Pancevac Online

Broj 4456 · 31.05.2012.

Naslovna

Zašto plaču maturanti

Kliknite za veci prikaz

Kada čovek misli hladne glave, teško mu je da shvati zašto maturanti plaču.

Grad je mali, biće još druženja...

Međutim, ono što ih čeka vredno je suza. Oni koji reše da studiraju u Beogradu suočiće se s astronomskim školarinama, lošom organizacijom na fakultetima (čast izuzecima), skupim smeštajem i napornim prevozom. O lepotama traženja posla da i ne govorimo.

Zato, plačite, maturanti. Iako ste je često mrzeli, škola je majka Mara.


Čekajući zvanične dogovore o budućoj lokalnoj vlasti

Kafanski razgovori i iste takve priče

Demokrate i socijalisti ćute, naprednjaci neformalno pregovaraju * Kad nema zvaničnih informacija, deluju samozvani politički selektori

Kliknite za veci prikaz

U nedostatku jasne slike o tome ko će formirati buduću vladu Srbije, politička čaršija u čitavoj Republici, pa i u Pančevu, zabavlja se nagađanjima, prognozama, ali i poturanjem različitih poluinformacija ili izmišljotina, koje mogu u izvesnoj meri uticati na zvanične pregovore, kada oni budu započeli.

Sudeći po medijskim izveštajima, ali i po izjavama novoizabranog predsednika Tomislava Nikolića, najviše šansi da sastave vlast imaju koalicije okupljene oko DS-a i SPS-a.

Naime, Nikolić je izjavio kako će mandat za pravljenje vlade dati onome ko okupi većinu u republičkoj skupštini, čemu su zasad bliži Tadić i Dačić, a tek onda SNS, kao stranka s najviše poslanika.

Iako se očekivalo da će do zaključenja ovog broja „Pančevca”, u sredu, 30.

maja, biti obznanjeno ili bar nagovešteno ko bi mogao činiti buduću gradsku vlast, to se nije dogodilo.

Prema objašnjenjima dobijenim u ovdašnjim odborima DS-a i SPS-a, razlog je to što se očekuje odluka o trećem partneru ovih dveju stranaka na republičkom i pokrajinskom nivou. U beogradskim medijima se spekuliše kako Dačić favorizuje URS, koji vodi Mlađan Dinkić, dok bi Tadić radije u koaliciju s LDP-om Čedomira Jovanovića. Uslovi „konkursa” Tek nakon toga biće jasno kako će izgledati nova vladajuća većina u našem gradu. Pančevačke demokrate naglašavaju da bi treći partner trebalo da bude stranka koja pokaže najviše konstruktivnosti prilikom formiranja republičke vlasti.

Pančevački socijalisti su u utorak, 29. maja uveče, održali sednicu Gradskog odbora, na kojoj je formiran tročlani pregovarački tim s Mirkom Nikolićem, predsednikom lokalnog odbora SPS-a, na čelu. Oni se nisu javno izjasnili o tome kojoj će se od dveju najjačih stranaka privoleti, ali sve poznate informacije upućuju na to da su socijalisti bliži stranci koju u Pančevu vodi Vesna Martinović. Na to direktno ukazuju započeti razgovori Tadića i Dačića, ali i činjenica da je Nikolić nekoliko dana bio nedostupan za funkcionere pančevačkog SNS-a, koji su hteli s njim neformalno da razgovaraju o političkoj saradnji u novom sazivu lokalne Skupštine i eventualnom formiranju većine. Takvih kontakata je, prema saznanjima „Pančevca”, prethodnih dana bilo s URS-om i DSS-om. Ko govori istinu? Željko Sušec, predsednik Okružnog odbora i poverenik Gradskog odbora naprednjaka, decidirano je negirao da je bilo ikakvih sastanaka. Na naše insistiranje kako ostali učesnici tih razgovora tvrde suprotno, on je ocenio da se kafanski razgovori ne mogu nazvati sastancima i dodao kako je moguće da će do kraja ove nedelje biti organizovan neki zvaničan susret s pojedinim strankama u gradu.

U lokalnom ogranku URS-a nezvanično je potvrđeno da je bilo susreta s naprednjacima, ali je i u toj koaliciji zaključeno da ti razgovori „uz kafu” nemaju ozbiljnu političku težinu. Najodređeniji su bili u DSS-u.

Vladimir Delja, predsednik pančevačkog odbora te stranke, izjavio je da se susreo s jednim od zvaničnika SNS-a u nekim pančevačkim kafićima i da je s njim razgovarao o mogućnosti zajedničkog delovanja dveju stranaka u gradskom parlamentu, bez obzira na to da li će one formirati vlast ili će biti u opoziciji. Zaludni popovi Izabrani predsenik Srbije Tomislav Nikolić stupa na dužnost u četvrtak, 31. maja, polaganjem zakletve pred novim sazivom republičke Skupštine.

On je demokratama i socijalistima dao rok do ponedeljka, 4. maja, da ga obaveste o tome da li imaju većinu za sastavljanje vlasti ili će mandat poveriti svojoj bivšoj stanci. Ako se socijalisti i demokrate ubrzo i dogovore o ostalim partnerima i osnovnim principima rada vlade, uslediće dogovori o podeli vlasti na nižim nivoima, u javnim preduzećima i svemu onome što se kolokvijalno naziva izbornim plenom, a to bi moglo da potraje.

U pančevačkoj političkoj čaršiji i kafanama atmosfera je kao pred Svetsko prvenstvo u fudbalu. Mnogi su sebe stavili u ulogu selektora lokalnog vladajućeg tima, pa se mogu čuti nebrojene kombinacije o tome ko će ga sve činiti. A „pouzdane” informacija o tome ko će biti gradonačelnik, članovi Veća, direktori pojedinih gradskih preduzeća, ili šta su sve neki lokalni političari navodno tražili da bi činili većinu, graniče se s najluđom maštom.

D. Vukašinović