Pancevac Online

Broj 4450 · 19.04.2012.

Naslovna

Ko još veruje u zeke

Kliknite za veci prikaz

Decu nije teško prevariti.

Dovoljno je ispričati im kako je kroz dvorište upravo protrčao zeka sa džakom punim poklona i da je, učinilo nam se, ostavio nekakvu šarenu kesicu u žbunju.

I ona će u to poverovati.

Nas, odrasle, samo je malo teže prevariti.

Dovoljno je mesecima nam pričati kako će posle đurđevdanskog zaokruživanja zemlja (Srbija) da procveta.

A mi sve mislimo – zeka.


Dušan Borković i „Nisotec racing team” krenuli u osvajanje Evrope

Prvi korak ka tituli brdskog Å¡ampiona

Pančevački automobilski as postavio nov rekord staze

Kliknite za veci prikaz
Foto: Robert Uzon

Naš sugrađanin Dušan Borković, član „Nisotec racing team-a”, ubedljivo je pobedio na prvoj trci Evropskog brdskog šampionata u Francuskoj, koja je održana prošlog vikenda. Na stazi „Kot Sen Žan du Gar Kol Sant Pjer” pančevački automobilski as je postavio nov rekord staze i ostvario pobedu.

Ovo je bila prva ovosezonska trka, a krajnji Borkovićev cilj je osvajanje evropske titule. Naš automobilista je bio superioran i u oba nastupa najbrži. Bez obzira na brojne tehničke poteškoće, jaku konkurenciju i činjenicu da ranije nije vozio na ovoj stazi, Borković je 15. aprila dva puta obarao rekord staze.

– Veoma sam srećan što sam pobedom započeo ovosezonski nastup u Evropi. Konkurencija je bila izuzetno jaka. Bio sam veoma umoran zbog napornog puta i problema koje smo imali tokom pripreme vozila, ali sve se dobro završilo. Članovi mog tima su bili na visini zadatka, „micubiši” je izdržao sve napore i zasluženo smo pobedili. Bio sam brži i od automobila koji nisu bili u našoj klasi. Ova pobeda mi puno znači i na psihološkom planu, jer sam sezonu započeo pobedom, i to na stazi koju nisam poznavao. Nadam se da sam usrećio svoje navijače u Srbiji i u inostranstvu. Idemo dalje. Ovo je samo prvi stepenik u našem pohodu ka vrhu Evrope. Slede nove trke i novi izazovi – rekao je naš as.

Zahvalio je na podršci Naftnoj industriji Srbije, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Gradu Pančevu i servisu „MS auto” i najavio da će za dve nedelje na programu biti druga trka Šampionata Evrope u Austriji. Obećao je da će pokušati da u 12 ovosezonskih trka zabeleži 12 pobeda.

Sudeći po rezultatu prve trke, sasvim je jasno da srpski automobilsta ima sposobnost i znanje da ostvari ono što je zacrtao. Kako bi planirano bilo i ostvareno, neposredno pre početka ovog prestižnog šampionata Borković je potpisao nov sponzorski ugovor s Naftnom industrije Srbije, čime je dosadašnja saradnja unapređena.

Prema rečima nadležnih u NIS-u, podrška višestrukom automobilskom asu, koji drugu godinu zaredom nastupa pod imenom NIS-ovog uljnog brenda „Nisotek”, predstavlja potvrdu da je ta kompanija spremna da pomogne onima koji promovišu vrhunski sport i zdrav način života. Time najveća srpska naftna kompanija dokazuje svoju korporativnu odgovornost i promoviše svoje brendove na evropskom tržištu.

– Podrškom vrhunskom šampionu u automobilizmu želimo da doprinesemo afirmaciji ovog atraktivnog sporta. Prošlogodišnjim ulaskom u „Nisotec racing team” Borković je obezbedio sjajne rezultate na stranim i domaćim stazama. Ove sezone NIS će još snažnije podržati najbržeg Srbina i „Nisotec racing team” na putu ka evropskoj tituli – istakao je Jusif Abasov, zamenik izvršnog direktora bloka „Promet”, na konferenciji za novinare održanoj 12. aprila na benzinskoj stanici „Zmaj”, povodom potpisivanja sponzorskog ugovora.

Ovogodišnja podrška NIS-a ozvaničena je uoči prve trke Šampionata Evrope na drumskim stazama („FIA European Hill Climb 2012”) i predstavlja veliku pomoć Borkoviću, jer je opštepoznato da je automobilizam veoma skup sport. Uz telenat i veštinu, iziskuje velika ulaganja, kako za servisiranje i nabavku neophodne potrošne opreme (gume, gorivo, ulja itd.), tako i za smeštaj, prevoz ekipe i druge troškove, koji su sastavni deo jednog velikog trkačkog takmičenje.

– Prisustvo NIS-a je veoma važno jer predstavlja podsticaj za osvajanje trona na Evropskom šampionatu. Iza mene stoji lider na domaćem tržištu naftnih derivata, brend koji krupnim koracima osvaja pozicije na međunarodnom tržištu – rekao je Borković.

Na dosadašnjim takmičenjima Dušan Borković je pokazao vanserijski talenat, ostavivši iza sebe mnogo starije i iskusnije vozače, mnogo brža, bolje opremljena i skuplja vozila.

S preko 200 trofeja, Borković je najtrofejniji automobilista u Srbiji.

Najmlađi je nosilac „Dijamantske kacige”, dobitnik triju „Zlatnih kaciga”, titule šampiona u generalnom plasmanu na brdskim stazama Srbije i titule vicešampiona N-grupe, kao i osvajač trećeg mesta u generalnom plasmanu na „European Hill Climb Championship-u” 2011. godine.

Z. Stanižan