Pancevac Online

Broj 4445 · 15.03.2012.

Naslovna

Održana sednica Skupštine grada Pančeva

Veliko spremanje pred Đurđevdan

Rebalans doneo 180 miliona dinara za kanalizaciju, vodovod i ulice * Opozicija: Skupština kao nužno zlo radi zadovoljenja demokratske forme * Može li biti efekta od zahteva upućenog Republici da olakša zapošljavanje mladih bez roditelja?

Kliknite za veci prikaz

Pretposlednja sednica Skupštine Pančeva u ovom sazivu, održana u četvrtak, 8. marta, počela je minutom ćutanja, čime je odata pošta tragično nastradalim sugrađankama Ljiljani i Mileni Rusov i Jadranki Jović. Najvažnija od pedesetak tačaka dnevnog reda bila je rebalans gradskog budžeta, a gotovo neverovatno izgleda podatak da je zasedanje završeno za manje od sedam sati, uprkos činjenici da je izborna kampanja uveliko počela. Opozicija ovog puta nije u uobičajenoj meri koristila direktne TV prenose da bi napadala vlast, već se više koncentrisala na davanje korisnih predloga za dopunu dnevnog reda.

Prihvaćen je samo jedan predlog, ograničenog dometa.

Od jedne milijarde dinara, za koliko je rebalansom „obogaćena” gradska kasa u 2012, više od polovine su krediti i namenska sredstva preneta iz prošle godine. Na osnovu dobrog priliva u budžet tokom januara i februara, plan ovogodišnjeg trošenja javnog novca povećan je za 180 miliona dinara. Od tih para biće završena izgradnja vodovoda za Kačarevo, kompletno rekonstruisana ulica Ive Kurjačkog u Margiti i dovršena kanalizaciona mreža u Ohridskoj ulici na Kudeljarskom nasipu.

Kome treba budžet?

Opozicioni predstavnici, s izuzetkom novoformirane odborničke grupe SPS-a, nisu podržali rebalans, nalazeći da je on, kao i čitav budžet, izraz želja i potreba vlasti, a ne građana. Predstavnici LDP-a i SRS-a kritikovali su to što se komunalnim preduzećima daje previše novca. Predrag Patić (LDP) ocenio je kako je sav novac u gradskoj kasi planiran za političko-promotivne aktivnosti vlasti tokom izborne kampanje. On je pitao šta će biti s gradom u junu, kada budu gotovi radovi na rekonstrukciji ulica, a pokrajinski fond ne uplati novac za njih. Čelnik liberalnih demokrata smatra da je novac trebalo preusmeriti s pokrivanja pijace ili Narodne bašte na izgradnju vrtića.

Slično mišljenje je izneo i Božidar Koprivica (SNS), koji je rekao da se ne mogu trošiti pare na takve projekte u trenutku kada građani jedva sastavljaju kraj s krajem.

Kliknite za veci prikaz

Petar Jojić (SRS) rekao je kako je za tu stranku neprihvatljivo da kultura dobije 267 miliona dinara, a zdravstvo svega 57 miliona. On je najavio da će radikali u narednom sazivu lokalne skupštine zahtevati racionalizaciju poslovanja komunalnih preduzeća, koja dobijaju previše novca iz budžeta.

Skupština bez polemike

Odbornici su iskoristili priliku da povodom usaglašavanja delova Poslovnika o radu Skupštine s novousvojenim zakonima stave niz primedbi na rad samog parlamenta i odnos aktuelne vlasti prema toj instituciji. Najozbiljnije zamerke su se ticale drugorazredne uloge koju je pančevačka Skupština igrala prethodnih godina prilikom donošenja odluka.

Ljubiša Kesić, odbornik LDP-a, rekao je da lokalna zakonodavna vlast „služi kao alibi maloj grupi ljudi koja odlučuje o svemu u gradu” i za pravljenje privida demokratije.

On je dodao kako za govornicom nije bilo rasprave, niti sukoba mišljenja, i poručio odbornicima vladajuće većine da u takvoj atmosferi nisu ni bili neophodni u sali. Kesićev stranački kolega Predrag Patić prebacio je članovima Gradskog veća da prethodnih godina nisu uvažavali argumente opozicije radi popravljanja kvaliteta života u gradu. On je ocenio da Skupštine ne može biti nužno zlo kroz koje će materijali prolaziti da bi se ispunila forma.

Petar Jojić (SRS) uputio je primedbu izvršnoj vlasti da nije dovoljno slušala predloge građana i njihovih predstavnika prilikom odlučivanja o kapitalnim investicijama. Ljubiša Slović (SNS) protestovao je zbog toga što predstavnici vlasti i javnih gradskih preduzeća ne uvažavaju odbornike, tako što ne odgovaraju na njihove primedbe i pitanja.

Kliknite za veci prikaz
Dogovor vlasti u prisustvu konstruktivne opozicije

Razlozi ovih nezadovoljstava mogli bi se delimično kriti i u činjenici da je vladajuća većina prilikom utvrđivanja dnevnog reda ostala nezainteresovana za nekoliko opozicionih predloga. Jojić je tražio da Skupština Pančeva uputi zahtev pokrajinskoj vlasti da hitno počne sređivanje Internog odeljenje pančevačke Bolnice, ili da to učini sam Grad iz kredita.

Koprivica je tražio da se teško obolelim Pančevcima ponovo omogući svakodnevna kontrola gustine krvi, umesto jednom u dve nedelje, kao što je sada. Podršku nisu dobili ni amandmani odbornika LDP-a da se oformi fond za pomoć preduzetnicima od novca koji bi za te potrebe bio preusmeren s nekih budžetskih stavki.

Usvajanje izveštaja o radu u 2011. godini Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, „Vodovoda i kanalizacije”, ATP-a, „Grejanja”, „Zelenila”, „Mladosti”, „Higijene” i GSA proteklo je uz uobičajene primedbe opozicionih predstavnika na račun neracionalnog poslovanja. Te diskusije nisu potrošile mnogo vremena, pa su ovi dokumenti usvojeni relativno brzo.

Neočekivano oštro

Pomalo neočekivano žučno bilo je prilikom usvajanja skupštinske inicijative upućene republičkom parlamentu da izmeni propise kako bi se poslodavci podstakli da zapošljavaju decu koja izlaze iz hraniteljskih porodica. Novica Đorđević, gradski većnik za socijalna pitanja, predložio je da svako ko zaposli takvu osobu na neodređeno vreme bude oslobođen plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje na period od četiri godine. Cilj je egzistencijalno zbrinjavanje dece koju nema ko da izdržava dok traže posao.

Marketing za Dan žena

Novopečeni socijalisti su iskoristili to što se sednica održavala na Dan žena, pa su spojili lepo s korisnim. Svim „drugaricama” u sali podelili su po crvenu ružu, koja je simbol SPS-a, ali su cvetovi, što zbog nedostatka vode, što zbog nenaviknutosti na pomalo naelektrisanu atmosferu u sali, relativno brzo počeli da venu.

Za to vreme po holovima i kancelarijama Gradske uprave i članovi Mladih socijalista raznosili su naramke ukrašenih ruža, namenjenih ženama zaposlenim u lokalnoj administraciji. Bila je to prilika da neki od novoučlanjenih Dačićevih sledbenika steknu prva „borbena” iskustva pred kampanju koja im tek predstoji.

Odbornici LDP-a su se usprotivili tome, tvrdeći da je reč o lošem rešenju, koje neće imati efekta, te da, zbog izbora, neće ni stići do Skupštine Srbije. Stoga su ocenili da je predlog sračunat na pridobijanje birača. Ljubiša Kesić, predstavnik te stranke, predložio je da država zaposli te mlade ljude umesto da oni budu prepušteni na milost poslodavcima sklonim da iskoriste povlastice, pa onda otpuste one zahvaljujući kojima su ih dobili.

Red umesto novih vrtića

Na predlog radne grupe formirane pre tri meseca, Skupština je naložila komunalnim preduzećima da otpišu sve dugove građana nastale pre deset godina za koje postoji sudsko rešenje o izvršenju. U narednih mesec dana komunalci će morati da oproste svojim korisnicima glavni dug, kamatu i sudske troškove. Većinom glasova je izmenjen i Statut „Dečje radosti”, tako što su u njega uneti članovi koji propisuju kriterijume za određivanje prvenstva prilikom upisa dece u vrtiće.

Predlagači se nadaju da će ovim biti uvedeno više reda u ovu oblast jer, zbog nedostatka mesta, svake godine nekoliko stotina dece ostane neupisano. Patić je primetio da se vlast nakon četiri godine bavi time kako će „decu ostaviti izvan vrtića”, umesto da reši problem izgradnjom novih objekata. On je dodao da novac postoji, ali da se nepotrebno harči na komunalna preduzeća.

Milica Radovanović i Svetlana Đedović, koje su do sada obavljale dužnosti direktora „Vodovoda i kanalizacije” odnosno RTV Pančeva, izabrane su na te funkcije na period od četiri godine. Imenovan je i nov sastav Izborne komisije Grada Pančeva, u kome će predstavnike imati DS, DSS, SRS, LDP, SNS, URS i SPS. Socijalisti su ušli u to telo u poslednjem trenutku, pošto su pred sednicu obavestili Skupštinu da su formirali odborničku grupu od troje bivših predstavnika DSS-a i Karićevog PUPS-a, te jednog samostalnog odbornika.

D. V.