Pancevac Online

Broj 4448 · 05.04.2012.

Naslovna

Skupština Pančeva okončala posao u ovom sazivu

Napokon usvojena planska dokumentacija

Jedna od najkraćih sednica donela ukidanje ekološke takse „Petrohemiji” * Nova pregrupisavanja odbornika sačuvala SNS-u i URS-u mesta u Izbornoj komisiji * Od NIS-a zatraženo da plati preseljenje porodica s oboda nove rafinerije

Kliknite za veci prikaz

I sednica Skupštine Pančeva održana u sredu, 4. aprila, počela je stranačkim prestrojavanjem odbornika, a ovog puta to je bila posledica nastojanja pojedinih stranaka da sačuvaju odborničke klubove kako bi zadržale članove u gradskoj Izbornoj komisiji. To se odnosi na SNS, koji je između dve sednice ostao bez trojice odbornika, pa su umesto njih došli novosrbijanci Bogdan Ankucić i Gora Gvozdenović, i na URS, čiju je grupu napustio Miodrag Jovanov, odbornik Zelenih Srbije. Njega je zamenila Borka Žunić iz Narodne partije Maja Gojković. Najviše rasprave i jedan prekid sednice zabeleženi su na početku zasedanja, kada su na dnevnom redu bile lokalne takse.

Mnogo manje interesovanje izazvale su odluke o usvajanju planske dokumentacije ključne za razvoj grada.

Diskusiju o smanjenju naknade za taksi stajališta pokrenuli su predstavnici SNS-a i URS-a da bi izneli tvrdnje kako investitori beže iz Pančeva zbog previsokih lokalnih nameta. Božidar Koprivica (SNS) ocenio je kako su pančevačke takse najviše u Srbiji i dodao da je samo firmarina tri puta skuplja nego u Inđiji, a 17 puta veća od one koja se plaća u Kragujevcu. Borka Žunić (URS) pozvala je vlast da iznese podatke o paušalnim porezima koje plaćaju preduzetnici.

Odgovarajući, Zoran Jovanović, član Gradskog veća, rekao je da su to notorne neistine nalik onima iznetim na konvenciji URS-a u Pančevu, te da je Pančevo jedan od gradova s najmanjim taksama. On je najavio kako će uskoro javnosti predočiti istinite podatke o ovoj temi. Petar Jojić (SRS) pozvao je lokalnu vlast da visinu ovih opterećenja prilagodi mogućnostima obveznika.

Već kod naredne tačke – odluke o ukidanju ekološke takse za preduzeća u restrukturiranju, predloženoj na molbu „Petrohemije” – usledio je prekid sednice. Predsednik Skupštine Tigran Kiš odredio je pauzu nakon zahteva Predraga Patića (LDP) da neko od rukovodilaca preduzeća objasni odbornicima razloge zahteva. Jedansat kasnije Milan Teofilović, predsednik Upravnog odbora kompanije, rekao je za govornicom da su petrohemičari već dugo u velikim gubicima, iz kojih pokušavaju da izađu. On je dodao kako ih sto miliona dinara, koliko godišnje duguju Gradu za ekološku taksu, neće spasti tog problema, ali će pomoći sprovođenju restriktivnih mera štednje uvedenih početkom godine.

Kliknite za veci prikaz

Teofilović je zahvalio Gradskom veću što ima razumevanja za „Petrohemiju” i njene pokušaje da obezbedi novac za investicije, naročito nakon što je Vlada Srbije odustala od obezbeđivanja obećanih 70 miliona evra za te potrebe. Patić je rekao kako razume položaj preduzeća i potrebu očuvanja radnih mesta, ali je zatražio da gradska vlast, umesto otpisa takse, odloži njenu naplatu dok kompanija ne izađe iz krize jer se sa stotinak miliona godišnje u Pančevu može dosta toga uraditi. Odlučeno je da taksa ipak bude ukinuta.

Patić je vladajućoj koaliciji prigovorio da je obmanula javnost tvrdnjama kako će novi autobusi namenjeni ATP-u biti klimatizovani i s automatskim menjačima, jer su oni iz Turske stigli bez toga. Zoran Jovanović je rekao kako klime niko nije obećavao, a da su manuelne menjače tražili vozači.

Prilikom usvajanja izveštaja o radu JKP-a „Grejanje”, lokalni čelnik LDP-a je skrenuo pažnju na to kako niko u tom preduzeću nije odgovarao zbog dvonedeljnog kašnjenja grejne sezone. On je optužio preduzeće da svoje dugove namiruje kroz previsoke račune potrošača i da izbegava ugradnju kalorimetara, koji bi građanima omogućili racionalniju potrošnju. Replicirajući, Mišo Marković (DSS) rekao je da su dugovi znatno smanjeni zahvaljujući pomoći budžeta i uštedama u poslovanju.

Odbornici su usvojili prostorni i generalni urbanistički plan Pančeva, a potom planove generalne regulacije za širi centra grada i naselja Strelište, Vojlovica i Topola. Tokom te rasprave odbornici SPS-a i LDP-a zatražili su da se Skupštini obrati Gojko Lazić, predstavnik skupština stanara zgrada u ulicama Georgija Dimitrova i Dositejevoj, koji od Gradske uprave traže da zabrani izgradnju dveju novih zgrada na placu koji služi kao park, ali to je odbijeno.

Obrazloženje je da je taj plac privatna svojina, čijeg vlasnika Grad ne može obavezati da zadrži park, kao i da je reakcija oko hiljadu stanovnika Sodare zakasnela pošto je plan tog dela Pančeva usvojen na prethodnoj sednici Skupštine.

Tokom usvajanja izmena plana generalne regulacije južne industrijske zone, odbornici su podržali predloge Božidara Koprivice (SNS) i Petra Andrejića (DS) da se od NIS-a zatraži finansiranje preseljenja desetak kuća u čijem komšiluku će nići jedno od novih rafinerijskih postrojenja.

Ova sednica planirana je kao poslednja u aktuelnom sazivu pančevačke Skupštine, ali bi odbornici mogli još jednom da se sastanu radi usvajanja kolektivnog ugovora za javna i javnokomunalna preduzeća. Uslov je da pregovori između sidnikata, gradske vlasti i direktora ovih preduzeća uskoro budu uspešno okončani.

D. Vukašinović


Uskršnja čestitka

Kliknite za veci prikaz

Svim našim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru čestitamo ovaj veliki hrišćanski praznik.Vaš „Pančevac”