Pancevac Online

Broj 4394 · 25.03.2011.

Naslovna

Sa sednice Gradskog veća

Nova garažna mesta u gradu

Fond za kapitalna ulaganja u 2010. nije platio nijednu investiciju u Pančevu * Novcem za ekološke projekte biće plaćen krov nad Zelenom pijacom

Kliknite za veci prikaz

Gradsko veće je na sednici održanoj u ponedeljak, 21. marta, usvojilo izveštaje o radu Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva i Javnog preduzeća „Mladost”, kao i predlog programa rada gradskog Fonda za zaštitu životne sredine. Većnici su podržali izmene Plana privremenog postavljanja montažnih garaža na teritoriji Pančeva i dobili neophodne informacije o početku realizacije prekograničnih projekata „Eko-statusa reke Tamiš, drugi korak” i suzbijanja ambrozije.

Prema izveštaju o radu Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva, tokom prošle godine komunalni, kao i prihodi od sopstvene delatnosti tog preduzeća, ostvareni su prema planu ili čak i preko njega. Međutim, potpuno je podbacio deo plana prihoda za investicije koje su finansirane, ili je trebalo da budu plaćene, iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. U tom delu izveštaja stoji da je od planiranih 1,7 milijardi dinara ostvarena nula.

Iz Pokrajine ni dinara

Izvestilac Direkcije na sednici Veća Dragana Stanojević, objasnila je da je to stoga što Fond ili nije platio radove izvedene i ugovorene u 2010, ili nije ni dozvolio početak planiranih uređenja pojedinih gradskih ulica, ili je novac za neke završene poslove uplatio direktno izvođačima, pa on nije ni išao preko Direkcije.

– Rekonstrukcije dela Ulice Maksima Gorkog koštala je oko 111 miliona dinara. Taj novac, kao ni avans od 117 miliona za ugovorene radove u Zmaj Jovinoj, Karađorđevoj, Dositejevoj i Ulici Svetozara Miletića, Fond do kraja prošle godine nije uplatio izvođačima – rekla je ona.

Upravni odbor pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja doneo je odluku da u Pančevu finansira rekonstrukcije ulica Ive Kurjačkog i Marije Prite i nastavak izgradnje kanalizacije u Banatskom Novom Selu, Jabuci, Glogonju i Ivanovu sa oko 550 miliona dinara, što je ušlo u plan Direkcije, ali iz Novog Sada nije stiglo odobrenje da se te investicije realizuju.

U izveštaju Direkcije stoji i da svemu prethodnom treba dodati i činjenicu da je Fond direktno uplatio novac nekim izvođačima radova, kao što je slučaj sa izgradnjom kanalizacije u Starčevu, Banatskom Novom Selu i Jabuci, uprkos preporuci Ministarstva finansija Srbije da se to ne čini, pa ni taj novac nije prošao kroz račun pančevačke Direkcije.

Nije dato obrazloženje takvog ponašanja Fonda za kapitalna ulaganja, ali se, s obzirom na ekonomske prilike u državi u prethodne dve godine, može pretpostaviti da je krivac opšta besparica.

Gluvi telefoni

Veće je usvojilo i predlog za izmenu Plana privremenog postavljanja montažnih garaža u Pančevu, kojim se njihov broj uvećava sa sadašnjih 1.700 na oko 2.400, s tim da se neke postojeće lokacije ukidaju, jer će na tim mestima biti izgrađeni javni parkinzi.

Vlasnici garaža u tim delovima grada neće morati da uklanjaju svoje objekte do privođenja takvih mesta nameni, objasnio je predstavnik Direkcije.

Nažalost, do zaključenja ovog broja novina nismo uspeli da dođemo do informacije o tome gde se nalaze garažna mesta koja će biti ukinuta, ali ni u kojim delovima grada se planira otvaranje novih, iako bi to svakako zanimalo naše sugrađane.

Naime, uz materijal za sednicu Gradskog veća nije dostavljen i odgovarajući plan, a sva nastojanja da naknadno dođemo do njega nisu uspela.

Zamenik direktora Direkcije Milan Balčin bio je zauzet, te nas je ljubazno zamolio da se obratimo nadležnom sekretarijatu gradske uprave, gde nas je sekretarka Jasmina Panarin Petrović najpre vratila na Direkciju, a potom preporučila da se obratimo Jasmini Radovanović iz Službe za odnose s javnošću gradske uprave.

Međutim, ni to nije pomoglo jer nam gospođa Radovanović nije odgovorila ni na nekoliko telefonskih poziva, a ni na mejl u kome je navedeno šta nas i zbog čega zanima. I sve to uprkos Kodeksu, donetom na inicijativu gradonačelnice, kojim su propisane procedure i obaveze koje zaposleni i izabrana lica u lokalnoj samoupravi imaju prema medijima i javnosti.

U daljem toku sednice većnici su potvrdili plan gradskog Fonda za zaštitu životne sredine u kome će se naći oko 330 miliona dinara. Zanimljivo je da će iz tih sredstava, pored poslova na monitoringu kvaliteta vazduha i vode u gradu, biti finansirani još i deo radova na uređenju Barutane, kao i pokrivanje Zelene pijace.

Donet je i zaključak da Direkcija pretvori poslovni prostor u Ulici vojvode Živojina Mišića broj 1 u službeni, kako bi Savremena galerija Kulturnog centra tu mogla biti preseljena sa sadašnje adrese, pošto je Štapska zgrada vraćena katoličkoj crkvi.

Članovi Veća informisani su o početku realizacije ekoloških projekata „Eko-statusa reke Tamiš, drugi korak” i zaštite od ambrozije. Oba posla biće finansirana iz pretpristupnih fondova Evropske unije sa ukupno 1,2 miliona evra, uz minimalno učešće lokalne samouprave.

Oba projekta su deo prekogranične saradnje Srbije i Rumunije i sredstva za njihovu realizaciju su već počela da stižu.

D. Vukašinović