Pancevac Online

Broj 4460 · 28.06.2012.

Naslovna

Leto uz učešće prirode

Kliknite za veci prikaz

Iako bolne, promene su neizostavni deo življenja. Na primer, nekad su jata gusaka i njihove dece birića bila svakodnevna pojava na šorovima banatskih sela.

Danas je to pravi raritet...

Ipak, priroda je neuništiva, život uvek pronađe put i nikad nije sve izgubljeno – tek će se mahati krilcima! S obzirom na to da ovaj list uvek propagira prave vrednosti, nikako nije nelogično da će tokom leta programska šema biti apsolutno naklonjena nepatvorenoj prirodi...


Sednica nekonstituisanog saziva Skupštine Pančeva

Prekinuto do direktive iz Beograda

Odbornici položili zakletvu, a predsednik nije izabran jer se čeka ishod republičkih pregovora * Vesna Martinović: „DS nije odgovorna za zastoj u dogovoru, već centrala SPS-a” * Deset dana za odluku o vlasti ili o novim izborima

Kliknite za veci prikaz

U utorak, 26. juna, započelo je konstituisanje novog saziva Skupštine Pančeva verifikacijom mandata i polaganjem zakletve novoizabranih odbornika. Sednica je nakon toga prekinuta pošto u tom trenutku još nije bio postignut politički dogovor o tome ko će činiti novu gradsku vlast.

Najstariji odbonik Slobodanka Krnjajić, članica PUPS-a, u skladu sa zakonom, preuzela je predsedavanje konstitutivnoj sednici od Tigrana Kiša, bivšeg predsednika ovog tela, a u tome su joj pomagali najmlađi odbornici Mirjana Dimitrijević i Vidosava Vidanović, iz redova koalicije okupljene oko SNS-a. Nakon što je usvojen izveštaj Verifikacione komisije o potvrđivanju mandata odbonika i nakon polaganja zakletve, Slobodanka Krnjajić je prisutne obavestila da nije dobila predloge za funkcije predsednika i sekretara Skupštine, te je prekinula sednicu i najavila da će članovi lokalnog parlamenta naknadno biti obavešteni o njenom nastavku.

Sednica je počela u atmosferi koju su obeležile nezvanične informacije objavljene u nacionalnim medijima o tome kako se predsednik SPS-a Ivica Dačić navodno već dogovorio s vrhom SNS-a da te dve političke grupacije pojačane URS-om formiraju republičku vlast. Uprkos takvom obrtu, u dosadašnjim pregovorima, koji bi trebalo da se odraze i na lokalni nivo, nije bilo primetne nervoze među predstavnicima političkih stranaka u sali. Ali, zato su odmah nakon prekida sednice kod gradonačelnice Vesne Martinović organizovane konsultacije stranaka koje su dotad pregovarale o lokalnoj vlasti.

Propast pregovora?

Kasnije istog dana, u utorak, 26. juna, održana su još dva sastanka, a na prvom do njih bio je i Saša Pavlov, lider loaklnog URS-a. Cilj je bio da se proveri da li se dotadašnji pregovori DS-a, koalicije oko SPS-a, LSV-a i LDP-a, kojima je trebalo da se priključi i URS, nastavljaju ili ne, ali definitivan odgovor nije dobijen. Vesna Martinović, koja je i predsednica pančevačkih demokrata, kaže da do zastoja u pregovorima nije došlo zbog te stranke.

– Dogovori su praktično završeni pre više od tri nedelje sačinjavanjem koalicionog sporazuma. On je u međuvremenu pretrpeo sitnije izmene, koje ne mogu suštinski uticati na pozicije stranaka pregovarača i, koliko smo razumeli, bio je prihvatljiv za sve aktere. A onda nam je predstavnik SPS-a saopštio kako su lokalni odbori iz stranačke centrale dobili nalog da, ukoliko još nisu zaključili koalicione sporazume, privremeno zaustave pregovaranje, ali ne i da ga prekinu – otkriva naša sagovornica.

Ona ocenjuje da to ima veze s onim što se dešava na republičkom nivou, odnosno s donošenjem odluke socijalista o tome da li će vladu Srbije praviti s DS-om ili s naprednjacima.

– Mislim da će stranački sastav većine u Republici uticati i na formiranje pokrajinske vlasti, ne zbog toga što se bez socijalista ne može napraviti vlada u Vojvodini, pošto ona postoji i bez njih, nego zato što bi SPS, ukoliko oceni da DS nije poželjan partner u Beogradu, tu logiku mogla da sledi i na pokrajinskim i lokalnim nivoima vlasti – kaže Vesna Martinović.

Bez ucenjivanja

Ona kaže da je dosadašnji tok pregovora u Pančevu bio korektan, bez međusobnih ucenjivanja, i da nakon njih niko nije bio ni potpuno zadovoljan ni razočaran. Sagovornica „Pančevca” kaže da su u početku neke stranke imale pogrešne predstave o sopstvenoj snazi, ali da je broj osvojenih mandata za njih predstavljao surovo otrežnjenje.

– Matematička proporcija nije garancija stabilnosti vlasti. Mislim da su i pregovori o raspodeli funkcija bili korektni jer oni s većim brojem mandata u Skupštini grada nisu bili nezajažljivi. Trudili smo se da nijedna stranka učesnica pregovora ne dobije sve što je tražila jer bi onda to bila ucena, a ne dogovaranje, ali i da dobije ono što nije tražila kako bismo uspostavili ravnotežu. Tako smo dobili kvalitetan koalicioni sporazum, zbog kog se niko ne oseća kao gubitnik, a to je garant stabilne koalicije – kaže Vesna Martinović.

Vesna Martinović ocenjuje da su članovi DS-a zadovoljni rezultatom stranke na lokalnim izborima jer, iako je on lošiji nego 2008, stranka je i dalje vodeća u Pančevu.

U skladu s tim, demokrate su ušle u pregovore o formiranju pančevačke vlasti, navodi predsednica ovdašnjeg DS-a. Ona kaže da su pre nekoliko dana partneri iz SPS-a saopštili kako je nužno da se po direktivi iz Beograda u pregovore uključi i URS, sa čime su se sve ostale stranke odmah složile.

Martinovićeva dodaje kako su se čak svi dogovorili kojih funkcija će se svaka od stranaka i koalicija odreći u korist novopridošlog partnera.

Zakletva

Tekst zakletve koju su u utorak, 26. juna, položili odbornici pančevačke skupštine glasi: „Izjavljujem da ću prava i dužnosti odbornika Skupštine grada Pančeva izvršavati u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom Grada Pančeva, a u interesu građana Pančeva”.

Među 70 odbornika, 19 je iz DS-a, 18 ima kolaiciija oko SNS-a, SPS i ostale tri stranke iz te grupacije zastupljene su s 12 predstavnika, šest ih je iz DSS-a, a po pet imaju URS, LDP i LSV.

Vesna Martinović kaže da to nije dalo rezultata, pošto je na popodnevnom sastanku, u utorak, 26. juna, Pavlov rekao da o svemu mora da se konsultuje sa centralom URSa, a na večernjim pregovorima se nije ni pojavio, već je preko socijalista poslao poruku da je ta grupacija odlučila da ne učestvuje u koaliciji u ovakvom sastavu.

I dok se socijalisti ne izjašnjavaju o ovim pitanjima, više izvesnosti oko krajnjeg ishoda nema ni u suprotnom taboru. Zasad je jedino jasno to da su u ponedeljak, 25. juna, SNS i DSS potpisali koalicioni sporazum o političkom delovanju u Skupštini Pančeva. Željko Sušec, poverenik Gradskog odbora naprednjaka, kaže da je blok od 24 odbornika ovih dveju lista otvoren i za druge stranke.

Vladimir Delja, šef pančevačkog DSS-a, tome dodaje kako je koalicioni sporazum sačinjen oko zajedničke platforme za privredni razvoj grada. Nju čine ekonomski program te stranke i programski ciljevi SNS-a.

– Nameravamo da veoma aktivno delujemo u Skupštini kao grupacija od 24 odbornika, bez obzira na to da li ćemo biti vlast ili opozicija. SNS je pokrenuo pregovore o većini, u koje je pozvao i socijaliste, od kojih zavisi da li će ta većina biti formirana. U narednih desetak dana imaćemo ili formiranje vlasti ili nove izbore – rekao je Delja.

Krajnji rok za konstituisanje lokalnog parlamenta je subota, 7 jun.

Dotad bi trebalo da bude održan nastavak započete sednice i da budu izabrani predsednik i sekretar tog tela. Postoje nagoveštaji da bi to moglo da se dogodi već početkom naredne nedelje.

D. Vukašinović