Pancevac Online

Broj 4387 · 04.02.2011.

Naslovna

Grudvanje u Å¡kolama i oko njih

Kliknite za veci prikaz

Skafanderi za zimski kosmos, poneka grudva uz vragolasti osmeh, lagani rančevi umesto preteških školskih torbi i još zahtevnijih misli – rekviziti dečice s mnogo slobodnog vremena za šetnje kad zasneži.

Što je veselo kad se profesori bune i štrajkuju! Lepo da ne može biti lepše.

Međutim, biće još snega, ali i nadoknada propuštenih časova. A da li će biti zadovoljnijih, bolje plaćenih profesora i nastavnika s kojima će, baš zato, biti skoro jednako prijatno kao u zimskom svemiru? Hm. Stavimo tu tačku.

Ili grudvu.


Posle Å¡est godina

Novine deset dinara skuplje

Poštovani čitaoci, prvi put od juna 2005, počev od ovog broja, „Pančevac” poskupljuje za 10 dinara. Razlog zbog kog je menadžment našeg lista povukao ovaj nepopularan ali neophodan potez jeste to što stara cena ne pokriva troškove štampanja i distribucije „Pančevca”, a čak ni nova nije ekonomska. Izlišno je i pominjati koliko je puta i šta sve u poslednjih šest godina poskupelo u ovoj zemlji, kao i porediti kurs evra iz 2005. i ove godine.

Verujemo da ovo iznuđeno poskupljenje neće negativno uticati na vašu vernost najtiražnijem lokalnom listu u ovom delu sveta.

Vaš „Pančevac”


Å trajk prosvetara se nastavlja

Nastave neće biti do daljeg

Vapaj ministra i prosvetarsko „ne”! * Delimičan ustupak vlasti

U 18 osnovnih i srednjih škola na teritoriji Pančeva potpuno je obustavljen rad, a u 11 prosvetnih ustanova časovi traju 30 minuta. Po svemu sudeći štrajk će potrajati jer dogovora još nema. Sve veći broj škola priključuje se masovnom protestu. Iz dana u dan raste broj ustanova u kojima je na snazi totalna obustava rada. Ministar prosvete u nekoliko navrata pozivao je kolege da se vrate u učionice. Slao je i dopise, pretio, ali se niko nije odazvao njegovom vapaju.

Pančevački pretorijanci – nastavnici, učitelji, profesori i administrativni radnici – neumoljivi su u nameri da istraju u svojoj borbi. Oni koji štrajkuju svakodnevno obitavaju u školama po nekoliko sati, sređuju administraciju, primaju učenike i roditelje na konsultacije. U nekim školama su održani sastanci aktiva ili dodatna predavanja o modelima i načinima prevazilaženja aktuelnih problema izazvanih lošim zakonom (reč je o izricanju vaspitnih mera i pokretanju disciplinskog postupka). Pančevačke škole pre podne nisu zaključane, niti je ikom zabranjen ulaz.

Rade Brestovac, Ivanovo i „neki solisti”

Štrajk prosvetnih radnika je uzeo maha i u naseljenim mestima. U većini seoskih škola na sceni je totalna obustava nastave, dok jedino u Ivanovu, a odskora i u Banatskom Brestovcu, čas traje pola sata.

Ovo ne čudi s obzirom na to da je sindikat Unija prosvetnih radnika, koji je eksplicitan u stavu prema obustavi rada, dominantan u mnogim školama. Međutim, u nekim obrazovnim ustanovama, poput omoljičke, postoje indicije da će Sindikat obrazovanja promeniti odluku i predložiti svom članstvu, koje čini trećinu kolektiva, da odustane od nezakonitog oblika protestovanja i vrati učenike u klupe, makar na 30-minutnu nastavu. „Neverovatno” je da pojedini prosvetari nisu zaboravili na više ciljeve bavljenja tom plemenitom profesijom, pa se „oglušuju” o sve pozive da stupe u štrajk. Tako u Glogonju dva učitelja deci predaju u punom obimu, a u Omoljici isto to čini i njihov kolega Sava Nedeljkov.

J. F.

Mnogi beogradski mediji tvrde da se na profesore i nastavnike vrši veliki pritisak, da im se preti otkazima i da inspekcijski organi redovno obilaze obrazovne ustanove.

Prema rečima Slobodanke Cvetković, jednog od lidera Asocijacije prosvetnih radnika grada Pančeva, situacija u našem gradu nije takva i nema pritužbi pančevačkih prosvetara na direktore i prosvetne inspektore.

Pregovori i žrtve

Ponuda ministarke finansija Diane Dragutinović da se izdvoje dodatne četiri milijarde dinara za prosvetu nije dovoljna za prekid štrajka. Ovaj predlog je dobra osnova za nastavak pregovora, ali je nedovoljan za potpuno ostvarenje zahteva, kažu pančevački sindikalci. U Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova u sredu, 2. februara, održano je prvo ročište, a pozivu Agencije odazvali su se i predstavnici nadležnog ministarstva i sindikata. Najavljen je i nastavak pregovora s Vladom Republike Srbije.

S druge strane, ministar prosvete Žarko Obradović danima ponavlja mantru da prosvetari moraju da shvate da se „mora trošiti samo ono što je zarađeno”, kao i da je suština da nastava počne što pre kako đaci ne bi i dalje bili „žrtve želje pojedinih sindikata da ostvare svoje ciljeve”.

Odustali od dela zahteva

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, čija je članica i pančevačka Asocijacija, odlučila se na štrajk u skladu s dogovorom postignutim na sastanku reprezentativnih sindikata prosvetara na kom je doneta odluka da se izvrši pritisak na ministarstva prosvete i finansija da urade sve kako bi se poboljšao težak materijalni položaj radnika u prosveti. Traži se oko osam milijardi dinara za korekciju osnovice za obračun i isplatu plata (cene rada) prema dinamici utvrđenoj u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu, milijarda za isplatu jubilarnih nagrada i još 300 miliona dinara za isplatu otpremnina kolegama koje su otišle u penziju.

Prosvetari su odustali od zahteva teškog 10 milijardi za socijalne programe, troškove racionalizacije, tehnološke viškove i poboljšanje uslova rada u školama. Rast cena i inflacija obezvredili su njihova primanja i sada traže od nadležnih državnih organa da izjednače vrednost plate s realnim rastom troškova života.

Z. Stanižan