Pancevac Online

Broj 4453 · 10.05.2012.

Intervju

Izbor iz programa četvrtog BUDI-ja


Utorak, 15. maj, u 18 sati

Galerija savremene umetnosti

Svečano otvaranje

Obraćanje Vesne Martinović, gradonačelnice Pančeva, i Njegove ekselencije Kristera Aspa, ambasadora Švedske u Republici Srbiji

Izložbe:

Nagrađeni radovi s konkursa četvrtog BUDI-ja „Deca znaju sve!”

Karikature „Suočavanje s klimom” („Facing the Climate”), Švedski institut i Ambasada Švedske u Beogradu


Utorak, 15. maj, u 18 sati

Foaje Kulturnog centra Pančeva

Izložba plakata „Pipi Duga Čarapa”, Fakultet primenjenih umetnosti u saradnji s Ambasadom Švedske u Beogradu


Utorak, 15. maj, u 18 sati

Foaje Gradske uprave Pančeva

Izložba radova učenika i profesora „Matematika u slici i reči”


Sreda, 16. maj, u 18 sati

Dvorana Kulturnog centra Pančeva

„Igra” – koncert baletske škole Ašhen Ataljanc Uzrast: pet plus


ÄŒetvrtak, 17. maj, u 18 sati

Izabinski prostor Kulturnog centra

Predavanje: „Mensa”, NTC sistem učenja Predavač: Ranko Rajović, predsednik Komiteta svetske „Mense” za darovitu decu


Petak, 18. maj, od 11 do 13 sati

Plato ispred Narodnog muzeja

Koncert i muzičko-ekološki kviz „Mjuziklaža” Uzrast: sedam plus


Subota, 19. maj, od 16 do 19 sati

Narodna bašta

Radionice za decu: „Kuća poliedera”, „Geometrija oko nas”, origami, sudoku, šah… Uzrast: deset plus


Subota, 19. maj, u 20.30

Hol Gradske uprave, „Noć muzeja 2012”

Radionice: „Kuća poliedera” i origami Uzrast: deset plus Radionice vode predavači iz Srbije i Slovenije


Subota, 19. maj, u 18 sati

Galerija „Elektrika” – „Noć muzeja 2012”

Sitoštamparska radionica „Tajne zanata – deca znaju sve” Uzrast: deset plus


Sreda, 23. maj, u 17 sati

Dvorana Kulturnog centra Pančeva

Predstava „More na vidiku”, Francuski kulturni centar, Beograd Uzrast: tri plus


Petak, 25. maj, u 17 sati

Dvorana Kulturnog centra Pančeva

Balet „Pipi Duga Čarapa”, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad Uzrast: pet plus


Utorak, 29. maj, od 20 do 21 sat

Izabinski prostor Kulturnog centra Pančeva

Tribina „Dani odrastanja – škola, porodica i ja” Tribinu vode Jasminka Petrović, pisac za decu i mlade, Irena Lobodok Štulič, školski psiholog, i Aleksandra Nikolić, dramska umetnica


ÄŒetvrtak, 31. maj, u 19 sati

Mala scena Kulturnog centra Pančeva

Pozorišna premijera „O notama, Hendlu i kolačima” Dom omladine Pančevo i Kulturnicentar Pančeva Uzrast: sedam plus Detaljnije o programu na www.kulturnicentarpanceva.rs.

Organizator manifestacije: Kulturni centar Pančeva.

Organizator zadržava pravo izmene programa. Ukoliko bude padala kiša, programi koji su planirani na otvorenim prostorima biće premešteni ili naknadno održani.


Švedska – domaćin i gost manifestacije

Usudi se da pitaš!

Kliknite za veci prikaz

Jedan od osnovnih ciljeva BUDI-ja od osnivanja manifestacije 2006. godine do danas jeste upoznavanje i povezivanje dece različitih kultura, u čemu su se Kulturnom centru Pančeva kao organizatoru pridružile ambasade Kube, Mađarske i Japana. Ovogodišnji gost-domaćin festivala je Ambasada Švedske, čije angažovanje na polju zaštite dečjih prava u Srbiji predstavlja izuzetan primer saradnje dveju zemalja.

Projekat četvrtog BUDI-ja, pod nazivom „Usudi se da pitaš!”, nastao je u saradnji KCP-a i „Pigmej teatra” iz Stokholma. U okviru ovog programa, đacima uzrasta od petog do osmog razreda osnovne škole ponuđen je anonimni model postavljanja pitanja koja se odnose na seksualnost, pubertet ili druge teme o kojima retko govore s roditeljima, nastavnicima ili vršnjacima.

Pitanja koja muče pančevačke osnovce poslužiće kao inspiracija za niz radionica tokom Bijenala, a kao rezultat svih aktivnosti, 13. juna biće premijerno izvedena pozorišna predstava u kojoj će glumiti mladi iz Pančeva i Bijeljine.

Tokom ovogodišnjeg BUDI-ja, kroz više programskih celina, biće oživljena inspiracija mnoge dece (i odraslih) i jedna od najpoznatijih junakinja iz dečje literature – Pipi Duga Čarapa, kao simbol nesputane dečje slobode i mašte. Između ostalog, biće odigrana predstava-balet za decu „Pipi Duga Čarapa” ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. U okviru književnog segmenta biće predstavljeno delo tvorca Pipi – Astrid Lindgren, a o čuvenoj švedskoj autorki govoriće Jelena Dragojlović iz Kreativnog centra i Marija Vukosavljević iz izdavačke kuće „Odiseja”. Lik Pipi Duge Čarape inspirisao je i izložbu plakata nastalu u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti i Ambasade Švedske u Beogradu.

Nakon svečanog otvaranja BUDI-ja, u utorak, 15. maja, u 18 sati, Pipi Duga Čarapa povešće goste u obilazak svih izložbi i galerijskih prostora Bijenala.

M. H. T.


Počinje četvrti Bijenale umetničkog dečjeg izraza

Deca znaju sve

Tokom jednomesečnog programa, temama u čijem je središtu dete baviće se deca iz Pančeva i njihovi brojni gosti

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Deca znaju sve – slogan je pod kojim će ovog proleća biti održan četvrti međunarodni Bijenale umetničkog dečjeg izraza. BUDI će u Pančevu zvanično početi 15. maja, a Pančevci će sve do 15. juna moći da posećuju pozorišne, filmske i baletske predstave, kao i koncerte, izložbe, promocije i predavanja. Naši najmlađi sugrađani će posebno imati priliku da uživaju u radionicama iz oblasti dečjeg stvaralaštva.

Milena Kaličanin, koordinatorka BUDI-ja, objašnjava: – Tokom jednomesečnog programa ove prestižne manifestacije dečjeg karaktera, temama u čijem je središtu dete baviće se deca iz Pančeva i njihovi brojni gosti, kao i svi mladi umetnici koji su poslali radove na konkurs.

Prema njenim rečima, ovo je međunarodni umetnički festival namenjen deci od pet do 15 godina, a održava se svake druge godine u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

„Mensa” za darovitu decu

Predsednik Komiteta svetske „Mense” za darovitu decu Ranko Rajović otvoriće BUDI teorijski segment svojim predavanjem, u četvrtak, 17. maja, u 18 sati, u Izabinskom prostoru KCP-a. On će otkriti zašto se sve češće razvijaju poremećaji govora, čitanja i koncentracije.

Saznaćete i zašto se kod dece stvara otpor prema učenju već u drugom razredu. Takođe, pokušaće da odgovori na pitanja: kako sprečiti poremećaje i koja je uloga roditelja u tome; koje igre razvijaju logiku i ukupne sposobnosti; postoje li igračke koje koče razvoj dece a toga nismo ni svesni...

Program je koncipiran kroz tri segmenta. Prvi čine domaće i strane pozorišne produkcije za decu različitog uzrasta, u drugom su umetničke radionice dečjeg stvaralaštva koje vode afirmisani umetnici i stručnjaci, a u trećem je izlaganje i predstavljanje radova pristiglih na konkurs ili nastalih u radionicama.

– Najbolji radovi će biti nagrađeni. BUDI promoviše stvaralaštvo za decu i nudi im zanimljive sadržaje koje su za njih stvorili odrasli, ali posebno posvećuje pažnju dečjem stvaralaštvu odnosno deci kao umetnicima. Sve to BUDI čini veoma kompleksnim i jedinstvenim dečjim festivalom ne samo u Srbiji već u celom regionu – naglasila je Milena Kaličanin.

Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović i Njegova ekselencija Krister Asp, ambasador Švedske u Beogradu. Zvanično će početi otvaranjem ekološki angažovane izložbe karikatura „Suočavanje s klimom”, koja ukazuje na aktivno učešće Švedske u ovoj oblasti, kao i na velike napore i inicijative te zemlje u oblasti očuvanja životne sredine.

Baletska predstava „Igra”

Koncert baletske škole Ašhen Ataljanc biće održan u sredu, 16. maja, u 18 sati, u dvorani KCP-a, u okviru segmenta BUDI muzika. Tom prilikom će biti izvedena baletska predstava „Igra”, na kojoj su radili svetski poznati koreografi Mikel Merol i Leo Mujić. „Igra” obuhvata različite izražajne forme plesa, kao što su neoklasika, hip-hop i savremena igra, a gluma svakog od učesnika povezuje predstavu u jednu celinu.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture Republike Srbije, pokrajinski Sekretarijat za kulturu i Ambasada Švedske. Medijsku podršku tokom celog bijenala pružaće „Pančevac”.

Treći međunarodni Bijenale umetničkog dečjeg izraza održan je u Pančevu 2010, tema je bila „Dečji svet”, a gost-domaćin Ambasada Japana. BUDI svakako predstavlja najveseliju manifestaciju Kulturnog centra. Njegove teme se tiču ekologije, života u gradu i drugih važnih problema. Iako se ovo na prvi pogled može činiti preozbiljnim za najmlađe stvaraoce, broj dece koja više od mesec dana stvaraja u okviru likovnih, filmskih, književnih, muzičkih i drugih radionica, kao i dela koja se tom prilikom realizuju, negiraju ovu pretpostavku.

Rezultat BUDI-ja jeste bogata dečja umetnička produkcija u najraznovrsnijim oblicima izražavanja. Time je postignut osnovni cilj – pridavanje veće ozbiljnosti i značaja umetničkom izražavanju dece, kao i omogućavanje uslova u kojima će moći da integrišu maštu i istraže mogućnosti svog stvaralaštva. Pored toga, najmlađim posetiocima se nudi i bogat program gostovanja dečjih predstava, filmova i koncerata.

Mnoštvo disciplina, zajednički projekti, međunarodna saradnja i druženje i upoznavanje sa životom dece iz drugih krajeva sveta glavne su odlike ovog događaja.

Lj. Mihajlov