Pancevac Online

Broj 4393 · 18.03.2011.

Naslovna

Pančevo se odužilo Zoranu Đinđiću

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Politika
Održana prva ovogodišnja sednica Skupštine grada

Opozicija: Predizborno Å¡minkanje grada

Vlast branila, a odbornici opozicije kritikovali predlog budžeta i odluku o novom kreditnom zaduženju našega grada * Zoran Jovanović rekao da će kredibilitet sadašnje gradske vlasti zavisiti od rešenja problema javnog prevoza * Polemisalo se i o tome da li je Starčevo privilegovano * Odbornici bili ogorčeni zbog uvreda radikala na račun Zorana Đinđića

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Dogovor gradsku kuću gradi: Vesna Martinović, Tigran Kiš i Filip Mitrović

Posle gotovo deset sati zasedanja i pređenih pedeset sedam tačaka dnevnog reda, prošlog petka, 11. marta, oko 20 sati, završena je prva ovogodišnja sednica Skupštine grada. Odbornici su usvojili odluke o prvom rebalansu budžeta u ovoj godini i kreditnom zaduženju grada radi finansiranja kapitalnih investicija, a podržali su i programe poslovanja javnih komunalnih preduzeća i predlog za prevazilaženje problema nastalih zbog zahteva zaposlenih u ATP-u da im se isplati razlika u platama. Većinom glasova je prihvaćen i zahtev da rukovodstvo i Upravni odbor Predškolske ustanove „Dečja radost” dostave Gradskom veću detaljnu informaciju o zapošljavanju novih dvanaest radnika, za šta nisu tražili saglasnost Skupštine grada.

Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada, obavestio je odbornike da je član Gradskog veća Dragan Popović podneo ostavku zbog izbora na funkciju predsednika Ekonomskog saveta, a rekao je i da ga je Povereništvo SNS-a obavestilo da je odbornik Dragan Katuca prešao u tu stranku i da će ubuduće u Skupštini grada zastupati njene stavove.

Najviše polemike o budžetu i kreditu

U prvom delu sednice najviše polemika izazvale su odluke o ovogodišnjom budžetu i uzimanju novih kredita.

Član Gradskog veća zadužen za finansije Zoran Jovanović rekao je da je rekonstrukcija Narodne bašte u ovom trenutku možda luksuz, ali da su građanima i te kako potrebni novi autobusi za ATP i završetak izgradnje kanalizacije na Misi i Kudeljarcu, za šta će između ostalog biti upotrebljen novac od novog kreditnog zaduženja grada.

On je obavestio odbornike da je od dosadašnjeg duga našega grada, koji je iznosio 11 miliona evra, do sada vraćeno 4,5 miliona, što, kako je rekao, govori u prilog tome da gradska vlast odgovorno upravlja javnim prihodima. Jovanović je dodao i da je javni prevoz najveći komunalni problem u gradu i da će kredibilitet sadašnje lokalne vlasti najviše zavisiti od njegovog rešenja. Pohvalio je novog direktora ATP-a zbog njegovog entuzijazma, ali je rekao i da se on suočava s velikim opstrukcijama. Kao primer za to naveo je da mu je dostavljen izveštaj interne kontrole poslovanja ATP-a, u kome, pored ostalog, piše da je u toj firmi u decembru nestalo sedam tona goriva.

LDP: nepotrebno formiranje Agencije za ekonomski razvoj

Argumenti koje je Jovanović izneo za govornicom nisu bili dovoljni za opoziciju, pa su odbornici LDP-a oštro napali odluke o rebalansu budžeta i kreditnom zaduženju. Predrag Patić je izjavio da je budžet koncipiran tako da treba da posluži Demokratskoj stranci za predizbornu kampanju. Zamerio je što je smanjena količina novca namenjenog za školstvo i borbu protiv komaraca i rekao da „neće ništa vredeti ako se preuredi jedna polovina Zmaj Jovine ulice, što je predviđeno planom Direkcije za ovu godinu, ako građani budu na pijaci kupovali krompire na komad”.

Patić je zamerio lokalnoj vlasti što je odbila sve amandmane koje su podneli odbornici njegove stranke. Rekao je da su svi bili konstruktivni i dodao da je njihov cilj bio da se smanji nenamensko trošenje novca te da se vlast natera da deli sudbinu građana.

Ljubiša Kesić, odbornik LDP-a, rekao je da se kredit podiže samo za najneophodnije stvari, a da je sve mimo toga rasipanje novca. Odbornik „narandžastih” Zlatko Bekić zamerio je gradskoj vlasti što je prihvatila obavezu koju joj je nametnula Vlada Srbije da isplati jubilarne nagrade prosvetarima, a nije isplatila razliku u platama zaposlenima u ATP-u.

Aleksandar Farkaš je rekao da je izgradnja kanalizacije na Misi i Kudeljarcu jedina opravdana investicija koja će se realizovati novcem od kreditnog zaduženja. On je dodao da „narandžasti” nisu podneli nijedan amandman na budžet jer u protekle tri godine gradska vlast uopšte nije prihvatala predloge opozicije.

Odbornici LDP-a ocenili su kao nepotrebno formiranje Agencije za ekonomski razvoj i negodovali zbog toga što je za njen rad planirano pet miliona dinara iz budžeta.

Oni su kritikovali to što se na spisku gradskih komunalnih investicija za ovu godinu nije našlo i preuređenje dvorišta pored „američkih zgrada” i prostora ispred vojnih zgrada na Sodari, kao ni izgradnja parkinga ispred ambulante i vrtića u Vojlovici. Pored toga, oni su za skupštinskom govornicom više puta ponovili da je neophodna izgradnja nove sportske hale u Glogonju.

Zamerke na račun budžeta izneli su i odbornici radikala. Oni su iskoristili diskusiju o ovoj tački dnevnog reda da upozore na brojne nerešene komunalne probleme u Banatskom Brestovcu i na Strelištu.

Starčevo (ni)je privilegovano

Polemiku među odbornicima izazvalo je i usvajanje planova generalne regulacije za Kačarevo, Starčevo, Jabuku i ekološku industrijsku zonu. Nakon što se za reč javio odbornik DS-a Petar Andrejić i objasnio da su se usvajanjem plana za regulaciju Starčeva stekli uslovi da u tom selu počnu da se grade dečji vrtić, sportsko-rekreativni centar, dve ekonomske zone i stambeni blok, za reč se javio Petar Jojić. On je postavio pitanje da li će neko odgovarati zbog toga što novac iz gradskog budžeta ide samo u Starčevo. Andrejić mu je odgovorio da nema osnova za takve tvrdnje i dodao da to selo nije privilegovano.

Dodao je da, za razliku od ostalih seoskih mesnih zajednica, u Starčevu ne sede skrštenih ruku, već imaju jasan plan, stalno pišu projekte, podnose ih nadležnim institucijama i traže novac. To je iritiralo odbornika LDP-a Sinišu Mitreskog pa je i on napao Andrejića ponavljajući stav da je Starčevo povlašćeno u odnosu na ostala sela. Andrejić je na to rekao da najviše svog vremena provodi u Mesnoj zajednici u Starčevu i da je non-stop na usluzi stanovnicima tog mesta, dok Mitreski ne radi ništa. Dodao je da vojvođanska vlast ne pomaže samo Starčevu i najavio da će ove godine iz pokrajinskog budžeta biti izdvojena velika suma novca za završetak važnih komunalnih investicija u Pančevu i okolnim selima.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i zaključak o ispunjavanju obaveza Gradske uprave o isplati razlike u platama zaposlenima u ATP-u. U njemu se između ostalog navodi da Skupština grada nije u mogućnosti da radnicima isplati predviđeni iznos novca u ovoj godini zbog manjeg priliva u budžet, kao i da će od 1. aprila ove godine „učešće grada biti srazmerno novcu ATP-a koji to preduzeće bude izdvojilo iz sopstvenih prihoda”.

Na ivici sukoba

U popodnevnom delu sednice Skupštine grada malo je nedostajalo da dođe do ozbiljnog sukoba odbornika.

Kada je na dnevni red došla tačka o imenovanju platoa ispred robne kuće u Trg Zorana Đinđića i postavljanju spomen-ploče, za reč se javio Jovan Glamočanin, odbornik radikala. On je osporio tu odluku i rekao da bi trebalo sačekati sa odavanjem pošte Zoranu Đinđiću dok istorija ne da sud o njemu. U nastavku svog govora Glamočanin je izneo niz teških optužbi na račun ubijenog lidera DS-a.

Na to je burno reagovao Petar Andrejić, a tenzija je splasnula zahvaljujući intervenciji predsednika Skupštine grada Tigrana Kiša i predsednika odborničke grupe radikala Petra Jojića. Za reč su se potom javili Novica Đorđević i Nada Berkuljan (DS), Predrag Patić i Ljubiša Kesić (LDP) i svi su podržali predloge da naš grad dobije trg s imenom Zorana Đinđića i spomen-ploču s njegovim rečima.

Zanimljivo je da su ovakav predlog, nakon govora Milana Stejića, odbornika DSS-a, jednoglasno podržali i odbornici te stranke.

M. Gligorić