Pancevac Online

Broj 4458 · 14.06.2012.

Naslovna

Još nije zrelo, a kad će, ne znamo

Kliknite za veci prikaz

Rodilo je, što bi klinci rekli, za medalju! Izgleda da su se paori proletos badava bunili i blokirali glavne pančevačke šorove, jer je žito lepo ponelo i bez zahtevanih subvencija.

Još da sazri, pa da se napune silosi, a onda može sve ispočetka: gunđanje ratara zbog loše cene i ucenjivanja koje trpe od skladištara i izvoznika, pa pretnje novim protestima, pa blokade… Dok se banatsko more ne okupa u zlatu zrele pšenice, mogli bismo da dobijemo i vladajuću Đeknu kako bi seljaci i ostali nezadovoljnici materijalnim položajem imali kome da naprave „inauguraciju” po drumovima i trgovima.


Nov pogon u „BiS IT – reciklažnom centru”

Omoljički recikleri balkanski lideri

Primer uspešne saradnje države i privatnika

Kliknite za veci prikaz

U pogonu reciklažnog centra kompanije „Božić i sinovi” u Omoljici, uz prisustvo Njegove ekselencije Majkla Devenporta, ambasadora Velike Britanije, u četvrtak, 7. juna, svečano je pušten u rad prvi sistem za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica svih oblika i tipova na Balkanu.

Postrojenje koje nosi oznaku „Balcan total lamp recycling system”, vredno pola miliona evra, uvezeno je iz Engleske i obuhvata set od nekoliko različitih delova vrhunske opreme za potpuno bezbedno i ekološko „uništavanje” ove vrste opasnog otpada. Idejni tvorac ovog sistema je kompanija „Balcan Engineering Ltd.”, kojoj je za ovaj projekat pripala „Kraljičina nagrada” u kategoriji ekoloških inovacija. Reč je o veoma prestižnom i uglednom priznanju koje dodeljuje britanska kraljica.

Region je cilj

Prema rečima Jovice Božića, vlasnika kompanije „Božić i sinovi”, za samo jedan sat rada ovo postrojenje može da reciklira 6.000 komada različitih izvora veštačkog svetla: fluorescentne lampe, sijalice, štedljive sijalice, projekcione lampe, infracrvene lampe, volfram halogene lampe, minijaturne automobilske lampe, UV lampe, lampe koje se koriste sa osvetljenje pozornica i za fotografisanje, bliceve itd. To znači da na godišnjem nivou u „BiS IT – reciklažnom centru” može da se tretira više od 15 miliona sijalica (duplo više ukoliko bi se radilo u dve smene), što prevazilazi potrebe srpskog tržišta, jer se na našu teritoriju godišnje plasira osam miliona sijalica različitih vrsta.

– Naša strategija je veoma jasna.

Želimo da postanemo lideri Balkana kada je reč o reciklaži i stoga smo odlučili da proširimo delatnost.

Bilo je teško, ali smo dobili podršku ekološkog ministarstva i republičkog Fonda za zaštitu životne sredine za realizaciju ove značajne i društveno odgovorne poslovne ideje.

Evropske integracije

Britanskom ambasadoru Njegovoj ekselenciji Majklu Devenportu bilo je veoma drago što prisustvuje jednom ovako velikom i značajnom događaju koji nedvosmisleno potvrđuje da je Srbija na evropskom putu i dobar je pokazatelj integracije naše zemlje u veliku evropsku porodicu.

On je pohvalio kompaniju „Božić i sinovi” i zahvalio što je ona ukazala poverenje britanskim stručnjacima i njihovoj opremi, napominjući da je ovo pravi primer privredne saradnje Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, koju u narednom periodu treba intenzivirati.

Ovo je početak. Pred nama je dug put i pomoć države nam je neophodna kako bi čitav proces reciklaže sijalica mogao da zaživi u našem regionu.

Još pre tri godine smo kupili mobilnu mašinu za primarnu reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica, izradili različite tipove namenskih kontejnera za čuvanje sijaličnog otpada od lomova i pokrenuli nekoliko edukativnih kampanja kako bismo doprineli podizanju svesti građana o neophodnosti efikasnijeg i bezbednijeg tretmana sijaličnog otpada jer je poznato da njegovo bacanje u životni prostor može imati pogubne posledice – rekao je Jovica Božić.

Generalni direktor kompanije „Božić i sinovi” Nikola Egić upoznao je prisutne s detaljima rada sistema, prednostima, kapacitetom i ekološkim aspektom ovog projekta.

Kako je rekao, proces tretiranja sijalica je veoma jednostavan i obuhvata nekoliko mehaničkih postupaka koji se odvijaju u zatvorenom sistemu.

Potpuno bezbedno

Živa i opasni gasovi, kao najopasniji nusproizvodi totalne reciklaže ovog otpada, završavaju u specijalnim buradima, tako da ne postoji opasnost da tokom recikliranja, ali i po njegovom okončanju, ove otrovne materije postanu deo radne i životne sredine.

– Otpad prolazi kroz nekoliko komora koje su pod pritiskom i tretira se sistemom razvrstavanja („kroz sito i rešeto” – prim. aut.). Prednost ove inovacije u odnosu na druge ogleda se u tome što se po okončanju postupka recikliranja dobijaju precizno selektovane sirovine: s jedne strane otpadno staklo, a s druge metal, gvožđe i plastika. Primera radi, iz jedne fluorescentne cevi prosečne težine 200 grama može se dobiti oko 170 grama stakla, 12 grama različitih obojenih metala, gvožđa i plastike, kao i pet grama fosfornog praha i veoma mali procenat žive (kategorija opasnih materija – prim. aut.). S druge strane, izdvojeni fosfor i živa se u samom postrojenju inertizuju u destilatoru s aktivnim ugljem i smeštaju u specijalne posude – rekao je Egić.

Prema rečima Željke Jurakić, direktorke Fonda za zaštitu životne sredine, „Božići” su jedna od retkih srpskih reciklažnih firmi koje su novac dobijen od države za uloženi trud (država stimuliše i subvencioniše reciklere) iskoristile za nabavku nove opreme i proširenje delatnosti.

Z. Stanižan