničko saopštenje, izdato u utorak, 3.

jula uveče, u kom se navodi kako su te stranke i partije okupljene oko SPS-a potpisale Sporazum o postizbornoj koaliciji, pa time i o skupštinskoj većini od 41 odbornika.

U tekstu saopštenja još je pisalo kako će nastavak konstitutivne sednice lokalne Skupštine biti održan u sredu, 4. jula, u 18 časova, izborom predsednika i zamenika predsednika parlamenta. Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama iz redova pregovarača, ugovoreno je bilo da za predsednika bude izabran Mirko Nikolić, dok bi njegovog zamenika dala Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Konačni raspored snaga u Gradskom veću utvrđen sporazumom predviđao je da gradonačelnik bude iz DS-a (Vesna Martinović), a zamenika gradonačelnika iz koalicije okupljene oko SPS-a (Rajko Mijović iz SDPSa). Demokrate bi imale petoro većnika, SPS dvoje, a PUPS, JS, LSV i LDP po jednog. Očekivalo se da u sredu pre podne budu poznata sva imena budućih članova Veća, pa da na popodnevnoj sednici i oni budu izabrani.

A onda, umesto imena većnika, iz SPS-a u DS stiže molba za odlaganje skupštinske sednice. To je u izjavi za „Pančevac” potvrdila Vesna Martinović, predsednica pančevačkih demokrata i aktuelna gradonačelnica.

– Iz SPS-a smo zamoljeni za odlaganje zakazanog nastavka sednice, uz isticanje kako potpisani koalicioni sporazum ostaje na snazi – rekla je ona.

No comment

Vesna Martinović nije mogla da kaže šta stoji iza takvog zahteva socijalista. Do zaključenja ovog broja našeg lista iz SPS-a nije bilo moguće dobiti bilo kakvo zvanično objašnjenje, tako da je javnost, uključujući i biračko telo Dačićeve stranke, ostala uskraćena za validnu informaciju. Međutim, takva odluka socijalista u delu javnosti shvaćena je kao potencijalna najava njihovog trećeg, oštrog političkog zaokreta u poslednjih nedelju dana.

Lideri pančevačkih odbora SNS-a, URS-a i DSS-a u javnim ocenama ovakvog razvoja događaja pokazali su priličnu uzdržanost prema socijalistima, očekujući da do subote, 7. jula, kad ističe zakonski rok za konstituisanje Skupštine grada, ima još vremena da Nikolić i drugovi ponovo prelome na tu stranu.

Čaršija je, kao i uvek dosad, odmah smislila „pouzdane” informacije o pozadini poslednjih događaja. Uporište za njih nije bilo teško naći jer je očito da je Pančevo, pre svega, bitno pokrajinskoj centrali SPS-a, a potom, verovatno, i onoj u Beogradu. Tako se u jednoj verziji tog objašnjenja spekuliše da je Dačić lično naredio raskidanje sporazuma s demokratama i pravljenje gradske vlasti po ugledu na ono o čemu se on poslednjih dana dogovara u Republici.

Međutim, ova priča ima ozbiljne nedostatke, koji se sastoje u tome što su socijalisti, dok je lider te stranke učvršćivao dogovor s Dinkićem i Vučićem, bez problema formirali vlast u Beogradu, Novom Sadu i još nekim gradovima. Stoga je verovatnije da iza dosadašnjeg taktiziranja pančevačkog SPS-a stoji Bajatović. On ima jasan motiv da uđe u pokrajinsku vlast, u kojoj inače nije uopšte neophodan jer su Pajtićeve demokrate osvojile dovoljno mesta u vojvođanskoj Skupštini da bi gotovo mogle same da vladaju.

Da li je odlaganje skupštinske sednice u Pančevu vid pritiska na pokrajinskog premijera da promeni stav o tome kako neće primiti SPS u vlast, ili je posredi nešto drugo? Kako će se sve završiti, možda će biti jasno već u četvrtak, kad budete čitali ovaj tekst. U svakom slučaju, rasplet će morati da usledi do subote, 7. jula, do kad će se znati ko će vladati Pančevom narednih godina.

Alternativa je raspisivanje novih izbora za odbornike gradske Skupštine.

D. Vukašinović