Pancevac Online

Broj 4388 · 11.02.2011.

Naslovna

Satelit van evropske orbite

Kliknite za veci prikaz

Jeste da nam ne ide na privrednom planu, istina je da nas ni zima ove godine nije poštedela vejavica, ali, kad se bolje pogleda, socijala nam izgleda čak preterano dobro.

Otkud, inače, satelitska antena u satelitskom naselju? Treba pohvaliti taj pogled našeg građanina u budućnost, i njegovu, uprkos svemu, želju za hvatanjem priključka sa svetskim tokovima.

Život je negde drugde, zato svi najpre kupujemo televizor. Kad nema hleba, na ceni su kolači.

Ovih dana prerano je otopljena zimska idila, pa je otkriveno oponašanje normalnog života: kola bez motora, bure bez benzina, kuća bez struje i antena bez signala.

Što bi reko aforističar: gde bi nam bio kraj da nije tako blizu?


Na Dan državnosti, 15. februara

Blagajna „Pančevca” otvorena do 14 sati

Na Dan državnosti, u utorak, 15. februara, blagajna „Pančevca” radiće skraćeno – od 8 do 14 sati.

Molimo sugrađane da reklamni i oglasni materijal za sledeći broj novina donesu u naznačeno vreme ili da to učine 16. februara do 13 sati.

Redakcija našeg lista biće na državni praznik otvorena kao i svakog drugog dana, pa je dobrodošao svako kome je potrebna pomoć novinara.


Naš grad zapostavljen u vrhu vlasti

Da li neko lobira za Pančevo?

Novac koji grad dobija iz republičkog budžeta i iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja samo je sitnica u odnosu na broj gradskih problema * Poražavajuća socijalna slika grada

Kliknite za veci prikaz

Stara jevrejska kletva – dabogda imao pa nemao – mogla bi odlično da posluži kao ilustracija višegodišnjeg propadanja Pančeva i većine Pančevaca. Nekadašnji industrijski džin danas je ruina, a preostale fabrike koje još uvek rade mogu se izbrojati na prste jedne ruke.

Za razliku od nekih drugih gradova u Vojvodini i Srbiji, ovde ni u perspektivi nema najave dolaska inostranih investitora, ili otvaranja pogona neke poznate fabrike! Ono što posebno upada u oči jeste da nema odgovora na pitanje ima li u vrhovima pokrajinske i republičke vlasti političara koji se kontinuirano zalaže za Pančevo i lobira za naše interese. Pre izvesnog vremena u medijima je objavljeno da je Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, obišao više gradova širom Srbije da bi se, kako je objasnio, „na licu mesta uverio u tešku socijalnu situaciju i posledice ekonomske krize”.

Na spisku gradova koje je posetio nije bilo Pančeva, iako bi ministar u našoj sredini imao šta da vidi i čuje.

Milanko Bodiroga, predsednik gradskog Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije upozorava da se socijalna situacija u Pančevu rapidno pogoršava. On naglašava da je sve više nezadovoljnih i onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Dodaje da je proces privatizacije u pančevačkoj privredi ostavio užasne posledice, a da se za većinu teška svakodnevica dodatno zaoštrila posle izbijanja svetske ekonomske krize.

Bodiroga se slaže s tezom da je Pančevo marginalizovano u vrhovima republičke i pokrajinske vlasti, i kaže da je zabrinjavajuće to što se ne nazire mogućnost da se situacija skoro promeni na bolje.

– Propadanje Pančeva se nastavlja, a najbolji dokaz za to jeste činjenica da se iz godine u godinu smanjuje nekada velika razlika u zaradama između Pančeva i gradova u ostatku Srbije. Naš sindikat je još 2007. godine upozoravao da Pančevu preti socijalna bomba, ali su nas tada kritikovali zato što „širimo pesimizam”. Na osnovu broja zaposlenih i najava da će mnogi biti otpušteni kao tehnološki višak, govorili smo da će se socijalna situacija drastično pogoršati ako se nastavi taj trend, i da će Pančevo doživeti sudbinu srpskog Mančestera. Nažalost, procenat nezaposlenih radno sposobnih Pančevaca je veći od trideset odsto, a standard sugrađana koji imaju sreću da još uvek rade upola je manji, što je poražavajuće – objašnjava Bodiroga.

Predsednik sindikata predočava i da se zbog približavanja narednih izbora sve češće uočava pojava da određeni političari lobiraju za neke sredine, tako što pomažu fabrike u gradovima za koje procenjuju da su njihova izborna baza. Bodiroga kaže da Pančevo u ovom trenutku za mnoge naše političke moćnike nije interesantan grad, s obzirom na to da je biračko telo u njemu na ranijim izborima često reagovalo nepredvidivo.

Po njegovim rečima, dodatni problem je to što „u Pančevu ne postoji nijedna politička organizacija dovoljno moćna da animira određena ministarstva u Vladi Srbije koja bi mogla da pomognu Pančevu i Pančevcima da brže i lakše izađu iz krize”.

Čitaocima „Pančevca” sigurno bi bilo zanimljivo da o svemu ovome čuju mišljenja naših, pre svega, republičkih poslanika. Nažalost, u ovom trenutku Pančevo je spalo na samo dva predstavnika naroda u srpskom parlamentu – Srđana Mikovića (DS) i Petra Jojića (SRS) – dok je ne tako davno „na agori” sedelo šest-sedam predstavnika našega grada.

Kada bismo sproveli anketu o efektima njihovog rada, sigurno bi bilo onih koji bi kazali da tako nešto ne postoji, ali i nekih drugih što imaju drugačije mišljenje.

Čujmo (odbranu) Mikovića i Jojića, i to pre (ne)zvanične predizborne kampanje. Ovo je otvoreni poziv...

M. Gligorić