Pancevac Online

Broj 4453 · 10.05.2012.

Naša anketa

Kako će izgledati republička i gradska vlast?

Postizborna kombinatorika

Nakon izbora raspored snaga na političkoj sceni u Republici izgleda ovako: naprednjaci prednjače sa 73 mandata u Skupštini, a iza njih su demokrate sa 67. Socijalisti i njihova ekipa drže najugodniju, treću poziciju sa 44 stolice u parlamentu. DSS ima 21, LDP 20, URS 16, a ostali po pet i manje mandata. U Pančevu je situacija obrnuta – DS ima 19 odbornika, jednog više od SNS-a. Koalicija oko SPS-a ima 12, DSS šest predstavnika u lokalnoj skupštini, a URS, LSV i LDP–SPO po pet.

Kliknite za veci prikaz

ZORANA MITROVIĆ, profesorka:

– Nisam uopšte zadovoljna rezultatima izbora. Ne sviđa mi se „klinička slika” političke scene, odnosno ko je koliko mandata osvojio. Mislim da će vladu formirati stranke koje su osvojile najviše glasova. Moguće je da će Demokratska stranka za koalicionog partnera uzeti SPS, ali i SNS. Ovakva prognoza mi deluje sasvim moguća i za buduću vlast u Pančevu. Očekujem da će demokrate ipak biti više zastupljene na svim nivoima vlasti u odnosu na naprednjake.
Kliknite za veci prikaz

DUŠAN STANIĆ, profesor:

– Postoji nekoliko kombinacija, a DS–SPS–LDP je najlogičnija. Ne treba zanemariti da uz DS u vladu mogu da uđu SNS i DSS, iako je to malo verovatno. Najbolje rešenje bilo bi da novu vladu formira stranka koja ima podršku više od 50 odsto birača, ali to je moguće samo u teoriji. Važno je da političari poštuju volju najvećeg broja birača i tako organizuju vlast. Mislim da će lokalna vlast biti slična republičkoj, samo što naprednjaci imaju više šansi da u njoj učestvuju.
Kliknite za veci prikaz

ZORKA MILENKOVIĆ, profesorka:

– O rezultatima izbora nemam izgrađen stav jer nisam ni glasala. Očekujem da će vladu formirati partije koje su i do sada bile na vlasti, Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije. Njima će se priključiti najverovatnije LDP, ali ne isključujem mogućnost da to bude i URS. Moguće je da će prihvatiti obe stranke. Što se tiče lokalne vlasti, očekujem istu koaliciju, DS i SPS, ali ne znam koja stranka s manje osvojenih mandata može da im se priključi. Dakle, nećemo videti ništa novo.
Kliknite za veci prikaz

MARKO DIMITRIJEVIĆ, preduzetnik:

– Nisam očekivao da će naprednjaci toliko da napreduju u Pančevu, a najviše me je iznenadio broj glasova koji je SPS osvojio. Pošto je očigledno da svako može sa svakim u koaliciju, očekujem da će republičku vlast činiti DS, SNS i SPS. Svakakva trgovina je moguća, a kako je Dačić rekao da zna ko će biti premijer, ne sumnjam u ovakav sastav vlade. U Pančevu će verovatno četiri stranke napraviti koaliciju, SNS i SPS, s jedne strane, i DS i DSS, s druge.
Kliknite za veci prikaz

ERŽEBET NEMEČEK, penzionerka:

– Iznenadio me je izborni rezultat Tomislava Nikolića jer nisam očekivala da će osvojiti toliko glasova. Pretpostavljam da će novu vladu formirati Tadić i Dačić. Najizvesnije je da će se njima priključiti Liberalno demokratska partija. Moguće je da će takva vlast biti preslikana i na lokalnom nivou.
Kliknite za veci prikaz

NENAD MARKOVIĆ, scenski radnik:

– Zadovoljan sam rezultatima izbora i sviđa mi se što je SNS malo pomrsio konce DS-u. Gotovo sam siguran da će u novoj vladi biti demokrate i socijalisti. Uz njih će vlast činiti i Demokratska stranke Srbije jer s njima mogu da se dogovore o svemu. Voleo bi da se „na lokalu” slika promeni i da novu gradsku vlast formiraju DSS, URS i SPS. Iako ovakav scenario izgleda nemoguće, postoji potencijal ako se ove stranke dogovore.

Anketirao N. Kranjc