Pancevac Online

Broj 4453 · 10.05.2012.

Izbori 2012

Saopštenje Gradskog odbora SNS-a

Građani porazili „žuti tim”

Kliknite za veci prikaz

Pančevački naprednjaci su zadovoljni rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Pančeva, kao i ogromnim poverenjem koje su građani u prvom krugu ukazali Tomislavu Nikoliću, predsedničkom kandidatu SNS-a i ostalih partija i udruženja koji čine pobedničku koaliciju „Pokrenimo Srbiju”.

Gradski odbor SNS-a Pančeva zahvaljuje svim građanima koji su na Đurđevdan izašli na izbore i čestita im na hrabroj i odvažnoj odluci da na demokratski način poraze osionu, nesposobnu i neodgovornu lokalnu vlast lažnih demokrata, koja je za 15 godina svoje vladavine upropastila sve ono najvrednije što se vekovima stvaralo u gradu na obalama Dunava i Tamiša.

Uprkos ogromnoj količini novca građana koji je nemilice trošen za obmanjivanje glasača, DS je u Pančevu doživeo fijasko. Od 70 mogućih odborničkih mandata, uz kraće i nedostojne podvale u toku glasanja i prilikom sumiranja konačnih rezultata, osvojili su samo 19 odborničkih mesta.

Skoro isto toliko mandata (18) osvojili su i srpski naprednjaci, koji su sada prvi put učestvovali na izborima, a koje su „žuti” stratezi prljave kampanje u lokalnim medijima bez ikakvog razloga blatili, vređali i ponižavali. Sada je svima jasno da su glasove za „žuti tim” Vesne Martinović dali jedino oni koji su preko partijskih veza dobili posao u Gradskoj upravi ili u javnim i komunalnim preduzećima, izmišljenim komisijama, agencijama, savetima, režimskim institucijama i sličnim firmama za zapošljavanje ljudi čija je najveća stručnost stranačka pripadnost.

Potrebno je samo da se u novom gradskom parlamentu okupe predstavnici odgovornih, nesebičnih, socijalno pravednih i poštenih stranaka kojima je cilj napredak Pančeva, a ne podela funkcija, vlastoljublje i lično bogaćenje.

Srpska napredna stranka u svom programu vidi, pre svega, običnog čoveka, građanina, i nije opterećena borbom za vlast i funkcije. Cilj nam je da pomognemo običnim ljudima i da radimo u njihovom interesu. U prvom izbornom krugu građani su ovo prepoznali i sigurni smo da će još veći broj građana na predstojećim predsedničkim izborima svoj glas s punim poverenjem dati Tomislavu Nikoliću.

M. G.


Rezultati predsedničkih, republičkih i pokrajinskih izbora na teritoriji Pančeva

Glasali smo kao i ostali

Registrovan veliki broj nevažećih glasačkih listića

Kliknite za veci prikaz

Najviše glasova na predsedničkim izborima na teritoriji grada Pančeva dobio je Tomislav Nikolić (15.982), a drugoplasirani je Boris Tadić, s 15.458 glasova. Na trećem mestu je Ivica Dačić, s 8.723 glasa, a posle njega je Vojislav Koštunica, za koga je glasao 4.071 građanin.

Peto mesto zauzima Čedomir Jovanović, za koga su se opredelila 3.683 građanina, a šesto Zoran Stanković, kome je poverenje ukazalo 3.485 glasača. Nevažećih glasova bilo je 2.975. Jadranka Šešelj je dobila 2.177, a Vladan Glišić 1.809 glasova.

Na dnu tabele su Zoran Dragišić, s 1.002 glasa, Danica Grujičić, čije su ime na glasačkim listićima zaokružila 583 glasača, Ištvan Pastor, s 516 glasova, i Muamer Zukorlić, koga je podržalo 179 građana.

Izbori za Skupštinu Srbije

Sudeći prema rezultatima glasanja za Skupštinu Srbije, glasači na teritoriji Pančeva izjasnili su se na gotovo identičan način kao i oni u većini ostalih gradova u Vojvodini i Srbiji. Najviše glasova je osvojila Srpska napredna stranka, koja je na izbore izašla u koaliciji s „Novom Srbijom” i Pokretom „Snaga Srbije” (15.099 glasova ili 25,38 odsto), dok je na drugom mestu Demokratska stranka (12.868 glasova ili 21,63 odsto).

Trećeplasirana je koalicija Socijalističke partije Srbije, PUPS-a i „Jedinstvene Srbije”, za koju su se opredelila 8.863 glasača (14,9 odsto glasačkog tela), a četvrtoplasirana koalicija „Preokret”, koja je dobila 3.477 glasova (8,06 odsto glasačkog tela).

Za listu kandidata Demokratske stranke Srbije izjasnilo se 3.990 glasača (6,71 odsto). Dalje slede Pokret „Dveri” (2.865 glasova), URS (2.121), Pokret radnika i seljaka (933), Savez vojvođanskih Mađara (643), Komunistička partija (596), „Nijedan od ponuđenih odgovora” (438), Socijaldemokratski savez (255 glasova) itd. Indikativno je to da je i na ovim izborima bio veliki broj nevažećih glasačkih listića (3.106 ili 5,22 odsto), kao i to da lista Srpske radikalne stranke ni u Pančevu nije dobila dovoljno glasova da pređe cenzus (2.650 glasova ili 4,45 odsto glasačkog tela).

Pokrajinski parlament

Kada je reč o pokrajinskim izborima po proporcionalnom sistemu, najviše glasača na teritoriji Pančeva opredelilo se za listu na kojoj su kandidati koalicije SNS – „Nova Srbija” – Pokret „Snaga Srbije” (15.525 glasova ili 20,36 odsto glasačkog tela). Na drugom mestu je lista Demokratske stranke s 10.478 glasova ili 17,04 odsto glasačkog tela, a trećeplasirana je koalicija SPS – PUPS – „Jedinstvena Srbija”, za koju se izjasnio 9.061 glasač ili 14,73 odsto glasačkog tela.

Na četvrto mesto se plasirala Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je osvojila 7.479 glasova (12,16 odsto glasačkog tela), a peto mesto zauzima Demokratska stranka Srbije, koju su podržala 4.343 glasača (7,06 odsto glasačkog tela). Koalicija „Preokret” osvojila je 5,6 procenata.

Od ukupnog broja glasača koji su 6. maja izašli na izbore, njih 3.068 (4,99 odsto) zaokružilo je na listićima za pokrajinske izbore kandidatsku listu Pokreta „Dveri”, a 3.195 (5,19 odsto) glasalo je Srpsku radikalnu stranku, zahvaljujući čemu će radikali u naredne četiri godine imati svoje predstavnike u Skupštini Vojvodine.

Blizu prelaska cenzusa od pet odsto bila je i lista kandidata Ujedinjenih regiona Srbije, jer su za nju, prema podacima koji su bili raspoloživi u sredu, 9. maja, glasala 3.022 birača (4,91 odsto glasačkog tela).

Ispod cenzusa su ostali SVM (548 glasova), Crnogorska partija (81 glas), Pokret mađarske nade (152 glasa), koalicija „Sve zajedno” (108 glasova) i Srpska demokratska stranka (334 glasa).

Kada je reč o pokrajinskim izborima po većinskom sistemu, u drugi krug u Izbornoj jedinici Pančevo 1 ušli su Svetozar Gavrilović, kandidat Socijalističke partije Srbije, sa 2.782 glasa, i Zoran Jovanović, kandidat Demokratske stranke, sa 2.769 glasova.

Najviše glasova u Izbornoj jedinici Pančevo 2 dobili su Petar Andrejić iz DS-a (5.386) i Jakša Balčaković iz Srpske napredne stranke (3.479). Prvoplasirani u Izbornoj jedinici Pančevo 3 jeste Jovan Lazarov, kandidat SNS-a, za koga su glasala 3.834 birača, dok se za Predraga Škaljka (DSS) opredelilo 2.789 građana.

M. Gligorić


Å etnja po izbornim Å¡tabovima

Tražismo, dobismo

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Mlada je bila noć, tog 6. maja, kada se šestočlana ekipa „Pančevca” razvila u strelce i krenula da „gađa” atmosferu po izbornim štabovima stranaka i koalicija koje su učestvovale na tek minulim izborima. Za startni položaj izabran je gradski park, pa je zato prvo mesto koje je trebalo obići bilo „busište” URS-a.

Tamo je tridesetak aktivista prikupljalo prve rezultate izbora i gledalo televiziju. Nervoza. Novinari su ponuđeni pićem, prvi i poslednji put te duge noći, uzimajući u obzir sva mesta koja su obišli.

Pošto su se zahvalili na ponudi, otišli su do obližnjeg KCP-a, gde su demokrate postavile video-bimove. Gužva, žamor i iščekivanje. U zgradi Komiteta oko 10.30 časova krkljanac – spsovci, pupsovci, jsovci i sdpsovci slave, i već tada je bilo jasno da će oni biti iznenađenje broj jedan izbora u lokalu! Kod „Monstruma”, gde je sedište SNS-a, pune bašte kafića. U štab – ulaz zabranjen! Ipak, „preko veze”, i to najjače moguće, zavirili smo i tamo: aktivisti prikupljaju podatke, ozbiljni su, nemaju vremena za priču.

Slična situacija i u prostorijama LSV-a, s tim što je bilo sporadičnih dobacivanja na razne teme, pa i u vezi s izveštavanjem „Pančevca” u predizbornoj kampanji. Da li je moguće da je iko nezadovoljan prezentacijom gomile podataka s milion događaja tokom mesec i po dana duge borbe za političke pozicije??? Nebitno, važno je na ovom mestu pohvaliti ligaški, ubedljivo najtransparentniji način praćenja novopridošlih rezultata.

Lideri lokalnog LDP-a i SPO-a nisu zračili optimizmom. Očekivali su više. Atmosfera u skladu s tim. U SRS-u samo legende te stranke – P. Jojić i V. Minić. Mire se s odlaskom u vanparlamentarnu opoziciju. Kod deesesovaca, preko puta hotela „Tamiš”, znatno bolje raspoloženje – svesni su da su dobrano preskočili cenzus, nasmejani su. Još jedan krug, pa drugi... Đira po Pančevu, ne lokalnih izbora. Preostalo je da odaberemo „većince” i predsednika. Što se ostalih nivoa vlasti tiče – dobili smo šta smo tražili.

S. Trajković


URS kritikuje izbornu komisiju

Sumnjivi rezultati

U Gradskom odboru Ujedinjenih regiona Srbije 9. maja je održana konferencija za novinare na kojoj je iznet niz kritika na račun rada članova Gradske izborne komisije i načina na koji su prebrojavani glasovi s prošlonedeljnih izbora.

Zamenik predsednika URS-a Aleksandar Farkaš izjavio je da ta stranka zamera gradskoj Izbornoj komisiji to što je naknadno dodelila 300 glasova kandidatu DSS-a Predragu Škaljku, čime mu je omogućeno da naknadno zauzme drugo mesto i istisne prvobitnog vicešampiona, kandidata URS-a Branka Bokuna, uprkos tome što je Bokun bio proglašen za kandidata koji ide u drugi krug pokrajinskih izbora?! Farkaš je naglasio da je zapanjujuće što je to učinjeno bez uzimanja u obzir rezultata s biračkog mesta osam u izbornoj jedinici Dolovo 2. On je dodao da ne postoji nijedan zapisnik o konačnim rezultatima glasanja s tog mesta, iako je prema nezvaničnim informacijama kandidat URS-a dobio 119 glasova, a Predrag Škaljak 57.

– Poslali smo Pokrajinskoj izbornoj komisiji primedbe na račun toga i očekujemo da ona razreši ovu dilemu. Nezvanično smo saznali da faktički ne samo da nema zapisnika s tog glasačkog mesta jer je predat blanko, bez ijednog popunjenog podatka, nego nema ni džaka s glasačkim listićima. Ako se tako nešto desi tokom izbornog procesa onda predsednik biračkog odbora ili neko ko je ukrao taj džak treba da ide u zatvor. To je nedopustivo je u demokratskim zemljama i zato smatramo da je gradska Izborna komisija izgubila kredibilitet – rekao je Farkaš.

On je dodao da će Gradski odbor URS-a, zbog sumnji u regularnost utvrđivanja izbornih rezultata, po svemu sudeći, tužiti neke članove Izborne komisije i da će tražiti da se ponište, a potom i ponove lokalni izbori u Pančevu.

Prema njegovim rečima, čudno je to što se za kratko vreme dogodilo da je gradska Izborna komisija dodala 300 glasova kandidatu DSS-a Predragu Škaljku, kao i to da je na lokalnim izborima još jedan, šesti mandat naknadno dodeljen DSS-u.

– Kada se uzme u obzir da je Željko Pavlović zamenik predsednika gradske Izborne komisije, koji je faktički vodi zbog sprečenosti predsednice, takođe iz Demokratske stranke Srbije, onda je previšeslučajnosti na jednom mestu – dodao je Farkaš.

M. G.


Kako su sprovedeni izbori u Pančevu

Nikad gora organizacija

Poništavanje glasanja na jednom mestu i softverska greška – zbog toga su „zaratili” URS i DSS

Kliknite za veci prikaz
Kad se glasovi i brojanje ne podudaraju

Ove izbore u Pančevu obeležili su ozbiljna greška u obračunu konačnih rezultata izjašnjavanja birača za lokalnu skupštinu i nesvakidašnji incident koji je izazvao predsednik jednog biračkog odbora u Dolovu, a direktno će uticati na to ko će ući u drugi krug većinskih izbora za pokrajinski parlament.

Reč je o izbornom mestu broj 8, na kom su poništeni većinski izbori jer je predsednik odbora Izbornoj komisiji Pančeva predao nepopunjen zapisnik o većinskim izborima, uz izjavu da ga neće popuniti, i bez ikakvog obrazloženja takve odluke. „Pančevac” nezvanično saznaje da je taj čovek postavljen na predlog SRS-a. Željko Pavlović, zamenik predsednika Izborne komisije, kaže da bi i bez prigovora koji je podneo URS izjašnjavanje birača tu bilo poništeno jer je reč o ozbiljnoj neregularnosti.

U prigovoru URS-a se navodi da bi glasovi s ovog izbornog mesta uticali na raspored kandidata koji ulaze u drugi izborni krug jer je razlika između njihovog člana Branka Bokuna, koji je bio trećeplasiran, i drugoplasiranog Predraga Škaljka iz DSS-a u izbornoj jedinici Pančevo 3 bila svega šest glasova. Na tom mestu izbori će biti ponovljeni u sredu, 16 maja.

Ove dve stranke bile su u centru pažnje i kada je reč o problemu u vezi s ishodom lokalnih izbora. Prema konačnim rezultatima, objavljenim u ponedeljak, 7. maja, raspodela mandata izgledala je tako što je URS dobio šest, a DSS pet odbornika u Skupštini Pančeva. A onda su u Izbornom štabu LSV-a primetili da se ti rezultati za više od 3.000 glasova razlikuju od onih koje su oni imali iz zapisnika s biračkih mesta.

Marinika Čobanu, funkcionerka Lige, kaže da je primetila kako je stranka time oštećena za više od 500 glasova, a onda je podnela prigovor Komisiji.

Pavlović objašnjava da je zbog greške u softveru prilikom sabiranja podataka i njihove obrade ispušteno osam biračkih mesta s preko 3.000 izašlih glasača.

– Nakon upozorenja iz LSV-a odmah smo pozvali stručnjaka da ispravi softversku grešku i ponovo obračunali podatke, po kojima je DSS-u prilapo šest, a URS-u pet mandata. Neshvatljivo je da ostale stranke, koje su pomno pratile rezultate preko svojih kontrolora i izbornih štabova, nisu primetile tu grešku – kaže zamenik predsednika Izborne komisije.

Tako je došlo do apsurda da LSV spasava mandat ljutim političkim protivnicima iz DSS-a, koji, iako direktno oštećeni, nisu uopšte obratili pažnju na podatke Komisije. Uza sve to, ispalo je i da sam zamenik predsednika tog tela Željko Pavlović, tu postavljen u ime DSS-a, nije primetio grešku. Drugi apsurd je da je URS i tu uložio prigovor, pokušavajući da spase mandat koji nije zaradio, i to pozivajući se na neblagovremeno podnošenje prigovora.

Pavlović objašnjava da je ovaj prigovor odbijen jer je zasnovan na pogrešnom tumačenju propisa. On navodi kako zakon propisuje da se primedbe mogu podneti najkasnije 24 sata od dana u kom je doneto rešenje Izborne komisije o utvrđivanju konačnih rezultata, a ne od trenutka kada je završena sednica na kojoj su oni utvrđeni. Prema tome, prigovor Lige bio je blagovremen, zaključio je naš sagovornik.

On je ocenio kako su gotovo svi birački odbori ovog puta dostavili vrlo neuredan izborni materijal, zbog čega je prijem zapisnika trajao od 23 časa 6. maja do 15 časova narednog dana.

– Ja ovaj posao radim 17 godina i nikada nisam imao prilike da vidim tako nešto.

Ili smo morali da prevrćemo po džakovima da bismo našli kontrolne listiće, ili su zapisnici pisani kao nogom, ili su bili neuredni.

Hvala bogu da su bar broj glasova upisivali kako treba jer je sve ostalo bilo katastrofa – rekao je Pavlović.

On je ocenio da je problem u tome što su stranke za članove i predsednike odbora na biračkim mestima postavljale neobučene ljude, čiji je jedini motiv bio da zarade koji dinar, a pod tim okolnostima, i s neujednačenim biračkim spiskovima, dešavali su se različiti propusti, ali oni nisu uticali na ishod izjašnjavanja građana, ocenio je Pavlović.

Možda je najbolja ilustracija ovih reči nezvanična informaicja koju je „Pančevac” dobio da je predsednik jednog od odbora, nakon predaje izbornog materijala, od Izborne komisije dobio 132.000 dinara koje je trebalo da podeli članovima svog odbora, ali je on zatim netragom nestao, prisvojivši sav novac.

D. Vukašinović