Pancevac Online

Broj 4451 · 26.04.2012.

Naslovna

Završane prva faza rekonstrukcije starog jezgra grada

Ponovo „radi” trg

Vrednost investicije – 65 miliona dinara

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Beše polumrtav, sada je superživ – silaz na reku

Završetak prve faze rekonstrukcije starog gradskog jezgra Pančeva svečano je obeležen u utorak, 24. aprila. Trg ispred Gimnazije „Uroš Predić” i Crkve Sv. Karla Boromejskog na osnovu predloga nekoliko grupa građana dobio je nov naziv – Gimnazijski trg.

Zvanično proglašenje naziva usledilo je nakon rimejka legendarne scene iz filma „Maratonci trče počasni krug”, snimane baš na tom mestu. Naime, naš sugrađanin Duško Markušev je, obučen kao Đenka, došao na trotočkašu i na stub na centralnom delu trga zalepio poster na kom je pisalo „Gimnazijski trg”.

Zatim je decu zamolio da trče i viču: „Ponovo radi trg!” Svečanost je počela izložbom oldtajmera AMK-a „Veteran Voždovac”. Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin” organizovao je oslikavanje panoa s motivima starog gradskog jezgra, a istovremeno je nastupio dečji hor „Zvončići”. Program je nastavljen koncertom gudačkog orkestra „Kamerata”. Kasnije te večeri nastupili su Hor i orkestar „Jovan Bandur” i „Bras orkestar” Muzičkog centra Pančevo, dok su kao poslednji zasvirali gimnazijski rokenrol bendovi različitih generacija.

Gradonačelnica Vesna Martinović izjavila je kako bi volela da ovo postane novo omiljeno mesto okupljanja Pančevaca i njihovih gostiju.

Ona je dodala da je truckanje kaldrmom sada prošlost, a da će se od sada za Gimnazijski trg vezivati zaljubljeni pogledi. Gradonačelnica je rekla da je ovo pravi trenutak za rekonstrukciju jer sledeće godine Gimnazija obeležava 150 godina postojanja.

Gordana Denčić Kušljić, direktorka Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, kazala je da su radovi započeti na kraju prošle građevinske sezone jer su tek tada ispunjeni svi uslovi. Objasnila je da je izvođače poslužilo vreme, pa su radili do samog kraja godine.

– Za oko pet meseci je sve bilo završeno, pri čemu je i „Grejanje” završilo svoju instalaciju na vreme. Pokušali smo da vratimo duh ovog trga onako kako smo umeli na osnovu svog entuzijazma, znanja i iskustva – izjavila je Gordana Denčić Kušljić.

Radovi na revitalizaciji starog gradskog jezgra obuhvatili su kompletnu zamenu instalacija, vodovodne i kanalizacione mreže, kišne kanalizacije i javne rasvete.

Štrosmajerova ulica je parterno uređena, kao i Ulica Ignjata Barajevca. Rekonstrukciju je sprovodio konzorcijum građevinskih preduzeća „Vojvodinaput”, „Finet” i „Probanat izgradnja”, a vrednost upravo okončane prve faze radova iznosi 65 miliona dinara.

N. Kranjc


Radno vreme blagajne „Pančevca” za praznik

Tokom prvomajskih praznika blagajna „Pančevca” će raditi po izmenjenom radnom vremenu.

U utorak, 1. maja, oglasi, čitulje, pomeni i sav ostali reklamni materijal primaće se od 8 do 12 sati, dok će u sredu, 2. maja, naša blagajna raditi od 8 do 15 sati.

Novinari „Pančevca” će sve vreme praznika raditi punom parom.


Počeo rasplet u „Azotari” sa četiri i po godine zakašnjenja

Izborna kampanja, nalog iz Brisela ili probuđena država?

Sedmoro uhapšenih, najavljuju se nova privođenja * Bajatović: „Država odgovorna za sve što se dešavalo u preduzeću”

U ponedeljak, 23. aprila, počelo je hapšenje osumnjičenih za malverzacije nakon privatizacije „HIP– Azotare” 2006. godine, kada je to pančevačko preduzeće na aukciji prodato konzorcijumu u kom su bile litvanske firme „Arvi” i „Saniteks” i beogradski „Univerzal holding”. U centru pažnje krivičnih prijava koje su Tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala podneli „Srbijagas” i Dušan Bajatović, generalni direktor tog preduzeća, nalaze se osobe odgovorne za prodaju „Azotarinog” pogona Karbamid 2. Time su osumnjičeni stekli protivpravnu korist od 5,4 miliona evra, dok je država oštećena za 8,3 miliona evra. Nije isključeno da će se u toku istrage pokazati kako to nije bila jedina nepravilnost u poslovanju bivših vlasnika fabrike.

Policija je do zaključenja ovog broja „Pančevca” privela Dušana Stupara, bivšeg suvlasnika preduzeća i prvog čoveka „Univerzala”, Vujadina Jankovića, tadašnjeg direktora „Azotare”, Julijanu Vučković, direktorku Centra za kontrolu Agencije za privatizaciju, kao i četvoro zaposlenih u zrenjaninskoj firmi „Servo Mihalj inženjering” – direktora Čedomira Ivkovića i zaposlene Jovana Udickog, Jelicu Ivković i Milana Cvetićanina. Suvlasnici iz Litvanije Vidmantis Kaučinkas i Simonas Kašis su u bekstvu, a Tužilaštvo je najavilo i nova hapšenja.

Bivši vlasnici i funkcioneri preduzeća terete se da su jednoj ruskoj firmi nezavršen pogon „Azotare” – Karbamid 2 – prodali po trostruko višoj ceni (32,5 miliona evra) od one koju su platili za čitavo preduzeće (13,1 milion evra), i to kršeći kupoprodajni ugovor i važeće propise. Naime, oni su nakon privatizacije 2006. najpre od Agencije za privatizaciju oslobođeni obaveze da ulože 11,5 miliona evra u završetak Karbamida 2, a potom su od „Servo Mihalj inženjeringa” dobili procenu vrednosti tog pogona, po kojoj je on činio svega 3,75 odsto kapitala „Azotare”, umesto 10,88 procenata, kako je procenila Agencija.

Time su obezbedili formalni uslov da otuđe taj deo fabrike. Agencija nije adekvatno reagovala na prijave sindikata preduzeća da vlasnici krše ugovor, pa je ovaj pogon nesmetano rastavljen u delove i otpremljen u Rusiju. Nakon toga Agencija zahteva od konzorcijuma da u budžet Srbije uplati razliku između vrednosti Karbamida 2 koju je procenila država i one za koju je taj pogon prodat, ali vlasnici tu obavezu nisu ispunili. Tek nakon toga ova državna institucija raskida kupoprodajni ugovor – januara 2009. godine.

Slede novi detalji

Određenu ulogu u privatizaciji „Azotare” i spornim događajima koji su nakon toga usledili imali su i pojedini pančevački zvaničnici. To se pre svih odnosi na tadašnjeg predsednika opštine Srđana Mikovića, njegovog zamenika Milutina Tomovića, koji je bio član tenderske komisije u postupku privatizacije, kao i Milana Babića, predsednika Skupštine Pančeva iz tog vremena.

Miković i Babić su se u više navrata obraćali Agenciji za privatizaciju povodom određenih problema koji su bili posledica prodaje fabrike litvansko-srpskom konzorcijumu. O ovoj korespondenciji i razgovorima koje je prvi čovek lokalne samouprave od 2004. do 2008. vodio s državom, kao i o odzivu na koji je naišao u republičkim institucijama, moći ćete da čitate u narednom broju „Pančevca”.

Dušan Bajatović, generalni direktor preduzeća „Srbijagas”, koje je nedavno postalo većinski vlasnik „Azotare”, rekao je gostujući na Televiziji Pančevo da finansijska policija i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala proveravaju poslovanje preduzeća od 2009, te da hapšenja nisu samo posledica krivičnih prijava. One su usledile kada su nova rukovodstva pančevačkog preduzeća i „Srbijagasa” sumirala stanje nakon preuzimanja fabrike.

– Kada smo ušli u firmu, shvatili smo da nešto nije u redu, jer neki papiri nedostaju. Onda smo počeli da istražujemo i sklopili smo celu sliku, a potom smo podneli prijave. Za sve što se tamo dešavalo odgovorna je država, koja nije mogla da ne zna da se ne isplaćuju plate, da se krade, garantuje imovinom mimo zakona, podižu neprimereno visoki hipotekarni krediti. Sve se to znalo i sada treba utvrditi ko je to sve radio i ko treba da odgovara – rekao je Bajatović.

On je indirektno potvrdio nezvaničnu priču o tome da je Dušan Stupar, nekadašnji načelnik beogradske Državne bezbednosti, na arbitraži zbog prodaje Karbamida 2 rekao da je bilo i drugih malverzacija i pranja novca kroz prodaju veštačkog đubriva.

– Ja sve to znam. Znam i više nego što znaju likovi koje spominjete, ali jednostavno nisam vlastan da se time bavim u medijima. Sve što smo saznali, rekli smo pravosudnim organima – dodao je Bajatović Ovaj visoki funkcioner SPS-a negirao je da hapšenja imaju veze s predizbornom kampanjom, iako se dešavaju usred nje, rekavši da on o privatizacionim malverzacijama u „Azotari” govori već mesecima, ali je na izvestan način ovu aferu ipak povezao s politikom.

– Gospoda koja su privedena sigurno nisu finansijeri SPS-a. Stupar je bio član Srpske napredne stranke, pa ako bude snažna njegova politička odbrana, znači da je veza (s naprednjacima – prim. aut.) bila jaka – rekao je Bajatović.

Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, izjavio je za B92 da je ta stranka od Stupara zakupila poslovni prostor. On je dodao kako je uhapšeni bivši suvlasnik pančevačkog preduzeća bio „glavni borac protiv ovakvog stanja u ’Azotari’, da je imenovao krivca za njega i možda zbog toga stradao”. Nikolić je ocenio kako je Bajatović organizovao Stuparevo hapšenje kako sam ne bi bio uhapšen, ali nije objasnio zbog čega.

Javnost je upoznata sa zahtevom EU da se preispitaju privatizacije u 24 preduzeća u Srbiji, pa je, uprkos svemu iznetom, teško oteti se utisku kako je čitav „slučaj Azotara” u direktnoj vezi s nastojanjima nekih stranaka u sadašnjoj republičkoj vlasti da se preporuče Briselu za partnera i nakon izbora. Njihov naredni zadatak biće da ubede Pančevce, a naročito radnike u fabrici veštačkih đubriva, kako ovakve mere državnih organa nisu mogle biti preduzete i ranije.

U nedeljama pred nama pokazaće se koliko su dokazi u rukama Tužilaštva dovoljni za potpuno rasvetljavanje svih događaja. A ishod predstojećih izbora mogao bi biti i test za nezavisnost srpskog pravosuđa.

D. Vukašinović