Pancevac Online

Broj 4446 · 22.03.2012.

Naslovna

Letnje računanje vremena od 27. marta

Kliknite za veci prikaz

U noći između subote i nedelje časovnike u 2 sata treba pomeriti jedan sat unapred, na 3.


Apstraktno drevni silaz na reku

Kliknite za veci prikaz

Proleće, najlepše godišnje doba (ili kako ga zovu baćuške – vesna), donelo je jasne konture nečega što se decenijama grozničavo čekalo, a što su brojne lokalne vrhuške pred svake izbore samo zdušno obećavale – konačno je popločan put do reke, i to kroz najdrevniji deo grada!

Nesumnjivo, realizacija ideje o novom „starom jezgru” za veliki je aplauz, ali kako razumeti nedostatak zelenila ili prisustvo zakrivljenih „detalja”?!

Ko zna, možda malo apstraktnog konceptualizma nije naodmet...


Severna sela se priključuju na gradski vodovod

Do leta Stari Tamiš i Kačarevo, sledeće godine Dolovo

Uskoro bolji kvalitet vode * Gradilište obišle gradonačelnica i direktorka JKP-a „Vodovod i kanalizacija”

Kliknite za veci prikaz

Septembra prošle godine počeli su radovi na izgradnji vodovoda na relaciji Pančevo–Dolovo, a ovih dana oni su u punom jeku. Gradonačelnica Vesna Martinović i direktorka JKP-a „Vodovod i kanalizacija” Milica Radovanović posetile su gradilište kod Doma slepih u četvrtak, 16. marta.

Investicija od blizu milion evra

Grad Pančevo je pre nekoliko godina započeo radove na rekonstrukciji vodovodne mreže i izgradnji vodovoda do severnih sela, a uz pomoć kredita nemačke razvojne banke KFW treba da bude obezbeđen novac za završetak radova. Pre nekoliko godina je zamenjena vodovodna mreža, postavljeni su i novi vodomeri u samom gradu, a prošle godine je počela faza spajanja severnih sela sa gradskim vodovodom. Do kraja leta treba da budu završeni radovi na delu mreže do Starog Tamiša i da to naselje bude priključeno na gradski vodovod. Paralelno s tim poslom biće okončano i prikupljanje dokumentacije za nastavak radova na mreži od Starog Tamiša do Dolova, a očekuje se da će građani tog naseljenog mesta sledeće godine dobiti gradsku vodu.

Milica Radovanović, direktorka JKP-a „Vodovod i kanalizacija”, istakla je da je u pitanju investicija izuzetne vrednosti, i to ne samo finansijske, koja iznosi 939.000 evra, jer će na naš sistem vodovoda biti priključeni novi korisnici, koji će ubuduće dobijati zdravu pijaću vodu.

Sledeća faza obuhvatiće Jabuku i Glogonj

I gradonačelnica Vesna Martinović osvrnula se na dosadašnje probleme severnih sela, s akcentom na činjenici da se dugo nije vodilo računa o kvalitetu vode u pančevačkim naseljenim mestima, koja imaju svoja seoska komunalna preduzeća zadužena za brigu o redovnom vodosnabdevanju.

– Mogu da kažem da u severnim selima kvalitet pijaće vode nije uvek bio na zadovoljavajućem nivou.

Sada ćemo sve mreže povezati sa gradskim sistemom vodovoda, jer mi u Pančevu imamo ozbiljno preduzeće, koje uvek na adekvatan način brine o kvalitetu vode. Mislim da će nivo životnih uslova u selima na ovaj način biti znatno podignut – rekla je Vesna Martinović.

Pored vodovoda do Dolova, od kredita KFW banke biće urađene nove vodovodne instalacije do drugih severnih sela, a sledeća faza obuhvatiće Jabuku i Glogonj. Prvobitno je bilo planirano da se i radovi na mreži u Kačarevu finansiraju iz donacije KFW banke, ali je u međuvremenu novac za tu namenu obezbeđen iz republičkog i gradskog budžeta. U tom mestu je završena rekonstrukcija seoske vodovodne mreže, ali još uvek traju pojedini radovi, koji treba da budu okončani do 1. maja.

N. Radonjin


Proglašene četiri lokalne izborne liste

Zasad tri stranke i jedna koalicija

Na listićima se našli DS, URS, LSV i DSS * Do sada svi ispunili obavezu veće zastupljenosti žena

Kliknite za veci prikaz
Tek nas očekuju partijsko šarenilo po tarabama i zidovima

Izborna komisija grada Pančeva je do srede, 21. marta, proglasila četiri lokalne izborne liste i trojicu kandidata s većinske liste Demokratske stranke za Skupštinu Vojvodine.

Do izlaska ovog broja „Pančevca” iz štampe, svoje mesto na biračkim listićima za lokalne izbore dobile su liste „Demokratska stranka Vesna Martinović”, koja će se nalaziti pod rednim brojem jedan, a slede „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak”, „Ujedinjeni za Pančevo – Ujedinjeni regioni Srbije – Saša Pavlov” i „Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica”.

Demokrate su očigledno i ovog puta odlučile da se nađu na prvom mestu svih glasačkih listića, pa su za nepuna dva dana skupili nešto više od 3.000 potpisa podrške svojim kandidatima, dok su ostale tri partije to učinile do nedelje, 18. marta. Od ove četiri liste, svih 70 imena sadrže spiskovi DS-a i URS-a, dok je LDP predao spisak sa 55 kandidata, a DSS 66 predloga za buduće odbornike.

Nosilac liste DS-a i prva na njoj je Vesna Martinović, aktuelna gradonačelnica i predsednica pančevačkih demokrata. Uz nju su uglavnom dobro poznata imena članova stranke, funkcioneri lokalne vlasti, direktori gradskih ustanova i preduzeća, i druge javne ličnosti. Predsednica Gradskog odbora DS-a je izjavila da su se stranački organi prilikom izbora kandidata rukovodili njihovim kvalitetom i onim što su do sada uradili na svojim javnim funkcijama ili u profesionalnim karijerama.

Ligaši će po prvi put izaći samostalno na birališta da s ostalim učesnicima izbora odmere snage u Pančevu. Pre četiri godine oni nisu uspeli da s koalicijiom u kojoj su bili SPO i G 17 plus uđu u lokalni parlament. Prva na listi ovog puta je Marinika Čobanu, članica Predsedništva te stanke, a ostala 54 kandidata su svi odreda članovi LSV-a. Marinika Čobanu kaže da nisu želeli nikakve eksperimente s nestranačkim ličnostima i zbog toga su na spisku isključivo stranačke ličnosti.

URS u Pančevu drugačije je sastavio svoju izbornu listu.

Na njoj je 36 članova G 17 plus, 23 kandidata dao je Narandžasti blok, a 11 Narodna stranka Maja Gojković. Saša Pavlov, predsednik GO G 17 plus i direktor „Petrohemije”, koji predvodi ovu listu, rekao je da na kvoti G 17 plus ima i nestranačkih ličnosti.

Prve kandidature za Pokrajinu

Listu „DSS – Vojislav Koštunica” predvodi Tigran Kiš, potpredsednik Izvršnog odbora stranke i predsednik Skupštine Pančeva.

Među preostalih 65 kandidata za odbornike nalaze se aktuelni funkcioneri DSS-a u lokalnoj vlasti i direktori gradskih preduzeća i ustanova, osim Danila Bjelice, direktora „Zelenila”. Od poznatih javnih ličnosti na listi su još aforističar Zoran T. Popović i biciklista Dušan Milojkov. DSS je predao listu sa svih 70 kandidata, ali je Izborna komisija našla da su neki od potpisa podrške nevažeći. DSS-u je dat dodatni rok da prikupi nedostajuću podršku, međutim u stranci su odlučili da umesto toga skrate listu kandidata za četiri imena.

U utorak, 20. marta, potvrđene su kandidature trojice funkcionera lokalnog DS-a s većinske liste za pokrajinski parlament. Prvi na glasačkim listićima u izbornoj jedinici Pančevo 1 biće Zoran Jovanović, profesor matematike, član Gradskog veća i potpredsednik GO DS-a. U izbornoj jedinici Pančevo 2 kandidovan je treći put zaredom Siniša Kojić, član Predsedništva Gradskog odbora stranke, koji je dva puta do sada biran za poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

Petar Andrejić, takođe član Predsedništva pančevačkih demokrata, boriće se za četvrti uzastopni poslanički mandat u izbornoj jedinici Pančevo 3.

Provera i SMS-om

Građani s pravom glasa moći će da obave uvid u birački spisak u kancelariji 107 na prvom spratu Gradske uprave radnim danom, od 7.30 do 15.30, i zahtevati upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku sve do 20. aprila u ponoć.

Od utorka, 20. marta, oni mogu proveriti da li su upisani u jedinstven birački spisak i putem SMS-a, slanjem besplatne poruke na broj 2202. U poruci treba napisati: izbori, razmak i zatim jedinstveni matični broj.

Osim toga, od srede, 21. matra, ova provera može biti obavljena i na internet adresi Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu: www.drzavnauprava.gov.rs.

Svoje kandidature za većinske izbore u Pokrajini u sredu, 21. marta, Izbornoj komisiji u Pančevu predalo je troje predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Predrag Stojadinov, master sporta i fizičke kulture, svetski prvak u karateu, selektor državnog karate tima i direktor JKP-a „Mladost”, pokušaće da osvoji mandat u izbornoj jedinici Pančevo 1.

Na izbornoj jedinici Pančevo 2 ligaši su kandidovali Olivera Petkovića, profesora matematike i informatike iz Glogonja, a u jedinici Pančevo 3 Radovanku Jakovljević Lazić, inženjera agronomije, zaposlenu u poljoprivrednom preduzeću „Vojodina” iz Starčeva.

Najave novih kandidatura

Očekuje se da narednih dana budu predate liste za lokalne i kandidature za pokrajinske izbore još nekoliko stranaka i koalicija. Vladimir Delja, predsednik GO DSS-a, izjavio je da će do petka, 23. marta, gradskom telu zaduženom za sprovođenje izbora biti dostavljene kandidature troje pretendenata na pokrajinske mandate. To su Mileta Popović, član SPAS-a, za izbornu jedinicu Pančevo 1, Predrag Škaljak, član Gradskog veća u ostavci, izborna jedinica Pančevo 2, i Miloš Pantović za izbornu jedinicu Pančevo 3.

URS je rešio da njegovi kandidati u ove tri izborne jedinice budu Branko Bokun, komunalni inspektor, Suzana Jovanović, socijalni radnik i članica Opštinskog veća od 2004. do 2008, i Zoran Ranisavljev, pukovnik u penziji, lokalni funkcioner Narodne stranke – Maja Gojković.

Novoformirana koalicija LDP-a i SPO-a ne žuri s predajom liste i kandidatura. Predrag Patić, menadžer liberalnih demokrata u Pančevu, objašnjava da su u toku razgovori o proširenju zasada dvočlane koalicije. To znači da bi se na njihovoj listi mogle naći još neke stranke, nestranačke ličnosti i predstavnici nevladinog sektora. Patić dodaje da je proširenje moguće jedino na osnovu sličnosti programa okrenutih koristi građana Pančeva i proevropske orijentacije. U svakom slučaju, on će predvoditi listu, koja će se zvati „Preokret”.

Ovu grupaciju će na pokrajinskim izborima predstavljati Ljubiša Kesić, advokat i odbornik u Skupštini Pančeva, Dragan Higl, brat i trener svetske rekorderke u plivanju Nađe Higl, i Siniša Mitreski, odbornik LDP-a u lokalnom parlamentu.

ÄŒekaju se naprednjaci i socijalisti

Zbog ponovnih previranja u pančevačkom ogranku Srpske napredne stranke, trenutno nije jasno kako će ona nastupiti na izborima 6. maja u Pančevu. Očekuje se da naprednjaci obznane svoju listu kandidata za lokalni i pokrajinski nivo, ali i da li će koalicija formirana za republičke izbore oko Tomislava Nikolića biti preslikana i u našem gradu. To bi značilo da bi se u lokalnoj skupštini ponovo mogli naći članovi Nove Srbije, nakon svega što se s njenim odborom dešavalo u prethodne dve godine, kao i predstavnici Demokratske partije Makedonaca.

Očekuje se i formiranje koalicije sastavljene od SPS-a, PUPS-a, Jedinstvene Srbije i Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića. Nakon najnovijeg rascepa u pančevčkom SNS-u i prelaska nekih odbonika iz Nikolićeve u Dačićevu stranku, mogu se čuti glasine o tome da sledi kolektivno pretrčavanje u smeru nekih mesnih odbora naprednjaka.

Jelena Pavlović, predsednica Izborne komisije Pančeva, izjavila je da je to telo uspešno radilo prvih nekoliko dana od osnivanja. Doneta su rešenja o imenovanju u prošireni sastav IK četiri člana stranaka i koalicija kojima su do sada potvrđene liste. Da bi se učesnici izbora našli na glasačkom listiću, neophodno je da dostave 30 potpisa podrške po kandidatu za Skupštinu grada, odnosno 200 za pokrajinske izbore po većinskom sistemu. Građani s pravom glasa ne mogu podržati više kandidata koji se takmiče za isti nivo vlasti (skupštinu mesnih zajednica, lokalni, pokrajinski ili republički parlament). Glasanje 6. maja biće obavljeno na 74 biračka mesta na teritoriji Pančeva, a listić za lokalne izbore biće bele boje.

D. Vukašinović