Pancevac Online

Broj 4397 · 15.04.2011.

Naslovna

„Pančevac” proslavio 142. godišnjicu

Skoro vek i po dvosmerne komunikacije

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža


Predstoji sednica Skupštine Pančeva

Glavne teme: Kadrovske i budžetske rekonstrukcije

Gradsko veće dobija resor za rad i zapošljavanje * Branka Vasić dala ostavku na mesto zamenice predsednika Skupštine

Kliknite za veci prikaz

Talas rekonstrukcije izvršne vlasti stigao je iz Beograda u Pančevo, pa će narednu sednicu Skupštine Pančeva, zakazanu za petak, 15. april, između ostalog obeležiti i izvesno „prepakivanje” Gradskog veća, ali i neke druge kadrovske promene. Prema zaključku donetom na sednici Veća u petak, 8. aprila, pančevačka vlada imaće i dalje 11 članova, ali će dva mandata biti spojena, a jedan novi dodat.

Posle ostavke Dragana Popovića na mesto većnika za investicije, taj resor biće pripojen privredi i preduzetništvu koje vodi Vladimir Mitrović, dok se ustanovljuje nov resor za rad i zapošljavanje. Kako „Pančevac” nezvanično saznaje, to mesto ponuđeno je Veću Saveza samostalnih sindikata Pančeva. Sindikalisti su još za vreme mandata prethodne lokalne vlasti zatražili učešće u tada opštinskoj vladi, ali im to onda nije uslišeno. Da li će ovog puta prihvatiti poziv, još uvek nije poznato.

Ostavka i imenovanje

U zvaničnom dnevnom redu sednice među 20 tačaka ne nalazi se ostavka Branke Vasić, zamenice predsednika Skupštine, ali je izvesno da će to biti konstatovano. Kako se može čuti, ona se povlači s tog mesta iz „ličnih razloga”, a o kandidatu za tu poziciju odlučiće Gradski odbor Demokratske stranke čija sednica se očekuje do petka.

Kao dopunska tačka, na dnevnom redu bi se mogao naći i izbor direktora JKP-a „Higijena”. Među pet kandidata prijavljenih na konkursu nalaze se sadašnja v. d. direktorka Jelena Novakov i Vesna Paraušić, zaposlena u Direkciji. Odluku o budućem direktoru doneće Kadrovska komisija Skupštine grada, ali se očekuje da će tu dužnost preuzeti Vesna Paraušić, koja je dobila većinu glasova i na sednici Upravnog odbora „Higijene”.

Sledi li smena?

Sve ostale teme o kojima će odbornici raspravljati prethodno su usvojene na sednicama Gradskog veća u četvrtak i petak, 7. i 8. aprila. Među njima je i predlog zaključka upućenog Skupštini kojim bi ona obavezala Upravni odbor Predškolske ustanove „Dečja radost” da preduzme mere za prevazilaženje problema u radu i poslovanju te institucije i da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti direktorke Slave Jovanov Timarac, kao i svih drugih rukovodilaca.

U predlogu zaključka Upravni odbor se obavezuje da najkasnije do naredne sednice pančevačkog parlamenta tom telu dostavi izveštaj o preduzetim merama za otklanjanje nepravilnosti u radu, koje se odnose na zapošljavanje radnika, trošenje novca i drugo.

Martin Bajza, sekretar Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja, na sednici održanoj 8. aprila izneo je većnicima rezultate analize rada „Dečje radosti” na osnovu finansijske dokumentacije i sprovedenih inspekcijskih nadzora.

Direktorki ustanove i njenim saradnicima u analizi su zamereni zapošljavanje većeg broja osoba od onoga koji je predviđen planom rada, nezakonito zapošljavanje pet radnika bez konkursa, nenamensko trošenje novca za uvećanje plata i za različite svrhe bez postojanja finansijskog plana ustanove.

U 2010. u „Dečjoj radosti” je zaposleno 12 osoba više nego što je bilo predviđeno planom rada, što je ozbiljan prekršaj, primetio je Bajza. On je dodao i da je u toku poslednje dve godine na uvećanje plata zaposlenih potrošeno više od 16 miliona dinara, ali ne na način koji predviđaju zakonski i drugi propisi, već od uplata roditelja.

» Nastavak na strani Hronika