Pancevac Online

Broj 4457 · 07.06.2012.

Naslovna

Romi u raljama života

Kliknite za veci prikaz

Nije ovde reč o „Skupljačima perja”.

Ne snima se ni „Dom za vešanje”, ni „Cigani lete u nebo”.

Kusta nije „nastavio snimanje u Ameriku”.

Ovo nije scena iz filma.

Ovo je naša realnost. Naše đubrište. I naši sugrađani koji žive zahvaljujući kartonu i metalima koje odatle izvlače.

Jesmo li mi to nekud krenuli? U Evropu?


Nova pančevačka vlast ipak na pomolu

Koalicije, komplikacije i komplikatori

Koalicija DS-a, SPS-a, LDP-a i LSV-a sledeće nedelje * Ambicije lidera manjih stranaka oko SPS-a krive za otezanje pregovora * Odbijen predlog demokrata da budući većnici ne smeju biti osuđivani ili pod istragom

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
V. Martinović
Kliknite za veci prikaz
M. Nikolić
Kliknite za veci prikaz
M. ÄŒobanu
Kliknite za veci prikaz
P. Patić

Većinu u pančevačkoj Skupštini formiraće Demokratska stranka, koalicija Socijalističke partije Srbije, PUPS-a, Jedinstvene Srbije i Socijaldemokratske partije Srbije, zatim Liberalno-demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Do početka neredne nedelje trebalo bi očekivati završetak svih dogovora i potpisivanje koalicionog sporazuma među ovim strankama, a potom i održavanje konstitutivne sednice Skupštine Pančeva. Tako će se SPS prvi put posle 1997. vratiti u pančevačku vast, a DSS izaći iz nje, dok je DS jedina stranka koja od Miloševićevog „leks specijalisa” i izborne krađe iz 1996. ima kontinuitet u upravljanju našim gradom.

Sudeći po onome što je „Pančevac” saznao, zvanično i nezvanično, u redovima budućih vladajućih stranaka, prošlog vikenda su u najvećoj meri dogovoreni ciljevi nove vlasti, raspodela mesta u Gradskom veću i gradskim preduzećima i ustanovama, ali to još uvek nije verifikovano na sednici Skupštine jer su se izrodili problemi unutar četvoročlane koalicije koju predvodi SPS.

Nerealna očekivanja

Zoran Jovanović, potpredsednik Gradskog odbora DS-a, ističe kako oni imaju čvrst savez s LSV-om i LDP-om, koji čini 29 odbornika, te da među pomenutim strankama ne postoje nikakva sporna pitanja. On ocenjuje da je problem to što partneri socijalista imaju veće apetite nego što bi to bilo primereno snazi koju imaju u lokalnom parlamentu.

– Moj utisak nakon dosadašnjih pregovora jeste da problem nije SPS, već ostale stranke oko njega.

Kad god bismo se o nečemu dogovorili, oni bi se povlačili na konsultacije i nakon toga se vraćali s mnogo dužim spiskom zahteva za funkcijama nego što ih realno ima – objašnjava Jovanović.

On ocenjuje da uzrok takvog ponašanje leži u nastupu lokalnog SNS-a, koji je članicama koalicije oko SPS-a nudio sve što požele, uključujući mesto gradonačelnika i direktorske fotelje u najvećim gradskim preduzećima. Potpredsednik pančevačkog DS-a napominje kako ih u uverenju da mogu postavljati nerazumne zahteve učvršćuje činjenica da u skupštini, teoretski gledano, postoje dve grupacije s po 29 odbornika (DS, LDP i LSV na jednoj, i SNS, URS i DSS na drugoj strani), te da samo od socijalista i njihovih koalicionih partnera zavisi ko će formirati vlast.

– Suštinski, oni ne mogu da biraju na koju će stranu jer u Vojvodini DS može formirati vlast bez SPS-a.

To se, međutim, neće dogoditi jer ćemo u znak dobre volje u pokrajinsku vlast primiti i Čanka i Bajatovića, a zbog toga Bajatović neće dozvoliti svojima da idu s naprednjacima iako bi neko od njih to mnogo želeo – navodi Jovanović.

Dogovor ili direktiva iz Novog Sada

On dodaje kako gradski odbori demokrata i socijalista imaju punu autonomiju da se dogovore o formiranje lokalne vlasti, te da pregovori o republičkoj vladi ni na koji način ne utiču na taj proces. Čelnik ovdašnjeg DS-a napominje da će, ukoliko taj sporazum ne bude postignut u Pančevu, iz Novog Sada stići direktiva pokrajinskih odbora svih stranaka o tome kako će izgledati pančevačka vlast.

Naš sagovornik podvlači da je konstitutivna sednica Skupštine Pančeva bila planirana za utorak, 5. jun, ali ona nije sazvana jer su izostala kadrovska rešenja iz Žarka Zrenjanina 17. On precizira da je na pregovorima u subotu, 2. juna, ugovorena raspodela mesta u vlasti i javnim preduzećima, ali kada je sutradan trebalo da se svi pojave s imenima ljudi koji će obavljati te funkcije, Mirko Nikolić i njegovi partneri se nisu pojavili.

Sagovornici „Pančevca” bliski pregovaračima u grupacji SPS–PUPS– JS–SDPS, objašnjavaju da je do zastoja u pregovorima došlo zbog komplikovane procedure unutar same te koalicije. Oni kažu kako predizborni sporazum četiriju stranaka predviđa da dogovori s drugim partijama o formiranju vlasti moraju biti usaglašeni s kvotama koje su unapred ugovorili partneri okupljeni oko socijalista. Potom to treba da odobre njihovi gradski odbori, a najzad i pokrajinske centrale.

Tek nakon toga moguće je dati konačan odgovor ostalim članicama buduće vladajuće koalicije. Naši izvori tvrde da bi sve to trebalo da bude gotovo do petka, 8. juna, a u toku narednog vikenda bi trebalo da bude poznato i kada će biti održana sednica novog saziva pančevačkog parlamenta, na kojoj će lokalna vlast dobiti verifikaciju.

Politička matematika

Jovanović kaže kako je činjenica da su SPS i partneri ključni faktor pravljenja vlasti ipak uvažena tako što je ta grupacija u pregovorima dobila više vlasti nego što to pokazuje gola izborna matematika. Naime, umesto tri mesta u Gradskom veću, njima je ponuđeno da biraju da li će imati četiri većnika ili tri većnika i zamenika gradonačelnika. On otkriva da su pojedini pregovarači iz te grupacije, ali ne iz SPS-a, zahtevali čak pet mesta u Veću, ocenjujući da njihova pozicija odlučujućeg političkog faktora to dozvoljava, ali su demokrate odlučno odbile takav uslov.

Visoki funkcioner pančevačkih demokrata kaže da bi prema poslednjem dogovoru DS imala gradonačelnika (Vesna Martinović), zamenika gradonačelnika, ukoliko SPS ne bude htela to mesto, i petoro članova Veća. Grupacija koju vode socijalisti može računati na četiri većnika i predsednika Skupštine. LDP i LSV bi dobile po jednog člana veća, s tim što bi ligašima pripalo i mesto zamenika predsednika Skupštine. Jovanović napominje da će biti promene nadležnosti nekih resora, ali nije želeo da otkriva detalje. On dodaje i da će pojedini većnici iz starog saziva ostati u ovom organu, ali će konačnu odluku o tome doneti Gradski odbor DS-a na osnovu njihovog dosadašnjeg rada.

Isto se odnosi i na direktore preduzeća, koje će stranka zadržati u svojoj odgovornosti, s tim što će biti zadržan princip predlaganja na rukovodeće funkcije ličnosti koje nisu članovi DS-a.

Zašto DSS nije ušao?

Nezvanično se saznaje da će demokrate zadržati upravljanje Direkcijom i „Vodovodom”, ali će i preuzeti Gradsku stambenu agenciju i „Zelenilo”, dok će četvoročlana kolicija sa SPS-om na čelu rukovoditi „Higijenom” i „Grejanjem”. JKP „Mladost” će ostati LSV-u, čiji je član Predrag Stojadinov i do sada bio direktor tog preduzeća, a LDP preuzima odgovornost za ATP. Jovanović kaže da će ove dve stranke dobiti i po jednu ustanovu čiji je osnivač grad.

On precizira da se stranke neće mešati jedna drugoj u određivanje ličnosti koje će zauzeti rukovodeća mesta u vlasti i preduzećima. Sagovornik „Pančevca” dodaje da su demokrate predložile da se u koalicioni sporazum unese pravilo po kom osobe koje su krivično osuđivane ili su pod istragom ne mogu zauzimati odgovorna mesta, međutim, taj predlog nije usvojen. Jovanović nije rekao ko se usprotivio, ali je indirektno ukazao na grupaciju stranaka koje predvodi SPS.

Sagovornici „Pančevca” u pančevačkom LSV-u bili su određeniji, rekavši da se radi o osobi koju SPS predlaže za većnika zaduženog za sport, a koja je krivično osuđivana zbog nasilja u porodici. Oni tvrde da takvom čoveku nije mesto u gradskoj vlasti i da će na tome insistirati po cenu da vlast ne bude ni oformljena.

Čelnik DS-a je rekao da su pregovarači ugovorili „kostur” koalicionog sporazuma, koji sadrži ciljeve koalicije, a taj dokument će biti finiširan u završnici dogovora o formiranju vlasti.

Čelnik DS-a je rekao da su pregovarači ugovorili „kostur” koalicionog sporazuma, koji sadrži ciljeve koalicije, a taj dokument će biti finiširan u završnici dogovora o formiranju vlasti.

Jovanović kaže da su Vesna Martinović i Mirko Nikolić na prvi dogovor o vladajućoj koaliciji krajem prošle nedelje pozvali i predstavnike DSS-a, koji su odbili učešće. Delegacija u kojoj su bili Tigran Kiš, Vladimir Delja i Dejan Živanović prenela je stav svog Gradskog odbora da im je politički neprihvatljiva saradnja s LSV-om i LDP-om. „Pančevac” nezvanično saznaje da GO DSS nije bio jedinstven u vezi s tom odlukom, ali je većina odlučila da se ode u opoziciju. Zoran Jovanović smatra kako ovakva odluka nije bila principijelne i ideološke prirode, već je ona posledica ličnog interesa pojedinaca koji su ušli u pregovore sa SNS-om o pravljenju drugačije gradske vlasti i videli sebe na nekim važnim pozicijama u njoj.

D. Vukašinović