Pancevac Online

Broj 4455 · 24.05.2012.

Naslovna

Mokre ulice

Kliknite za veci prikaz

Sivilo na nebesima, tama u dušama i grobna tišina na usnama osećali su se kao zla kob svuda unaokolo u danu kada je, po mišljenju većine građana Srbije, pa i Pančeva, trebalo da zasija sunce promena.

Naprotiv, lilo je kao iz kabla, a da li zbog neverice ili srama, svi su se nemušto sakrili pod razne kišobrane.

U vreme nekih drugih promena trag sreće na licima bio je više nego očigledan. I kiše i suze su lile.


Prva sednica novog saziva lokalne Skupštine tek za mesec dana

Postizborna kupovina vremena

Tigran Kiš zakazao konstitutivnu sednicu za 26. jun * Naprednjaci zadovoljni Nikolićevim uspehom, demokrate najavljuju analizu svojih rezultata * Andrejić, Jovanović i Lazarov izborili poslaničke mandate u pokrajini

Kliknite za veci prikaz
Rezultati izbora u Pančevu
Kliknite za veci prikaz
Ovog puta razlog za slavlje imali su naprednjaci

Predstavnici stranaka i koalicija koje su osvojile mesta u Skupštini Pančeva dogovorili su se u ponedeljak, 21. maja, da konstitutivna sednica novog saziva lokalnog parlamenta bude održana 26. juna. Tigran Kiš, predsednik skupštine kojoj je istekao mandat, potvrdio je da je zakazao sednicu u skladu s ovim dogovorom, ali je napomenuo da se ona može održati i pre tog datuma ili kasnije, zavisno od toga kada će biti postignut međustranački dogovor o formiranju nove gradske vlasti.

Oči svih pančevačkih pretendenata na javne funkcije uprte su u Beograd, gde se odlučuje ko će sastaviti republičku vladu i koje će sve stranke biti u njoj. Očekuje se da će lokalne vlasti biti manje-više odraz te koalicije. Nakon pobede Tomislava Nikolića, naglo su porasle šanse SNS-a da bude stožer vlasti na svim nivoima, osim u Vojvodini, gde je ogranak DS-a s Bojanom Pajtićem na čelu ostao neprikosnoven.

Presudnu reč imaće SPS, bez kog nije moguće napraviti iole stabilnu vlast. Iz te stranke, uz neprestane javne potvrde o privrženosti koaliciji s demokratama, stižu i najave da će Tadićevu stranku nakon njegovog izbornog kiksa nastavak političke saradnje prilično koštati.

Dušan Bajatović, prvak socijalista u Vojvodini, rekao je da se njima ne žuri te da će najpre razmotriti novonastalu situaciju. Upravo zbog toga je i prva sednica nove pančevačke Skupštine zakazana tako kao da se nikome ne žuri.

Više i manje zadovoljni

Prema izjavama lidera dveju najjačih stranaka u našem gradu, posle nedeljnih izbora za predsednika Srbije, više razloga za zadovoljstvo imaju naprednjaci jer je Tomislav Nikolić u Pančevu dobio 50,41 odsto glasova, što je gotovo pet procenata više od Tadića, kog je podržalo 45,72 odsto glasača. Demokrate su očekivano bolje prošle na pokrajinskim izborima, osvojivši dva mandata, dok je jedan mandat pripao naprednjacima.

Željko Sušec, poverenik Gradskog odbora SNS-a, kaže da je očekivao dvostruko veću razliku u korist svog lidera, ali je ona izostala jer ni Nikolićeve pristalice nisu izašle u istom broju kao 6. maja.

Naš sagovornik ipak smatra da je poverenje koje su Pančevci ukazali novom predsedniku Srbije dobar rezultat, s obzirom na to da je lider DS-a u drugom krugu izbora imao podršku nekoliko srodnih stranaka.

Treniranje strogoće

Nekoliko pripadnika SPS-a u vidno pripitom stanju pokušalo je u nedelju, 20. maja, oko ponoći, da uči poslu članove Izborne komisije i preuzme ulogu nadzornog organa tog tela nadležnog za sprovođenje izbora.

Očigledno nezadovoljni time što je Televizija Pančevo te večeri objavila rezultate po kojima njihov kandidat za pokrajinskog poslanika dr Svetozar Gavrilović gubi od Zorana Jovanovića iz DS-a, oni su upali u prostorije Izborne komisije kako bi njene članove „upozorili da ne daju lažne podatke koje televizija objavljuje”. Ovaj incident je prekinut tako što su nezvani gosti izbačeni iz Gradske uprave.

Nevena Simendić, glavna urednica TV Pančevo, izjavila je da ta medijska kuća podatke koji su zasmetali ovim socijalistima nije ni dobila od Izborne komisije, već od Mirka Nikolića, predsednika GO SPS-a u Pančevu!

Sušec je ocenio da je za ubedljivu pobedu lidera naprednjaka bilo presudno nezadovoljstvo građana rezultatima dosadašnje vlasti i njenim neispunjenim obećanjima.

On je izrazio očekivanje da će dogovor o republičkoj vlasti biti postignut u narednih nekoliko dana.

Sušec je napomenuo kako će pančevački SNS imati punu autonomiju prilikom formiranja lokalne vlasti, ali nije želeo da se izjašnjava o njenom mogućem sastavu. Njegov komentar izbora za pokrajinsku Skupštinu jeste da je Jovan Lazarov postigao očekivan uspeh, dok je uz bolji angažman stranačkih aktivista možda i Jakša Balčaković mogao da postane poslanik.

Sledi ustajanje

Vesna Martinović, predsednica Gradskog odbora DS-a, izjavila je da je zadovoljna što je izborni dan prošao bez ikakvih problema uprkos najavama o mogućem izbijanju nereda. Utisak je da su pančevačke demokrate, baš kao i sam Tadić, iako iznenađene krajnje neprijatnim rezultatima izbora, pribrano primile ovaj udarac birača. Njihova predsednica nije optužila pristalice zbog toga što su u nedovoljnom broju izašle na birališta, već je najavila da će vrlo brzo uslediti određene analize razloga koji su doveli do toga, a potom i izvlačenje odgovarajućih pouka.

– Nije problem pasti, već ne ustati nakon toga. DS će svakako morati da se pozabavi radom svih u stranci, ali očekujem da oni koji su posle izbora zauzeli određene pozicije to neće zloupotrebiti za unutarstranačke obračune – izjavila je Vesna Martinović.

Ona je dodala da je vrlo zadovoljna rezultatima dvojice kandidata za pokrajinske poslanike. Predsednica pančevačkih demokrata izrazila je žaljenje što i treći kandidat stranke nije prošao u drugi izborni krug.

Pad podrške birača Demokratskoj stranci zabeležen je na svim nivoima vlasti, ali je bio najmanji na izjašnjavanju za Skupštinu Vojvodine po oba izborna sistema. Kada se sabere broj predstavnika koje će ta stranka imati s proporcionalne liste i nakon izjašnjavanja na većinskim izborima, Pajtićevih demokrata je manje nego 2008. godine, ali će teoretski možda ponovo imati mogućnost da samostalno formiraju vladu. To se neće dogoditi, ali bi navedena činjenica mogla predstavljati adut u budućim mučnim i teškim pregovorima s Dačićevim socijalistima, kojima bi ponovo mogli narasti zahtevi za veći udeo u vlasti na svim nivoima.

Spremite projekte

U Pančevu se manjak poverenja u DS ogleda u tome da će, umesto trojice, kao u prethodna dva izborna ciklusa, 2004. i 2008, demokrate sada imati dvojicu poslanika izabranih direktno. To su funkcioneri Gradskog odbora te stranke Zoran Jovanović i Petar Andrejić.

Atmosfera u izbornoj noći

Nepun sat nakon zatvaranja birališta, pančevački naprednjaci su počeli da slave pobedu u drugom krugu izbora za šefa države. Automobili iz kojih su se vijorile zastave Srpske napredne stranke prošli su nekoliko puta kroz centar grada oglašavajući se sirenama, što je bila uvertira za početak slavlja u naprednjačkom izbornom štabu. Ubrzo su tamo stigli i nazaobilazni trubači, a sve veći broj Tominih pristalica okupljao se na raskrsnici kod „Evrope”. Njihovo slavlje na tom mestu potrajalo je do dva sata posle ponoći.

U isto vreme u DS-u je vladala tišina, jer niko nije očekivao loše rezultate Borisa Tadića. Demokrate su se očito spremale za sasvim drugačije podatke s izbornih mesta, pa su svoj štab tokom popodneva premestile iz Kulturnog centra u klub „Kupe”, ali je žurka na kraju izostala. Već nakon prvih rezultata, planirana svirka je otkazana, pa se sve svelo na osveženje za umorne i vidno razočarane omladince koji su radili na biračkim mestima.

N. K.

Andrejić je osvojio gotovo 9.000 glasova u svojoj izbornoj jedinici Pančevo 2 i tako četvrti put uzastopno postao pokrajinski poslanik. Njega je podržalo oko 2.000 birača više nego protivkandidata iz SNS-a Jakšu Balčakovića, a nakon izbora Andrejić je ocenio da je to očekivan rezultat.

– Ovo je posledica mog dugogodišnjeg kontinuiranog rada na razvoju lokalne zajednice, koji su građani prepoznali i podržali na izborima – objasnio je Andrejić.

On je najavio da će u pokrajinskoj vlasti i fondovima zastupati interese svih mesnih zajednica iz svoje izborne jedinice, bez obzira na to ko će u njima činiti većinu. Ovaj Starčevac je pozvao predstavnike svih južnih sela da predlažu kvalitetne projekte za unapređivanje života u svojim sredinama kako bi mogao da se bori za njih u Novom Sadu.

Bolji status Pančeva

Zoran Jovanović će prvi put imati priliku da zastupa interese Pančeva u Skupštini AP Vojvodine. On je taj mandat stekao posle tesne pobede sa svega 77 glasova više od dr Svetozara Gavrilovića, kandidata SPS-a u izbornoj jedinici Pančevo 1. Jovanović je zahvalio svim biračima koji su mu ukazali poverenje i poručio im da neće izneveriti njihova očekivanja. On je čestitao svom suparniku na korektnom ponašanju tokom kampanje i velikom broju osvojenih glasova, ali je uputio oštar prekor manjoj grupi socijalista koji u nedelju uveče nisu mogli da sakriju nezadovoljstvo zbog Gavrilovićevog rezultata. Nazvavši ih „SPS jurišnicima”, Jovanović im je poručio da „smanje upotrebu alkohola i smire strasti”.

On je kao najvažniji zadatak tokom svog poslaničkog mandata istakao borbu da Pančevo u svim organima pokrajinske Skupštine i Vladi Vojvodine dobije tretman kakav zaslužuje kao treći po veličini i drugi po ekonomskoj snazi grad u Pokrajini. Jovanović je naglasio da to nije bio slučaj u prethodnih 12 godina, koliko DS ima odlučujuću ulogu u vojvođanskoj vlasti.

Svi zajedno

Jovan Lazarov, član SNS-a, osvojio je mandat pokrajinskog poslanika pošto je u drugom krugu izbora dobio oko 500 glasova više od Predraga Škaljka iz DSS-a. Poslanik naprednjaka nije mogao da sakrije zadovoljstvo zbog uspeha iako se prednost koju je imao posle prvog kruga prepolovila. Lazarov je čestitao Škaljku što je bio blizu pobede, ali i zbog fer-pleja koji je pokazao tokom izbora.

Ovaj naprednjak je naglasio da namerava da sarađuje sa svim pokrajinskim poslanicimaiz Pančeva, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, kako bi što više novca iz Fonda za kapitalna ulaganja stiglo u naš grad.

– Mi smo pre svega Pančevci, pa tek onda naprednjaci i demokrate. To što smo izabrani na većinskim izborima, samo nam povećava obavezu da radimo zajedno u interesu grada – ocenio je Lazarov.

On je među svoje prioritete uvrstio obezbeđivanje zdrave pijaće vode i kanalizacije svim stanovnicima severnih pančevačkih sela.

D. Vukašinović