Pancevac Online

Broj 4453 · 10.05.2012.

Selo

Mesne aktuelnosti

– od četvrtka do srede –

Banatski Brestovac: Udruženje povrtara sklopilo je, uz pokroviteljstvo Grada, nov ugovor s Institutom „Tamiš” o kontrolisanoj proizvodnji. Ova organizacija će u subotu učestvovati na kovinskoj manifestaciji „Banatski fruštuk”.

Banatsko Novo Selo: U sredu, 9. maja, održan je koncert pod nazivom „Čarobni zvuk klarineta”, na kom su nastupili nagrađeni studenti Fakulteta muzičkih umetnosti u klasi Ognjena Popovića. JKP BNS je na Pokrajinskom konkursu dobilo novac za nabavku 90 kanti za reciklažni materijal, a od NSZ-a još sedam radnika za izvođenje dvaju planiranih javnih radova. Takođe, ovo preduzeće je sprovelo javnu nabavku za izvođača radova na remontu hiljadu vodomera.

Kliknite za veci prikaz

Dolovo: U sredu je u rumunskoj pravoslavnoj crkvi održana liturgija povodom seoske slave Prenos moštiju oca Nikolaja, a istog dana je Udruženje boraca komemorativnom sednicom i polaganjem venaca na tri autentična spomenika obeležilo Dan pobede nad fašizmom. U subotu će na lokalnom hipodromu biti upriličena dolovačka „Fijakerijada”. Fudbaleri su izgubili kod kuće od Vojlovice, a rukometaši su pobedili u Glogonju.

Glogonj: Dečja folkorna sekcija Doma kulture u subotu će otputovati na festival dečjeg folklora „Zlatni opanak” u Valjevu. Prethodne nedelje održan je prvi ovogodišnji rok koncert na letnjoj sceni, a nastupili su „GPD” i „Rock division”.

Ivanovo: Učenici predstavnici OŠ „Moša Pijade” u odbojci i malom fudbalu nalaze se u Varni na „Spartakijadi” za dijasporu. „Strela” je na svom terenu izgubila od gostiju iz Pločice s 2:3.

Jabuka: U petak, 4. maja, u Studentskom domu, i potom u sali jabučkog Doma kulture, zajedničkom predstavom „Dve male vile”, u izvođenju pozorištanca „Mali princ” iz Jabuke i dramskog studija iz Tetova, nastavljena je realizacija projekta „Most”. Teku radovi na izgradnji atarskih puteva, kao i na krpljenju rupa na kolovozima i asfaltiranju pojedinih ulica.

Kačarevo: Komunalno preduzeće je počelo s puštanjem vode u jezero. Mesna zajednica i Udruženje srpskoruskog prijateljstva položili su venac na biste Svetozara Kačara i Milana Premasunca.

Omoljica: U Domu kulture će u petak, 11. maja, u 16 sati, biti održana pozorišna predstavao Branislavu Nušiću – „Autobiografija”, u kojoj učestvuju Jelica Sretenović, Aleksandar Milojević i Dragoljub Ćorić. Istog dana u 19 sati biće upriličena promocija knjige Srđana Božovića „Divizija Princ Eugen Savojski”.

Starčevo: Četiri ekipe „Milenijum-tima” rade na postavljanju pojedinačnih priključaka na kanalizaciju. U starčevačkom Domu kulture će u četvrtak, 10. maja, u 19 sati, KUD „Neolit” povodom godišnjice svog postojanja prirediti koncert, a istog dana će u KKK-u biti održana promocija knjige „Hogar Strašni”. Fudbaleri „Borca” su izgubili u Srpskoj Crnji od „Budućnosti” sa 4:3, a u narednom kolu, u nedelju, igraće derbi protiv „Radničkog” iz Bajmoka.


Održani izbori za skupštine mesnih zajednica

Glasalo se za ličnosti

DS najjači u pet mesta, URS i DSS u po dva, SNS i „Dveri” u po jednom * Primetna odstupanja u odnosu na više nivoe * Rekordi u Dolovu i Starčevu

Kliknite za veci prikaz
Najveće iznenađenje dogodilo se u Ivanovu

Nedeljni izbori za skupštine u devet mesnih zajednica doneli su sijaset iznenađujućih ishoda, ali i potvrdili neke proverene vrednosti.

Građani naseljenih mesta su se za 117 članova budućih skupština po većinskom sistemu odlučivali između 517 pripadnika sa 16 lista, kao i među 111 kandidata grupa građana. Glasanje za ličnosti, kao i, za razliku od gradske sredine, mnogo bolje poznavanje istaknutih imena, izazvalo je ogromno interesovanje birača za ovaj, najniži nivo lokalne vlasti.

Potpuni obrt u Jabuci

U šest naseljenih mesta biralo se po 15 članova skupština. Tako su u Kačarevu demokrate osvojile relativnu većinu, uzevši pet mandata.

Bilo je grešaka...

Predsednik Komisije za izbor skupština mesnih zajednica Predrag Stanković je o prijemu materijala s biračkih mesta rekao sledeće: – Dokumentacija je počela da pristiže oko ponoći, i to je trajalo sve do 10 sati ujutro. Iako je uočeno izuzetno mnogo grešaka prilikom popunjavanja zapisnika, one, na sreću, nisu bile takve da se nije mogao utvrditi broj glasova. Podnesena su tri prigovora na rad biračkih odbora, ali oni su odbijeni jer nisu bili blagovremeni. Trenutno se prave uverenja i rešenja o izabranim članovima skupština i očekuje se da će taj posao, zbog obima i rokova za žalbe, biti urađen do kraja nedelje.

Sledi grupacija „Ujedinjeni za Kačarevo – Saša Pavlov” (ili URS) sa četiri buduća člana skupštine, koji su činili okosnicu vlasti u prethodnom sazivu, pre svih, poznata lica poput dva Branka – Romića i Bokuna. Koalicija oko Dačića imaće tri člana, SNS dva, a DSS jednog, i to aktuelnog člana Gradskog veća – Miladina Šakića. U Novom Selu je „pata-karta” jer su dve i u ranijem periodu najjače opcije – DS i DSS – osvojile po sedam mandata, a jezičak na vagi može da bude jedan član koalicije, „Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS i SDPC”. Pokrajinski poslanik Siniša Kojić i doskorašnji većnik Predrag Škaljak glatko su pobedili na svojim biračkim mestima, prošao je i zamenik gradonačelnice Božidar Baroš, ali se zato sreća nije osmehnula članici Gradskog veća Jelenki Novaković, direktoru JKP-a BNS Nedeljku Eraku i borcu za prava poljoprivrednika Zoranu Sefkerincu. Potpuni obrt dogodio se u Jabuci, gde su dve stranke (SNS i Demokratska partija Makedonaca) osvojile sedam odnosno šest mandata jer većina činilaca aktuelne vlasti, s predsednikom Saveta MZ-a Igorom Peškom na čelu, nije prešla zamišljenu liniju. Preostala dva mesta popunili su predstavnici SPS-a i grupe građana.

Nove snage u Omoljici

Zato je u Dolovu, s neverovatnih 11 osvojenih stolica, u budućoj skupštini MZ-a uspostavljena potpuna dominacija liste DS-a, predvođene aktuelnim predsednikom Saveta MZ-a Brankom Pavlovim. Od preostala četiri mesta jedno je pripalo DSS-u, a tri koaliciji SNS–NS, u kojoj je i jedan „novosrbijanac”, donedavni predsednik Saveta MZ-a, Bogdan Ankucić. Gotovo identičan skor viđen je i u Starčevu, gde je grupa građana pod nazivom „Najbolje za Starčevo – Petar Andrejić” (demokrate i nezavisni) takođe uverljivo trijumfovala, uzevši 11 mandata. Nosilac ove opcije, koja punih 16 godina vlada najvećim pančevačkim mestom, poznati pokrajinski poslanik, na svom biračkom mestu postavio je apsolutni rekord s 546 osvojenih glasova. Ostatak skupštinskih stolica podelili su DSS, SNS, URS i SPS, a iznenađenje je to što je dvanaestogodišnji „selonačelnik” Živa Đurišić „za dlaku” ostao ispod crte. Nasuprot tome, u Omoljici se dogodila prava senzacija – novoformirane „Dveri” zauzele su pet mesta u budućem sazivu skupštine. Dosad vladajuća grupacija „Najbolje za Omoljicu” ostvarila je polovičan uspeh sa četiri mandata, od kojih jedan pripada aktuelnom prvom čoveku sela Savi Živulju. Po dva mesta su osvojili LSV i grupe građana „Unapredimo grad i selo” i „Pokret za Omoljicu”.

Å okantan fijasko demokrata u Ivanovu

Za skupštine preostalih triju sela birano je po devet članova. U Glogonju tradicionalno jak DSS, predvođen Dejanom Živanovićem, sa četvoro od devetoro ljudi, nadomak je osvajanja vlasti. Koštuničina partija moći će da bira saveznike između po jednog predstavnika grupe građana, SPS-a, URS-a, DS-a i LSV-a. Dosadašnji prvi čovek sela Jovica Zagorac nije uspeo da se domogne mandata.

Ista sudbina je zadesila dvojicu prethodnih predsednika brestovačkog Saveta MZ-a, dvojicu Predraga – Gajića i Kuzmanovića. U budućem sazivu skupštine biće zaista šareno, pa će jedino URS imati tri predstavnika, dok su „Unapredimo grad i selo” i grupe građana osvojili po dva mandata, a DS i DSS po jedan mandat. Ipak, u Ivanovu je najveći šok doživeo dosad neprikosnoveni DS, osvojivši samo jedno mesto, koje je pripalo dugogodišnjem predsedniku Josifu Vasilčinu, a po četiri mandata su podelili URS i SNS (i grupa građana).

Kada se ovaj segment glasanja uporedi s ishodom izbora na višim nivoima, primetna su velika odstupanja, pa tako nije retkost da se „gore” glasalo za naprednjake, a „dole” za demokrate. U većini mesta sada predstoji postizborna kombinatorika, a osim u slučaju Starčeva, Dolova i verovatno Jabuke, još je neizvesno u kom pravcu će se pregovori odvijati, pa samim tim i kada će doći do konstitutivnih sednica, od ovog ciklusa, skupština mesnih zajednica.


Most između Jabuke i Tetova

Dve male vile

Kliknite za veci prikaz

Zajedničkom predstavom „Dve male vile” u izvođenju dramske sekcije „Mali princ” Doma kulture iz Jabuke i dramskog studija „Iljo Anteski” iz Tetova nastavljena je realizacija projekta „Most”. Nakon nekoliko dana priprema, premijera ovog komada održana je u petak, 4. maja, u Studentskom domu u Pančevu, a zatim i u prepunoj sali jabučkog Doma kulture.

Dan ranije, uz muziku gitariste Baneta Gluvakova, upriličeno je druženje svih glumaca i učesnika dramskog karnevala iz Jabuke i Pančeva. Ovo je prva faza realizacije spomenutog projekta, a nastavak je planiran za jesen, kada jabučka dramska grupa odlazi u Tetovo. Potom će uslediti izvođenje ove predstave na manifestacijama u Srbiji i Makedoniji.

Projekat „Most” su finansijski podržali Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja Grada Pančeva, MZ Jabuka i Nacionalni savet makedonske nacionalne zajednice iz Pančeva, a posebnu zahvalnost organizatori duguju pekari „City” i Domu „Srce” iz Jabuke.

Stranu pripremio Jordan Filipović


Koncert u Starčevu

Godišnjica „Neolita”

Kliknite za veci prikaz

Povodom godišnjice rada, KUD „Neolit” će svojim sugrađanima pokloniti celovečernji koncert u starčevačkom Domu kulture u četvrtak, 10. maja, od 19 sati.

Raznolikim sadržajima predstaviće se svih pet folklornih grupa, kao i pevačka grupa tog društva, a prvi ansambl će premijerno izvesti koreografiju „Bosilegradsko krajište”.

Tada će publika moći da vidi i nove nošnje, za koje su „neolićani” dobili novac na konkursu pokrajinskog Sekretarijata za kulturu.

Kao specijalna gošća nastupiće Slobodanka Stoiljković, vokalna solistkinja i muzička u r e d n i c a RTS-a.


Brojne aktivnosti JKP-a BNS

Javni radovi i kante za reciklažu

Kliknite za veci prikaz

JKP BNS je, s novim direktorom Nedeljkom Erakom na čelu, sve agilniji. Tako je ovo preduzeće nedavno, zajedno s „Higijenom”, uspešno učestvovalo na Pokrajinskom konkursu. Novoseljani su tako dobili mogućnost za nabavku 90 kanti za recilklažni materijal, u vrednosti od oko 800.000 dinara.

Takođe, ovo preduzeće će, zahvaljujući Nacionalnoj službi za zapošljavanje, u narednih šest meseci moći da računa na sedam radnika za realizaciju još dvaju planiranih javnih radova – četiri radnika će uređivati deponije i kanalske mreže, a tri invalida će obavljati lakše poslove. Pored toga, sprovedena je i javna nabavka, na kojoj je izabran izvođač za remont hiljadu vodomera, a zamenu će izvršiti sami novoseljanski komunalci.

JKP BNS je pre desetak dana s malim zakašnjenjem obeležio i Dan planete Zemlje, zasadivši preko 200 sadnica u centru sela.