Pancevac Online

Broj 4453 · 10.05.2012.

Hronika

Pančevci pomažu Grgiću

Dobio štake i lična dokumenta

U prošlom broju „Pančevca” pisali smo o Nikoli Grgiću, za kojeg Društvo „Rom” prikuplja garderobu i higijenski pribor. U međuvremenu je Grgić operisan (odstranjena mu je noga koju je zahvatila gangrena) i on se uspešno oporavlja u Opštoj bolnici Pančevo. Kao i uvek kada je neophodno, Pančevci su pokazali svoju humanost i doneli za ovog čoveka štake, garderobu, peškire...

Prema rečima Nikole Kovačevića, predsednika Društva „Rom”, navedeno udruženje je obezbedilo osnovna dokumenta za Grgića. U narednom periodu radiće se na tome da naš sugrađanin dobije socijalnu pomoć.

Kancelarija Društva „Rom” nalazi se u Tržnom centru „Florijan” u Ulici Miloša Trebinjca (a ne u TC „Trubač”, kako je greškom navedeno u prošlom broju) i svi koji žele, mogu tamo da odnesu zimsku garderobu za Grgića, radnim danima od 10 do 13 sati, ili da se dogovore s Nikolom Kovačevićem (na telefon 061/24-97-671) kako bi neko iz udruženja to pokupio.

D. M.


Sukob građana i preduzetnika u Omoljici

Kolika je buka u Ulici Mihajla Pupina?

Građani tvrde da firma ZTR „Gigant” remeti osnovne životne uslove * Vlasnik kaže da u svemu postupa ispravno

Kliknite za veci prikaz
Možda je rešenje zid oko silosa

Već neko vreme grupa građana iz Omoljice nastanjena u Ulici Mihajla Pupina negoduje i obraća se nadležnim institucijama jer smatra da firma ZTR „Gigant”, koja se nalazi u njihovom neposrednom okruženju, svojim aktivnostima (stvaranjem buke, prašine, uništavanjem putne podloge...) remeti životne uslove.

Grmljavina iz silosa?!

Milomir Nikolić, prvi potpisnik peticije, koju je podržalo još sedamnaest njegovih komšija (peticija je dostavljena redakciji), kaže da vlasnik pomenute firme Radomir Nikolić već četiri godine nelegalno drži silose i ne ispunjava mnoge osnovne uslove poslovanja.

– Nakon što smo se za pomoć obratili nadležnima, čekali smo godinu dana da inspektor za životnu sredinu Aleksandar Poljak napiše rešenje ZTR-u „Gigant” o prekidu rada, na šta se dotični (Radomir Nikolić, prim. aut.) oglušio i nastavio po starom. Kasnije nas je isti taj inspektor poslao u tržišnu inspekciju, pa zatim i u građevinsku. Odatle je stigao nalog o rušenju silosa, ali to nije izvršeno, a izgovor im je bio da nemaju adekvatne mašine – objašnjava Omoljčanin.

Milomir Nikolić kaže da njegov prezimenjak nije ni podneo zahtev za legalizaciju, da su mu sva rešenja istekla, da je firma samo fiktivno otvorena i da ne prikazuje nikakav promet iako se kukuruz odvozi na sve strane.

– To što on radi na crno ne utiče na naše zdravlje, pa je u tom smislu mnogo veći problem ogromna buka, zbog koje se već osam meseci lečim kod neuropsihijatra. Najveću teskobu doživljavamo pri aktiviranju silosa, kada se na kilometar udaljenosti začuje prasak kao da je grom udario iz vedra neba.

Nakon takvog stresa celog dana sam bolestan. Nevolju stvaraju i kamioni, od kojih se zemlja trese, a vozila dolaze danonoćno jer firma nema utvrđeno radno vreme. Nikolić je, navodno, merio buku, ali mi u te nalaze ne verujemo. Suština je da ne tražimo ništa posebno, samo malo mira, a konkretan predlog je da se silos opaše zidom. To nije skupo, a problem prašine i buke bio bi rešen na obostrano zadovoljstvo – predlaže Nikolić.

Sekretarijat naložio novo merenje buke

Na osnovu predstavke građana iz Ulice Mihajla Pupina, koji su se žalili na rad firme ZTR „Gigant” i na buku koja nastaje usled obavljanja delatnosti skladištenja i pretovara žitarica, u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove kažu da su u više navrata obavljali nadzor, a inspektori su nakon uvida na licu mesta naložili privremeno zaustavljanje rada i otklanjanje svih tehničko-tehnoloških nepravilnosti koje mogu dovesti do štetnog uticaja na životnu sredinu, kao i obraćanje nadležnom organu radi odlučivanja o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

U saopštenju ove službe dalje se kaže da je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Radomir Nikolić u međuvremenu registrovao firmu na istoj adresi i samoinicijativno u stambenom prostoru nekih od potpisnika peticije izvršio merenje buke preko Beogradskog zavoda za javno zdravlje.

Nakon ovoga, inspektor za zaštitu životne sredine je privremenim rešenjem posebno naložio merenje buke kojoj su izloženi građani potpisnici peticije, smatrajući dostavljeni izveštaj o merenju buke nepotpunim. U inspekciji kažu da vlasnik nije postupio u predviđenom roku, zbog čega je inspektor 22. marta doneo rešenje br.

V-24-501-81/2012, kojim je naložio privremeno zaustavljanje obavljanja delatnosti.

Nakon ovoga, jedan od potpisnika peticije ponovo se obratio inspekciji za zaštitu životne sredine, kao i sekretaru Sekretarijata Jasmini Panarin Petrović.

U cilju razrešenja nastalog problema, 23. aprila je u pomenutom Sekretarijatu organizovan sastanak stranaka u postupku, uz prisustvo i predstavnika MZ Omoljica kako bi se i oni upoznali s problemom. Tada je zaključeno da vlasnik ima obavezu da izvrši merenja koja je naložila inspekcija za zaštitu životne sredine i da prethodno o tome obavesti nadležnog inspektora, koji će privremeno dozvoliti rad dok se to merenje obavi. Isto tako, stranke koje se žale upoznate su s time da moraju da se izjasne ukoliko ne žele da dopuste da se merenje obavi u njihovim stambenim prostorijama.

Nakon što dobije izveštaj stručne kuće ovlašćene za merenje, inspektor za zaštitu životne sredine će, po potrebi, vlasniku naložiti preduzimanje tehničko-tehnoloških mera kako bi se buka svela u granice dozvoljene važećim propisima iz ove oblasti.

„Pančevac” je pozvao drugu stranu u ovom sporu, vlasnika ZTR-a „Gigant” Radomira Nikolića, da odgovori na navedene optužbe, ali on to zasad smatra nepotrebnim, uz obrazloženje da u svemu postupa ispravno.

ÄŒeka se dalji razvoj situacije...

J. Filipović


Još pet vozila iz francuske stiglo u ATP

Novi autobusi ka Beogradu i na „devetki”

Vozni park javnog prevoznika već raspolaže sa 12 takvih autobusa, a građani su imali priliku da se uvere u njihovo stanje, naročito na relaciji prema Beogradu. I pristigla vozila će biti korišćena za prevoz putnika prema glavnom gradu, kao i na liniji devet (Novo Selo – Pančevo – Kačarevo). Novac za realizaciju donacije (tehnička priprema, gorivo od Francuske do Srbije, dnevnice za vozače, špedicija...) biće obezbeđen prodajom otpadnih vozila, kojih u ATP-u, po odluci o rashodu, ima 27. U narednih mesec dana rukovodstvo tog preduzeća prevazići će dva problema: potpuno će izbaciti zglobne autobuse iz saobraćaja i rešiće se otpadnog materijala u auto-bazi, uz solidan prihod.

Prodaja rashodovanih autobusa biće javna, uz sve definisane uslove iz Pravilnika o upravljanju otpadnim vozilima. S ovom donacijom, auto-park je u poslednje dve godine obnovljen četrdeset jednim vozilom.

J. F.


Hitna pomoć

Kako preduprediti tragediju

Zdravstvene tegobe naših sugrađana koje smo pominjali u proteklih nekoliko nedelja i dalje su aktuelne. Krpelji, saobraćajni traumatizmi, alergije i nestabilan krvni pritisak – najčešće su dijagnoze u našem protokolu. U gotovo svakom tekstu posvetimo više pažnje nekoj temi za koju mislimo da je važna i da bi mogla doprineti jačanju zdravstvene kulture. Pomalo se razočaramo kada vidimo da se neke stvari teško menjaju. Ipak, i mali koraci su veoma važni ukoliko vode ka pozitivnoj promeni.

Sve dok ne izmislimo takve automobile i motore koji neće krenuti kad detektuju alkohol ili glavu bez kacige, preostaje nam samo da utičemo na svest građana. Mladost je puna energije i želje za dokazivanjem. Ona je isto tako nesmotrena i bez iskustva.

Mi stariji kao da nemamo više vremena za razgovor s najbližima. Tek kada se dogodi nešto tragično, preispitujemo se da li je moglo drugačije. A svakako može.

Ma ko da je u pitanju – bliski rođak, poznanik ili komšija – skrenimo mu pažnju da ne seda u automobil alkoholisan, da obavezno stavi kacigu ukoliko vozi motor i da brzinu prilagodi uslovima na putu. Veoma je bitna svest da možemo mnogo toga učiniti sopstvenim snagama. Državni aparat i zakoni ostaju nemoćni ukoliko nema opšte saglasnosti i prihvatanja.

S dolaskom toplijeg vremena ne prođe nedelja bez nekoliko teških saobraćajnih nesreća. Nažalost, alkohol i grubo kršenje saobraćajnih propisa glavni su razlozi za gubitke života i invalidnost. Naše ekipe zapažaju veliki broj motociklista koji stradaju zato što ne nose zaštitnu kacigu. Ozlede glave pouzrokuju tešku invalidnost i smrt. Najčešće su traume brade i vilice, a najopasnije povrede vrata, potiljka i temena. Kaciga mora obavezno da zadovoljava standarde kvaliteta kako bi ispunila svoju osnovnu funkciju. Neadekvatna kaciga može da bude isto tako opasna kao situacije u kojima je ne nosimo. Ne postoji dovoljno jak razlog koji može da nas odvrati od nošenja kacige. Cilj je veća sigurnost u saobraćaju.

Dr Miroslav Tepšić


Komarci, krpelji i mi, ostali

Monitoring, pa prskanje

Prskanja komaraca u našem gradu još nije bilo. Prema rečima Zdenke Miljković, ekološke inspektorke pri Gradskoj upravi, u utorak, 8. maja, biće skinute klopke, a odluka o prskanju komaraca biće doneta u skladu s rezultatima tog monitoringa. Tačnije, ako broj komaraca bude velik, Miljkovićeva će dati nalog za njihovo prskanje.

Kao i svake godine, urađen je larvicid iz vazduha kraj rečnih tokova, a sredstva za to je obezbedio pokrajinski Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Time su bili obuhvaćeni i Potamišje, obale Dunava i Nadela.

Za razliku od komaraca, krpelji su već tretirani, i to u samom Pančevu, u Jabuci i Glogonju. U svakom slučaju, ekolozi i lekari preporučuju mere opreza od ujeda krpelja prilikom boravka u prirodi.

Što se komaraca tiče, u apotekama je potražnja repelenata već aktuelna.

D. M.


Osnovno javno tužilaštvo

Obustavljen postupak protiv Adžića

Kliknite za veci prikaz

Pančevački advokat Čedomir Nebrigić izjavio je da je Osnovno javno tužilaštvo u našem gradu ovih dana donelo odluku da obustavi krivični postupak protiv njegovog štićenika, nekadašnjeg direktora „Petrohemije” Slobodana Adžića.

– Protiv njega je bila podneta krivična prijava zbog toga što je tokom juna i jula 2009. godine, kao direktor AD „Petrohemija”, odobrio isplatu zarada zaposlenima bez prethodne isplate poreza i doprinosa. Osnovno javno tužilaštvo je zbog toga protiv Adžića pokrenulo optužnicu – istakao je Nebrigić.

Međutim, 17. novembra 2011. godine potpisan je sporazum između „Petrohemije” i Ministarstva finansija Srbije, zahvaljujući kojem je pančevačkoj fabrici dozvoljeno da dug za poreze i doprinose izmiri u šest mesečnih rata, što je ona ispoštovala.

Nebrigić i njegov kolega Sultan Feratović, koji je takođe branio Adžića, zadovoljni su zbog obustavljanja postupka protiv njihovog štićenika.

– Motivi za podnošenje krivične prijave protiv Adžića su možda politički, ali je odluka suda o obustavi postupka ispravna. Od osamnaest hiljada direktora firmi u Srbiji koji nisu hteli da uplaćuju poreze i doprinose, Adžić je jedini koji je zbog toga dobio krivičnu prijavu – kaže Nebrigić.

Mihajlo Gligorić


Rekonstrukcija raskrsnice

Kružni tok za 20 dana

Radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici Ulice Moše Pijade i Vojvođanskog bulevara počeli su u ponedeljak, 7. maja. Najavljeno je da će oni trajati dvadesetak dana, a između ostalog biće sanirani deo vodovoda i deo fekalne kanalizacije. Zbog tih radova promenjena je autobuska trasa na liniji 14.


In memoriam

Stevan Bena (1935–2012)

Kliknite za veci prikaz

Prošle subote, 5. maja, u 77. godini, u Beogradu je preminuo naš nekadašnji sugrađanin, rođeni Pančevac, Stevan Bena – Čombe, bivši fudbaler „Dinama”, i „Vojvodine” iz Novog Sada, „Minhena 1860”, „Hanovera”, „Klipersa” iz San Franciska, a potom i trener „Zemuna” i nekih saudijskih fudbalskih klubova.

Svoju bogatu fudbalsku karijeru započeo je 1950. godine, u juniorskom timu „Dinama”, a sa sedamnaest godina počeo je da igra za prvi tim. Aprila 1957. godine prelazi u Novi Sad, gde oblači dres „Vojvodine”. Uvek se trudio da na utakmicama daje sve od sebe, zbog čega je pozvan da igra za reprezentaciju. Ostaće zapamćeno da je plavi dres nosio sedamnaest puta i da je, iako je brzo došao do vrha jugoslovenskog fudbala, s uspehom završio Višu trenersku školu u Beogradu. Savez sportova Novog Sada proglasio ga je 1959. za sportistu godine, a 1960. je dobio bronzanu plaketu, nakon pet nastupa u reprezentativnom dresu.

Od 1964. godine Steva počinje da igra za „Minhen 1860”. Godinu dana kasnije s tom ekipom osvaja Kup Nemačke, posle čega na čuvenom Vembliju, pred 80.000 vatrenih navijača, igra u finalu Kupa pobednika kupova Evrope s engleskim „Vest Hem junajtedom”. Imao je tu čast da je za njega, njegove saigrače i rivale iz „Vest Hema” posle te utakmice bio organizovan prijem kod engleske kraljice Elizabete.

Nakon toga Bena odlazi u Hanover, u tamošnji istoimeni fudbalski klub, i tamo postaje kapiten. I u tom klubu postiže uspehe, a nakon serije dobrih igara koje je tamo pružio, selektor reprezentacije Nemačke je izjavio kako bi voleo da može da angažuje igrača poput njega! Životni put odveo je Stevu posle Nemačke preko okeana, u Sjedinjene Američke Države, gde je počeo da igra za fudbalski klub „Klipers” iz San Franciska. Igračku karijeru završio je 1968. godine, kada se s porodicom vratio u Jugoslaviju i započeo trenersku karijeru u FK-u „Zemun”.

Posle kraćeg perioda koji je proveo u tom klubu, ponovo pakuje kofere i odlazi, najpre u Maleziju, a potom u Saudijsku Arabiju. S ekipama koje je vodio osvojio je nekoliko šampionskih titula, pa je i u tim zemljama ostavio dubok trag i potvrdio da je dobar i u trenerskom poslu.

Nakon odlaska u zasluženu penziju Steva je živeo u Beogradu. Oženio se i dobio dvoje dece. Njegov sin živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a ćerka je ostala sa Stevom i njegovom suprugom. Osim porodice, do kraja života je neizmerno voleo FK „Vojvodina”. Često je govorio da je igranje za taj klub najveća čast i ponos.


Održani izbori za gradske mesne zajednice

Demokrate, pa naprednjaci i socijalisti

DS osvojio apsolutnu većinu u tri skupštine * Dačićevoj koaliciji i SNS-u po dvadesetak mandata * Samo jedan radikal

Kliknite za veci prikaz
Njegovo vreme tek dolazi

U nedelju, 6. maja, pored ostalih, održani su i izbori za skupštine u osam gradskih mesnih zajednica, na kojima se za 108 članova u pomenutim organima lokalne samouprave borilo 336 predstavnika 13 lista, kao i 16 kandidata grupa građana.

Od toga, u svim mesnim zajednicama trebalo je popuniti po 15 stolica, dok je jedino na Starom Tamišu i u Vojlovici taj broj bio za šest manji.

Za razliku od prethodnih ciklusa primetan je porast interesovanja za ove, najniže nivoe vlasti, a utisak je da je ono bilo nešto veće po obodima nego u samom centru.

„Preokret” odličan u Vojlovici

Najzastupljenija je, prema očekivanju, bila lista „Demokratska stranka – Vesna Martinović”, sa 104 pretendenata, dok su SNS, URS, LSV i koalicija oko Ivice Dačića imali otprilike oko polovine kandidata manje. Kada su listići prebrojani, bilo je neočekivanih ishoda u odnosu na raniji period, ali se ne može govoriti o nekim velikim iznenađenjima. Iako ne toliko ubedljivo, DS je zadržao primat u urbanijim delovima grada, a koalicije koje su predvodili SNS i SPS solidno su prošle na periferiji.

Tako je, na primer, u MZ Centar ušlo čak deset demokrata (koje su nekad u središtu grada bile u potpunosti dominantne), ali i četiri pripadnika SPS-a i jedan ligaš.

Apsolutnu većinu vladajuća stranka je ostvarila u još dve mesne zajednice: na Tesli je, uz četiri kandidata Dačićeve koalicije, dva naprednjaka i jednog predstavnika grupe građana „Tesla”, mandate osvojilo i osmoro članova Tadićeve partije, kojih je isto toliko u Gornjem gradu.

U tamošnju skupštinu su ušla tri naprednjaka i po dva kandidata SPS-a i URS-a. Najviše članova – šestoro – DS je osvojio još u novoformiranoj Mesnoj zajednici Kotež, a preostalo su podelili SPS (četiri), URS (tri) i SNS (dva).

Podjednak broj mandata u Vojlovici imaju demokrate i koalicija „Preokret”, a kako stvari stoje, značajnu ulogu u stvaranju vlasti imaće i jedan novoizabrani član mesne skupštine iz redova LSV-a.

Stari Tamiš pripao grupi građana

Koalicija „Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS i SDPC” osvojila je najviše mesta u organima dvaju istočnih pančevačkih naselja. Njoj je u MZ-u „Mladost” pripalo pet stolica, a koalicione partnere tražiće u DS-u i SNS-u, koji su obezbedili po četiri predstavnika. Tu se našlo mesta i za predstavnika URS-a, kao i za jednog radikala, jedinog predstavnika na svim nivoima grada ove, nekad najmoćnije srske partije. I na Strelištu socijalisti imaju najviše izabranih – petoro, koliko je i naprednjaka. Uz bok su im četvoro demokrata, a tu je i jedan pripadnik URS-a. Na kraju, kao najveći kuriozitet može se uzeti rezultat u najzabačenijoj pančevačkoj (pri)gradskoj mesnoj zajednici – Starom Tamišu, gde su predstavnici partija dobili svega dva mandata (po jedan naprednjak i demokrata), dok je ostalih sedmoro, bar na papiru, nestranački orijentisano.

Trenutno je jasna situacija u tri mesne zajednice, u kojima demokrate mogu samostalno da vladaju, dok je u ostalima zasad sve prilično neizvesno. Na postizborne koalicije i formiranje većina sasvim sigurno će uticati i nalozi partijskih centrala, mada nije isključeno da se komšijski odnosi dovedu do dogovora...

J. Filipović


Obustavljen Å¡trajk u Bolnici

Do izvesnije političke situacije?

Štrajk zaposlenih u pančevačkoj Opštoj bolnici obustavljen je u sredu, 9. maja. Kao što smo u prošlom broju pisali, tom protestu su se pančevači medicinski radnici pridružili tek 4. maja. Na republičkom nivou ga je inicirao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije još 17. aprila, a u Pančevu su ga prošle nedelje poveli Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Sindikat „Nezavisnost” Opšte bolnice.

Odluka o zamrzavanju Å¡trajka stigla je ovih dana iz Sindikata lekara i farmaceuta, te su i centrale drugih sindikata donele takvu odluku.

– Bespredmetno bi bilo da mi nastavimo štrajk ako su se iz te priče povukli oni koji su ga započeli – izjavio je Marko Pejaković, predstavnik ASNS-a u pančevačkoj Bolnici.

Da podsetimo, zaposleni su stupili u jednočasovnu obustavu rada, uz nagoveštaj da će njihov štrajk vremenom biti radikalizovan. Osnovni zahtev medicinskih radnika bio je povlačenje uredbe o korektivnom koeficijentu od 0,9 odsto za obračun plata.

Čelnici Sindikata lekara i farmaceuta naglasili su da Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja nisu imali sluha za njihove probleme i da odluka o zamrzavanju protesta ne znači da oni odustaju od onoga što su tražili.

Stiče se utisak da su rešili da sačekaju izvesniju političku situaciju kako bi ponovo krenuli u borbu za svoja prava.

D. M.


Loša dioptrija

Toaletno pravilo

Kliknite za veci prikaz

Ima jedno nepisano pravilo o javnim toaletima u Srbiji. Ako se njihovo korišćenje naplaćuje, to gotovo uvek znači da je ve-ce u koji nameravate da uđete totalni krš. I suprotno.

Tu tezu donekle potkrepljuje i slučaj s toaletom na glavnoj autobuskoj stanici u Pančevu. Iako se uz kartu za prevoz naplaćuje peronska karta, za korišćenje ve-cea neophodno je dati još deset dinara. Sve bi to moglo nekako da se prihvati da, recimo, u staničnom toaletu postoje topla voda, kvalitetniji ve-ce papir (ne roze listići), bilo kakav sapun i ubrusi (uz aparat za sušenje ruku). Ništa preterano, ništa neuobičajeno. Recimo, da bude kao ve-ce u Kafe-galeriji u Narodnoj bašti (koji poseduje čak i površinu za presvlačenje beba!). A on je, kao što znate, besplatan i koriste ga čak i oni koji ne sede u kafeu, nego se vrzmaju po Bašti! Možda će te higijenske mane jednom biti ispravljene. Nije to neki bauk.

D. M.


Skandal u „Isidorinoj školi”

Nastavnik zlostavljao decu

„Pedagog” terorisao jednog dečaka i devojčicu, nakon čega su ga njihovi roditelji prijavili policiji * Osumnjičeni nastavnik početkom avgusta ide na sud!

Kliknite za veci prikaz
Roditelji zlostavljane dece prijavili su nastavnika policiji

Početkom avgusta u Osnovnom sudu u Pančevu trebalo bi da počne suđenje jednom nastavniku Osnovne škole „Isidora Sekulić”, kog optužnica tereti za krivično delo zlostavljanja i mučenja dece.

Za nečuveno ponašanje ovog „pedagoga” saznalo se zahvaljujući tome što su roditelji učenika nad kojima se nastavnik iživljavao prijavili to inspektorima Policijske uprave Pančevo. Nakon saslušanja dece koja su bila žrtve zlostavljanja osumnjičenog nastavnika, inspektori policije su podneli krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu, a ono je protiv nastavnika podiglo optužnicu.

Nezavisno od toga, i u „Isidorinoj školi” pokrenut je disciplinski postupak, koji bi trebalo da utvrdi da li će osumnjičeni nastavnik moći da ostane na svom radnom mestu posle svega što je uradio. Očekuje se da će on biti suspendovan, pogotovo zbog toga što je i pre ovoga kršio zakon! Naime, „Pančevac” je prošle godine, početkom oktobra, objavio informaciju da je jedan od nastavnika OŠ „Isidora Sekulić” fizički napao jednog učenika te škole, da je slučaj prijavljen pančevačkoj policiji, koja je povodom toga obavila uviđaj. Saznali smo i to da je majka pretučenog đaka izjavila kako postoji lekarski nalaz kojim se potvrđuje da su detetu nanete telesne povrede.

Povodom tog slučaja saopštenjem se oglasila Branka Belić, direktorka „Isidorine škole”. Ona je naglasila da je obavila razgovore s pretučenim učenikom, s njegovim roditeljem, kao i s nastavnikom na čijem času se dogodio taj incident, ali i sa školskim psihologom i razrednim starešinom đaka, te da je nakon toga utvrdila činjenice važne za pokretanje postupka odgovornosti.

„Smatram da će u zakonito pokrenutom postupku disciplinske odgovornosti nesumnjivo biti rasvetljene sve okolnosti značajne za utvrđivanje disciplinske odgovornosti i za eventualno izricanje mera u skladu s rezultatima postupka”, zaključila je u saopštenju direktorka.

Slučaj u „Isidorinoj školi” potvrđuje da u pančevačkim školama ima nemilih pojava iako se neki trude da ih zataškaju, gurnu pod tepih i sakriju od javnosti. Krajem prošle godine „Pančevac” je pokušao da u Prosvetnoj inspekciji dobije podatke o tome ima li u pančevačkim školama slučajeva vršnjačkog nasilja. U toj državnoj instituciji nekoliko puta su odlagali razgovor, da bi tek naknadno odgovorili da im tokom prošle godine na teritoriji Pančeva nije prijavljen nijedan takav slučaj?!

Mihajlo Gligorić


U četvrtak, u Gradskoj biblioteci

Foto-putopis Vladimira Timića

Kliknite za veci prikaz
Foto-putopis Vladimira Timića

Naš sugrađanin, turistički vodič Vladimir Timić prirediće u četvrtak, 10. maja, od 19 časova, u Gradskoj biblioteci zanimljiv foto-putopis.

Timić će govoriti i prikazivati fotografije iz malog mesta Jindrihovice u Češkoj, koje se nalazi u blizini najpoznatije banje na svetu – Karlovih Vari – a poznato je po tome što je u njemu sahranjeno više od osam hiljada Srba koji su tu stradali tokom Prvog svetskog rata. Njihovi posmrtni ostaci čuvaju se u mauzoleju i na obližnjem vojničkom groblju.

Oni su izgubili živote u logoru koji se nalazio u tom mestu i koji je bio najveći logor na teritoriji Austrougarske. Kasnije, u Drugom svetskom ratu, nacisti su po ugledu na njega otvorili koncentracione logore na teritoriji Nemačke, Poljske i Austrije.

– Zahvaljujući tome što sam turistički vodič, već godinama putujem u Prag i Karlove Vari. Međutim, tek pre nekoliko godina u svojstvu vodiča sam posetio Jindrihovice sa članovima Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije iz Niša. Nakon Drugog svetskog rata o tom mestu se dugo ćutalo i bilo je prekriveno velom zaborava iz političkih razloga – kaže Timić.

On dodaje da o srpskom mauzoleju i vojničkom groblju u Jindrihovcima sada, nažalost, brinu samo dva čoveka – Dejan Ranđelović iz Karlovih Vari i otac Srđan Jablanović, protojerej Srpske pravoslavne crkve iz Praga.

Timić upozorava da postoji opasnost da vojničko groblje uskoro bude prekopano, pa bi zato, po njegovom mišljenju, valjalo da se s tim problemom upozna javno mnjenje, i to u što većoj meri.

Timić kaže da on već godinama vodi naše turiste na ostrvo Vido i u Srpsku kuću na Krfu, a bio je vodič i do Zejtinlika. Zbog toga on smatra i da bi srpskom mauzoleju i vojničkom groblju u Jindrihovicama trebalo pokloniti pažnju koju zaslužuju.

Foto-putopis koji će Timić prirediti 10. maja u Gradskoj biblioteci rezultat je njegovih napora da upozna našu javnost s ovim problemom i spase srpske vojničke spomenike u Jindrihovicama od zaborava.

Mihajlo Gligorić


Abeceda nege, azbuka lepote

Anticelulit programi

Kliknite za veci prikaz
Piše Bojana Ćorluka, kozmetičarka

Celulit je poremećaj mikrocirkulacije vezivnog tkiva kože. Preduslov za njegov nastanak je loša cirkulacija, koja za posledicu ima nagomilavanje tečnosti i smanjeno izbacivanje toksina. Vrsta celulita ima koliko i njihovih uzročnika. Svi oblici ugrožavaju arterijsku i vensku mikrocirkulaciju.

Celulit je veoma rasprostranjen – s njim se suočava oko 90 odsto žena, a imaju ga čak i deca, tako da se čini da je postao bolest 21. veka. Uspešno se leči anticelulit tretmanima, ali ipak savršene rezultate daje uz odgovarajuću ishranu, uzimanje većih količina tečnosti i povećanu fizičku aktivnost.

Razvijeno je mnoštvo anticelulit programa, ali ovog puta ćemo govoriti o bodywrapping-u, tj. termogelovima uz primenu ručne masaže.

Koji anticelulit program je odgovarajući za vas, najbolje će proceniti edukovani maser posle detaljnog pregleda vaše kože.

Ako je to termogel uz ručnu masažu, možete biti sigurni da će se rezultati videti već posle prvog dolaska.

Obavezno se radi serija od najmanje deset tretmana svaki ili svaki drugi dan.

Najbolji termogelovi na tržištu su oni koji sadrže homeopatski raspoređene biljne komponente u svom sastavu, te ako je tretirana osoba osetljiva na neku od biljaka, druga biljka iz sastava gela ublažava preosetljivost, tako da je alergijska reakcija isključena. Posle anticelulit ručne masaže, nanosi se gel u tankom sloju, to se umotava folijom i potom uvija u termo-ćebe. Gel deluje intenzivno oko sat vremena, a posle toga se folija skida.

Bilo bi idealno istuširati se tek posle četiri sata kako bi se dejstvo gela produžilo. Preporučljivo je da se pre ručne masaže uradi tretman ultrazvukom da bi se razbili celulit i masne naslage, a potom se nanosi termogel.

Jedina mana tretmana je vreme njegovog trajanja (oko sat i po), ali se ono može skratiti tako što klijent s gelom i folijom ispod odeće ode i tih sat vremena provede kod kuće, obavljajući druge poslove. Nekom je vreme potrebno za ovaj tretman predugo, a nekome je to prijatan beg od svakodnevnih obaveza i potpuno uživanje uz veoma vidljive rezultate u eliminaciji celulita – tokom deset tretmana gubi se do četiri centimetra u obimu.

Iako je zdrav način životaprioritet, dokazano je da se ovakvim tretmanima telo zateže duplo brže nego uz klasične vežbe. S obzirom na to da su žene sklone pronalaženju prečica, ovo je idealan put do vitke linije i tela bez celulita.


Poziv na humanost

E, to od nas zavisi!

Za operaciju potrebno blizu 40.000 evra

Vladimir Đorđević ima pet i po godina. Prošlog leta je ustanovljeno da boluje od epilepsije, dijagnoza G. 40.2, a početkom aprila 2012. i to da mu je temporalni rog u nivou glave širi u odnosu na kompletnu stranu i da ima cistu na mozgu. Da bi ovaj dečak bio operisan u Rusiji, potrebno je skupiti oko 40.000 evra.

Lekari kažu da bi njegovo ozdravljenje nakon toga bilo prilično izvesno.

Svi koji žele da pomognu, mogu to učiniti uplatom novca na žiro račun Siniše Đorđevića 340-32110017-94 kod „Erste banke”. Takođe, u gradu će novac prikupljati volonterke Milena Nikolić, Vesna Vuletin i Mišo Đurović, a svako ko da novac za Vladimira, dobiće flajer s njegovom fotografijom.

D. M.


„Bazar zdravlja” povodom Dana sestrinstva

Lekarski pregled pod vedrim nebom

Zdravstveni radnici na Korzou – ali ne zbog štrajka * Pregledi bez participacije, uputa i čekanja

Kliknite za veci prikaz
Lako i brzo do kontrole zdravlja

Međunarodni dan sestrinstva (12. maj) u našem gradu je obeležen ranije – 4. maja, uz organizovanje „Bazara zdravlja” na Korzou. Time su medicinski radnici drugu godinu zaredom izašli pred Pančevce i ponudili im lekarske savete i besplatnu kontrolu zdravlja.

O osteoporozi itd.

Događaj je organizovao Opštinski savez zdravstvenih radnika Pančevo, koji okuplja medicinske sestre i tehničare svih profila i specijalnosti iz Doma zdravlja, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, Laboratorije, Službe opšte medicine, Hitne pomoći i Crvenog krsta. Jedino je neobično i pomalo nelogično bilo to što je istog dana počeo jednočasovni štrajk zaposlenih u Opštoj bolnici.

Prema rečima Pave Ilić, glavne sestre u Domu zdravlja, cilj ovakvih dešavanja je prevencija ili rano otkrivanje bolesti, a građani će s rezultatima koje su dobili na pregledu na „Bazaru zdravlja” moći da se obrate izabranom lekaru. Prošle godine je akcija preventivnih pregleda povodom Dana sestrinstva održana u Narodnoj bašti. Tada se pokazalo da je izlazak iz zdravstvenih ustanova na ulice i u parkove odličan način da se proslavi taj dan i da se građanima pošalje poruka da je neophodno da se staraju o svom zdravlju.

Kao i lane, Pančevci su i ovog puta, između ostalog, mogli da dobiju korisne savete od fizioterapeuta sa Fizijatrije u Opštoj bolnici. Ove godine pažnja je bila usmerena na probleme s lumbalnim delom kičme i osteoporozom.

– Kod osteoporoze se promene primećuju tek kada se dođe do patološke faze. One se najčešće javljaju kod žena posle menopauze. Rano otkrivanje tog oboljenja radi se skrining-testom i zato savetujem sugrađankama starijim od 50 godina da preventivno utvrde stanje svojih kostiju – izjavila je dr Biljana Matić, viši fizioterapeut u pančevačkoj Bolnici.

Nedostaje nulta pozitivna

Ona i njene koleginice ponudile su zainteresovanim sugrađankama flajere s testom o riziku od osteoporoze. U njemu je navedeno da se lekaru moraju javiti dame koje imaju genetske predispozicije za ovu bolest, zatim sve one koje su imale prelom kosti posle manjeg udarca ili pada, ili su se smanjile više od tri centimetra. Isto važi i za žene koje puše više od 20 cigareta dnevno, unose veće količine alkohola ili su izgubile menstrualni ciklus pre 45. godine. Osteoporoza se najuspešnije sprečava unosom hrane bogate kalcijumom, svakodnevnim izlaganjem suncu, unošenjem De-vitamina i redovnom fizičkom aktivnošću.

„Bazar zdravlja” bio je dobra prilika da lekari iz Službe za transfuziju krvi obznane da su suočeni s manjkom nulte pozitivne krvne grupe.

– Zalihe svih ostalih krvnih grupa su stabilne. Međutim, nedostatak nulte pozitivne grupe je već neko vreme problem. Bez obzira na broj akcija davalaštva, te rezerve se privremeno popune, ali se brzo ponovo suočimo s deficitom – rekla je Radmila Railić Ristovska iz Službe za transfuziju krvi.

Pančevci koji su došli na „Bazar zdravlja” imali su samo reči hvale za ovakve akcije. Jedna od njih, Bosiljka Marjanović, procenila je da građani, posebno oni koji rade, često nemaju vremena da zakazuju pregled, čekaju kod izabranog lekara i potom idu specijalisti, te je ovakav vid pregleda izuzetno koristan.

D. Mladenović


Četiri igrališta na poklon

Radost za male Pančevce

Kliknite za veci prikaz

U našem gradu nedavno su napravljena četiri nova mala igrališta. Ona se nalaze u Skadarskoj, na Tesli, u Ulici 7. jula i na Kotežu 1. Reč je o poklonu firme „Graneksport” našem gradu, a za postavku se pobrinula Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva. Direktorka tog javnog preduzeća Gordana Denčić Kušljić i predstavnik „Graneksporta” Miroslav Vujović obišli su igrališta u petak, 4. maja. Tom prilikom Vujović je rekao da će obezbediti novac za još jedno, peto igralište, koje će biti postavljeno na terenu iza Preobraženske crkve.

– Naš motiv je bio da učinimo nešto lepo i korisno i da pre svega obradujemo najmlađe sugrađane. Nadamo se da ćemo im pričiniti radost – rekao je Vujović.

Svako igralište ima tobogan, ljuljaške, klackalice i po dve klupe, a posebno je važno to što se jedno od njih našlo na Kudeljarcu, naselju koje baš ne obiluje sadržajima pogodnim za mališane.

Istog dana Gordana Denčić Kušljić i njene kolege predstavili su novinarima lokalnih medija dokle je stiglo uređenje Zmaj Jovine ulice. Kako je rekao Branko Mitrović iz Direkcije, deo te ulice od parka do Karađorđeve biće završen za nekoliko dana, a onda će se preći na deo od Karađorđeve do Svetog Save. Nakon rekonstrukcije ulice u najužem delu grada proširena je pešačka zona, a planirano je da, pored pločnika, javnog osvetljenja i žardinjera sa cvećem, u tom delu budu postavljene i nove klupe.

D. M.


Sufinansiranje programa socijalne zaštite

Odabrano dvanaest projekata

Za socijalna davanja sedam miliona dinara

U prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Pančevo u četvrtak, 3. maja, predstavnici Gradske uprave potpisali su ugovor o sufinansiranju projekata iz oblasti socijalne zaštite s rukovodiocima dvanaest udruženja i organizacija. Za te svrhe je izdvojeno blizu četiri miliona dinara iz gradske kase, što je milion više nego prošle godine. Još 1.400.000 dinara obezbeđeno je za projekat gerontodoktora Gerontološkog centra, te 1.600.000 za „Male kućne zajednice” nevladine organizacije „Na pola puta”. Udruženja koja su odabrana na konkursu dobila su iznose od 120.000 do 500.000 dinara.

Dr Novica Đorđević, većnik za zdravstvo i socijalna pitanja, objasnio je da su projekti bodovani ocenama od nula do 100, a prošli su svi oni koji su imali iznad 50 poena.

Za sufinansiranje je konkurisalo dvadeset jedno udruženje građana ili NVO.

Najvišu ocenu je dobila Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih za projekat „Korak napred”, zatim je na listi „Spomenak” s programom „Umeće kao alternativa nasilju”, a slede „Vikend program” udruženja „Korak ispred”, te projekat „Ka inkluziji – zajedno – uspravno” Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih. Među programima koje će u 2012. finansirati lokalna samouprava jesu i oni kojima su aplicirali Dom „Srce” u Jabuci, OŠ „Braca Petrov”, Udruženje obolelih od multiple skleroze „Južni Banat”, Crveni krst, Centar za socijalni rad „Solidarnost”, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara i Udruženje penzionera grada Pančeva.

Po završetku kalendarske godine, svako od njih moraće da dostavi izveštaj s evaluacijom. Prethodne godine su pokazale da sredstva koja se na ovakav način podele pančevačkim organizacijama i udruženjima zaista donekle utiču na poboljšanje kvaliteta života krajnjih korisnika usluga.

D. M.


U Pančevu obeležen Dan pobede

Sećanje na žrtve pale za slobodu

Kliknite za veci prikaz
Božidar Baroš, zamenik gradonačelnice

Delegacije Gradskog odbora Udruženja boraca Srbije, Gradske uprave, Komande pančevačkog garnizona Vojske Srbije, Društva srpsko-ruskog prijateljstva, pančevačke podružnice Asocijacije ratnih veterana Srbije i drugih boračkih organizacija položile su 9. maja u podne vence na spomenike narodnim herojima u Gradskom parku, čime je u našem gradu obeležen Dan pobede.

– Drugi svetski rat ostavio je na teritoriji Jugoslavije, Srbije i Evrope velika razaranja i ogromne žrtve, i to je bio najteži i najstrašniji sukob u istoriji čovečanstva. U tom ratu na prostoru Jugoslavije stradalo je oko milion i sedam stotina hiljada nedužnih civila i pripadnika partizanskih jedinica. Otpor najjačoj oružanoj sili u Evropi pružili su goloruki narodi Srbije i Jugoslavije, svesni vrednosti slobode i dostojanstva života. Svim antifašističkim borcima u Drugom svetskom ratu, a naročito Pančevcima koji su dali živote za slobodu, neka je večna slava i hvala – rekao je Todor Toša Stojanović, predsednik Gradskog odbora Udruženja boraca.

Međunarodni Dan pobede nad fašizmom obeležili su i članovi Društva srpsko-ruskog prijateljastva „Dositej Obradović” iz Pančeva. Oni su položili vence na spomenike crvenoarmejcima poginulim u borbama za oslobođanje Pančeva i okolnih sela 1944. godine.

Mihajlo Gligorić


Poslednje sednice Gradskog veća

Donacije za kraj

„Hemofarm” poklanja savremen rendgenski aparat Domu zdravlja * Oko 40 miliona dinara za povrtare i voćare koji su pretrpeli štetu usled grada

Gradsko veće Pančeva održalo je dve poslednje sednice u starom sazivu u četvrtak i petak, 3. i 4. maja, kako bi donelo nekoliko odluka iz svoje nadležnosti pre konstituisanja nove izvršne vlasti u gradu.

Članovi tog tela usvojili su izveštaj o realizaciji budžeta za prvo tromesečje ove godine, kao i finansijske izveštaje osam od devet seoskih mesnih zajednica. Veće je odobrilo i novčanu pomoć iz lokalnog budžeta za poljoprivrednike koji su pretrpeli štetu od prošlogodišnjeg grada i potpisivanje ugovora s vršačkim „Hemofarmom” o donaciji novca za nabavku savremenog rendgenskog aparata.

Većnik Zoran Jovanović izvestio je da su budžetski prihodi u prvom tromesečju 2012. od 1,1 milijarde dinara ostvareni gotovo stopostotno, što je osnov za očekivanje da će takav rezultat biti i na kraju godine. On je ocenio kako je to najbolji rezultat u proteklom četvorogodišnjem mandatu odlazeće gradske vlasti. Članovi Veća su usvojili finansijske izveštaje i izmene planova rada u 2011. za mesne zajednice Starčevo, Omoljica, Banatski Brestovac, Ivanovo, Banatsko Novo Selo, Jabuka, Kačarevo i Glogonj.

Veće je odlučilo i da odobri isplatu pomoći poljoprivrednicima iz Vojlovice, Dolova, Starčeva, Brestovca, Ivanova i Omoljice koji su prošlog leta pretrpeli veliku materijalnu štetu zbog nezapamćenog nevremena s gradom koje se sručilo na ta sela.

Šteta je procenjena na oko 3,5 milijardi dinara, koliki je bio celokupan pančevački budžet, pa gradska kasa ne može da pokrije toliki iznos. Zato je odlučeno da svakom proizvođaču koji je prijavio štetu bude isplaćena pomoć od osam hiljada dinara po hektaru, što je ukupno oko 40 miliona dinara. Jelenka Novaković, nadležna članica Veća, rekla je da se time želi pomoći poljoprivrednicima da započnu ovogodišnju proizvodnju.

Odobreno je i potpisivanje ugovora o donatorstvu između farmaceutske kompanije „Hemofarm” iz Vršca i Pančeva za nabavku digitalnog rendgenskog aparata namenjenog Domu zdravlja i štampača za ultrazvuk za potrebe Dečjeg odeljenja Opšte bolnice. Novac će biti obezbeđen tako što će od svake isplate duga Apotekarske ustanove Pančevo koji ona ima prema „Hemofarmu” vršačko preduzeće uplatiti 15 procenata novca na poseban račun Grada.

Većnici su odlučili da odlože primenu dela uredbe Vlade o koeficijentima zarada u javnim službama koji se odnosi na ustanove kulture. Razlog je taj što bi, nakon povećanja cene rada, radnicima s najnižom stručnom spremom, kojih u pančevačkoj kulturi ima mnogo, plate pale ispod minimalca. Najavljeno je da će naknadno biti napravljena računica o tome koliko je dodatnih sredstava neophodno za isplatu minimalne cene rada u oblasti kulture i na koji način će taj problem biti sistemski rešen.

D. V.


Ekološka kampanja na Strelištu

Budimo odgovorni i uzorni građani

Kliknite za veci prikaz

U skladu sa svojim razvojnim ciljevima, utemeljenim na ideji da Pančevo bude čisto i uređenije, i s namerom da sugrađanima pruži kvalitetnije i profesionalnije usluge, JKP „Higijena” je početkom aprila, u naselju Tesla, pokrenula akciju „Sakupljaj višeslojnu kartonsku ambalažu”. Stanovnici tog dela grada sada imaju gde da odlože istrošenu ambalažu jer će specijalizovani kontejner do daljeg stajati na ulazu u malu pijacu. Troje sugrađana koji su doneli najveće količine otpadnog tetrapaka biće nagrađeno lepim poklonom. Pobednik na Tesli je porodica Čiča, koja je donela 7,1 kilogram ove otpadne raciklabilne materije.

Po istom modelu, tim JKP-a „Higijena” 18. maja započinje akciju sakupljanja višeslojne kartonske ambalaže za napitke – otpadnog tetrapaka, na uglu ulica Veljka Vlahovića i Veljka Petrovića na Strelištu.

Nadležni iz tog javnog preduzeća pozivaju sugrađane iz navedenog naselja da učestvuju u ekološkoj kampanji, svakog petka i subote. Najbolji će biti nagrađeni.