Pancevac Online

Broj 4459 · 21.06.2012.

Naslovna

ÄŒarolija vladala gradom

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža
Emitovana prva tranša obveznica lokalne samouprave

Korak ka stabilnijem tržištu i EU

Pančevačke hartije od vrednosti otkupile „Komercijalna banka” i Banka „Inteza” * Štimac: „Povećavaju se stabilnost i sigurnost tržišta kapitala i poslovnog okruženja”

Kliknite za veci prikaz
Stanovnicima Kajmakčalanske trebalo bi napokon da „svane”
Kliknite za veci prikaz

Lokalna samouprava je u sredu, 20. juna, svečanošću održanom u Gradskoj upravi obeležila uspešno emitovanje i prodaju prve tranše municipalnih obveznica vrednih 107 miliona dinara. Tim novcem biće finansirano nekoliko kapitalnih projekata komunalne infrastrukture, a zahvaljujući odluci da se zaduži emitovanjem obveznica umesto kroz klasičan bankarski kredit, lokalna vlast je uštedela oko 40.000 evra u gradskom budžetu.

U skladu s odlukom Skupštine grada, prva tranša ove vrste hartija od vrednosti biće upotrebljena za izradu projektno-tehničke dokumentacije za industrijske zone „Grinfild 2”, koja se nalazi prekoputa Rafinerije nafte, i severne zone, smeštene u blizini fabrike aviona „Utva”, potom za izgradnju grudobrana u kasarni „Rastko Nemanjić”, rekonstrukciju Kajmakčalanske ulice, te za izradu projektno-tehničke dokumentacije i početak radova na izgradnji olimpijskog bazena na Kotežu 2.

Svečanosti, koju je priredila gradonačelnica Vesna Martinović, prisustvovali su Milko Štimac, član državne Komisije za hartije od vrednosti, Klaus Rihter, predstavnik delegacije EU u Srbiji, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, te predstavnice finansijskih institucija koje su otkupile obveznice – Lidija Sklošić, članica Izvršnog odbora „Komercijalne banke”, i Slađana Jelić, direktorka sektora za saradnju s lokalnim samoupravama Banke „Inteza”.

Ušteda u budžetu

Gradonačelnica Vesna Martinović istakla je da su povoljniji uslovi koji se dobijaju emitovanjem hartija od vrednosti prevagnuli nad klasičnim kreditnim zaduženjem jer je lokalna vlast obavezna da se ponaša domaćinski i racionalno troši javni novac, naročito u ova krizna vremena.

– Ako se do kraja 2012. pokaže da je ovaj način finansiranja prihvatljiv i povoljan za grad, onda ćemo ga koristiti i u narednim godinama za projekte u vezi s kojima postignemo konsenzus da su prioritetni za podizanje kvaliteta života naših građana – najavila je Martinovićeva.

Zahvaljujući skupštinskoj odluci, gradsku kasu je u narednih nekoliko godina moguće zadužiti za 600 miliona dinara. Rok otplate prve tranše kredita s pokrićem u obveznicama je sedam godina, ali je moguće da ga Pančevo otplati za 18 meseci, pa bi tada trebalo očekivati novu emisiju municipalnih obveznica. Uslov za to je da prilike na tržištu i dalje idu u korist ove vrste zajma.

Slađana Jelić iz Banke „Inteza” pozdravila je to što pančevačka uprava nije stala zbog krize, već je nastavila da zadovoljava potrebe svojih građana. Ona je napomenula kako su, teoretski gledano, obveznice likvidniji instrument finansiranja jer njihovi vlasnici mogu da ih, u slučaju potrebe, prodaju na sekundarnom tržištu hartija od vrednosti. Slađana Jelić je dodala kako je to tržište gotovo nerazvijeno, ali je emitovanje municipalnih obveznica dobar način da ono bude pokrenuto.

Brži razvoj grada

Članica menadžmenta „Inteze” izrazila je uverenje da će se u taj proces, osim banaka, uključiti i osiguravajuća društva, investicioni i penzijski fondovi, ali i lokalna privreda i građani.

– Veoma je važno da postoje zakonski okviri za to i verujemo da će Pančevci i ovdašnja preduzeća shvatiti prednosti ovakvog načina finansiranja. Lokalna samouprava će predlagati projekte, a odziv lokalnih finansijera će pokazati koje od njih oni smatraju prioritetnim.

Lokalna vlast je tako omogućila građanima da učestvuju u odlučivanju o komunalnoj izgradnji, a svaki grad koji obezbedi nekoliko različitih izvora finansiranja otvara sebi prostor za brži razvoj – ocenila je Jelićeva.

Milko Štimac, član Komisije za hartije od vrednosti, naglasio je važnost koju obveznice imaju za povećanje sigurnosti i stabilnosti tržišta kapitala i za „pomeranje poslovnog horizonta unapred”. Dodao je da u tom pogledu odluka Pančeva da emituje municipalne hartije od vrednosti predstavlja dobru ekonomsku, ali i političku odluku sadašnje vladajuće garniture.

– Oni su se osmelili da upravljaju transparentnije i odgovornije, a to će doneti dobre rezultate, koji će biti dugoročniji od njihovog političkog mandata. Na taj način se obezbeđuju stabilniji uslovi rada i za neku narednu vlast, lokalno tržište se smiruje i dovodi u red, i omogućavaju se predvidivi uslovi poslovanja. To je neophodno svima, a naročito tržištu kapitala – rekao je Štimac.

Pančevo je drugi grad u Srbiji, nakon Novog Sada, koji se odlučio da svoje potrebe finansira iz alternativnih izvora. U tome je imao finasijsku i administrativnu podršku evropskog Programa podrške opštinama – IPA 2007. Pored našeg grada, u pilot-projekat emitovanja municipalnih obveznica EU uključeni su još Novi Sad, Užice, Aranđelovac i Kikinda. Klaus Rihter, šef Programa, rekao je da odluka naših lokalnih samouprava da se okrenu ovakvom načinu finansiranja predstavlja veliki korak Srbije u evropskim integracijama.

– Gradska uprava Pančeva je ovim pokazala primernu sposobnost u oblasti planiranja kapitalnih investicija i upravljanja javnim finansijama. To će doneti fleksibilno i isplativo dugoročno finansiranje – zaključio je Rihter.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, izjavio je da je u početku i sam bio skeptičan prema lokalnim hartijama od vrednosti, ali je kasnije vrlo rado sarađivao s gradovima koji su uključeni u taj program.

On je objasnio da je razlog za promenu stava bio taj što će s uključivanjem u kupovinu ovih hartija od vrednosti građani moći da učestvuju u razvoju sredina u kojima žive i ostvare materijalnu korist svojim porodicama.

D. Vukašinović