Pancevac Online

Broj 4391 · 04.03.2011.

Naslovna

Na sednici Gradskog veća

Odlučeno – četiri kapitalne investicije

Novi autobusi i kanalizacija na Misi i Kudeljarcu * Ove godine „rađanje” pasarele kod Narodne bašte i krova na Zelenoj pijaci

Kliknite za veci prikaz

Gradska uprava uzeće ove godine kredit od 176.000.000 dinara, a taj novac će biti iskorišćen za finansiranje kapitalnih investicija, kao što su kupovina autobusa za ATP, nastavak izgradnje fekalne kanalizacije na Kudeljarskom nasipu i Misi 2 (ulice Vlasinska, Pelisterska i deo Novoseljanskog puta), izgradnja pasarele Narodna bašta – Barutana i izrada projekta i početak radova na pokrivanju Zelene pijace, odlučeno je na sednici Gradskog veća održanoj 25. februara.

Obrazlažući ovu odluku, član Gradskog veća zadužen za finansije Zoran Jovanović rekao je da će opozicija sigurno kritikovati gradsku vlast zato što ponovo planira da se zaduži i uzme novi kredit pored jednog postojećeg koji vraća.

– Mi odgovaramo da ATP neće moći da funkcioniše ukoliko se ne kupe novi autobusi. Osim toga, ne možemo ljude na Kudeljarskom nasipu da ostavimo bez kanalizacije. Tamo su započeti radovi i moraju da se nastave. Tu je i nastavak uređenja Narodne bašte i izrada projekta Zelene pijace. Mislim da ništa od toga nije luksuz i da ne možemo ničega da se odreknemo – objasnio je Jovanović.

Na sednici Gradskog veća usvojena je i odluka o osnovnim komunalnim taksama. U njoj se između ostalog navodi da će visina taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru biti vraćena na nivo iz 2008. godine i da će za privatnike u Pančevu iznositi 90.000 dinara, a da će njihove kolege u selima plaćati 45.000 dinara. Članovi Veća su prihvatili predlog da poslednja trojica zanatlija u našem gradu koji se bave narodnom radinošću i starim zanatima budu oslobođena obaveze da plaćaju ove takse.

Najpreče potrebe građana

Većnik Zoran Jovanović kaže da je Pančevo od Ministarstva finansija, s obzirom na veličinu budžeta pre svega, dobilo dozvolu za zaduženje do 750 miliona dinara, ali da su se gradski čelnici, shodno politici da se pančevačka kasa ne opterećuje previše, odlučili na kredit od 176 miliona radi finansiranja, kako su sami rekli, najprečih potreba građana.

Pored toga, pred odbornicima će se na narednoj sednici Skupštine, najavljene za 9. mart, naći i predlog odluke o raspoređivanju 440 miliona dinara iz prošlogodišnjeg budžeta, koji nisu utrošeni tokom 2010. godine

Članovi Gradskog veća usvojili su i planove i programe poslovanja javnih komunalnih preduzeća za ovu godinu. Gradonačelnica Vesna Martinović je izjavila da će njihovi direktori ubuduće morati dva puta godišnje da obaveštavaju Skupštinu grada, koja im je osnivač, o stepenu ostvarivanja prihoda i realizaciji investicija. Martinovićeva je objasnila da Gradska uprava na taj način želi da ima što potpuniji uvid u to kako rade gradska javna komunalna preduzeća jer je ona odgovorna za zakonitost njihovog rada i trošenje novca iz budžeta. Ukoliko se primeti da u nekima od njih postoje problemi i nepravilnosti u poslovanju, osnivač će preduzeti mere da ih otkloni.

Jovanović je precizirao da je ova odluka preventivna, kako se ne bi dogodilo, kao u slučaju ATP-a od pre nekoliko godina, da radnici tuže firmu na osnovu „naduvanog”, a nerealizovanog plana preduzeća.

– Ne želimo više da dolazimo u situaciju da budžet bude opterećen stotinama miliona dinara izdataka zbog tužbi radnika. Ovom odlukom hoćemo da sprečimo probleme koji mogu nastati zbog toga što neki u gradskim preduzećima misle da im plate, kako god da rade i koliko god da zarade, moraju biti zagarantovane finansijskim planom – objasnio je on.

Jovanović je rekao da upravni odbori moraju kontrolisati poslovanje javnih preduzeća, ali iskustvo pokazuje da to u prethodnoj pančevačkoj vlasti nije bio slučaj. Dodao je da je bar vrh tadašnje vlasti morao da uvidi problem i na Skupštini koriguje finansijski plan ATPa kako ne bi došlo do sudskog spora vrednog 220 miliona dinara.

– Zbog toga smo tokom januara, s konkretnim primedbama, vraćali planove rada gradskim preduzećima na popravljanje i zato je njihovo usvajanje na Veću kasnilo mesec dana. Tokom godine ćemo u Skupštini grada usklađivati finansijske planove sa šestomesečnim i devetomesečnim izveštajima o radu svih preduzeća – kazao je većnik.

Jovanović naglašava da sadašnja vlast u Pančevu ne želi da nekoj budućoj ostavlja dugove s kakvima se sama suočila.

M. Gligorić i D. Vukašinović


Akcija povodom Dana žena

Pa, ekološki srećno...

Povodom Dana žena, nevladina organizacija „Eko grin tim”, uz podršku lokalne samouprave i „BiS – Reciklažnog centra”, kao i uz medijsko pokroviteljstvo lista „Pančevac” i RTV Pančeva, organizovaće 8. marta zanimljivu i korisnu ekološku akciju pod nazivom „Otpad donesi, poklon ponesi”. Prema rečima organizatora, osnovna ideja jeste da se Pančevci oslobode nepotrebnog električnog i elektronskog otpada i da se afirmiše odlaganje starih uređaja u „zeleni kontejner” u Ulici Maksima Gorkog 2.

Predstavnici jačeg pola treba da sakupe minimum osam predmeta (to mogu biti istrošene baterije, sijalice, pokvareni elektro ili računarski uređaji itd.) i da ih u utorak, 8. marta, od 8 do 15 sati, donesu do „zelenog kontejnera”, gde će ih čekati ekipa volontera iz NVO „Eko grin tima”. Svaki donosilac dobiće poklon za svoju suprugu, devojku, sestru, baku ili ćerku, a osmorici će biti uručene po dve karte za pozorišnu predstavu „Čekaonica” koja će biti prikazana u pančevačkom Kulturnom centru u četvrtak, 10. marta.

Sugrađanin koji bude predao najviše otpada biće nagrađen veš-mašinom, darom kompanije „Božić i sinovi – Reciklažni centar”.

Ideja jednog od medijskih pokrovitelja, čiju naslovnu stranu čitate, jeste da ovaj praznik uvek treba obeležavati kreativno i korisno, a ne uz uzvikivanje parola.

Pa, srećno...

Z. St.