Pancevac Online

Broj 4390 · 25.02.2011.

Naslovna

Život na odloženo

Kliknite za veci prikaz

Delikates, hamburška, dimljena... Sirova, malo propržena, reš...

kako ko voli. Uz to, komad vrućeg hleba, koji režanj crna luka, prstohvat soli i parče sira.

I rakijica, kuvana, da zalogaj lakše sklizne.

Napolju sneg, unutra toplo. Idila.

Onda se film prekine: ugledaš cene. U džepu opipaš prazninu.

U trenu se rasprše snovi i zapeče te negde u dubini duše.

– Može li sto grama od ove – pitaš posramljeno.

U poslednjem trenu se predomisliš, stegneš pesnice i pobedonosno uzvikneš: – Ma daj sto pedeset, jednom se živi! Dok ti se na bradi iscrtavaju puteljci od masti, zadovoljno se osmehuješ.

Tad napokon spoznaš kako tvoja sreća uvek zavisi od neke svinje.


Preventivne mere zbog epidemije gripa

Posete zabranjene do daljeg

Zbog epidemije gripa pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo izdao je naredbu kojom se počev od 21. februara zabranjuju posete u svim bolnicama na teritoriji Vojvodine.

Kako za naš list objašnjava Ljiljana Perišić, epidemiolog u Opštoj bolnici Pančevo, poslednjih nedelja broj obolelih od virusa gripa tipa A H1N1 svakodnevno raste, pa je ovakva zabrana uobičajena preventivna mera u daljem širenju bolesti. Posete su zabranjene do daljeg, a ova mera će biti ukinuta kada to situacija bude dozvolila.

Trenutno se na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice od gripa leči 41 pacijent. Većina njih je dobrog opšteg stanja, pet osoba prima kiseonik, dok je jedna žena na mehaničkoj ventilaciji. Na Dečjem odeljenju nema pacijenata koji se leče od gripa.

I. P.


Sa sednica Gradskog veća

Ekološka industrijska zona u najavi

Znatna suma novca dobijenog od kazni za naplaćene saobraćajne prekršaje biće uložena u opremanje policije i inspekcije * Nekoliko privatnih prevoznika postali partneri ATP-a u prevozu putnika * Gradska uprava nije želela da ignoriše svoje obaveze, kaže gradonačelnica

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Nesavesnih vozača nema na vidiku: Ulica braće Jovanovića

Deo novca od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje biće iskorišćen za kupovinu opreme i finansiranje aktivnosti kojima će se unaprediti bezbednost saobraćaja na teritoriji našega grada, odlučeno je na sednici Gradskog veća održanoj 23. februara.

Prema rečima Miladina Šakića, člana Gradskog veća zaduženog za saobraćaj i predsednika Komiteta za bezbednost saobraćaja, od tog novca će najpre biti kupljene kamere za nadzor saobraćaja na najfrekventnijim raskrsnicama. Zatim, biće napravljene zelene barijere na mestima gde pešaci najčešće pretrčavaju ulicu, a postojeći, zastareli semafori biće zamenjeni novijima i savremenijima. Pored toga, biće postavljene ograde i prepreke za usporavanje saobraćaja u blizini škola. Šakić je dodao da će deo novca biti iskorišćen za kupovinu svetlećih prsluka i saobraćajnih bukvara za ćake prvake.

– Posebno je važno to što smo predvideli da veliki deo novca bude iskorišćen za kupovinu opreme koju će koristiti saobraćajna policija, saobraćajna inspekcija, Komitet za bezbednost saobraćaja i komunalna policija.

Učinićemo sve da te službe opremimo kako treba da bi mogle da što lakše i brže dokumentuju saobraćajne prekršaje – naglasio je Šakić.

Gradski Sekretarijat za finansije ocenio je da bi ove godine od saobraćajnih kazni trebalo da se zaradi 13.419.430 dinara.

Na sednici Gradskog veća jednoglasno je prihvaćena i odluka na o s n o v u koje će pojedini privatni p r e v o z n i c i ući u sistem javnog prevoza ATP-a. Da podsetimo, krajem prošle godine to javno komunalno preduzeće ponudilo je privatnim prevoznicima da potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i da zajednički prevoze putnike u gradskom saobraćaju. Tada su pozvani svi prevoznici koji imaju mogućnosti i ispunjavaju uslove za linijski prevoz putnika da se jave ATP-u i Gradskoj upravi.

– Nažalost, nije bilo ni vremena ni mogućnosti da se sistem uredi tako da iste karte važe i kod privatnika i u autobusima ATP-a, ali se nadam da će i to zaživeti do kraja godine – dodao je Miladin Šakić.

Članovi Gradskog veća jednoglasno su podržali i odluku kojom se određuje tarifni sistem u javnom gradskom prevozu. Ona je doneta da bi se uredila ova oblast i smanjio udeo sive ekonomije u njoj.

U nastavku sednice Gradskog veća prihvaćena je i odluka o radnom vremenu Predškolske ustanove „Dečja radost” da bi, kako je objašnjeno, vrtići i osoblje zaposleno u njima radili u skladu s potrebama dece i roditelja. Radno vreme vrtića i vaspitača u prvoj smeni jeste od 5.30 do 11.30, a u drugoj smeni od 10.30 do 16.30. Poludnevni boravak s jednom smenom radiće od 7.30 do 12.30, a poludnevni boravak sa dve smene od 7.30 do 17.30.

Gradsko veće je razmotrilo i pritužbu koju je Sajka Vulić, radnica ATP-a, uputila zaštitniku prava građana zbog toga što Gradska uprava nije na vreme ispoštovala obaveze o pravovremenoj isplati zarada radnicima tog preduzeća. Podsećamo, dinamika isplata neisplaćenih ličnih dohodaka radnicima ATP-a bila je precizirana sporazumom koji su potpisali Grad Pančevo, JKP ATP, Sindikat „Nezavisnost” i Samostalni sindikat.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović ovim povodom je rekla da Gradska uprava nije želela da ignoriše svoje obaveze, već nije bilo dovoljno novca zbog finansijskih neprilika. Ona je predložila da se rok za isplatu prolongira za 60 dana i da se s predstavnicima zaposlenih u ATP-u zaključi aneks sporazuma koji će sadržati realne finansijske mogućnosti poslodavca i osnivača.

Gradsko veće je zasedalo i 21. februara. Tom prilikom su usvojeni nacrti planova detaljne regulacije naselja Tesla i eko-industrijske zone „Grinfild 1”, koja se nalazi južno od „Petrohemije”, kao i nacrti planova generalne regulacije Starčeva, Jabuke i Kačareva.

Ukupna površina industrijske zone iznosi oko 220 hektara, a cilj njenog komunalnog opremanja jeste da se „maksimalno iskoristi povoljan geostrateški položaj Pančeva za novi industrijski razvoj grada i omogući dislociranje pojedinih privrednih subjekata iz centralnih zona Pančeva”. Posebno je važno to što će u toj zoni moći da se grade samo ona postrojenja koja uopšte ne zagađuju životnu sredinu.

M. Gligorić