Pancevac Online

Broj 4447 · 29.03.2012.

Naslovna

I istorija se može skockati

Kliknite za veci prikaz

Nakon popločavanja prilaza Tamišu s gimnazijske strane, ovih dana se vrednim krampanjem i lopatanjem otvara nov starinski koridor ka keju. Na zadovoljstvo ljubitelja opuštencije „baj d river”, i Kasapinovićev sokak zadržaće onaj rustični skadarlijski „luk”.

Potpuni užitak ovde ometa stanje „industrijsko-turističkog” lokaliteta, za koji je nov-stari sokak zalepljen.

Hm, na prvi pogled deluje da se, kada su već radnici, mašine i alatke u akciji, očas posla može skockati i nekadašnja dika Pančeva iz 1722.


Treći pokušaj vantelesne oplodnje o trošku grada

Program za što više beba u Pančevu

Potpisan ugovor između Kliničkog centra Srbije, Gradske uprave i RFZO-a * Prijava bračnih parova sredinom aprila

Kliknite za veci prikaz
Kao na svakom korzou: blizanci idu u jednom smeru, dok ih jedinac Å¡meka

Svi zainteresovani parovi s teritorije grada Pančeva koji su dosad imali dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje, za oko dve nedelje moći će da se prijave i za treći pokušaj. Novac za tu namenu, a reč je o 5.000.000 dinara, ovog puta je obezbedila naša lokalna samouprava. O tome je bilo reči na konferenciji za novinare održanoj u sredu, 28. marta, u zgradi Gradske uprave.

Borba s belom kugom

Prošle nedelje, 22. marta, zaključen je ugovor između Gradske uprave Pančeva, Kliničkog centra Srbije u Beogradu i pančevačke filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Time su zvanično stvoreni uslovi da ovaj, dugo najavljivani program uskoro počne da se realizuje.

Gradonačelnica Vesna Martinović kaže da smo time postali jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koje su ugovorile ovakvu vrstu aranžmana. Obezbeđivanje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje značajno je za mnoge bračne parove, a istovremeno doprinosi borbi protiv bele kuge.

– Pred mnogim bračnim parovima koji žele decu, između ostalih, postavljaju se problemi finansijske prirode. Obezbeđivanjem 5.000.000 dinara iz gradskog budžeta nastojali smo da ih oslobodimo barem tog problema i da im na taj način izađemo u susret – izjavila je Vesna Martinović.

Prema rečima Slavice Đurice, direktorke pančevačke filijale RZZO-a, na teritoriji Republike Srbije od 2006. godine 7.000 parova se podvrglo vantelesnoj oplodnji, a zahvaljujući tome rođeno je 1.500 beba.

U 2011. godini 38 Pančevki je ušlo u proceduru vantelesne oplodnje, ali se ne zna ni koji pokušaj je bio po redu ni kolika je bila njihova uspešnost. Godinu dana ranije, to je pokušalo 20 parova iz našeg grada.

Nema politike

– Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije važi za jednu od najuspešnijih klinika za obavljanje vantelesne oplodnje. U njoj je od početka 2012. godine 70 parova ušlo u tu proceduru. Direktor navedene klinike, profesor dr Aleksandar Ljubić, važi za najeminentnijeg stručnjaka u vantelesnoj oplodnji – objasnila je Slavica Đurica.

Dr Novica Đorđević, većnik za zdravstvo i socijalna pitanja, naglasio je da ovde nije reč o političkoj kampanji pošto se na ovom poslu radi još od maja 2011. Kako je kazao, on se lično zalagao kako za program trećeg pokušaja vantelesne oplodnje tako i za obezbeđivanje sredstava za nezaposlene porodilje i za zaposlene trudnice na održavanju trudnoće.

On je izjavio da se očekuje oko 20 bračnih parova, a jedan od kriterijuma jeste da žene nisu starije od 42 godine, da žive na teritoriji Pančeva (koja podrazumeva i devet naseljenih mesta) i da su prethodna dva pokušaja imale u našoj zemlji. Ukoliko bude neophodno, pored planiranih 5.000.000 dinara, do kraja 2012. mogao bi biti izdvojen još milion dinara. Trenutak za prijavljivanje zainteresovanih sugrađana biće objavljen u lokalnim medijima.

Đorđević je podsetio i na činjenicu da porodice iz Pančeva za trojke, četvorke ili duple blizance tokom deset godina dobijaju po 19.000 evra, što je suma koju zajedno obezbeđuju Republika, Pokrajina i Grad. To je napomenuo, jer je rođenje više od jedne bebe česta pojava kada je vantelesna trudnoća u pitanju.

D. Vukašinović