Pancevac Online

Broj 4395 · 01.04.2011.

Naslovna

Umetnost na drugom ćošku

Kliknite za veci prikaz

Galerija savremene umetnosti će 1. aprila nakon tri i po decenije promeniti adresu. Pančevke i Pančevci će vizuelne čarolije ubuduće moći da potraže na drugom kraju Korzoa – bivša „frizerska zadruga” biće novi dom naše stare, a savremene galerije.

Umesto po novu frizuru, „kod Žiće” u žutu kuću sada ćemo ići na onduliranje snova i farbanje duše. Tamo više nećemo kratiti kosu, ali ćemo skraćivati brige.

Neće nam stavljati nadogradnju, ali će nam ponuditi ekstenziju svesti.

Mini-val će smeniti novi talasi u umetnosti.

U istom ambijentu i dalje će raditi oni koji su zaduženi za našu lepotu.

Ovoga puta – za onu unutrašnju.


Ispravka, izvinjenje, preporuka

Sat unazad, napred dva

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Da nekim slučajem prošle nedelje, kao u nekoliko navrata do sada, na ovom mestu uopšte nismo objavili sliku dvaju časovnika čiji je zadatak trebalo da bude pomoć, podsetnik sugrađanima u vezi s promenom računanja vremena – taj „nedostatak” bi malo ko primetio. Ovako, posle „milion” tačnih najava, kazaljke su, nažalost, prvi i, obećavamo, poslednji put bile pogrešno „nameštene”, pa su se redakciji tim povodom javljali i dobronamerni i nedobronamerni Pančevci.

Prvima, iz daleko mnogobrojnije grupe, izvinjavamo se zbog nenamerne grube omaške, nastale u foto-finišu izrade prošlog broja novina, u cik zore 24. marta, i zahvaljujemo im na poverenju i želji da nam pomognu. Kao što svi znamo, trebalo je pomeriti kazaljke sat unapred.

Onima koji su u jednoj bezazlenoj, nesmišljeno-netačnoj najavi videli „neviđenu glupost”, „pokazatelj novinarske pameti”, „sarkastično cimanje” i tome slično, preporučujemo da se prisete maksime da prilikom obavljanja posla ne prave greške isključivo oni koji ništa ne rade, ili da, ako im je tako lakše, celu „zaveru” shvate kao pretprvoaprilsku šalu. I svima njima se najiskrenije, bez imalo sarkazma, izvinjavamo; priznajemo prošlonedeljnu grešku.

Kao i uvek, a posebno u zlu, preuzimam potpunu odgovornost.

S. Trajković


Održana Skupština pokrajinskog odbora DS-a

Misija: Vratiti izgubljeno poverenje

Otklanjanje dosadašnjih grešaka i ponovno uspostavljanje komunikacije s građanima prioriteti DS-a * „Najveći protivnici demokrata jesu oni unutar DS-a koji nemaju razumevanja za patnje građana i njihove probleme”, rekao Pajtić

Kliknite za veci prikaz

Gotovo svi političari iz vrha DS-a, tj. države, osim Borisa Tadića i Dragana Šutanovca, posetili su naš grad prošle subote, 26. marta.

Povod za to bila je deseta izborna skupština Pokrajinskog odbora Demokratske stranke. Za novog predsednika ponovo je izabran Dušan Elezović, dosadašnji čelnik vojvođanskih demokrata.

U dvorani Kulturnog centra delegate su pozdravili Goran Ješić, gradonačelnik Inđije, Bojan Pajtić, predsednik vojvođanske vlade, Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, republički ministar Oliver Dulić, potpredsednica stranke Jelena Trivan, Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS-a, Balša Božović, predsednik Omladine DS-a, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića, i Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za informisanje.

Skupština vojvođanskog DS-a bila je vizuelno najatraktivniji politički događaj od svih koji su do sada organizovani u našem gradu.

Tokom njenog trajanja u dvorani Kulturnog centra emitovan je film koji prikazuje veliki izlog pored koga prolaze mladi i stari, penzioneri i radnici, i svi zastaju da bi pogledali šta se dešava. Nakon što bi prolaznici videli o čemu je reč, većina bi odmah otišla. Na osnovu njihovih grimasa, izraza lica i pokreta rukama jasno se moglo videti da nisu zadovoljni Demokratskom strankom.

Goran Ješić je rekao da će DS učiniti sve da ubedi birače da radi u njihovu korist. Pozvao je sve učesnike skupštine da u predstojećem periodu daju sve od sebe da bi se „svim Vojvođanima vratio osmeh na lice”.

Prema rečima Milorada Đurića, film koji je prikazivan tokom trajanja skupštine bio je poučan jer je ilustrovao nedostatak komunikacije između običnih građana i članova i funkcionera Demokratske stranke. On je rekao da se sve češće dešava da „demokrate pričaju o onom čega ima, a građani o onom čega nema”.

Međutim, naglasio je da bi bilo pogrešno smatrati za protivnike one koji su nezadovoljni dosadašnjim učinkom Demokratske stranke. Po njegovim rečima, DS ne sme da ignoriše njihovo nezadovoljstvo i mora da ispravi sve greške jer će samo tako moći da ostvari najvažnije ciljeve – da naša država dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da DS pobedi na narednim izborima.

Samokritike je bilo i u govoru Olivera Dulića. I on je komentarisao film koji se prikazivao tokom trajanja skupštine i rekao da ga je zabrinulo to što je većina građana koji su prošli pored izloga bila ravnodušna. Prema njegovim rečima, to znači da im je „dosta i političara, i politike, i neispunjenih obećanja, i verovanja da će biti bolje”. Dulić je izjavio da je najveći zadatak političara i funkcionera iz DS-a da učine sve da građanima bude bolje, jer će time na najbolji način sprečiti opoziciju da seje beznađe.

Dragan Đilas je rekao da je Pokrajinski odbor DS-a najbolji deo Demokratske stranke i da je do sada postigao zapažene rezultate.

Jedan od razloga za to, po njegovim rečima, jeste to što među vojvođanskim funkcionerima iz Demokratske stranke ima mnogo onih koji ne obećavaju nemoguće i ne traže opravdanje za neuspehe i probleme pričama da im „Beograd uzima sve pare”.

– U Vojvodini i Srbiji ima mnogo gradova i opština koji su uz auto-put, kao Inđija, pa opet nemaju dobre rezultate, jer nemaju Gorana Ješića za predsednika opštine.

Ima puno stvari koje Vlada može da uradi do izbora, u narednih godinu dana. Treba mnogo hrabrosti, energije i spremnosti na odricanja, i ljudi će sigurno znati da to poštuju i cene – dodao je Đilas.

Najveći protivnici Demokratske stranke nisu njeni politički protivnici, već oni unutar DS-a koji uzimaju provizije za neke poslove, oni koji su neljubazni prema ljudima s kojima komuniciraju i oni koji nemaju razumevanja za patnje građana i njihove probleme, rekao je Bojan Pajtić.

Dodao je da za sedam godina, koliko funkcioniše vojvođanska vlada, nije bilo nijedne afere i skandala. Pajtić je rekao i da je zahvaljujući Pokrajinskom odboru DS-a u Vojvodini pokrenut investicioni talas kakav se ne pamti decenijama. Podsetio je da je u Vojvodini otvorena Razvojna banka i da je uloženo mnogo novca u zapošljavanje, nove tehnologije i infrastrukturne radove. Dodao je da demokrate ne smeju da se pomire s tim da sudbinu onih koji su budućnost ove zemlje predaju u ruke Tomislavu Nikoliću, Velimiru Iliću i Bogoljubu Kariću, jer oni nemaju šta da ponude.

M. Gligorić