Pancevac Online

Broj 4392 · 11.03.2011.

Naslovna

Odgovori na slikovita pitanja

Kliknite za veci prikaz

Spoljašnost ume da zavara.

Ono što na prvi pogled izgleda opasno, već narednog trenutka, može nas iznenaditi pitomošću. I obrnuto.

To je pitanje izgladnjivanja.

Premda ih bije glas da su okrutni i samoživi, naši oligarsi su uvek nasmejani, doterani i umereni.

Ne laju i ne reže jer nisu gladni.

Zbog kupovine fabrika za evro-dva, trgovinskog monopola i protivzakonitog otuđivanja državnog vlasništva zovu ih „psima tranzicije”.

Veliko je pitanje da li pomažu ljudima.

Ali, mogli bi da odvoje dinar-dva, kao što čine bogati poput njih širom sveta, za izgradnju azila za životinje i tako spasu pse lutalice od eutanazije.

To je već pitanje ljudskosti.


U petak, 11. marta

Ponovo zaseda Skupština grada

Predsednik Skupštine grada Tigran Kiš sazvao je za 11. mart, u 10 sati, 39. sednicu lokalnog parlamenta.

Dnevni red za najnoviji okršaj odbornika vladajuće koalicije i opozicije broji pedesetak tačaka, a predviđeno je i da oni budu informisani o zahtevu zaposlenih u NID „Pančevac” za restrukturiranje našeg lista.

Pred odbornicima će se naći predlog odluke o novom kreditnom zaduživanju grada, programi poslovanja javnih komunalnih preduzeća, kao i predlozi odluka o priznanjima grada i program rada Skupštine grada za 2011. Odbornici će se izjašnjavati i o predlozima planova detaljne regulacije eko-industrijske zone južno od „Petrohemije”, naselja Tesla, Jabuke, Starčeva i Kačareva.

Sutrašnja sednica biće zanimljiva i po tome što će na njoj i „G17 plus” postati parlamentarna stranka, iako nije prešla cenzus na lokalnim izborima. To će biti moguće zbog toga što su se „narandžasti” koji imaju tri odbornika, nedavno priključili koaliciji Ujedinjeni regioni Srbije čiji je stožer „G17 plus”.

M. G.


Održana sednica Gradskog veća

Razgovorima do kolektivnog ugovora

Nova nagrada za istaknute firme i privrednike * Formiran Tim za rešavanje problema napuštenih životinja

Na sednici Gradskog veća održanoj u petak, 4. marta, usvojeno je rešenje o obrazovanju Radne grupe za pregovore u postupku zaključivanja posebnog kolektivnog ugovora za pančevačka javna i javna komunalna preduzeća. Grupa ima devet članova, a pored većnika Srđana Josimova, čine je i Branislav Bjelica, član Stručnog saveta gradonačelnice Pančeva, Milanko Bodiroga, Željko Jelkić i Mirjana Uzelac, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Pančeva, kao i Violeta Gojković, Zoran Topalović i Marko Bonđerović, predstavnici sindikata „Nezavisnost” i drugi.

Ova radna grupa je formirana na inicijativu Saveza samostalnih sindikata, a njen cilj, kako se navodi u obrazloženju, jeste da što pre započne pregovore jer ističe postojeći kolektivni ugovor za javna i javna komunalna preduzeća.

Namenska sredstva, ne višak

Na naslovnoj strani prošlog broja „Pančevca” u tekstu pod naslovom „Najpreče potrebe građana” iznet je nedovoljno precizan podatak koji bi mogao izazvati zabunu u javnosti. Naime, u najavi predstojeće sednice Skupštine grada stoji da će odbornici odlučivati o „raspoređivanju 440 miliona dinara iz prošlogodišnjeg budžeta, koji nisu utrošeni tokom 2010”.

Važno je istaći da se ne radi ni o kakvom višku novca, već o strogo namenskim sredstvima nerealizovanim u prethodnoj budžetskoj godini, koja će biti utrošena tokom 2011. godine prema ranije utvrđenom planu. Ona su sastavni deo Predloga odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2011.

i raspoređena su u skladu s izvorima i namenom, a odnose se na: zakup poljoprivrednog zemljišta, sredstva Fonda za zaštitu životne sredine, sredstva po odobrenim projektima AP Vojvodine, sredstva Komesarijata za izbeglice, sredstva od prodatih opštinskih stanova i sredstva od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje. Izvinjavamo se sugrađanima zbog ove nepreciznosti.

Povodom 8. novembra, praznika Pančeva, pored novembarske nagrade i plakete grada, dodeljivaće se i nagrada „Đorđe Vajfert”, kao i zvanja „počasni građanin grada Pančeva” i „zaslužni građanin grada Pančeva”, kaže se u Odluci o priznanjima usvojenoj na navedenom sastanku gradskih otaca.

Zvanje počasnog građanina biće dodeljivano licima koja ne žive u Pančevu a doprinela su razvoju i afirmaciji našega grada u zemlji i inostranstvu ili su se istakla u pružanju humanitarne pomoći i donacija, unapređivanju i zaštiti životne sredine, zaštiti i unapređivanju ljudskih prava i sloboda, i razvoju lokalne samouprave.

Priznanje počasni građanin sastoji se od medalje i diplome u koje će biti utisnuti amblem našega grada, ime dobitnika i tekst „Pančevo, grad otvorenog srca, prima u svoje okrilje kao počasnog građanina grada Pančeva, u znak zahvalnosti za neizmeran doprinos njegovoj dobrobiti, razvoju i afirmaciji grada” U Odluci o priznanjima navodi se identično obrazloženje i za ustanovljenje priznanja „zaslužni građanin grada Pančeva”, a novina je nagrada „Đorđe Vajfert”. Ona će se dodeljivati firmama i licima za izuzetne rezultate u privredi koji su doprineli afirmaciji i razvoju Pančeva. O dobitnicima ove nagrade odlučivaće Ekonomski savet Grada Pančeva većinom glasova, a ona će, kao i ostala priznanja, biti uručivana na svečanoj sednici Skupštine grada povodom 8. novembra.

Većnici su jednoglasno podržali i predlog rešenja o obrazovanju stručnog tima za rešavanje problema napuštenih životinja na teritoriji našega grada. Predsednica tima biće veterinarka Gordana Blitva Robertson, a članovi su Vladimir Delja, član Gradskog veća, Miroslav Radulović, komunalni inspektor, Vladimir Zec, šef Službe sanitacije JKP-a „Higijena”, Ivan Kurajov, član Društva prijatelja životinja „Ljubimci”, Darko Marković, komunalni policajac, i Ljubica Pantelić, republički veterinarski inspektor.

Zadatak članova navedenog tima jeste da sačine tekst programa kontrole i smanjenja broja napuštenih pasa i mačaka, da učestvuju u pripremi izmena gradske odluke o držanju domaćih životinja, da predlažu mere za unapređivanje načina rada i postupanja sa životinjama i da aktivno rade na edukaciji stanovništva radi humanijeg odnosa prema njima.

M. Gligorić